InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Training/gedrag
Trainingsmethoden, rijmethoden, omgaan met paarden, etc.
Onderwerp starten814 onderwerpen
17386 berichten
Pagina 283½ van 1160
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 10:1911-3-10 10:19 Nr:195556
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:195522
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Karen Koomans schreef op donderdag 11 maart 2010, 0:12:

> KFH vindt deze groep probleempaarden het allermoeilijkst te hertrainen.
> Hij noemt deze paarden dood (in hun ziel), depressief, en érg in de war gebracht, waardoor ze gevaarlijk kunnen worden van het ene moment op het andere (als zo’n paard een uitweg meent te zien, wég uit die verwarrende schizofrene mensenwereld).
>
> Let op =-) :
> het gaat in deze laatste alinea niet over elk willekeurig Parelli- of Monty Roberts-paard, maar om paarden waarbij zulke methodes ertoe geleid hebben dat het paard een probleempaard werd en daarom aan KFH werd aangeboden ter hertraining.
>
> grt,
> Karen

Volgens mij geeft het Parelli systeem duidelijk aan dat je moet zorgen dat je paard je niet als predateur gaat zien. Ik ken iemand die bij Parelli in opleiding was en die haar paard op boven beschreven manier van zijn ego had beroofd, dit werd duidelijk afgewezen bij de Parelli club. Het moeilijke is dat een systeem in ieders handen weer anders uitpakt. Ik heb zelf via Parelli met mijn kleine ADHD (weer zo'n kreet) merrie een zeer goede relatie opgebouwd. Zij is 1 van de leukste paarden die ik heb en erg gesteld op gezelschap. Ik kan haar oefeningen (vraag niet veel) laten doen in de wei, in de kudde. Zij werkt altijd mee. Toch zal ik nu niet meer met Parelli aan de slag gaan, clicker werkt nog veel beter. :-)
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 11:3311-3-10 11:33 Nr:195561
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:195538
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Christel schreef (en Anja ongeveer hetzelfde, in andere woorden):
> Waar ik wel moeite mee heb, is het benoemen van de mens als 'de jager' die
> het paard wegstuurt en hem daarna weer bij zich roept terwijl het paard al
> had gedacht: "okee, dood mij maar". Dat vind ik erg overtrokken en het
> spoort m.i. ook niet met de realiteit.

Oké, ik kan me dat wel voorstellen, dat je daar moeite mee hebt.

Ik probeer onderstaand daarom tot dezelfde conclusie te komen als Hempfling (omdat ik het met de conclusie eens ben), maar dan vanuit een andere gedachte.

Ik kijk naar paarden onderling, hoe zij met elkaar omgaan. Ik zie dan maar twee redenen waarom een paard een ander paard wegstuurt; het is ófwel spel, óf het is respect vragen of opeisen dmv agressie. Die agressie kan mild zijn (een boze blik), tot heftig (een trap die knalhard raak is).

Ik noem het paard dat wegstuurt even Paard 1, dat schrijft wat makkelijker ;-o

(1) Het is spel
In dat geval blijft paard 1 zelf niet staan, maar beweegt méé. Bovendien maakt lichaamstaal, bijvoorbeeld een gleuf (holling) in de bovenlip, duidelijk dat het spel is.
En de relatie die die beide paarden al hebben opgebouwd, die zal ook helpen om duidelijk te maken aan paard 2, dat het spél is, geen agressie.

(2) Als het géén spel is, dan is het agressie
In dat geval kan Paard 1 vaak blijven staan. Een boze blik, plus eventueel een uitzwaaiende hals (richting paard 2) is meestal voldoende. De boodschap is “rot op / toon je respect aan mij!”. Dit gedrag zie je bijvoorbeeld vaak wanneer paard 1 iets lekkers eet, en paard 2 komt aanwandelen.

Soms blijft paard 1 bij dit soort agressie níet stilstaan, maar zet een – meestal heel kort durende – achtervolging in. Dat is zeg maar fase 2 (of 3) van Parelli. "Achtervolgen" is méér druk zetten, dat hoeft (bij Parelli) niet letterlijk te betekenen dat je achter je paard aanholt, maar kan ook een signaal met de zweep/stick zijn. Alsof je dan een extra lange hals hebt, die je waarschuwend kunt uitzwaaien in de richting van het paard.

Fase 1 is dus een "mild" waarschuwend signaal (“rot op – en laat daar mee zien dat je mij respecteert!”). Reageert paard 2 niet snel genoeg of niet respectvol genoeg naar de zin van paard 1, dan gebruikt dat paard vervolgens “fase 2”; dat wil zeggen dat de boodschap “rot op” met meer agressie, meer druk, wordt duidelijk gemaakt.

“Fase 5” zou je dan kunnen vertalen als paard 1, die daadwerkelijk een beet of een rake trap uitdeelt aan paard 2.

Parelli-ers zullen die fases herkennen, ze maken er gebruik van en ze beroepen er zich ook op dat paarden dat zelf ook gebruiken (“druk” uitoefenen, en fases daarin). Zelfs de boze blik wordt daadwerkelijk toegepast (!) – Parelli noemt dat de Schwiegermutter blik (de strenge of afkeurende blik van een schoonmoeder).

Is dit alles (Parelli) een natuurlijke gang van zaken? Vanzelfsprekend is dat zo, paarden passen het immers ook op elkaar toe!

Maar, als je kijkt naar twee paarden die dikke vrienden zijn. Passen zij dit ook toe?

Mijn visie daarop is: ja, soms. Maar alleen wanneer één van die twee vrienden een keertje te onbeleefd is, te disrespectvol. Dan zegt die ander daar wat van, mbv fase 1.

Bij echte vrienden (twee paarden) zie ik het nooit verder gaan dan fase 1, én ik zie dat het soms vriend 1 is die zegt “rot op (kun je niet wat respectvoller zijn voor mij?)” en soms is het vriend 2 die dat signaal aan de ander geeft. Vrienden geven dus wederzijds respect, en als dat een keertje niet gebeurt door één van de twee, dan accepteren vrienden van elkaar dat daar wat van gezegd wordt.

_________

De kern van wegsturen (niet als spel) is, dat fase 1 tot en met 5 alléén worden toegepast door paard 1, op het moment dat paard 2 niet voldoende respect toont!
Of ze nu vrienden zijn of niet.
______________

Ik zelf wil graag 2 basis dingen met betrekking tot mijn paarden. Ik wil dat ze mij respecteren (zoals ik ook hen respecteer!). En ik wil graag (innige) vriendschap met mijn paard.

Waarom gebruik ik dan dús geen join-up?
Omdat de join-up er op neer komt, dat je je paard blijft wegsturen (niet als spelletje maar op basis van druk/agressie), nét zolang tot het paard zegt “oké, jij hebt gewonnen, ik geef mij (totaal) aan jou over”. Vrienden eisen niet dat de één zich (volledig) overgeeft aan de ander.

Waarom gebruik ik dús ook niet de principes van Parelli?
Omdat paardenvrienden elkaar alleen maar dán wegsturen (dus respect vragen of respect eisen van de ander), wanneer die vriend een keer de regels van respect/beleefdheid overtreedt.

Maar Parelli gebruikt fase 1 (en indien nodig t/m fase 5) telkens opnieuw en opnieuw, óók op momenten dat het paard 100% respectvol is naar de trainer/eigenaar toe.

Voorbeelden? Te zien in vrijwel elke video opname van iemand die aan het parelli-en is. Bijvoorbeeld, paard staat naast de trainer. Paard geeft alle signalen (lichaamstaal) af dat het accepteert dat het ranglager is dan de trainer (hoofd laag, smakken, etc.).

Trainer kriebelt het paard op een lekker plekje. Het volgende moment stuurt de trainer het paard weg, op basis van druk (druk is een milde vorm van agressie). Door, bij de circling game, óók nog eens stokstijf te blijven staan, benadrukt de trainer nóg meer dat de boodschap is (door paardenogen bezien): “Rot op, toon eens wat meer respect voor mij. Dit is géén spelletje!”.

Hóe kan een paard dat nu begrijpen?!
Het heeft al duizend keer getoond, z’n allermachtigste bést gedaan om te zeggen: “ik ACCEPTEER dat ik ranglager ben dan jij. Ik toon je ALLE respect dat ik je maar kan tonen” maar tóch vraagt de trainer/eigenaar aan het paard om dat telkens opnieuw en opnieuw te tonen. En tussentijds is diezelfde eigenaar/trainer de vriend, de bondgenoot, die het paard streelt op zijn favorite plekjes.

KFH noemt het jager versus bondgenoot, die “schizofrene” rolwisseling van trainers die dit soort methodes telkens gebruiken.
“Schozifreen”, in meer of in mindere mate; want natúúrlijk gedraagt de ene parelli-trainer zich in veel grotere mate “schizofreen” (bezien door de ogen van het paard), dan de ander! Dat hangt ondermeer af van hoeveel R+ (positieve beloningen) je gebruikt, en of die beloningen wel of niet een duidelijke timing hebben, dus direct verband houdend met specifiek gedrag van het paard.
Dus niet iedereen die Parelli’s technieken toepast, is meteen een schizofreen monster in de ogen van zijn of haar paard. Maar (op zijn minst)een beetje schizofreen? Ja, volgens mij is het logisch dat ieder "Parelli-paard" dat zo ziet mbt zijn trainer/eigenaar.

Misschien is het principe nu duidelijker? Niet persé "jager" versus bondgenoot, maar eventueel "agressor" versus bondgenoot?

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 12:3911-3-10 12:39 Nr:195565
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:195544
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
van lennep schreef op donderdag 11 maart 2010, 9:18:

> Nou , het zijn geen bomen , maar deurposten , elkaar [echt erg af en toe
> ], de kruiwagen , boomtakken in de bak waarover ze gewoon struikelen,
> omgegooide watertonnen , de palen in de inloopstal
> En Maike , volgens mij kan die ook tegen een boom botsen.
> Er wordt hier wat afgebotst.
>
> Ik moet zeggen dat Namkje dat gebots wel wat heeft afgeleerd in de kudde ,
> maar hier ramt alles gewoon tegen mekaar.Toch een beetje friezen eigen?
>
> Gr Esther

Nee, niet alleen Fries eigen. Puzzle, de welshcob, houdt ook van een goeie botsing.
Het ene paard is gewoon lomper dan het andere denk ik?

Mijn merrie heeft in haar jonge jaren ook behoorlijk vaak in de omheining gehangen omdat ze wat té vrolijk deed. En blijkbaar de afstanden niet zo goed kon inschatten. 9 van de 10 keer stopte ze voor de omheining, maar elke 10de keer stak ze daar wel eens doorheen. :-M
Dat elk paard volledige lichaamscontrole heeft en altijd 100% doelmatig handelt, daar geloof ik geen fluit van. Als mens doe je dat ook niet, je bent ook wel eens afgeleid of wat trager van reactie. Waarom zou dat voor een paard anders zijn?
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 12:4511-3-10 12:45 Nr:195566
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:194710
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waterhole rituals Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Michiel schreef op woensdag 3 maart 2010, 23:15:

> Karen Koomans schreef op woensdag 3 maart 2010, 21:46:
>
>> Leuk, Michiel! Ben benieuwd wat jullie gaan meemaken en ervaren :-)
.
> Vanmiddag ben ik begonnen met een halve metselkuip hooi, plukje voor
> plukje te voeren aan Luna en Asha. Waarbij ze van mij niet uit de kuip
> mochten stelen. Ik voerde snel en dat gaf een goed humeur en daardoor
> werden ze ook niet opdringerig. Verder gewoon bij ze gezeten en wat samen
> gelopen. Beurtelings de leidende rol. Luna nog even (los) kennis laten
> maken met de rijbak, geslaagde 1ste keer vind ik.

Ik verlang ziek naar het boek en de DVD over de Waterhole Rituals, wel heb ik enkele mooie filmpjes hierover gevonden. De eerste film van Stina heeft hier al eens gestaan. De volgende twee zijn van Farah die haar paard met de rituals voorbereid op rijden.

Stina haar waterhole rituals
http://www.youtube.com/watch?v=r15L1W80SzU

Farah haar waterhole rituals
Deel 1
http://www.youtube.com/watch?v=s7keyJHgVMM

Deel 2
http://www.youtube.com/watch?v=rFLNMzZt0WM
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 12:5411-3-10 12:54 Nr:195567
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:195478
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Nils Vellinga schreef op woensdag 10 maart 2010, 21:12:

> Geweldig dit, wat we allemaal verzinnen om iets gevaarlijk te laten zijn.

> Ans, als je dit bewust gebruikt (moet gebruiken) ben je bewust, je zit
> niet te suffen op een paard in stap, dat schrikt. Het is jou
> gecontroleerde handeling.
>
> Maar ik weet het wel, ik ben naief- roekeloos en mijn paard is vast een
> sul.

Als jij weet dat jouw paard perfect zijn evenwicht houdt wanneer je hem tijdens een rengalop vraagt om zijn hals in te buigen, dan moet je dat vooral niet laten.

Maar ik acht de kans dat mijn paard tegen de grond gaat bij zo'n actie een heel stuk boven de 50%.
Ik laat haar doorgaans ook geen bochten maken wanneer ik haar sneller laat gaan dan een handgalop. Als ik een ander weggetje in sla, neem ik haar altijd terug naar een gecontroleerde galop of meestal zelfs tot in draf, maak dan de draai en laat haar opnieuw vertrekken. Eigenlijk blijf ik er zoveel mogelijk vanaf, als ik haar laat gaan. En ik merk aan haar dat ze het al moeilijk genoeg vindt om zo haar evenwicht te bewaren zonder dat ik nog eens extra dingen verzoek.

Misschien is mijn paard dan misschien wel een sul dat ze zo makkelijk valt of haar evenwicht verliest, maar ik ben al te vaak met haar gevallen om daar aan voorbij te gaan.
En dat heeft niks met suffen te maken.
Toen mijn paard viel in stap, was ze wel wakker en alert en ik zat ook alles behalve te suffen. Ze schrok maakte daardoor een beweging met haar hals en verloor haar evenwicht. Heel gelijkaardig met een ORS.
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 13:0311-3-10 13:03 Nr:195569
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:195547
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Anja Seijn schreef op donderdag 11 maart 2010, 9:25:

> van lennep schreef op donderdag 11 maart 2010, 9:18:
>
>> Nou , het zijn geen bomen , maar deurposten , elkaar [echt erg af en toe

> :-M Ik denk het! Herken het ook wel, zowel bij Goke als bij Jeen. De
> laatste noem ik ook wel eens Leo (lomp en onhandig ;-)) Mij omver lopen
> doet er geen één. In het begin wel, want ik ging ook aan de kant, paardje
> moest er door hé ... nu absoluut niet meer.
Jep, d'r is dus een reden gekomen voor het paard het niet meer te doen.
>Maar het zal niet de eerste
> keer en ook niet de laatste keer zijn dat ze ergens tegen aan botsen.
Maakt ze blijkbaar niets uit, geen reden dus het niet te doen. Die van mij hier knallen echt nooit ergens tegenaan, en 1 vd 2 heeft echt motorische problemen en verdomd slecht evenwicht. Het terrein is misschien uitdagender om te leren het niet te doen. Dichte stukken berkenboom waar je alleen achterwaarts weer uit kan etc... Opletten dus. De 1e keer dat ik die 2 reuzen in volle galop door het bos zag gaan hield ik m'n hart vast. Nu heb ik geleerd dat dat met grote precisie (en lol) kan.
In het begin zijn ze beiden een keer met hun voorknie tegen het handvat van de kruiwagen aangelopen. Een keer, daarna nooit meer. Ze tillen nu zelfs hun achterbeen eroverheen als het zo uitkomt hahaha (zijn ze groot genoeg voor). Kwestie van laten leren (onder gecontroleerde omstandigheden) en redenen voor dingen hebben. Dit is juist wat ik leuk vindt aan het beleren... terreinwijsheid. Beide paarden letten op, kijken uit, weten waar ze mee bezig zijn. Zowel thuis als onderweg.
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 13:1711-3-10 13:17 Nr:195572
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:195561
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Karen Koomans schreef op donderdag 11 maart 2010, 11:33:

> Bij echte vrienden (twee paarden) zie ik het nooit verder gaan dan fase 1,
> én ik zie dat het soms vriend 1 is die zegt “rot op (kun je niet wat
> respectvoller zijn voor mij?)” en soms is het vriend 2 die dat signaal aan
> de ander geeft. Vrienden geven dus wederzijds respect, en als dat een
> keertje niet gebeurt door één van de twee, dan accepteren vrienden van
> elkaar dat daar wat van gezegd wordt.

Het goede voorbeeld (mee eens?) van dit weg sturen als een vriend, vind ik toegepast in de waterhole rituals, zie de 3 filmpjes die ik net gelinkt heb in het toppic "waterhole rituals" http://www.paardnatuurlijk.nl/fcgi/pnforum.fcgi?request=showsubject&msg=195566&cat=13&subject=14659#msg195566
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 13:3211-3-10 13:32 Nr:195574
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Lily opnieuw beleren Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005

Lily is nu vijf jaar en een "echt" paard geworden. Vorig jaar had ze nog een smalle kippeborst en was ze erg iel onder al dat haar, ze zag er nog erg jong uit voor haar vier jaar. Ik heb haar dan ook niet veel gereden, alleen af en toe er even op en een klein stap/draf ritje en verder veel wandelen.

Als zaterdag de rijbak nog steeds zacht is, maak ik een nieuw begin met Lily. Ze is op de wildwest manier ingereden en je kunt overal op haar naar toe, echter zonder veel vreugde van haar kant. Bij haar vorige eigenaar was het "kop dicht en doen wat ik wil, of anders....". Die vreugdeloze houding steekt af en toe nog de kop op, ik wil er liever helemaal vanaf. Met een paard wat "moet" wil ik niet op pad, ik wil "samen" dingen ondernemen, waarin zij ook plezier heeft.

Lily is al heel wat veranderd in haar doen en laten. Als ik zie hoeveel plezier ze heeft in simpele opdrachtjes en hoe ze haar best doet om een enthousiast "JAAAA" te horen, denk ik dat ze nu ook aan rijden toe is. Ik hoop dat ze het meeste van haar vorige "training" vergeten is en we met een grotendeels schone lei kunnen beginnen.

Omdat het weer zo slecht was, met spekgladde wegen en een erg hobbelige, keihard bevroren bak die daarna in een ijsbaan veranderde, heb ik qua rijden niets met haar kunnen doen. Wandelen was al een hele toer. Nou ja, voor haar viel het wel mee, ze glibberde af en toe wat weg, maar ik heb een aantal fraaie smakken gemaakt, met een verwonderd kijkend paard wat daar nu zo interessant is op de grond. Maakt wel wat uit of je twee of vier benen hebt. :-)

Mijn doel is niet te gaan rijden zaterdag, ik wil niets overhaasten, maar gewoon samen met haar zadeldeken te spelen en daar van alles mee uit te spoken. Als afsluiting maken we een wandeling ZONDER plaaggeest Kim, die altijd alle aandacht opeist met haar capriolen (in het voorbijgaan even in je achterwerk knijpen bijvoorbeeld) exclusief wij tweeen met een lekkere appel in mijn jaszak voor Lily. Mag Klaas Kim thuis entertainen. :-D

Ik zie wel waar ik uitkom. Als ik op een gegeven moment het gevoel heb dat ik niet verder kom, zal ik kijken of ik hulp kan vinden, echter bij MIJ thuis. Ik wil Lily absoluut niet in training geven, ik wil zien wat er met mijn paard gedaan wordt. Ik wil meegroeien en niet een "klaar" paard geleverd krijgen waarvan ik de knopjes niet weet en dat ik ook nog in training moet om te leren hoe met haar om te gaan.

Nu nog iemand vinden die niet schrikt als je meldt dat je een (luie slome harige dikke koppige domme.... ben ik nog iets vergeten? :-M ) tinker hebt....

Monique
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 14:2711-3-10 14:27 Nr:195575
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:194223
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005

http://www.ebaumsworld.com/video/watch/80925308

Hier zien jullie Linda Parelli aan het werk. :-(
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2010, 14:3411-3-10 14:34 Nr:195577
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:195575
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
joop schreef op donderdag 11 maart 2010, 14:27:

>
> http://www.ebaumsworld.com/video/watch/80925308
>
> Hier zien jullie Linda Parelli aan het werk. :-(

En ik me maar afvragen hoe ze aan die tendinitis in de ellebogen kwam =-) .Dit gaat de wereld rond , daar mag je gerust van zijn :-D
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Training/gedrag
Trainingsmethoden, rijmethoden, omgaan met paarden, etc.
Onderwerp starten814 onderwerpen
17386 berichten
Pagina 283½ van 1160
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact