Pien schreef op zaterdag, 25 juni 2005, 1:29:
>> "Sommige paarden zullen ook vingerhoedskruid eten, een erg
>> giftige plant die gebruikt wordt om geneesmiddelen voor het hart
>> te produceren. Dit is een aanduiding voor hartproblemen, die
>> vaak een gevolg zijn van chronisch gebrek aan beweging (het hart
>> wordt overbelast omdat het niet ondersteund wordt door de
>> pompende werking van spieren, gewrichten en hoeven)."
******************** piet
> Pien, is dat boekje ergens te koop?
> Ik las er bijna overheen......
> Gewrichten die bloed pompen???
*******************
Het klinkt gek maar dit klopt wel hoor. Het bloed rondpompen gebeurt niet alleen door het hart, het hart is wel de motor, maar daarbij spelen b.v. ook nog een rol:
* De ademhaling: tijdens de inademing daalt de druk in de borstholte met als gevolg een sterke aanzuiging van bloed uit de grote circulatie. Een juiste ademhaling is dus van belang voor de functie van het hart.
* De spieren: bloedvaten lopen tussen spieren door. Tijdens beweging worden de bloedvaten gemasseerd door die bewegende spieren en daarmee wordt het terugvloeien van bloed naar het hart vergemakkelijkt. Dit wordt de "spierpomp" genoemd. Ik denk dat dit bedoeld is in het stukje van Pien.
* (er zijn meer invloeden trouwens).
Als het hart het zonder een "gezonde" invloed van ademhaling en spieren moet doen, dan moet het veel meer arbeid verrichten en raakt het dus sneller versleten.
Dit geldt overigens evenzogoed voor de mens. Maar hart en bloedsomloop in een paard zal gericht zijn op een leven als grazer en prooidier. De verschillen tussen de "inrichting" bij paard en mens weet ik niet (ben ik wel erg nieuwsgierig naar, weet iemand dat?). Dat boekje klinkt wel interessant zeg, leuke info.