InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten992 onderwerpen
18787 berichten
Pagina 45 van 1253
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 15:148-8-09 15:14 Nr:171146
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Bandido heeft met 1 jaar al de diagnose 'zomereczeem' gekregen...

Sorry, lang verhaal, hoop dat jullie met me mee willen denken en advies hebben.. of misschien wel iets waar ik een beetje hoop van krijg..

Het begon op zijn staart, maar dat leek toen nog niet op eczeem, omdat hij een soort bult kreeg waar ook allemaal pus uit kwam. We dachten eerder aan een insectensteek of iets wat eruit aan het zweren was, zoals een splinter (hij schuurde zijn billen wel eens aan een houten paal).
Ondanks goed wassen met betadine en schoonhouden en smeren met vanalles en nogwat werd het niet minder en kreeg hij er ook op zijn hoofd plekjes bij. Ook had hij koorts.

De dierenarts gebeld en bloed laten onderzoeken. Daaruit kwam dat hij een ontsteking had (flinke verhoging witte bloedcellen) en werd er een bacterie gevonden. Een bacteriële infectie dus, werd er gezegd.
Meteen moest ik antibiotica ophalen, wat hij gedurende een week heeft gehad.

Om te voorkomen dat hij het zelf open bleef schuren kreeg hij een vliegendeken op, compleet met hals en buikflap. De plekjes werden rustiger en gingen dicht. Echter hield hij zo'n jeuk dat hij zichzelf net zo lang gebogen heeft tot hij een flink stuk van zijn staart met zijn tanden kon krabben en beet zo de plekken weer open. Ook bleef hij verhoging houden en kon je duidelijk aan hem merken dat hij zich helemaal niet lekker voelde..

De kuur was echter bijna afgelopen dus ik belde de dierenarts maar weer met mijn zorgen.
Het antwoord was dat de bacterie secundair was, dat de koorts een toevalsbevinding was en dat ik hem maar zijn deken op moest houden, hem op stal moest zetten en een supplement voor zomereczeem moest geven (een jaarling, zie je het voor je?).

Ik besloot het einde van de kuur af te wachten, omdat de plekken toch dicht gingen en beter leken te worden. Toen ik hem tussendoor even zijn deken afdeed, om hem een uurtje te luchten, schuurde hij zichzelf weer helemaal open.. hij had bovendien allemaal nieuwe plekken, rond zijn voorpluk, in zijn manen, op zijn schoft en op zijn koker en buik.
Ik had het niet meer en belde de dierenarts. Die kwam meteen dezelfde dag en heeft op mijn verzoek een biopsie van zijn huid genomen.

Gister kreeg ik daarvan de uitslag, en aangezien er niets is gevonden behalve de tekenen van zomereczeem, is dat de final diagnose. Ze konden niets meer voor me doen.
Wel is me erg duidelijk gemaakt hoe ernstig het was dat een jaarling het al in deze mate had, dat dat niet veel goeds voorspelt voor de toekomst, en dat ik er in ieder geval vanuit kon gaan dat ik hem niet op deze plek kon blijven houden (op de veluwe). Het advies was om hem zo snel mogelijk aan zee te zetten (ik neem aan, in ieder geval ergens ver weg van zoet water en weg van loofbomen).

Wat zo bizar is, is dat er niemand in zijn familie zomereczeem heeft, en dat hij het héél plotseling ontzettend heftig heeft gekregen in korte tijd. Bovendien komt het niet veel voor dat het zo jong al tot uiting komt.
Het is een beetje begonnen vanaf het moment dat ik hem weer terug heb gebracht naar zijn moeder (nadat hij dus een week op de nieuwe plek was zonder mamma), wat natuurlijk ook wel overeenkomt met de periode dat de eczeempaarden gaan beginnen met schuren (hoewel het paard met eczeem bij sieta op stal al véél eerder begon met schuren). Maar in die periode heeft hij natuurlijk stress gehad, wat al zorgt voor een mindere weerstand, en is hij ook nog eens van de moedermelk afgegaan.
Ook heeft hij juist veel minder gereageerd op de mugjes en dazen dan de andere paarden, en heeft juist hij als laatste een vliegenkap om gekregen, de andere paarden hadden daar al veel eerder last van (naar de schuilstal rennen, vieze ogen, enz).

Ergens heb ik gewoon het gevoel dat het zomaar iets met weerstand, afvalstoffen, of voeding te maken kan hebben. Niet voor niets hoor je verhalen over zomer eczeem wat genezen is, nadat andere problemen zijn opgelost. Ik betwijfel dus eigenlijk of het bij hem wel van de mugjes is..

Hoe dan ook ga ik natuurlijk actie ondernemen, want wat het ook is, hij heeft er echt veel last van, is niet zichzelf en het blijft maar erger worden. Hij krijgt in ieder geval een Boett deken ipv de vliegendeken die hij nu heeft als noodoplossing. En ik wil zijn voer onder de loep nemen. Wat hij kreeg (niet allemaal tegelijk hoor) was gras, hooi, compactgras en grasbrok van Hartog, en Pavo Podo Supply
http://www.pavo.nl/supplementen/pavo-podosupply.html
Hij heeft tot zijn 11e maand gedronken.

Ik stop in ieder geval met de Podosupply en met het compactgras (daar schijnt dus toch veel suiker in te zitten). Ik moet zeggen dat ik wel wat nerveus ben over het feit dat hij dan zo goed als niets meer krijgt van de winter behalve hooi, want ik ben ook nog niet helemaal uit over wat ik nou met die grasbrok moet. Een liksteen hebben ze.

Ik heb contact gehad met iemand bij Eric Laarakker, en ik moet a.s. maandag bellen, dan krijg ik een dierenarts te spreken. Ik wil hem daar heen brengen voor onderzoek, omdat het te ernstig is om dingen af te wachten. In het reguliere circuit kan ik verder niet zoveel meer...

Iemand?


Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 16:068-8-09 16:06 Nr:171147
Volg auteur > Van: Suzanne Graauw Opwaarderen Re:171144
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard verhaard nog... Structuur

Suzanne Graauw
Homepage
Nederland

Jarig op 25-2

875 berichten
sinds 26-2-2009
Ilma Meijer schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 11:35:

> Britt Claeys schreef op vrijdag 7 augustus 2009, 23:56:
>
>>

> begon..
>
> Niek heeft ook nog nergens 'last' van daarom vond ik het zo
> apart.

Mijn arabier en shet verharen ook enorm!Ik heb t nog nooit zo vroeg meegemaakt en t komt er echt met handenvol af,alleen al bij aaien!!
Straks heb ik 2 roze kale knolletjes in de wei staan ;-)
(ik weet t:ze zijn niet roze eronder.....)
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 16:458-8-09 16:45 Nr:171149
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:171146
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005
Sieta schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 15:14:

> Bandido heeft met 1 jaar al de diagnose 'zomereczeem'
> gekregen...
>

>
> Iemand?
>
> Als het inderdaad seme is, hoef je nog niet te wanhopen hoor!

Ook mijn pony kreeg als jaarling zeer heftige eczeem. Ook hij heeft tot 12 maanden bij zijn moeder gedronken. Ook bij hem in de familie komt geen eczeem voor. Het is niet op dezelfde manier begonnen als bij Bandido, maar gewoon met de klassieke verschijnselen. Maar wel heel heftig en het begon in december ( wat weer een belachelijke tijd voor seme is) met schilfers in de manen en jeuk.
Ook ik was echt de wanhoop nabij. Ik kreeg al visioenen van elk jaar een heftiger semeseizoen, maar dat is alles meegevallen.

Trouwens, mijn pony stond een paar kilometer van zee, dat zegt dus ook niets.
Hij is nu 5 jaar, draagt dag en nacht een Boett of een Rambo en komt eigenlijk op deze manier goed het seizoen door. Verder geen smeersels of andere zaken meer. Alleen gras/hooi/liksteen en hij ziet er prima uit.

Het is alleen een beetje schipperen als ik iets met hem wil doen zonder deken. Hij wordt dit jaar beleerd onder het zadel en dan moet ik dus echt rekening houden met de eventuele aanwezigheid van culicoides. Na 11 uur is dan zo'n beetje de beste tijd om de deken een poosje af te doen.

De dazen vind ik momenteel een nog groter probleem trouwens dan de culicoides als hij even in zijn blootje loopt.

Via mijn DA heb ik overigens toen een bloedtest laten doen om te zien of hij inderdaad allergisch reageerde op het eiwit van de culicoide. Als ik me goed herinner is de bloedstaal opgestuurd naar Immunopharm in Brussel. Mijn pony had een uitslag van ruim 9 op een schaal van 1-10.

Ik hoop wel voor je dat Bandido iets anders heeft, iets wat gewoon te genezen is, maar mocht het toch seme zijn dan kan hij nog met wat aanpassingen een prima leven hebben.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 16:568-8-09 16:56 Nr:171150
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:171146
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Sieta schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 15:14:

> Bandido heeft met 1 jaar al de diagnose 'zomereczeem'
> gekregen...
>

>
> Ik heb contact gehad met iemand bij Eric Laarakker, en ik moet a.s. maandag bellen, dan krijg ik een dierenarts te spreken. Ik wil hem daar heen brengen voor onderzoek, omdat het te ernstig is om dingen af te wachten. In het reguliere circuit kan ik verder niet zoveel meer...
>
> Iemand?

Misschien heb je iets aan het boekje van Nicolette Hebing:
"zomereczeem opgelost met voeding."

Moniek
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 16:568-8-09 16:56 Nr:171151
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:171146
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Sieta schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 15:14:

> Bandido heeft met 1 jaar al de diagnose 'zomereczeem'
> gekregen...
>

>
> Ik heb contact gehad met iemand bij Eric Laarakker, en ik moet a.s. maandag bellen, dan krijg ik een dierenarts te spreken. Ik wil hem daar heen brengen voor onderzoek, omdat het te ernstig is om dingen af te wachten. In het reguliere circuit kan ik verder niet zoveel meer...
>
> Iemand?

Misschien heb je iets aan het boekje van Nicolette Hebing:
"zomereczeem opgelost met voeding."

Moniek
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 17:078-8-09 17:07 Nr:171153
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:170683
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ontwormen of niet? Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Arabesk schreef op donderdag 30 juli 2009, 16:11:

> De mestuitslagen van onze paarden zijn binnen:
>
> alle wormentypen < 50 behalve die stomme strongylus

> zandppaddock stonden met hooi en dagelijks mestruimen. Nu staan
> ze op een weiland, welliswaar dagelijks mestruimen, maar ik kan
> niet voorkomen dat ze vlak naast hun pas gelegde drollen gaan
> eten.

Hoi Arabesk,

Eh, even terug naar het 1e bericht met een vraagje... Wat bedoel je precies met de Strongylus? Is dat de Strongylus Vulgaris (valt onder grote stronglyden/grote bloedwormen) of bedoel je de cyathostominae (kleine bloedworm, hierbij hoort het signaalstof verhaal...)?

De Strongylus Vulgaris is een hele gemene! Die brengt grote schade aan in de bloedvaten rond de darm (al voordat er überhaupt volwassen, eileggende wormen zijn). Deze worm heeft een pre-patentperiode van 5 tot 7 maanden! En aangezien de grootste schade in de bloedvaten aangericht wordt is mestonderzoek bij deze worm beperkt inzetbaar.
Als bovenstaande eitelling van de Vulgaris bij mijn paarden zou zijn zou ik als een gek gaan ontwormen... Maar gezien het veelvuldige ontwormen in het verleden en de lange prepatentperiode is deze worm over het algemeen niet zo veelvoorkomend meer. De cyathostominae zijn de etterbakken... die hebben een veel snellere cyclus. Ik had aangenomen dat het eigenlijk om de cyathostominae ging...
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 17:218-8-09 17:21 Nr:171154
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:171126
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ontwormen of niet? Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Mariss schreef op vrijdag 7 augustus 2009, 18:59:

> Hoi iedereen,
>
> Bedankt voor alle adviezen.
> Ik geloof dat de da tot de conclusie van bloedwormen kwam door
> de verhoogde eosinofielen.
> Ik heb hierop gegoogled, en idd kan verhoging van eosinofielen
> duiden
> op een parasitaire infectie ( ook de leverbot was hierop
Precies; KAN duiden op... en over hoe veel wormen er zijn zegt bloedonderzoek al helemaal niets! En aangezien ieder paard met wormen in zich rondloopt (want je krijgt ze nooit allemaal helemaal weg) is bloedonderzoek verre van zekerheid gevend in het hele wormenverhaal.

> gebaseerd dacht ik , in combinatie met de verhoogde
> leverwaardes ). Alleen .... eosinofielen zijn ook verhoogd bij
> o.a. allergische reacties ( en laat mijn paard nu tot eind mei
> hooikoorts hebben ieder jaar ).
Jep, :-) wat zegt dat bloedonderzoek dan...?
Ik heb trouwens ook 1 paard met hooikoorts. De meeste mensen die ik dat vertel denken dat ik een grapje maak... Voor ik dit paard had, moet ik toegeven, had ik er ook nog nooit van gehoord...
Die van mij krijgt er begin mei last van... wanneer de grassen gaan bloeien zo'n beetje. Ik dacht eerst dat het aan onze berken lag maar die bloeien veel eerder. Zodra hij dan z'n neus in het gras steekt om te grazen begint de ellende. Tranende, dikke ogen, letterlijk om de 10 seconden snuiven, snotteren, briezen... en het liefst niet z'n hoofd aanraken (hoofdpijn...?). Als ik het gras voor 'm pluk gaat het nog enigszins (als hij maar niets op hoeft te snuiven). Maar ja, pluk maar tig kilo's gras op een dag haha. Korte sessies lukt nog wel. Hij loopt dan geduldig wachtend op elke hap achter me aan.
>
> Dierenarts noemde de zonnebrand reactie ook gewoon mok. Mok is
> een verzamelnaam geloof ik voor veel huidaandoeningen.
Vandaar de 'vele oorzaken' van mok...
>
> Maaien ????? Haha, er lopen schapen op de wei !!! Een stuk of
> 40.
Mwoa, dat moet 'net' genoeg zijn ;-)
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 18:078-8-09 18:07 Nr:171155
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:171146
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005
Sieta schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 15:14:

> Bandido heeft met 1 jaar al de diagnose 'zomereczeem'
> gekregen...
>

>
> Iemand?
>
>

Mocht je behoefte hebben aan leesvoer over het onderwerp dan zou je dit boek wellicht kunnen lezen:

Zomereczeem bij paarden
Oorzaken-diagnostiek-behandelingsmogelijkheden

Anke Rüsbüldt
ISBN 978-90-5877-732-4
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 19:388-8-09 19:38 Nr:171157
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:171150
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Moniek schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 16:56:

> Misschien heb je iets aan het boekje van Nicolette Hebing:
> "zomereczeem opgelost met voeding."
>
> Moniek

Dank je, die heb ik besteld inderdaad. Moet wachten op de 2e druk omdat de eerste druk is uitverkocht.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 19:398-8-09 19:39 Nr:171158
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:171155
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Tineke Nolet-Verdel schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 18:07:

> Mocht je behoefte hebben aan leesvoer over het onderwerp dan
> zou je dit boek wellicht kunnen lezen:
>
> Zomereczeem bij paarden
> Oorzaken-diagnostiek-behandelingsmogelijkheden
>
> Anke Rüsbüldt
> ISBN 978-90-5877-732-4

Die ken ik nog niet, ga ernaar kijken. Dank jewel!
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 20:018-8-09 20:01 Nr:171159
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:171149
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Tineke Nolet-Verdel schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 16:45:

> Als het inderdaad seme is, hoef je nog niet te wanhopen hoor!
>
> Ook mijn pony kreeg als jaarling zeer heftige eczeem. Ook hij

>
> Ik hoop wel voor je dat Bandido iets anders heeft, iets wat
> gewoon te genezen is, maar mocht het toch seme zijn dan kan hij
> nog met wat aanpassingen een prima leven hebben.

Bedankt voor je verhaal. Die deken daar maak ik me ook niet druk om. De meeste mensen hebben een bloot paard in de zomer en een onder een deken in de winter, die van mij krijgt dat gewoon andersom :-) Niet dat ze dekens nou fijn vinden, maar zolang ze er goed in kunnen bewegen maken de meeste daar ook niet zo'n probleem van.

Het schipperen met rijden dat heb ik met mijn merrie ook, het bos in nu met die dazen kan ik wel vergeten (ze loopt braaf door hoor maar wordt echt lek geprikt en dat vind ik niet eerlijk) en nu ik met dat warme weer af en toe een les rij hebben we ook veel last van dazen, zonder insprayen is het eigenlijk niet te doen. Maar dat is dus ook zo raar, Bandido reageert nu wel heftig op dazen maar eigenlijk niet op de mugjes.. (nou ja, net wat jij zegt eigenlijk).

Zo'n bloedtest daar had mij DA het ook over, maar ze zei dat seme nog steeds niet aan te tonen is dus dat dat eigenlijk weinig zin heeft. Dat is raar dan, want als je kunt testen of een paard inderdaad reageert op het eiwit van de culicoide dan is het dus aan te tonen..

Hoe dan ook, ik zal aan de slag moeten met voeding, maar hoop niet dat het erop neerkomt dat hij van het gras af moet.
In ieder geval moet hij naar een andere plek, want hij staat nu zowat ín het bos en naast ons is een saunacomplex wat grotendeels buiten is, lekker warm en vochtig dus!
Ik heb een aantal verhalen gehoord van paarden die seme vrij zijn sinds ze aan de kust staan. Denk dat het vooral te maken heeft met een plek waar geen zoet water is, geen loofbomen, en waar het nog een beetje waait ook.

Jouw pony stond vlakbij zee zeg je, maar wel bij water en bos in de buurt? Of waren alle factoren voor de mugjes zo goed als afwezig? En december is helemaal een bizarre tijd om te beginnen met schuren trouwens..
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 20:228-8-09 20:22 Nr:171160
Volg auteur > Van: Aart Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Mok, wat nu...??? Structuur

Aart
Homepage
Amsterdam
Nederland


51 berichten
sinds 24-1-2009

Opeens zag ik het vorige week, een heel klein plekje in de kootholte. Toen had ik nog geen idee. Het plekje is helaas groter geworden en het lijkt me mok.

Foto hier :


In de eerste instantie leek de zee me een goed idee, daar zitten we vlakbij en ik ben net zover dat ik daar met hem naar toe kan en durf (met dank aan Parelli) maar omdat ik ook maar een groentje ben, ben ik eigenlijk wel benieuwd naar andere meningen.....

Wat vinden jullie ervan ? Wat kan je tegen mok doen ?? Moet ik er een dierenarts bij halen ?? Is de zee een goed idee ??

Ik doe het graag zo natuurlijk mogelijk, dat lijkt me logisch. Kennen jullie goede PN dierenartsen in de buurt van Bergen/Schoorl ??

Alvast bedankt !
Aart
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 20:568-8-09 20:56 Nr:171161
Volg auteur > Van: Arina Bezemer Opwaarderen Re:171157
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Arina Bezemer
Homepage
Lexmond
Nederland

Jarig op 31-10

320 berichten
sinds 22-6-2007
Sieta schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 19:38:

> Moniek schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 16:56:
>
>> Misschien heb je iets aan het boekje van Nicolette Hebing:
>> "zomereczeem opgelost met voeding."
>>
>> Moniek
>
> Dank je, die heb ik besteld inderdaad. Moet wachten op de 2e
> druk omdat de eerste druk is uitverkocht.

deze week een ijslander gezien die volgens dat boekje werd behandelt en die zag er best goed uit.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 21:338-8-09 21:33 Nr:171162
Volg auteur > Van: Koen Theys Opwaarderen Re:171160
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mok, wat nu...??? Structuur

Koen Theys
Homepage
Bonheiden
Belgie

Jarig op 28-12

1565 berichten
sinds 2-3-2008
Aart schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 20:22:

>
> Opeens zag ik het vorige week, een heel klein plekje in de
> kootholte. Toen had ik nog geen idee. Het plekje is helaas

> Bergen/Schoorl ??
>
> Alvast bedankt !
> Aart

Heeft jouw paard veel rose huidskleur? (neus,liezen,kootholtes?)

Koen
Volg datum > Datum: zaterdag 8 augustus 2009, 21:498-8-09 21:49 Nr:171164
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:171159
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Heftige 'zomereczeem' bij jaarling.. Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005
Sieta schreef op zaterdag 8 augustus 2009, 20:01:

> >
> Zo'n bloedtest daar had mij DA het ook over, maar ze zei dat
> seme nog steeds niet aan te tonen is dus dat dat eigenlijk
> weinig zin heeft. Dat is raar dan, want als je kunt testen of
> een paard inderdaad reageert op het eiwit van de culicoide dan
> is het dus aan te tonen..
>

In het boek van Anke Rüsbült wordt vrij uitgebreid beschreven hoe zo'n test in het werk gaat.
De veterinaire faculteit in Hannover heeft de test ontwikkeld. Of bij mijn pony de bloedtest op dezelfde manier is gedaan zoals in Hannover, weet ik niet. De bloedtest is niet seizoensgebonden trouwens, dus ook in de winter kan de allergische aanleg aangetoond worden.

> Hoe dan ook, ik zal aan de slag moeten met voeding,

Ik denk dat de boeken van N. Hebing en van A. Rüsbült raakvlakken hebben als het over voeding gaat. Ik denk dat er nog geen enkel paard met seme genezen is door voeding, wel dat de symptomen aanzienlijk kunnen verminderen door de juiste voeding en dat is natuurlijk winst voor het paard.
Interessant is de bewering van Rüsbult dat vitamine B belangrijk is voor de verbetering van de huid en dat vitamine B het immuunsysteem versterkt en het paard minder aantrekkelijk zou maken voor muggen.
Ik ben zelf nogal huiverig voor dingen toevoegen aan hooi/gras als ik niet weet of er een tekort is, maar misschien hebben andere mensen met semepaarden ervaring met deze toevoeging. Rijk aan vitamine B is bv gist Cavalesse heeft een product tegen seme met vooral nicotinamide (B3). Gezellig een tarwebiertje delen met je paard elke dag zou ook kunnen :))

maar hoop
> niet dat het erop neerkomt dat hij van het gras af moet.

Zover is het toch nog niet.

> In ieder geval moet hij naar een andere plek, want hij staat nu
> zowat ín het bos en naast ons is een saunacomplex wat
> grotendeels buiten is, lekker warm en vochtig dus!

Dat is inderdaad een heerlijk plekje voor de knutjes!

> Ik heb een aantal verhalen gehoord van paarden die seme vrij
> zijn sinds ze aan de kust staan. Denk dat het vooral te maken
> heeft met een plek waar geen zoet water is, geen loofbomen, en
> waar het nog een beetje waait ook.

De plek moet zo ongeschikt mogelijk voor culicoides zijn, des te minder last heb je ervan. Maar daarmee is de aanleg niet weg hoor!
>
> Jouw pony stond vlakbij zee zeg je, maar wel bij water en bos
> in de buurt? Of waren alle factoren voor de mugjes zo goed als
> afwezig?

Hij stond op een weilandje met rondom een slootje en verder vrij beschut. Prima voor knutjes dus helaas......

En december is helemaal een bizarre tijd om te
> beginnen met schuren trouwens..

Daarom heeft het vrij lang geduurd voor we er achter waren wat er aan de hand was.
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten992 onderwerpen
18787 berichten
Pagina 45 van 1253
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact