InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
9 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "nog steeds scheur in hoef"
Volg datum > Datum: woensdag 26 oktober 2005, 23:3426-10-05 23:34 Nr:36097
Volg auteur > Van: Karin Haneveer Opwaarderen Re:36079
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog steeds scheur in hoef Structuur

Karin Haneveer
Nederland


318 berichten
sinds 27-8-2005
Hoefsmid Rik schreef op woensdag 26 oktober 2005, 22:18:

> ingrid van der post schreef op woensdag 26 oktober 2005, 21:22:
>
>> mijn paard is eind augustus van de ijzers afgegaan. hij had

> dan wel verder mooi uit zonder scheuren;
>
> groeten
> AH Rik

Nee, nee, nee.....Niets klinieken, niets verwijderen, maar de oorzaak!! van de hoornzuil aanpakken (=afknelling circumflex) Scheuren hebben een oorzaak, maar een hoornzuil ook...
Zie eerdere berichten hierover.

Ingrid, je hebt deze vraag al eerder gesteld en daar ook antwoord op gekregen van verschillende mensen, je bent nu maar 5- 6 weken verder, heb geduld!! en denk niet eens aan ijzers!

Karin
Volg datum > Datum: woensdag 26 oktober 2005, 23:3426-10-05 23:34 Nr:36098
Volg auteur > Van: J. Pelgrim Opwaarderen Re:36083
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog steeds scheur in hoef Structuur

J. Pelgrim
Zutphen
Nederland

Jarig op 16-7

219 berichten
sinds 17-11-2004
ingrid van der post schreef op woensdag 26 oktober 2005, 22:54:

> Hoefsmid Rik schreef op woensdag 26 oktober 2005, 22:18:
>
>> ingrid van der post schreef op woensdag 26 oktober 2005, 21:22:

>
> dat is toch een zeer ingrijpende operatie? ik heb laatst dat
> verhaal hier gelezen over die shire die de eigenaresse toch nog
> heeft laten inslapen. groeten ingrid

Ingrid niet elke vorm van een hoornzuil moet zo aflopen, ik had echt domme pech kan het niet anders zeggen.
Je hebt verschillende soorten hoornzuilen.

Lees onderstaande stuk maar dan heb je alle info.

Het begrip hoornzuil is redelijk algemeen bekend. Toch worden over dit onderwerp veel vragen gesteld. De belangrijkste vragen daarbij zijn wat is een hoornzuil en wat kan er aan gedaan worden?

Een hoornzuil is een in de lengterichting –van kroonrand naar grond- lopende cylindrische of buisvormige hoornnieuwvorming aan de binnenzijde van de hoefwand. Vanaf de buitenkant is een hoornzuil niet altijd zichtbaar. Na grondige reiniging van de onbeslagen paardenvoet is er aan de onderkant van hoef wel duidelijke herkenning van een hoornzuil mogelijk. In de witte lijn is dan een duidelijke ronde afwijking waarneembaar.

Locatie

Zeer schematisch gesteld wordt de buitenste laag van de paardenvoet gevormd door de hoorn, kiemlaag en de hoef/kroonlederhuid. Het is aannemelijk dat de hoornzuil, die meestal over de gehele lengte aanwezig is, ontstaat in de kiemlaag die de hoeflederhuid bedekt. Vanuit deze zogenaamde kiemlaag wordt namelijk vanaf de kroonrand de nieuwe hoornwand gevormd. Normaal verloopt dit zeer egaal maar ontstaat er een of andere overprikkeling dan kan er een afwijkende hoornproductie ontstaan.

Een hoornzuil kan ook zijn oorsprong vinden lager in de voet. In dat geval gaat hij niet uit van de kroonlederhuid maar waarschijnlijk wordt de verstoring dan vanuit overprikkelde lager liggende hoeflederhuid gevoed.

Oorzaak

Een hoornzuil ontstaat nogal eens als complicatie bij een doorlopende perforerende hoornscheur van de hoornwand (de scheur zit dan niet alleen in de bovenste laag van de hoorn maar gaat door en door). Een dergelijke hoornscheur kan worden veroorzaakt door een kroonrandbetrapping waarbij de kroonlederhuid beschadigd is geraakt. Het komt echter vaker voor dat een hoornzuil spontaan ontstaat. Er vormt zich dan een abnormale hoornwoekering aan de binnenzijde van de hoefwand. Het is dan waarschijnlijker dat we te doen hebben met een goedaardige tumor van de hoornproducerende cellen van de hoef.

Omdat de wandlederhuid direct tegen het beenvlies van het hoefbeen aan ligt kan de aanhoudende druk van een hoornzuil leiden tot sleufvorming in het hoefbeen. De druk in de hoef kan eventueel leiden tot kreupelheid.

Een andere reden tot kreupelheid in geval van een hoornzuil is het ontstaan van een infectie rond de hoornzuil. Als er sprake is van een niet geïnfecteerde hoornzuil dan wordt deze vaak slechts bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld als de hoefsmid het beslag verwisseld en daarbij de kenmerkende ronding in de wittelijn waarneemt.

Behandeling

Als een hoornzuil geen aanleiding geeft tot kreupelheid –en dat is meestal zo bij een ongeïnfecteerde hoornzuil- dan is behandeling eigenlijk niet nodig. Iedere hoornzuil die echter aanleiding geeft tot pijnlijkheid moet worden weggenomen. Dit is een hoefoperatie door de dierenarts moet worden uitgevoerd.

Omdat het gebied waarin de hoornzuil zich bevindt zo enorm doorbloed is zal de operatie onder bloedledigheid moeten worden uitgevoerd. Hiertoe wordt na verdoving een zogenaamde Esmarchse ligatuur -een brede gummistrook- net boven de voet aangebracht.

Voor de werkelijke operatie wordt de hoefwand ter plaatse met een vijl zo dun mogelijk gemaakt waardoor de zuil zich af zal tekenen. Daarna wordt aan weerzijde van de zuil een inkeping gemaakt tot op de wandlederhuid. Deze loopt afhankelijk van het formaat van de hoornzuil door tot aan de kroonrand of lager in een V vorm. Na het ‘vrijleggen’ van de hoornzuil kan deze met een tang worden opgelicht en verwijderd. Het defect wat daarna zichtbaar is, is groot!

Na het wegnemen van de hoornzuil zal het ontstane gat worden opgevuld met verband en onder drukverband behandeld. Al na ongeveer twee weken zal er zich een nieuwe -dunne- laag hoornwand vormen waarna het verband verwijderd kan worden. Hoornwand groeit gemiddeld 1 centimeter in vijfweken, de totale uitgroei zal dan ook wel enkele maanden in beslag nemen.

Als er geen infecties optreden geneest de hoef na het wegnemen van de hoornzuil in de regel zeer goed en is er geen spoor van het probleem meer waar te nemen. Door de relatief langzame groei van de voet heeft de eigenaar echter wel het nodige geduld nodig. Als de hoorn tot een derde is afgegroeid, is het paard in de regel weer inzetbaar. Door het opvullen van het defect met kunsthoorn wordt wel geprobeerd de hersteltijd te verkorten maar de resultaten van de behandelwijze zijn wisselend en niet zelden is er sprake van een toename van de kreupelheid. Vaak is een aangepast ijzer in de herstel periode wenselijk. Slechts zelden komt een hoornzuil weer terug.
Volg datum > Datum: woensdag 26 oktober 2005, 23:3826-10-05 23:38 Nr:36099
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:36071
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog steeds scheur in hoef Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
ingrid van der post schreef op woensdag 26 oktober 2005, 21:22:

> mijn paard is eind augustus van de ijzers afgegaan. hij had
> toen net in die laatste week een scheurtje van 1,5 cm in zijn
> rechter steile hoef (met hoornzuil) de ijzers zijn erafgegaan,
> stukjes afgebrokkeld natuurlijk. maar het scheurtje zit er nog
> steeds, ong. 3 cm nu. het lijkt niet ernstig of zo, maar wat
> gebeurt er als het verder scheurt, moet ie dan toch weer ijzers
> om het zaakje bij elkaar te houden? wanneer moet je je zorgen
> maken met zo'n scheur?

Buiten het antwoord dat hoefsmid Rik gaf en die je dus door een op dat gebied deskundig persoon zal moeten laten controleren kan je zelf ook wel wat zien...

Die scheur kan nml. ook onstaan zijn door een te lange hoefwand.
De afgebrokkelde stukken zeggen me zo dat dit het geval is?
Zolang er druk op die hoefwand staat zal de scheur ook niet echt genezen.
Een zaak van zo afronden dus dat deze plek geen contact meer maakt met de bodem zodat er ook geen druk aanwezig is...als dat mogelijk is tenminste.
De scheur zal er dan vanzelf uitgroeien.

Nick, die geen hoefsmid is...
Volg datum > Datum: woensdag 26 oktober 2005, 23:4026-10-05 23:40 Nr:36102
Volg auteur > Van: Twister Opwaarderen Re:36099
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog steeds scheur in hoef Structuur
Twister
Nederland


43 berichten
sinds 11-4-2005
Nick Altena schreef op woensdag 26 oktober 2005, 23:38:
Volg datum > Datum: woensdag 26 oktober 2005, 23:5026-10-05 23:50 Nr:36103
Volg auteur > Van: Karin Haneveer Opwaarderen Re:36098
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog steeds scheur in hoef Structuur

Karin Haneveer
Nederland


318 berichten
sinds 27-8-2005
J. Pelgrim schreef op woensdag 26 oktober 2005, 23:34:

> ingrid van der post schreef op woensdag 26 oktober 2005, 22:54:
>
>> Hoefsmid Rik schreef op woensdag 26 oktober 2005, 22:18:

>
> Na het wegnemen van de hoornzuil zal het ontstane gat worden opgevuld met verband en onder drukverband behandeld. Al na ongeveer twee weken zal er zich een nieuwe -dunne- laag hoornwand vormen waarna het verband verwijderd kan worden. Hoornwand groeit gemiddeld 1 centimeter in vijfweken, de totale uitgroei zal dan ook wel enkele maanden in beslag nemen.
>
> Als er geen infecties optreden geneest de hoef na het wegnemen van de hoornzuil in de regel zeer goed en is er geen spoor van het probleem meer waar te nemen. Door de relatief langzame groei van de voet heeft de eigenaar echter wel het nodige geduld nodig. Als de hoorn tot een derde is afgegroeid, is het paard in de regel weer inzetbaar. Door het opvullen van het defect met kunsthoorn wordt wel geprobeerd de hersteltijd te verkorten maar de resultaten van de behandelwijze zijn wisselend en niet zelden is er sprake van een toename van de kreupelheid. Vaak is een aangepast ijzer in de herstel periode wenselijk. Slechts zelden komt een hoornzuil weer terug.

Tja,sorry hoor, maar dit bedoelde ik in de eerdere discussie hierover ook , woorden als, waarschijnlijker dat, een of andere overprikkeling, spontaan ontstaan???
Dat is geen info, da's raden naar...

Karin
Je leest nu onderwerp "nog steeds scheur in hoef"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
9 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact