InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18878 onderwerpen
275489 berichten
Pagina 17843½ van 18366
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 13:1228-7-14 13:12 Nr:267644
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267643
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op maandag 28 juli 2014, 11:30:

[knip]
> weten dan moeder natuur. Dat zie je o.a. terug in onze voedingsleer. Wij
> zijn erachter gekomen dat ons lichaam zout nodig heeft, zonder zout geen
> leven, en dat klopt. Alleen word er vervolgens niet verder gekeken naar de
[knip]

Me dunkt dat ik altijd weer open sta voor van alles en nog wat. Ik had hier nog nooit van gehoord, hoewel ik met het werk van Pauling deels wel bekend ben omdat hij veel te maken had met het vaststellen van de molecuulstructuur van DNA (ook daarmee zat hij fout maar dit terzijde; hij had het wat molecuulstructuren betreft ook vaak bij het rechte eind, hetgeen het schrikbeeld van Watson en Crick was).

Naar dat "orthomoleculaire" idee is juist wel veel onderzoek gedaan, o.a. door een tweevoudig nobelprijswinnaar, die meneer Pauling (hij was voorstander!). Onderzoek dat helaas uiteindelijk uitgewezen heeft dat het niet deugt.
Ik denk, dat de orthomoleculaire idee simpelweg al niet deugt omdat het uitgaat van tevelen, dat is eigenlijk precies het tegengestelde van waarom klassieke homeopathie nmm niet deugt (hetgeen uitgaat van te weinig, zo weinig dat er geen werkzaam geachte molecuul meer aanwezig is en dat is gewoon te berekenen!
Te veel, te weinig, wat een irrationele gekkigheid eigenlijk, waarom nou niet proberen precies goed te mikken i.p.v. te veel of te weinig?

We hebben het in deze draad over keukenzout, NaCl. Dat goedje staat op zichzelf, het is een uitermate stabiele chemische verbinding. In de natuur werkt het nergens anders dan zo.
Dieren maken hele trektochten om eraan te komen. Het is onder mensen, die ook maar gewoon zoogdieren zijn, zelfs betaalmiddel geweest. Het is belangrijk, maar dat wij er hier heel veel aanbod van hebben vertekent onze blik en maakt het makkelijk er teveel van te gebruiken omdat mensen daar geen ingebouwde rem voor hebben. Daar is dat woord teveel weer!

Die liksteen die Frans bedacht heeft is daar op gebaseerd: hij rekent erop dat het NaCl gehalte voldoende motiveert op eraan te likken en zodoende ook nog wat andere toevoegingen bij de paarden mee naar binnen te smokkelen waarvan hij denkt en hoopt dat die de goede zijn. Dat onderscheidt zijn geldige idee van nogal wat andere likstenen die o.a. suiker toevoegen alsof de aantrekkingskracht van zout nog niet genoeg is.
Maar waarom doen die andere liksteenfabrikanten zulke nonsens dan? Dat is omdat mensen weliswaar geen maar andere dieren wel een rem op zoutopname hebben, en dat ligt misschien (ik denk van wel) wel weer aan het feit dat al die andere beesten geen benul van kokkerellen hebben. Wanneer je echter een berg suiker aan je liksteen toevoegt (dat is net zo goed kokkerellen!) wordt die rem bij paarden ook beduveld. Daarom zijn likstenen vaak nmm regelrecht slecht voor de gezondheid van je paard en bestaat de meest natuurlijke liksteen, dat waar al die beesten die grote trektochten voor over hebben, gewoon uit NaCl en niets anders dan NaCl.

De hoeveelheid NaCl als deel van iets anders is en blijft NaCl. Het maakt geen spat uit of je het mengt met aardappelen of zeewier of andere mineralen. Wat moet ik doen om je dat aan je verstand te peuteren?
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 14:2328-7-14 14:23 Nr:267645
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267644
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
e m kraak schreef op maandag 28 juli 2014, 13:12:

En puur toeval, vandaag in NRC:
http://www.nrcq.nl/2014/07/28/hier-zit-nog-steeds-te-veel-zout-in-maar-in-andere-producten-steeds-minder

Het is dus zo heel moeilijk niet, Talitha, mijn zelfgemaakte hutspot die Els ook altijd zo lekker vindt is OK, de kant en klare hutspot bij de supermarkt waarschijnlijk niet. Mijn zelfgemaakte pasta wel, die kant en klaar derrie uit het supermarktschap weer niet. Geen probleem allemaal want ik ben toch al een te grote lastpost die het microwavevoer niet tot zich neemt wegens gebrek aan gewenste smaakkwaliteiten (lees even door hoe dat in lijnrechte tegenspraak is met de RIVM smaakpolitie).

Caroline van Rossum, voedingsdeskundige bij het RIVM, wijst erop dat gebruik van natrium bij de productie van bepaalde producten, zoals kaas en brood, onvermijdelijk is. “Bij bereiding van sommige producten komt zonder zout het proces niet op gang, of mis je de gewenste textuur, smaak, of conservering.”
Meiske v. Rossum zou er door NRC toch op gewezen kunnen worden dat ze wartaal uitslaat, zelfs wanneer je jezelf niet als voedingsdeskundige maar als journalist profileert; sinds wanneer is een voorgeschreven sturing van smaak, waar niet over te twisten valt, onvermijdelijk? Wordt hier bedoeld dat we een voorgeschreven smaak moeten volgen omdat anders de smaakpolitie je keuken kort en klein slaat?

Maar wat almaar blijft staan is die zo aparte rol van dat keukenzout als chemische verbinding.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18878 onderwerpen
275489 berichten
Pagina 17843½ van 18366
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact