muriel schreef op dinsdag 15 maart 2011, 11:23:
> Ik heb Gert van de Hof ook meerdere malen in actie gezien en zie vooral
> verschillen in manier van werken. Waar Gert gebruik maakt van zijn broer
> met longeerzweep als aanjager (onder het motto alles prima als hij maar
> voorwaarts blijft) zie ik Jossy juist regelmatig stilstaan en achteruit
> gaan vragen. Ook het inbuigen van de hals is iets wat ik Gert niet heb
> zien doen daar is het vnl overdonderen en voorwaarts. Pas als het paard
> wat bij zinnen is gaat hij stilstaan en lange teugel stappen. Hier wordt
> toch eerst in stap gewerkt.
> Gert geeft het paard geen tijd om te denken en ik weet dat hij vaak
> paarden krijgt waar hij de laatste kans is maar ik ben het met je eens hoe
> de eigenaar daar ooit mee moet om gaan die niet zijn "capaciteiten"
> heeft.
Over Gert van de Hof kan ik niks zeggen. (Ken hem ook alleen maar van enkele summiere filmpjes. ) Maar dat inbuigen is wel iets wat ze hier ook wel doen.
Alleen niet in eerste instantie, dan willen ze inderdaad vooral het voorwaartse. Totdat ze zeker zijn dat het paard braaf is.
Maar zodra men begint met stuurhulpen en gas en rem, heb je dat inbuigen nodig. Een jong paard begrijpt immers geen beenhulpen. En het heeft dan ook geen zin dat je die meteen gaat gebruiken. Als je dan stilstaat, krijg je hem in beweging door in te buigen en dan een lichte beenhulp erbij. Omdat je hem dan een beetje uit evenwicht brengt zal het paard eerder geneigd zijn een stapje te nemen. Als je dat dan op bouwt telkens die buiging met de beenhulp, hebben ze het snel genoeg door.
Ik vond dat trouwens bij Puzzle ook het meeste 'enge' stukje van het inrijden. Als hij stil stond en dan weer voorwaarts, terwijl hij dat nog niet 100% begreep. Vanuit stilstand kunnen ze echt gekke dingen uithalen. Een normaal paard zet je dan voorruit, maar zo'n jonkie krijg je zomaar niet in beweging. En ik ben al geen held.
Als hij dan opeens stil ging staan, moest ik mezelf toch echt vermanend toespreken om vooral kalm te blijven en consequent te blijven met mijn hulpen. Gelukkig heeft hij daar nooit van geprofiteerd.
Ik had bij hem overgings wel het voordeel dat hij heel goed aan een longe kon lopen en dat we eigenlijk de rem en de gas zo al grotendeels geïnstalleerd hadden. En dat hij ook goed op stemhulpen reageerde. Maar die paarden op de melkerij bijvoorbeeld, daar durven ze dat stukje longeren wel eens bij overslagen.