Frans Veldman schreef op woensdag 2 november 2005, 15:20:
> Nick Altena schreef op woensdag 2 november 2005, 15:03:
>
>> Uit diezelfde test is ook te zien dat de Libra wel veel ruis
> Wat dan niet?
>
> Groeten,
> Frans
Voor dit allemaal gaat uitlopen in een draad van 200 nummers over alle ins & outs van deze test, wil ik proberen het te kortsluiten.
Ik heb al aangegeven niet blij te zijn met wat gemiste kansjes qua nauwkeurigheid en standaardisatie. Ik sta er wellicht wat anders in en ben vooral geinteresseerd in wat er wél aan gegevens uit komt.
Tevens vastgesteld dat het
patroon van drukoverdracht wel uit de test komt (voor Libra ongeveer conform de berekeningen/verwachtingen dus waarom voor de andere modellen niet?), en daarop heeft Frans aangegeven dat de interesse vooralsnog niet dieper gaat. Hoe een en ander vervolgens geinterpreteerd wordt is niet aan mij.
Waar ik aan moet denken en wat me meer in de rede ligt, is op grond van de toegevoegde gegevens van schuimpje met zijn allen te gaan brainstormen over hoe een bitloze optoming dan wél ideaal voor elkaar te krijgen is.
Enkele parameters lijken me wel duidelijk:
- het referentiekader van mensen is nogal verschillend, hetgeen zich vertaalt in wat ze van een optoming verwachten;
- voor relatief simpel werk voldoen het cowboytouwhalster, en evt. bosal, prima. Deze bieden echter geen constant-contact optoming die niet alleen volgens mij maar volgens breed draagvlak, van FEI-dressuurders tot
Parelli, noodzakelijk wordt naarmate de vereiste instructienauwkeurigheid toeneemt;
- Het onderscheid in drukoverdrachtsvlakken is bij de modellen met onderkruisde teugels minder groot dan we zouden willen, maar is er wel.
Waaruit volgt:
- Een te bedenken bitloze constructie die gedurig de bewegingen van het paardehoofd omsluit en daarbij een zo groot mogelijk discriminantenpatroon aan inwerkingen af geeft.
-Typische libra-eigenschappen zoals de instabiliteit wil ik hier buiten houden. Ik heb die zaken erin bedacht als filter, omdat ik vind dat het een apparaat voor gevorderde combinaties is en al zo vaak heb aangegeven dat een cowboytouwhalster voor "level 1" veel beter is! (zie pag. 1 van libra-website... het staat er al vanaf het begin).
Voor wie zelf meedenkt is toch wel vast te stellen dat zowel werking als die ondertussen beruchte instabiliteit vrij nauwkeurig te regelen is d.m.v. afstellen, zowel van de exacte plaatsing van de geleideringen (lager = minder instabiel) als kintouwtje (dat dan de functie van Cooks engelse neusriem krijgt)? Ik heb in de algemene intructies dat echter MET OPZET niet aangegeven! Diverse serieus geinteresseerde en gebruikende mensen heb ik echter wel in persoonlijke email aangegeven hoe dat precies moet en hoe nauw het steekt.
Geloof me, voor mij is libra echt niet het eind van de ontwikkeling. Brandt los met betere ontwerpen zou ik zeggen!
Groeten, Egon
PS voor Frans: ter volledigheid zou een gewoon stalhalster, maar dan met de teugels aan de kinring bevestigd vgl. met touwhalster, getest moeten worden.