> ik voel/zie dat ze te weinig weerstand
> hebben: hun vacht is niet in orde, moeilijk verharen, vliegjes komen
> liefst van al bij hen steken enz.
>
> Daarom zou ik ze graag eens wat extra oppeppen, maar weet niet goed wat ik
> hen extra zou geven.
> Idealiter zou ik een bloedonderzoek willen laten doen, ware het niet dat
> dat weer een dure zaak gaat worden: veearts, onderzoeken + dan de extra
> die ik zal moeten geven.
>
> Iemand een idee wat ik zou kunnen geven, te vergelijken met wanneer we
> voor onszelf eens een lente-vitaminenkuurtje pakken?
Het gaat niet over een eenmalige oppepper, maar om structureel de juiste bouwstoffen te geven. Met een beetje creativiteit kun je makkelijk voor het hele seizoen hooi inslaan en dat is vaak nog goedkoper ook dan 2 balen tegelijk te halen. Vraag een boer of je het daar in de schuur kunt laten, huur een garagebox... Werk samen met stalgenoten, deel de kosten van je analyse en sla je mineralen in het groot in.
Een analyse van het water is ook heel belangrijk. In veel nederlands water zit veel ijzer, in kraan en sloot water. Koper en zink komen dan altijd tekort en het risico op huid en hoefproblemen wordt hier sterk door verhoogd. Regenwater kan een oplossing zijn, zet een grote ton onder de regenpijp...
Ook hoog kalkgehalte in het water zorgt voor narigheid, stress, spanning in de spieren, stijfheid, noem maar op.
Bloedonderzoek toont vaak niets aan omdat de huid tekorten heeft lang voordat de waarden in het bloed onder de maat zijn. Veeartsen zijn vaak helemaal niet enthousiast over het idee van mineralen, dus zij zullen je snel het idee geven op basis van bloedonderzoek dat er niets aan de hand is.
Met die kuurtjes heb je hetzelfde probleem als met kant en klare vitamine en mineralen preparaten: Verkeerde verhoudingen worden er niet mee opgelost en als er al stoffen teveel in het ruwvoer zitten krijgen ze daar nog eens een extra lading bovenop.
De mineralen zijn niet alleen voedsel voor het paard, maar veel mineralen zijn noodzakelijk voor het optimaal laten functioneren van de microorganismen in het spijsverteringsstelsel. Optimaliseer je je mineraalbalans zul je zien dat je veel minder hoeft te voeren dan zonder supplementen. Hierdoor krijgt je paard ook weer veel minder suikers te verwerken en het is goedkoper.
Vraag me niet of ik aandelen heb
Ik ben gewoon enthousiast. Mijn paarden krijgen alleen beperkt gras, hooi en wat luzerne en suikerbiet om hun mineralen in te kunnen mengen. Ze zijn rond en glimmen je tegemoet. Ik kom bij veel paardenmensen hier in de buurt langs die hetzelfde voeren zonder mineralen en hun paarden zijn nu nog aan het herstellen van de zware winter: dof, lang haar dat er niet af komt, magertjes, weinig energie enzovoort.
Voeren is een echte kunst en heel bevredigend als je het goed krijgt. Je veearts rekening zal minimaal zijn.