InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1186½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 11:2926-11-04 11:29 Nr:17784
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:17783
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Martin Gaus op tv Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
> :) ... als ik de lieve vrede wil bewaren, dan wel misschien..!
> Maar ik kan natuurlijk ook gaan vragen "waaraan ligt het dan
> wel?" .. uit belangstelling óf omdat ik vind dat ik er dan niet
> mee geconfronteerd wil worden (als het niks met mij te maken
> heeft)...

Zouden de honden dat ook willen? Want dat kan ik ze toch niet uitleggen.

al met al, toch verwarring??

Wie weet. Maar ik vind verwarring niet per definitie slecht op dit gebied. Ik ben ook een deelnemer in de relatie en heb het recht ook eens minder lekker in mijn vel te zitten. Wederzijds respect?
Je hoort hier toch wel vaker zeggen, mijn paard had geen zin in rijden dus zijn we iets anders gaan doen. Als wij dat respect voor het dier mogen hebben, mag het dier ook mijn deelname aan het proces accepteren.

Ik heb los hiervan nou niet de indruk dat mijn honden zo in de war raken van mijn sjaggo buien (die zo getyped erger lijken dan het is, ik ben een vrolijk mens). Eerder hebben ze zoiets van "prima, ik bemoei me er niet mee".

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 11:2926-11-04 11:29 Nr:17785
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Atypische Myopathie Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Een dag of wat geleden gaf ik een link door over de ziekte A.M. - wellicht heeft niet iedereen die gelezen vanwege de medische terminologie of het feit dat deze in het engels was. Hieronder een artikel uit de Paardenkrant van eergisteren:

*MYSTERIEUZE ZIEKTE BLIJFT UITBREIDEN*
Dertig gevallen bekend van atypische myopathie in België

Het aantal gevallen van atypische myopathie bij paarden, blijft uitbreiden.Bij Dominique Votion, die het onderzoek coördineert, zijn ong 30 gevallen bekend in België en evenveel in Frankrijk. Ook in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zijn ondertussen gevallen gemeld. En er kwam een melding uit Nederland. Votion gaat de komende weken en maanden contact leggen met universitaire onderzoekscentra in diverse Europese landen.

De eerste gevallen van a.m. manifesteerden zich in 2000. Vanuit de universiteit van Luik werd een onderzoek opgezet, ook al omdat d eerste gevallen zich in Wallonië voordeden. Paarden die worden aangetast door de ziekte komen meestal binnen 24 uur te sterven. Symptomen zijn een aftakeling van verschillende spiergroepen, waronder die van het ademhalingsstelsel en het hart. De ziekte manifesteert zich bij paarden en paardachtigen die buiten grazen en komt vooral tijdens de lente en de herfst voor. Opvallend is dat vooral jonge dieren gevoelig zijn voor de ziekte.
De onderzoekster vertelt: Het is een misverstand te denken dat de ziekte te maken heeft met ondervoeding of slechte verzorging. Integendeel, er zijn gevallen van goed doorvoede paarden die ook buiten hooi kregen bijgevoederd. Over de precieze oorzaken tasten we nog in het duister, maar zeker is dat het om een combinatie van factoren gaat: bodemgesteldheid, kwaliteit van de voeding en klimatologische omstandigheden. In België manifesteerde de ziekte zich bij paarden die graasden op weides waar de bodem een hoog gehalte aan selenium heeft. In Zwitserland situeerden alle gevallen zich in het Jura-gebergte. In België blijken vooral vrouwelijke dieren tot een leeftijd van anderhalf jaar gevoelig te zijn, en in Frankrijk zijn de dieren dan weer wat ouder.
Kortom, er zijn meer vragen dan antwoorden. We vermoedendat het om een vergiftiging gaat dor bv het eten van bepaalde planten. Klimatologische omstandigheden en de kwaliteit van de voeding zijn de andere bepalende factoren. Na een natte zomer waren er bv telkens meer gevallen tijdens de herfst.
*Niet besmettelijk*
Votion verwacht niet dat er op korte termijn een remedie komt om de ziekte te bestrijden. Vaccinatie is geen optie. Het gaat trouwens om een niet-besmettelijke ziekte. Ik verwacht dat in de loop van de komende jaren nog meer gevallen zullen woden gemeld, vooral omdat de dierenartsen alerter worden voor het fenomeen. De ziekte wordt trouwens nog niet altijd onderkend. Vaak gaat men ervan uit dat het paard doodging aan koliek of een hartstilstand. De symptomen zijn tot op zekere hoogte vergelijkbaar. Daarom is het zo belangrijk dat zo veel mogelijk gevallen worden gemeld. Want alleen zo kunnen we een breder beeld krijgen op het fenomeen.
Bloedonderzoek kan volgens Votion een bijdrage leveren in de bestrijdig van de ziekte. Uit bloedanalyses kan bv een aftakeling vanhet spierstelsel worden vastgesteld. Probleem is dat men zoiets eerst kan vaststellen als het er al is en de ziekte evolueert zo snel dat behandeling of redding quasi onmogelijk is. Maar het kan waardevol zijn om andere dieren uit eenzelfde kudde tijdig naar een andere weide of onderkomen te brengen.
Opstallen
Fokkers die de ziekte uit hun stapel willen bannen, moeten de paarden tijdens de risicoperiodes opstallen. Die risicoperiodes lopen van half maart tot half mei en van half oktober tot half november. Likt dat niet, dan is het bijvoeren van hooi en krachtvoer aan te bevelen. De voeding moet evenwichtig, compleet een uitgebalanceerd zijn, aldus Votion. Vaak lijken paarden goed doorvoed te zijn maar missen ze essentiële mineralen en vitamines.
Wie zijn paarden lang op de weide houdt, doet dat best op een goede weide die regelmatig wordt vernieuwd. Op dat vlak is onderzoek bezig om na te gaan welke bemesting aan te raden is. Preventie is op dit moment het enige efficiënte middel om de ziekte aan te pakken. We hopen zo snel mogelijk de risicofactoren te kunnen bepalen en maatregelen te opperen ter preventie.
*Redding onmogelijk*
Nadeel voor de onderzoekers is dat onderzoek in laboratoriumomstandigheden voorlopig niet aan de orde is. Je zou inderdaad paarden kunnen onderbrengen waar eerder dieren getroffen werden en die dan zorgvuldig gaan monitoren. Maar dat is geen optie, want eenmaal aangetast zijn de dieren niet meer te redden. En we kunnen ook geen proeven den op muizen of andere dieren.
Redding voor het aangetaste dier is nagenoeg onmogelijk, maar dieren uit eenzelfde kudde kunnen vaak nog wel gered worden. In alle gevallen is een autopsie noodzakelijk.
Opvallend is trouwens dat andere weidedieren zoals koeien, geiten of schapen, niet worden aangetast door de ziekte. Vermoedelijk omdat het herkauwers zijn. Anderzijds komt de ziekte ook niet voor bij herten.

*Symptomen van Atypische Myopathie*: bemoeilijkte ademhaling, trillingen van de spieren, moeilijkheden bij het stappen. Vaak gaan paarden liggen. De temperatuur aan het rectum blijkt onder de 37 graden te liggen.
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 12:1226-11-04 12:12 Nr:17786
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:17784
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Martin Gaus op tv Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Karin schreef op vrijdag, 26 november 2004, 11:29:

>> :) ... als ik de lieve vrede wil bewaren, dan wel misschien..!
>> Maar ik kan natuurlijk ook gaan vragen "waaraan ligt het dan
>> wel?" .. uit belangstelling óf omdat ik vind dat ik er dan niet

> het is, ik ben een vrolijk mens). Eerder hebben ze zoiets van
> "prima, ik bemoei me er niet mee".
>
> Groetjes Karin

Ik wil niet discussiëren om het discussiëren hoor.. :) ... maar het draadje wat ik er in zie vind ik (gedrags-technisch gezien) wel interessant!

Als we Egon's perceptie theorie er nog even bijnemen: de ontvanger van het signaal bepaalt de interpretatie.
Nu geef jij een signaal gelijktijdig: aan één kant 'beloning' (dus positief) en aan de andere kant 'boos'( dus negatief).. (Ik versterk het gegeven even naar boos ipv sjago om te verduidelijken).
Wat nu??

Wij mensen hebben een keus: accepteren (lieve vrede of minder belang) of confronteren (wat heb ik ermee te maken, of wel belang).
In het maken van de keuze spelen verschillende factoren mee, zoals je zelf ook al aangaf.

De vraag is: wat doet een hond of paard? (ook, net als wij kudde- of roedeldier). Maken die een bewuste keuze? Of wordt er een ander doel gediend ( zoals bv rust in de kudde, roedel)?
Jij constateert dat de honden niet onder de indruk zijn van het 'negatieve' signaal en afstand nemen. Maar het zou ook denkbaar zijn dat-ie z'n lip optrekt, tanden ontbloot en gromt..? (Of in het geval van een paard: oren plat en een schop?)

Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 13:1126-11-04 13:11 Nr:17787
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Mooie beelden.... Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Houden jullie van mooie dingen?
Dan moet je nu even op de volgende link klikken:
www.paardenmagazine.com

Op die site worden nl. hele mooie beelden van paarden aangeboden, tegen een redelijke prijs! Een leuk cadeautje om aan iemand te geven, of voor jezelf..!

(Oh.. vat dit niet op als reclame hoor, ik heb er verder geen belang bij !)

Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 13:1226-11-04 13:12 Nr:17788
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:17787
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mooie beelden.... Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Marianne schreef op vrijdag, 26 november 2004, 13:11:

> Houden jullie van mooie dingen?
> Dan moet je nu even op de volgende link klikken:
> www.paardenmagazine.com
>
> Op die site worden nl. hele mooie beelden van paarden
> aangeboden, tegen een redelijke prijs! Een leuk cadeautje om
> aan iemand te geven, of voor jezelf..!
>
> (Oh.. vat dit niet op als reclame hoor, ik heb er verder geen
> belang bij !)
>
> Marianne

Eh...dom, dom, dom... de link was niet goedvermeld: het is als volgt

www.paardentipsmagazine.com

Sorry!

M.
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 13:1626-11-04 13:16 Nr:17789
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:17788
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mooie beelden.... Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Marianne schreef op vrijdag, 26 november 2004, 13:12:

> Marianne schreef op vrijdag, 26 november 2004, 13:11:
>
>> Houden jullie van mooie dingen?


Nog dommer dan dom.. alweer verkeerd en nu - drie keer is scheepsrecht - hopelijk wel goed: www.paardentips.com

Sorry! Sorry!

Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 13:3426-11-04 13:34 Nr:17790
Volg auteur > Van: helena Opwaarderen Re:17556
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Over natuurlijk beslagen Structuur
helena
Homepage
Monnickendam
Nederland

Jarig op 1-6

84 berichten
sinds 1-7-2004
Sarah schreef op dinsdag, 23 november 2004, 19:32:

> op proef dat ik in december zeker ga kopen. Hij heeft twee
> voorste ijzers en vanachter geen. De achterste hoeven zijn dan
> ook mooi hard enzo. Ze zijn echter niet natuurlijk bekapt. Kan
> ik dan zoveel gaan wandelen als ik wil?
> De voorste zou ik er misschien ook graag aflaten. Kan ik dan ook
> nog veel gaan wandelen? En dressuur rijden wat daarmee? Hij gaat
> wss veel vervoerd worden kan dat kwaad?
>
> M.V.G. Sarah

hoi Sarah

Dressuur kan prima hoor, mijn merrie is zelfs mooier gaan lopen nadat haar ijzers er af waren gehaald.
Ook wandelen en vervoeren kan gewoon geen enkel probleem. Wandelen is zelfs goed voor de hoefjes zeker als de ijzers er pas af zijn. Als ie erg gevoelig loopt op asfalt kan je gewoon in de berm wandelen.

veel succes
helena
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1186½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.