InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Training/gedrag
Trainingsmethoden, rijmethoden, omgaan met paarden, etc.
Onderwerp starten814 onderwerpen
17386 berichten
Pagina 238½ van 1160
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 16:228-2-10 16:22 Nr:191307
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:191279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Voor mij is het een heel herkenbaar probleem. Ik heb een fjord gehad die ook mij en iedereen geregeld van haar rug afbokte. Meermalen is mij het advies gegeven haar weg te doen voor er ongelukken gebeurden.
Zij deed het ook voornamelijk met aangalopperen, maar heeft er ook een lange periode last van gehad, dat ze meteen ging bokken als ik opgestapt was. Had ik dan de ruimte en bleef ik boven, dan had ik de rest van de les meestal geen problemen meer. Zij bokte overigens overal hoor, in de bak, in het bos, langs de weg en inderdaad ook in een grotere groep.

Ik denk nu dat het bij haar voornamelijk een lichamelijk probleem was. Ze heeft namelijk een periode heel goed gelopen. Ik ben haar natuurlijk gaan bekappen en zonder bit gaan rijden. Haar hoeven waren in een erbarmelijke staat en zo scheef dat ze onmogelijk normaal kon lopen. Door NB zijn ze enorm opgeknapt. Ik heb toen een half jaar een paardje gehad waar ik werkelijk alles mee kon. Ik heb zelfs geprobeerd op een touwhalster te rijden, waar ze helemaal niets van snapte, maar ze stond open voor alles wat ik probeerde. Gebokt heeft ze in die periode nooit en ik kon haar bitloos in galop ook langs de weg veel gemakkelijker houden dan ik ooit met bit heb gekund.

Als ik lees dat jouw paard ontzettend stijf is op een kant, zou ik toch echt proberen eerst alle lichamelijke problemen uit te sluiten. Ook stijfheid kan behoorlijk wat pijn veroorzaken, misschien wil jij het paard wel in de galop zetten, die het nu juist heel onplezierig vindt.
Verder is het belangrijk dat je zelf het vertrouwen in het paardrijden weer terug krijgt. Ik weet niet of je op een ander paard ook angstig bent, maar ik ben dat heel lang zeer zeker wel geweest (en ben het nu nog, als ik na een lange periode niet rijden weer op stap). Je weer leren ontspannen op een superbetrouwbaar paard kan je daar bij helpen.

En verder zijn er hier heel veel mensen die je al heel veel tips gegeven hebben en er zullen er nog wel meer volgen :-)

Groetjes, Els.
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 16:238-2-10 16:23 Nr:191308
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:191300
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Goed... ik drukte mij verkeerd uit,.
Ik bedoelde dus iemand die niet bang is en een zit als een huis heeft.
Niet iemand die het paard 'eens ff flink aanpakt' want dan ga je inderdaad van de drup in de regen.

Ik bedoel dus gewoon iemand die niet bang of onzeker wordt, het volle verstand erbij houdt, weet wat hij doet en inderdaad, zoals eddy noemt, het patroon doorbreekt.
Heb zelf ook zo'n exemplaar gehad in een heeeeeel erg grijs verleden....
Gaf meteen een rodeoshow weg als je erop ging zitten, bij voorkeur voordat je goed zat en trok hoofdstel na hoofdstel in flarden. (bitloos was toendertijd nog niet zo bekend... stam dus nog uit een grijs verleden)
Mijn zelfvertrouwen liep ook wel een deukje of miljoen (rug, ribben en nog wat onderdelen ook) op en toen ging de vriend van de manegehoudster het proberen. Hij hield wel van wat spanning.
Absoluut aardige jongen, ook tegen paarden.
Zorgde dat ie goed voorbereid was en reageerde gewoon goed. Geen sporen, geen gepluk aan het hoofd (paard zou het kopstuk toch maar in flarden helpen) geen zweep. Gewoon kwestie van rustig blijven, heeeeeeeeeeel stevig zitten en tempo vragen.
En voila.... paard kreeg hem niet in het zand en draaide bij. Hij heeft paardje nog een aantal keer gereden en probleem was uiteindelijk opgelost, ook als ik er weer op ging
(moest alleen zelf toen wel leren om goed te reageren en dat kopstuk met rust te laten)

'En dat bedoelde ik eigenlijk

Niets voor jou, Eddy??? O:)
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 17:028-2-10 17:02 Nr:191309
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:191308
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bokken Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Sandra van Bommel schreef op maandag 8 februari 2010, 16:23:

> Goed... ik drukte mij verkeerd uit,.
> Ik bedoelde dus iemand die niet bang is en een zit als een huis heeft.
> Niet iemand die het paard 'eens ff flink aanpakt' want dan ga je inderdaad

>
> 'En dat bedoelde ik eigenlijk
>
> Niets voor jou, Eddy??? O:)

Weet niet waar de juffrouw woont in NL .Afstand moet je ook rekening mee houden hé
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 18:158-2-10 18:15 Nr:191319
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:191298
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Trainen blind paard (was: Hooi en gras als voeding ) Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Christel Provaas schreef op maandag 8 februari 2010, 14:46:

> Ik vind wel degelijk dat rijden een meerwaarde heeft. Dressuurmatig rijden
> heeft een meerwaarde, buitenrijden heeft ook een meerwaarde. Maar dat vind
> ik van langeteugelen ook, of ernaast wandelen, of spelen, of clickeren, of

> bereik je weer andere dingen mee, is ook allemaal meerwaarde. Maar samen
> snelheid beleven, iets wat voor het bewegingsdier paard cruciaal is, is
> toch wel een prachtige uitbreiding op het spectrum.
> Nee ik promoot niet het scheuren over kronkelpaadjes met een blind paard.

Christel, ik bedoel dit niet persoonlijk, maar ... "slingersteile duinen scheuren, vertrouwend op zijn benen, zijn inzicht, zijn balans ...." laat met je dit vertellen:
Ingenioso houdt zijn stap in als hij van het harde op een andere ondergrond komt; de bak = zand, het pad voor de bak = boomschors, het plein = steen, gebroken puin tussen de weiden .... iedere overgang is aarzelen. Als ik niet bij het binnentreden van de stal (om hem te bekappen of zo) roep "voet" dan breekt hij zijn nek over het drempeltje.
Ik ben een paar keer met Eddy mee geweest ... in een geweldige galop kris kras tussen de bomen door heuvel op .... sensationeel, echt waar ... maar Ingenioso was 100 keer gestruikeld al eer hij boven zou zijn gekomen. Wortels van bomen met een bloedsnelheid ontwijken? Mijn zicht is prima, maar met die snelheid ... vertrouw ik niet uitsluitend op mijn eigen ogen en is het fantastisch dat een gezond paard uitgerust is met nog betere ogen!
Ik moet iedere keer aan Piet Bakker denken, waarom hij is gaan lange teugelen. Hij had een oud paard welke hij niet meer kon of wilde berijden, maar wel gezond wilde houden door goede gymnasticerende oefeningen.
Ja, ik wil Ingenioso mee naar buiten nemen, maar of dat op zijn rug is ehm denk het niet.
Laten we nu eventjes heel reeël zijn. Ingenioso ziet geen moer. Hij staat dag en nacht op het land. Boeren rijden af en aan, naast zijn weidje is een boomkwekerij, aan de andere kant is een drukke doorgaande weg. Hij loopt met soortgenoten, zijn zoon en regelmatig naast de shetjes of naast Jeen en zijn dames. Goke, een Friese merrie, is hevig geïnteresseerd in de Spanjaarden en neust regelmatig met Ingenioso (als Jeen effe staat te dutten ;-)) Eén grote groep is niet mogelijk, daar hij zich letterlijk qua gehoor vasthoudt aan één paard. Hij volgt op gehoor en als de hele zooi door elkaar gaat lopen rennen weet hij niet meer wie hij moet volgen en waar hij kan lopen, met als gevolg: alle palen tot boven de grond eruit. Ik heb het geprobeerd, maar het is niet in zijn belang en veiligheid. Ik heb hem wel laten wennen aan de shetjes, zodat Nolasco niet gedoemd wordt tot "blinde geleide paard". Als hij het terrein af gaat, staat zijn neus wagenwijd open ... hij ruikt en briest, zijn ogen worden groot en zijn hele lijf is vol spanning. Tuurlijk kan ik hem vertrouwt maken met andere omgevingen en natuurlijk zal de spanning afnemen. Maar wat bewijs ik daarmee? Zoals Eddy terecht opmerkt, een blind paard hoeft niet het einde te zijn. Nee, dat hoeft ook niet. Maar zoals Cindy ook terecht opmerkt, een paard is zoveel meer als een dier waarop een mens moet gaan zitten.

Ik sta voor alles open, maar lees/hoor vaak alleen maar opmerkingen die gebaseerd zijn op "gezonde" paarden of gevoelens/emoties die vanuit de mens beredeneerd zijn.

Misschien moet ik eens een soort van open dag organiseren, zodat mensen zelf kunnen ervaren wat een blind paard nu eigenlijk betekent in de dagelijkse beslommeringen tussen andere gezonde paarden. De laatsten, de gezonden dus, snappen het blinde paard niet. "Hee, ik kom aanlopen met mijn oren naar achteren ... en jij wijkt niet?" Trap of bijt als gevolg. Ingenioso is, zover ik kan beoordelen, stik tevreden met zijn situatie. Ik wil hem alles bieden wat in zijn mogelijkheid ligt, maar zeker niet overvragen of situaties creeëren waarbij de grootste ongelukken kunnen ontstaan. Want zeg nu zelf, een volwassen blind paard van circa 600 kg in blinde paniek .... die houdt je niet, never niet! Ik heb het één keer meegemaakt en ik kan je zeggen ... doodeng! Niet iets om eens lekker mee te gaan experimenteren. Dat vind ik niet eerlijk ten opzichte van het paard!
Volg datum > Datum: maandag 8 februari 2010, 19:108-2-10 19:10 Nr:191322
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:191319
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Trainen blind paard (was: Hooi en gras als voeding ) Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Anja, Ingenioso kon niet beter terechtkomen dan bij jou.

Een oneliner ik weet het, maar ik kan er niks zinnigs aan toevoegen. Alles in jouw mail vertelt me dat jij de juiste beslissingen en manieren voor hem weet te vinden. Respect!
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Training/gedrag
Trainingsmethoden, rijmethoden, omgaan met paarden, etc.
Onderwerp starten814 onderwerpen
17386 berichten
Pagina 238½ van 1160
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact