joop schreef op zaterdag 8 december 2012, 10:21:
> dit gaat toch over een specifiek voorbeeld. Ik begrijp niet dat de
> opvatting "pijn went" iemand verdrietig kan maken. Het is niet om pijn
> te bagataliseren maar om hoop te geven dat je leven niet perse bedorven
> wordt de pijn, (dan in de meest alegemene zin, ik weet natuurlijk wel dat
> er ook ondragelijke pijn is)
En ik begrijp jouw blinde vlek hierin niet. Pijn went nooit. Ondanks dat pijn nooit went kun je positief in je leven blijven staan maar dat wil niet zeggen dat pijn daarmee inherent went. Ik blijf erbij dat ondanks wanneer je positief in je leven staat, pijn nooit went en lichamelijk én psychisch slopend is. Doodvermoeiend!
Pijn kan technisch "wennen", in de zin dat door overprikkeling pijnsensoren niet meer functioneren (en dat er dus een grotere magnitude van prikkeling nodig is om weer pijn te doen ervaren). Maar dan is de pijn dus weg. Heel iets anders. Maar zolang we het over pijn hebben neem ik aan dat dit niet het geval is.
Ook het woord ondragelijk hou je er stug in. Ik vind dat een zeer misleidend taalgebruik. Wanneer je, ondanks whatever, blijft functioneren is het dus dragelijk. Misschien heel onplezierig en dat moet dan ook onderkend worden maar wel dragelijk! Hieraan verbonden is de misvatting dat wanneer iets blijkbaar dragelijk is het ook wel niet zo erg zal zijn.
Ik vind dat waar enigszins mogelijk pijn bestreden mag worden ter verhoging van levenskwaliteit. Zo vanzelfsprekend als het lijkt is deze mening niet. Veel simpele, natuurlijke middelen hiertoe zijn vanwege onzinnige maatschappelijke taboes verboden.