InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
21 berichten
Pagina 1 van 2
Je leest nu onderwerp "bokken"
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 13:208-2-10 13:20 Nr:191279
Volg auteur > Van: carinev Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: bokken Structuur
carinev
Nederland


1 bericht
sinds 8-2-2010
Ik zit met mijn handen in mijn haar!!!

Mijn paard, Rebel van 15 jaar, ruin en sinds zijn 8 jaar in mijn bezit, durft wel eens bokken, echt bokken om je eraf te krijgen, niet zomaar een vreugdebokje of zo. Hij doet dat op heel onregelmatige tijden, soms maanden of zelfs jaren niks en dan plots uit het niets BAM,…

Hij is volledig nagekeken, alsook het zadel en echt wel grondig. Hij is van zichzelf redelijk stijf rechts, wijken is voor hem moeilijk aan deze kant. Ik doe met hem grondwerk volgens de academische rijkunst en probeer dit ook rijdend toe te passen. Ik heb jaren dressuurmatig les genomen, maar kon me daar niet meer in vinden en ik geraakte daar ook heel weinig mee vooruit. Deze methode ligt me nu wel, alhoewel ik de optoming redelijk sterk vind en ik enkel de kaptoom gecombineerd met een eenvoudig dubbelgebroken bitje rij of soms enkel met bitje.

Hij bokt vooral in groep, dus ik ga meestal alleen met hem naar `t bos. Dan kan ik mijneigen tempo bepalen en voel ik zelf wanneer ik kan galopperen of niet.

Deze keer heeft hij me eraf gebokt toen we alleen waren en lig ik nu thuis met gebroken ribben! Ik heb me alle scenario`s al bedacht waarom hij dat doet , maar het is al op verschillende momenten gebeurt : ingroep probeer ik me altijd vanvoor te plaatsen, niet helemaal, want dan is hij schrikkerig, 2de of 3de of zo, maar veel maakt het hem niet uit denk ik. Hij voelt wel dat ik bang ben , elke keer als we in galop gaan ben ik op mijn hoede, omdat het meestal in het aanspringen gebeurt.

Deze keer is het gebeurt toen ik hem tegen hield om in galop een bergje op te lopen, ik wilde dat hij dat rustig deed, misschien verkeerd van mij om hem tegen te houden, maar ik wordt dan bang als hij wegschiet,… Hij begon dus te bokken tot ik het niet meer uithield en eraf vloog. Hij is toen in zijn eentje naar huis gelopen.

Ik vertrouw hem niet en dat komt onze relatie ook niet ten goede natuurlijk.

Vele raden mij aan om hem weg te doen omdat hij zo onbetrouwbaar is, maar dat kan ik niet, dan zet ik hem nog liever op penioen.

Rebel is redelijk apathisch, geen knuffelaar, alhoewel hij wel kan genieten als ik met hem bezig ben. Sommige zeggen dat ik te zacht voor hem ben, dat hij profiteerd van mij, ik weet het niet. Ik weet wel dat ik ondanks alles van hem hou en het beste met hem voor heb en eigenlijk nog graag met hem wil blijven rijden, maar ik echt wel bang ben.

Weten jullie een oplossing, AUB?!


Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 13:588-2-10 13:58 Nr:191283
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:191279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
carinev schreef op maandag 8 februari 2010, 13:20:

> Ik zit met mijn handen in mijn haar!!!
>
> Mijn paard, Rebel van 15 jaar, ruin en sinds zijn 8 jaar in mijn bezit,

> graag met hem wil blijven rijden, maar ik echt wel bang ben.
>
> Weten jullie een oplossing, AUB?!
>
Bokken bij het aangalopperen kan veroorzaakt worden door het ontbreken van kracht die nodig is voor het aanspringen. Dan gaat het aanspringen gemakkelijker met de kont omhoog en de rug strak. Dressuurmatig oefenen is dan het devies. Niet zozeer de galop beoefenen, maar het aanspringen. Vaak -wanneer het regelmatig fout gaat- wordt het aanspringmoment erg beladen, juist omdat je weet dat het paard gaat bokken en dan ziet het paard dat moment als een ontlading van spanning: hop de kont omhoog. Dan is de bok ontstaan uit een combinatie van kracht missen en spanning ontladen.
Bokken in de groep gebeurt doorgaans uit joligheid. Ik ben geen voorstander van buitenritten in een groot gezelschap, want doorgaans stijgt de opwinding met de grootte van de groep.
Het bokken bij tegenhouden omdat jij niet keihard de heuvel op wil, is een frustratiebok, gecombineerd met joligheid. Op dat moment is hij gewoon ongehoorzaam. Mijn paard probeert dat ook wel eens, met name als hij lang niet in de duinen is geweest, ik schreeuw dan "HOU OP" en dat werkt. Als het de spuigaten uit dreigt te lopen, ga ik elke heuvel in stap nemen om hem te dwingen bij me te blijven. Steeds even hand naar voren om te checken en als hij weer 'van mij' is volgt de beloning in de vorm van een galop naar boven.
Het is belangrijk dat je hem tussendoor vaak vrij laat aan de voorkant, zodat hij zich niet opgesloten voelt en vandaaruit gaat bokken.
De enige manier om op te lossen is het aangaan. Vaak doen, liefst met 1 ander, niet opgefokt paard erbij.
Wat ook helpt is een goed buitenrij-zadel zoals een autralian stock saddle, een camargue of een spaans zadel. Misschien voldoet een westernzadel ook, maar die ken ik niet. Je kunt nl veel moed ontlenen aan een goed anti-bokzadel!
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:118-2-10 14:11 Nr:191284
Volg auteur > Van: Britt Claeys Opwaarderen Re:191279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Britt Claeys
Wommelgem
België

Jarig op 13-11

1415 berichten
sinds 8-1-2008
carinev schreef op maandag 8 februari 2010, 13:20:

> Ik zit met mijn handen in mijn haar!!!
>
> Mijn paard, Rebel van 15 jaar, ruin en sinds zijn 8 jaar in mijn bezit,

>
> Weten jullie een oplossing, AUB?!
>
>
Hoe grondig is hij nagekeken?
Ik heb ook een paardje dat zo nu en dan eens een bokje placeerde :-P
Mijn toenmalige DA zei dat er niet echt iets mis was, ik bleef dit maar raar vinden aangezien ik vond dat zij een te goed karakter had om zomaar wat te bokken. Osteopaat geweest en ze zat met een blokkage die al vrij oud was.
Het eerste wat ik zou doen is echt heel zeker weten of er geen lichamelijk probleem is.

Je moet ook terug aan je vertrouwen in hem werken, zoek desnoods hulp maar als je geen angst meer hebt en hij weet dat hij door dat bokken je niet meer kan intimideren (als het bokken niet veroorzaakt wordt door een lichamelijk probleem), zal dat gedrag gaan uitdoven.
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:128-2-10 14:12 Nr:191286
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:191279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
carinev schreef op maandag 8 februari 2010, 13:20:

> Ik zit met mijn handen in mijn haar!!!
>
> Mijn paard, Rebel van 15 jaar, ruin en sinds zijn 8 jaar in mijn bezit,

>
> Weten jullie een oplossing, AUB?!
>
>
Ja =-)

Sorry dat was om te lachen O:) en gebroken ribbetjes zijn héél lekker met honing op je bord maar doen wel pijn .Vraagje ? Hoe reageert hij zonder bit ? Al is geprobeert ? Al wat je hier verteld oa WEGschieten ,Bokken bij aanspringen , in groep naar voor sjeezen .Duid op een serieus misverstand in jullie ruiter/paard relatie + dat het behoorlijk gevaarlijk kan worden (zoals je hebt gemerkt :-D ) geef je hem krachtvoer en staat hij langere tijd soms stil ,OF NOG ERGER, op stal ? Zolang je bang bent, ni meer gaan rije met hem hij gaat de eerstvolgende kans dat er komt om je er terug af te smijten met beide benen aangrijpen dan !
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:128-2-10 14:12 Nr:191287
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:191279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
carinev schreef op maandag 8 februari 2010, 13:20:

> Ik zit met mijn handen in mijn haar!!!
>
> Mijn paard, Rebel van 15 jaar, ruin en sinds zijn 8 jaar in mijn bezit,

>
> Weten jullie een oplossing, AUB?!
>
>
Au, ik weet wat dat betekent helaas, gebroken ribben. Ik hoop dat je niet te veel moet lachen of verkouden wordt.
Bedoel je met volledig nagekeken dat er ook een fysiotherapeut bij geweest is? Omdat het elke keer bij het aanspringen in galop gebeurt, vermoed ik een probleem in de rug of een zadel wat knelt bij de schoft, maar als dat het dus niet kan zijn, zie ik als enig andere mogelijkheid je manier van rijden. Misschien dat hij het trekken in zijn mond niet pikt en daarom gaat bokken. Je schrijft dat het wel goed gaat als jij het initiatief neemt, maar niet als je hem tegen wilt houden.
Mijn advies zou zijn alles nog eens goed na laten kijken en leren rijden zonder bit.
Kan me voorstellen dat dat een vreemde gedachte moet zijn, maar dat bit heeft je nu ook niet geholpen. Integendeel, misschien heeft de pijn in zijn mond dit wel veroorzaakt
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:148-2-10 14:14 Nr:191288
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:191283
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Klinkt mij alsof je paard supersterk reageert op je eigen onzekerheid. Een cirkel dus. Op de momenten waarop hij het wil doen, raak je wat onzeker/gespannen en doet hij het.
Heel erg moeilijk te doorbreken, lijkt me.
Is het geen optie om hem eens een poosje te laten rijden door iemand met een flinke lading zelfvertrouwen om eens te kijken hoe het gaat?
Als dan geen problemen ontstaan is de oorzaak duidelijk en de enige optie werken aan zelfvertrouwen (erg moeilijk, weet ik...)
Ontstaan ook dan problemen, dan wellicht lichamelijk laten doorlichten?
Hoewel ik eigenlijk hierbij het gevoel heb dat het probleem echt te maken heeft met de wisselwerking die ik noemde...

Dus kijk eens of je een lefgozer kunt vinden die eens gaat experimenteren. Kan ook helpen als je ziet dat het bij een ander wel goed gaat, bij het opbouwen van vertrouwen.

Heel erg veel sterkte en beterschap
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:158-2-10 14:15 Nr:191289
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:191287
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Piet schreef op maandag 8 februari 2010, 14:12:

> carinev schreef op maandag 8 februari 2010, 13:20:
>
>> Ik zit met mijn handen in mijn haar!!!

> zonder bit.
> Kan me voorstellen dat dat een vreemde gedachte moet zijn, maar dat bit
> heeft je nu ook niet geholpen. Integendeel, misschien heeft de pijn in
> zijn mond dit wel veroorzaakt

Combinatie : Angst /Tegenhouden /bokken Grinn!
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:168-2-10 14:16 Nr:191290
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:191283
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
Christel Provaas schreef op maandag 8 februari 2010, 13:58:

> carinev schreef op maandag 8 februari 2010, 13:20:
>
>> Ik zit met mijn handen in mijn haar!!!

> Wat ook helpt is een goed buitenrij-zadel zoals een autralian stock
> saddle, een camargue of een spaans zadel. Misschien voldoet een
> westernzadel ook, maar die ken ik niet. Je kunt nl veel moed ontlenen aan
> een goed anti-bokzadel!

Nou Christel ik zelf zou het niet beter kunnen verwoorden ;-)
Verder moet je zeker zijn dat er geen lichaamelijke oorzaak is (bv Osteopatische of fysiotherapeutische check-up).
ivm westernzadels: ja hoor. Ik heb die episode overleeft door een Pulmann Oldtimer. Er mocht gebeuren wat wou, maar ik zat lekker goed in dat zadel. Wat mijn zelfvertrouwen ten goede kwam :-D
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:178-2-10 14:17 Nr:191291
Volg auteur > Van: Britt Claeys Opwaarderen Re:191286
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Britt Claeys
Wommelgem
België

Jarig op 13-11

1415 berichten
sinds 8-1-2008
eddy DRUPPEL schreef op maandag 8 februari 2010, 14:12:

Zolang je bang bent, ni meer gaan
> rije met hem hij gaat de eerstvolgende kans dat er komt om je er terug af
> te smijten met beide benen aangrijpen dan !

Ni meer rijden Eddy? Wat dan met 'hoe langer je wacht tot je erop stapt, hoe banger je wordt?'
Ik kan aannemen niet alleen maar met hulp toch wel zeker maar dan wel als er vertrouwen is in de hulp en de helper weet wat hij/zij doet.
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:278-2-10 14:27 Nr:191295
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:191291
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Britt Claeys schreef op maandag 8 februari 2010, 14:17:

> eddy DRUPPEL schreef op maandag 8 februari 2010, 14:12:
>
> Zolang je bang bent, ni meer gaan
>> rije met hem hij gaat de eerstvolgende kans dat er komt om je er terug af
>> te smijten met beide benen aangrijpen dan !
>
> Ni meer rijden Eddy? Wat dan met 'hoe langer je wacht tot je erop stapt,
> hoe banger je wordt?'
> Ik kan aannemen niet alleen maar met hulp toch wel zeker maar dan wel als
> er vertrouwen is in de hulp en de helper weet wat hij/zij doet.

Als hij er haar NOG is af krijgt stapt ze niet meer op hoor 8-S gebroken ribben heb je weken plezier van ! 'K heb Cloud één maand in training gehad voordat hij het niet meer deed .Maar als er een andere opstapte en tevéél druk zette (zowel been als hand) BOING BOING Hupakee ! Sorraya vertrok vanuit stilstand en dan is de voorwaardse beweging niet zo indrukwekkend .Je weet toch ook dat er bij haar geen sprake méér was van een blokkage toen ze nog altijd bokte O:) Gewoon ,het was haar gelukt om je der af te krijgen
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:368-2-10 14:36 Nr:191296
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:191288
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Sandra van Bommel schreef op maandag 8 februari 2010, 14:14:

> Klinkt mij alsof je paard supersterk reageert op je eigen onzekerheid. Een
> cirkel dus. Op de momenten waarop hij het wil doen, raak je wat
> onzeker/gespannen en doet hij het.

> Kan ook helpen als je ziet dat het bij een ander wel goed gaat, bij het
> opbouwen van vertrouwen.
>
> Heel erg veel sterkte en beterschap

Sandra, ik vind dat altijd eng. Een lefgozer of iemand met een flinke portie zelfvertrouwen.
Heel vaak zien die geen andere oplossing dan keihard het paard te grazen nemen.
Voorbeelden van van de wal in de sloot raken te over.
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 14:598-2-10 14:59 Nr:191299
Volg auteur > Van: Britt Claeys Opwaarderen Re:191295
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Britt Claeys
Wommelgem
België

Jarig op 13-11

1415 berichten
sinds 8-1-2008
eddy DRUPPEL schreef op maandag 8 februari 2010, 14:27:

> Als hij er haar NOG is af krijgt stapt ze niet meer op hoor 8-S gebroken
> ribben heb je weken plezier van ! 'K heb Cloud één maand in training
> gehad voordat hij het niet meer deed .Maar als er een andere opstapte en
> tevéél druk zette (zowel been als hand) BOING BOING Hupakee ! Sorraya
> vertrok vanuit stilstand en dan is de voorwaardse beweging niet zo
> indrukwekkend .Je weet toch ook dat er bij haar geen sprake méér was van
> een blokkage toen ze nog altijd bokte O:) Gewoon ,het was haar gelukt om
> je der af te krijgen

Nee, er was geen blokkage meer maar voor mij waren haar bokken best indrukwekkend, de stevige op zichzelf al, de andere of de aanloop tot omdat je weet wat er kan volgen. Toen dat ze de grond op ging om dan terug recht te springen was ik blij dat jij erop zat en niet ik :-P
Dan komt het (zelf)vertrouwen eraan te pas. Eerst een ander er mee laten rijden om te zien dat het wel gaat zodat je terug wat vertrouwen krijgt kan heel wat doen maar ik zou er toch zelf op blijven kruipen. Hoeft geen hele ritten te zijn, gewoon een toertje stappen met de begeleider die het paard vast heeft bijv. of er gewoon maar even erop zitten terwijl het paard blijft stilstaan. Toch zelf actief betrokken blijven, hoe klein het ook is, draagt in mijn ogen bij tot het scheppen van dat vertrouwen.
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 15:058-2-10 15:05 Nr:191300
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:191296
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Piet schreef op maandag 8 februari 2010, 14:36:

> Sandra van Bommel schreef op maandag 8 februari 2010, 14:14:
>
>> Klinkt mij alsof je paard supersterk reageert op je eigen onzekerheid. Een

> portie zelfvertrouwen.
> Heel vaak zien die geen andere oplossing dan keihard het paard te grazen
> nemen.
> Voorbeelden van van de wal in de sloot raken te over.

Ja ,en anderen ook :-D ! Piet ,als er geen fysiek probleem moet je er mischien gewoon is aan wennen dat een paard dit ook gewoon kan doen omdat hij WEET dat hij ze der vanaf kan krijgen .En enkel daarom .Als je dan als ruiter de bok kan uitzitten en hem verschillende malen opnieuw laat aangalloperen dan is het patroon doorbroken en kan je met de eigenaar aan de slag om hem /haar dezelfde tecnieken aan te leren ! Het dier staat bij mij altijd op de eerste plaats maar de gezondheide van de ruiter mag je toch ook niet uit het oog verliezen hé .Zou niet de eerste zijn die zo in een rolstoel beland voor de rest van zijn leven hoor . En Sandra "Lefgozer" is gewoon niet de juiste term :-D
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 16:138-2-10 16:13 Nr:191306
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:191279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Zoals het er nu uitziet, zit je er zelf voorlopig niet op, een goed moment om nu met iemand in contact te komen die er nu op gaat rijden. Iemand die dat aankan.Vraag het via via, een stal etc. maar ik zou er gelijk achter aan gaan, even doorpakken.

Angst is een slechte raadgeven, en neem je al gauw je paard terug in situatie's die je niet vertrouwd, terwijl voorwaarts juist hetgeen is wat je dan moet doen, niet tegenhouden.
Als je een geschikt persoon hebt gevonden om met jouw paard te gaan rijden, kan zij of hij jouw nadat je ribben weer geheelt zijn goed begeleiden, juist ook omdat er zelf mee gereden is. Nu kan je mooi aan de kant kijken.

Vaak moet je ook net weten wat je het beste in bepaalde situatie's, voor je veiligheid en toch wat te bereiken kan doen.
Als je zorgt dat de stap en draf goed voor elkaar zijn, paard reageerd op been naar voren, zo niet dan wat resoluter daarin zijn, inbuigen en daarin loslaten en doorstappen, en aan het been.
Niet aan het been is niet echt een fijn uitgangspunt, helemaal niet bij een paard met streken, je basis moet goed zijn zodat je er wat aan hebt in vervelende situatie's en je daar op kan terug grijpen. Ik heb ook een soort fluitje erbij, dat associeeren ze ook met voorwaarts, als je die er consequent ingooit.

Je zegt dat het paard erg stijf is rechts, dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Zorg dan eerst voor meer souplesse. Dat kan je zowel in stap als draf oefenen, zet de schouders opzij, laat hem wat wijken achterwaarts etc. Zo hou je ook beter de aandacht van het paard bij jouw. Als de aandacht verslapt ben je al weer telang met hetzelfde bezig, veel variatie, zodat jij constant de controle/leiding hebt, je hebt van die paarden....
Dit moet je absoluut met begeleiding gaan doen, je hebt je zelfvertrouwen en vertrouwen in het paard verloren dat moet allemaal rustig weer terug komen. Je moet resoluut je paard wat kunnen vragen. Dus geen gekke onverantwoorde dingen gaan ondernemen, maar zorg voor gehoorzaamheid en souplesse, voor je verder gaat met een moeilijkere fase. Dan is de moeilijkere fase n.l. veel beter, misschien wel top! :-)
Anita
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 16:228-2-10 16:22 Nr:191307
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:191279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Voor mij is het een heel herkenbaar probleem. Ik heb een fjord gehad die ook mij en iedereen geregeld van haar rug afbokte. Meermalen is mij het advies gegeven haar weg te doen voor er ongelukken gebeurden.
Zij deed het ook voornamelijk met aangalopperen, maar heeft er ook een lange periode last van gehad, dat ze meteen ging bokken als ik opgestapt was. Had ik dan de ruimte en bleef ik boven, dan had ik de rest van de les meestal geen problemen meer. Zij bokte overigens overal hoor, in de bak, in het bos, langs de weg en inderdaad ook in een grotere groep.

Ik denk nu dat het bij haar voornamelijk een lichamelijk probleem was. Ze heeft namelijk een periode heel goed gelopen. Ik ben haar natuurlijk gaan bekappen en zonder bit gaan rijden. Haar hoeven waren in een erbarmelijke staat en zo scheef dat ze onmogelijk normaal kon lopen. Door NB zijn ze enorm opgeknapt. Ik heb toen een half jaar een paardje gehad waar ik werkelijk alles mee kon. Ik heb zelfs geprobeerd op een touwhalster te rijden, waar ze helemaal niets van snapte, maar ze stond open voor alles wat ik probeerde. Gebokt heeft ze in die periode nooit en ik kon haar bitloos in galop ook langs de weg veel gemakkelijker houden dan ik ooit met bit heb gekund.

Als ik lees dat jouw paard ontzettend stijf is op een kant, zou ik toch echt proberen eerst alle lichamelijke problemen uit te sluiten. Ook stijfheid kan behoorlijk wat pijn veroorzaken, misschien wil jij het paard wel in de galop zetten, die het nu juist heel onplezierig vindt.
Verder is het belangrijk dat je zelf het vertrouwen in het paardrijden weer terug krijgt. Ik weet niet of je op een ander paard ook angstig bent, maar ik ben dat heel lang zeer zeker wel geweest (en ben het nu nog, als ik na een lange periode niet rijden weer op stap). Je weer leren ontspannen op een superbetrouwbaar paard kan je daar bij helpen.

En verder zijn er hier heel veel mensen die je al heel veel tips gegeven hebben en er zullen er nog wel meer volgen :-)

Groetjes, Els.
Je leest nu onderwerp "bokken"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
21 berichten
Pagina 1 van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.