InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1162 onderwerpen
18957 berichten
Pagina 185½ van 1264
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: dinsdag 16 februari 2010, 9:0116-2-10 09:01 Nr:192395
Volg auteur > Van: Katrien Imbrechts Opwaarderen Re:192384
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kwaliteit van leven Structuur

Katrien Imbrechts
Borsbeek
België

Jarig op 31-12

314 berichten
sinds 14-7-2008

ja Anja, van mij ook een hart onder de riem. Veel sterkte. Koester de mooie herinneringen aan je Beagle-vriendje !

Katrien
Volg datum > Datum: dinsdag 16 februari 2010, 10:1516-2-10 10:15 Nr:192400
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:192388
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vasectomie Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Arie Schenkel schreef op maandag 15 februari 2010, 21:31:

> Ik wil een echte hengst aanschaffen en houden, maar hij moet wel bij
> andere paarden in de wei kunnen staan zonder dat er allerlei ongeplande
> zwangerschappen plaats hebben.
>
> Ben benieuwd naar de reacties.

een gesteriliseerde hengst houden in een kudde is wel wat méér
dan ongeplande zwangerschappen uitsluiten
als deze échte hengst je eerste paard moet worden
dan zou ik me vooreerst véééééééééééééél beter informeren
en er vooral eens écht naast gaan staan, tùssen de kudde.....
Volg datum > Datum: dinsdag 16 februari 2010, 11:0316-2-10 11:03 Nr:192410
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:192388
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vasectomie Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Arie Schenkel schreef op maandag 15 februari 2010, 21:31:

> Wat is, zijn de verschillen voor het paard. Vasectomie (schrijf ik het zo
> goed?) vs. Ruinen. En wat is het verschil voor herstel na de ingreep, en
> ook het tijdstip van uitvoering etc...
> Ook ben ik benieuwd naar wat zoiets ongeveer kost.
>
> Ik wil een echte hengst aanschaffen en houden, maar hij moet wel bij
> andere paarden in de wei kunnen staan zonder dat er allerlei ongeplande
> zwangerschappen plaats hebben.
>
> Ben benieuwd naar de reacties.

Hallo Arie, welkom hier!

Het hebben van een hengst in je groep vraagt toch wel wat aandacht.

Allereerst de omgang. Indien je niet veel ervaring hebt is het niet raadzaam gelijk met een hengst te beginnen. Je moet toch iets steviger in je schoenen staan dan bij een brave ruin. Hengsten 'testen' je meer, zijn vaak toch best gedreven wat hun testosteron betreft, al helemaal als ze niet mogen/kunnen dekken. De meeste pensioneigenaren willen geen hengsten in hun groep vanwege merries in de buurt, of gedonder tussen hengsten en ruinen onderling. Dan kun je nóg zo'n brave hengst hebben, als de testosteron de overhand krijgt moet je van goede huize komen om eea in goede banen te blijven leiden.

Qua groepssamenstelling vraagt het hebben van een hengst de nodige aandacht; samen met merries leidt dit tot (ongeplande) veulens. Net weer een mailtje gehad van iemand die tijdelijk een hengst had opgevangen waarbij hij één keer heel even uitgebroken was en zij 'zit' nu met een ongepland veulen terwijl haar merrie absoluut niet hengstig was op dat moment.
Zou je hem vasectomeren dan behoudt-ie zijn hengstengedrag, zal wel dekken, maar dat leidt niet meer tot drachtigheden. Vraag je ook af of de overige mensen metwie je je hengst gaat zetten het wel goed vinden als er gesext gaat worden want veel mensen zijn bang voor blessures van hun merrie en wensen 'dat gedrag' niet.
Verder, als de hengst gevasectomeerd is en dus verder hengst blijft, gaat het 90 % zeker niet lukken om hem én met merries én met ruinen te houden, simpelweg omdat hij de ruinen waarschijnlijk als indringers zal zien bij zijn merries (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Wat het rijden betreft moet je ook in staat zijn een hengst te begeleiden als je vrolijk tussen merries in rijdt en hij met zijn gedachten 'afdwaalt' zullen we maar zeggen.

Onze hengst Spirit hebben wij afgelopen zomer toch maar gecastreerd (met pijn in mijn hart) voordat we hem gingen inrijden. Hier op ons bedrijf komen veel onervaren mensen (voor de lessen), stagiaires, pensionmensen en het hebben van een hengst ertussen vroeg de nodige aandacht van Jack, Evy en mij. Het werd ons te risicovol om stééds die ander te moeten waarschuwen niet te dicht in de buurt te komen met de merries, Spirit weg te houden van merries (een onervaren stagiaire is daartoe niet in staat) en bovendien loop je een enorm risico met een hengst als lespaard (bij ons dan).

Wij hebben twee groepen paarden; een merriegroep en een mannengroep waar nu nog één hengst tussen loopt (Spirit's zoon Iskander) maar die moet er toch ook aan geloven in het voorjaar. Ik had nooit gedacht dat ik dit zo zou voelen (ik was altijd tegen het castreren -en-dus-incompleet-maken van hengsten) maar ik zie nu dat er veel voordelen zijn voor ons als paardenhouders.
Alles gaat nu ineens een stuk makkelijker, levert geen stress op. Het is niet dat wij niet met hem konden omgaan (Spirit is een heel zachtaardige en perfect opgevoede hengst) maar de overige mensen die hier rondlopen kunnen fouten maken of hem niet handelen. En om nu te zeggen dat alleen Jack, Evy en ik met Spirit zouden mogen omgaan gaat me te ver in een bedrijf als dit waar veel mensen komen, juist om te léren....

Dus allemaal leuk en aardig. Het ligt er dus maar aan hoe je je hengst gaat houden, of er andere mensen mee moeten omgaan, of er merries in de buurt zijn, wat voor groepssamenstelling er mogelijk is etc.

Ik ben daar nog wel benieuwd naar!

Groet, Pien
Volg datum > Datum: dinsdag 16 februari 2010, 11:0416-2-10 11:04 Nr:192411
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:192400
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vasectomie Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Hallo Arie,

Ik sluit me aan bij de tekst van Peter. Bij een hengst houden is het feit dat hij vruchtbaar
is maar 1 van de dingen waar je rekening mee moet houden.

Als eerste is het lastig om een geschikte locatie te vinden mits je geen weide zelf bezit.
De afrasteringen moeten zeer deugdelijk zijn, de indeling van de kudde moet met wat meer beleid en ook het wisselen van de groepssamenstelling gaat vaak niet zonder wat kleerscheuren. Haast geen enkele pensionhouder wil je paard op het erf hebben en niet alle hengsten dekken zeer vriendelijk. Ook voor oudere merries en een kleine ponies is het niet te aan te bevelen dat zij gejaagd of gedekt wordt door een paard hengst. Daarnaast goede kans dat hij de ruin in een gemengde groep niet zal accepteren.
Een pensionstal/weide met enkel ruinen maakt het wel een ander verhaal maar 1 merrie in de buurt en de verhoudingen worden direct op scherp gezet.

Dan moet je ook rekening houden wat er gebeurd in de weilanden naast je of dat de weide aan een weg grenst waar regelmatig andere paarden voorbij komen. Er zijn ook super brave hengsten te vinden die het typische hengstengedrag weinig uiten maar dit zijn volgens mij vnl uitzonderingen. Als je een hengst al bezit waar je heel goed contact mee hebt en welke zeer sociaal is zou ik sterilisatie overwegen. Een onbekende hengst kopen, niet alles in eigen beheer beheer hebben en ook nog niet zoveel ervaring hebben zou ik niet doen. Ik denk dat je jezelf, je dochter en het paard zelf, veel meer plezier doet met een ruin of merrie.

Daar komt nog bij dat een hengst toch wat meer ervaring eist in de omgang dan het gemiddelde andere paard. De mensen die zeer goed met hengsten over weg kunnen hebben vaak al zeer goed overwicht over paarden. Een pismerrie komt mischien een metertje van de grond met de oren in de nek als iets haar niet bevalt maar op zo een moment staat een hengst waarschijnlijk recht overeind met de tanden ontbloot. Dat alles net even wat heftiger gaat, het spelen onderling, het af tasten van jouw positie in jullie relatie maakt hengsten net even wat lastiger in het houden. Het zijn ook dezelfde eigenschappen die mensen juist zo mooi vinden aan hengsten, de bravour, levendigheid en aktie. Wij hebben 9 paarden nu in 3 verschillende groepen enkel omdat we een hengst hebben en een ruin hebben die we pas met 9 jaar gecastereerd hebben. De ego's van de hengst en ruin zijn te groot. De vruchtbaarheid is in ons geval niet de reden dat wij ze niet bij elkaar kunnen plaatsen. Allebei de paarden zijn trouwens sociaal in kudde verband opgegroeid en netjes opgevoed.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 februari 2010, 11:1316-2-10 11:13 Nr:192414
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:192410
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vasectomie Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Spirithorses schreef op dinsdag 16 februari 2010, 11:03:

Je was mij een minuutje voor.. ;-)
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1162 onderwerpen
18957 berichten
Pagina 185½ van 1264
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact