Cassandra Berg schreef op zaterdag 25 februari 2006, 9:50:
>
>>> Aan een bit hoef je ook niet te trekken toch?
>>
> is bij mijn paard niet zo. De hartslag is altijd hetzelfde, met
> of zonder bit.
>
> Cassandra
Ik reageer maar even een beetje in het algemeen:
als jullie nu echt denken dat ik dit allemaal zit te schrijven omdat ik maar wat wil oh'en en de sfeer hier wil verzieken, dan schat je de boel totaal verkeerd in.
Dat soort dingen past niet bij me, en daar verdoe ik geen energie aan.
Net zoals hc er heilig van overtuigd was dat boomloos niet goed was, zo ben ik ervan overtuigd dat de ors niet goed is. En heb ik sterk mijn vraagtekens en het zie het nut niet van het gebruik van het (dunne) touwhalster.
Met alles geldt hier: meten = weten. Meet dat dan eens wat de reactie van je paard op het touwhalster is?
Een bit is slecht want dat is meer aanwezig. Ja dat is zo. Een boomloos zadel is ook licht en is ook niet erg aanwezig. Toch heeft het een heel grondig nadeel boven een veel zwaarder boomzadel flexibel of niet.
Cassandra heeft een sterk punt vind ik. Meten = weten toch? Neem dat dan ook eens aan.
Ja de teugels aan het touwhalster hangen los door, maar het gewicht van het touw komt daarmee wel bijna volledig op de neusbrug van je paard.
En omdat dat alleen bot is zoals Frans zegt, dat doet geen pijn? Waarom reageren paarden daar dan uitermate gevoelig op? Kom nou zeg.
Waarom daar nou niet kritisch naar kijken? Meet dat dan eens zoals ik dat Egon voorstelde?
En als het er hangt zoals Pien beschrijft, dan is dat mooi, Maar waarom dan niet een gewoon breed stalhalster zodat je daar echt geen kwaad mee kan?
De ors = stoppen methoden gaat uit van het inbuigen van de hals van je paard. Waarom? Omdat je zo zijn snelheid wilt breken.
En het gaat er niet om dat je paard reflexmatig reageert, de motivatie maakt niet uit. Dat je in stilstand oefent snap ik ook. Dat is het punt, maar het wordt op een of andere manier wel steeds als argument aangehaald. 'Nee het is een reflex, je oefent in stilstand'. Ja en? Prachtig dat je paard het fenomeen voor 100% begrijpt in alle rust als je thuis of onderweg aan het oefenen bent.
Maar waarom dan niet iets aanleren waarmee je paard niet gewongen wordt te stoppen en waarmee je niet kan uitsluiten dat je paard een opsodemieter krijgt op peesplaten, gewrichten, banden etc?
Ik zou hier graag verhalen horen van de echte noodsituaties waarin een paard goed op de ors reageert. Ja, we hebben hier een gehad waarmee een paard op de kop sloeg. Tja, en die was dan inenen niet goed aangeleerd en niet goed genoeg geoefend.
Vertel me eens, hoe weet je wanneer je het goed gedaan hebt en wanneer genoeg geoefend? Tja, als je over de kop slaat dan weet je dat het niet goed was.
En voor Karin: ja de uiterste rem met de ruk in de mond, prefereer ik ook zeker niet en zal ik niet snel naar grijpen. Dat dat aardig druk geeft op de voorhand ben ik helemaal met je eens. Maar trek dat dan even door. Met deze stop stopt je paard, recht naar voren. Met de ors stopt ie omdat ie als het ware dubbelklapt, de extreme variant van op de schouder vallen en over de schouder wegvallen. Kun je je daar een voorstelling van maken?
Voor Nick, hier is mijn super alternatief voor de ORS:
Ga alle energie en moeite stoppen in de reflex Ho = stoppen.
Oefen je helemaal gek met het woordje ho en vraag de reactie stoppen van je paard. Waar dan ook, er naast, er achter er op:
Ho = stoppen = ..... klik, wortel
Ho = stoppen = .... druk weg van touw
Ho = doorlopen = ....... negerern
Ho = dorlopen = ........ druk van touw valt niet weg.
Oefen met touwen, met teugels, met touwhalsters om mijn part, met halsring, met zonder iets. Oefen je suf tot je paard in alle situaties met alle soorten optomingen of compleet zonder, waar jij ook staat of zit, gewoon stilstaat.
Waarom zou dit aangeleerd gedrag minder betrouwbaar zijn dan de ors?
Doe het gewoon zou ik zeggen, succes verzekerd.
En nu schrijven jullie maar door dat ik het allemaal niet begrijp, dat ik het allemaal doe om de sfeer te verzieken, dat ik maar wat zit te zwammen.
Ga nadenken en ga het meten, dan weet je het ipv je maar gewoon aan je heilige huisjes vast te klampen.