Ook maar even een nieuw draadje ivm de vele berichtjes.
Ik geloof niet dat men in BIT het verschijnsel ‘hoefschoenen’ persé wil afkraken omdat het nieuw is; Er wordt geen uitspraak gedaan in de zin van ‘wie in een hoefschoen aanschaft is niet verstandig bezig.. ik krijg door mijn werk talloze ‘paardenblaadjes’ en vind eigenlijk dat BIT vaak het meest ‘open’ is voor nieuwe ideeën. Voor zover ik weet heeft geen ander Nederlandstalig blad al eerder aandacht besteedt aan ‘ natuurlijk bekappen’, op ‘blote voeten laten lopen’ of ‘hoefschoenen’. Er wordt ook niet gezegd dat je je paard beter op ijzer kunt zetten, alleen worden wel de ‘mogelijke nadelen’ onder de loep genomen,en daar worden dus kanttekeningen bij gemaakt.
Bij iedere test kun je natuurlijk vraagtekens zetten, vooral ook omdat er in dit geval maar met één paard getest is en de tijdsduur waarmee het paard er mee gelopen heeft, relatief kort is. Als ik een paard bandages omdoe, loopt-ie de eerste paar minuten ook wel ’s wat vreemd. Toch ben ik het wel met de stelling eens dat een ijzer of hoefschoen na korte tijd gewoon ‘goed’ moet zitten. Als je na een dag nog steeds pijn in je tenen hebt vanwege je nieuwe schoenen, dan had je misschien toch beter een maatje meer kunnen nemen. Natuurlijk kun je beargumenteren dat iets moet ‘inlopen’ maar de vraag is dan waar je voor kiest: een tijdje pijn lijden totdat het materiaal ‘meegeeft’ of meteen de juiste maat nemen en geen pijn lijden!
Overigens, de hoefschoenen van de BIT-test waren allemaal ‘kant-en-klaartjes’ en dus geen op maat gemaakte schoenen. Vanuit dat gegeven vind ik het verstandig dat BIT de mogelijke nadelen ook aan bod laat komen en een waarschuwend woord laat horen omdat niet iedereen op de hoogte is van het feit dat je via b.v. de Fa Smit een schoen op maat kunt laten maken. En als de ‘willekeurige koper’ niet beter weet dan vind ik het niet zo slecht als iemand er wat kritische kanttekeningen bij plaatst – van negatieve ervaringen leer je vaak nog meer dan van goede, en het zet iemand tenminste aan het denken! En omdat onze paarden nog steeds niet kunnen zeggen ‘Ma, het doet pijn’ moeten wij proberen te voorkomen dat ze gaan laten zien dat iets niet goed is!