InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1162 onderwerpen
18957 berichten
Pagina 1193½ van 1264
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: woensdag 16 september 2015, 15:0016-9-15 15:00 Nr:271405
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:271403
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Christel Provaas schreef op woensdag 16 september 2015, 13:13:

> Als ik een paard zie rillen gaat er een deken op. Wie bij mij woont hoeft
> niet te bibberen. Zeker een mager paard heeft weinig 'polstering' om zich
> warm te houden, dus ik zou hem dan een handje helpen. Niks mis met een
> beetje comfort.
> Graaf je niet te erg in in dogma's als "dan kan die deken NOOIT meer af"
> of "dan gaat het he-le-maal fout met de vachtaanmaak". Mijn paarden
> maken onder de gevulde deken gewoon een wintervacht aan, dat rem je niet
> af met een dek, omdat de vachtgroei reageert op daglicht.
> Een paard dat onderaan de rangorde staat, mager is en staat te rillen,
> moet je helpen. Niet maar bruut laten rillen onder het mom van
> 'natuurlijk' omdat een website dat promoot.

Spijt me, maar ik geloof net zoveel in het nut van dekens als in de Onzichtbare Roze Eenhoorn. Waarmee ook weer niet gezegd dat een deken geen EHBO-hulpmiddel kan zijn. Echter dat maakt het nog geen structurele oplossing!
Wanneer het een dag ineens relatief koud is, is het niet verwonderlijk dat zelfs een paard kan rillen. Alleen, ik heb het bij mijnes nog niet meegemaakt en kan toch echt met zekerheid stellen dat ik grote en langdurige ervaring heb met meer dan een paar ponytjes.

Wat eraan mankeert als een paard het koud heeft en gaat rillen kan denk ik toch echt geen andere oorzaak hebben dan dat de inwendige kachel onvoldoende functioneert. Het enige dat structureel helpt is dus harder stoken. De brandstof noemen ze "hooi".

> Je zegt dat ze onbeperkt toegang heeft tot hooi, maar ergens schrijf je
> ook dat ze zich bij de voerplekken weg laat jagen. Gaat er nu effectief
> nonstop hooi in of niet?

Dit laatste is een vraag die bij ook op kwam!

Meten=weten; ik zou wel willen weten hoeveel gewicht hooi jullie paarden dagelijks willen eten én op kunnen. Ik kan met zekerheid stellen dat mijn ijscoos veel meer op kunnen dan de PN voedingscalculator aangeeft, ongeveer tweemaal zo veel zelfs en dat zonder dat ze in "voetballen op pootjes" veranderd zijn.
Ik wéét het niet, maar toch leeft de gedachte bij mij dat veel paarden te weinig hooi krijgen. Evident is dat voor de stalpaarden die als ze geluk hebben tweemaal daags een lullig plakje krijgen na hun brokjesmaaltijd. Minder evident, maar toch denk ik van wel, geldt dat veel paarden waarvan de verzorger oprecht denkt dat ze wel zat krijgen.
Ad lib dan maar, dan weet je tenminste zeker dat er geen "tekort" kan zijn, maar dan nog zou ik wel willen weten hoeveel kilo's er nu werkelijk per tijdseenheid gegeten worden.

De vraag zou ook anders geformuleerd kunnen worden: "hoeveel kan een paard in 14 uur, verdeeld over 24 uur, op?" want die 14 uur is gebaseerd op de fourageerdrang uit het "natuurlijke paarden ethogram". Er is geen enkele aanwijzing dat die fourageerdrang als biologisch gegeven ineens verandert wanneer paarden gedomesticeerd gehouden worden.
Wat wel verandert zijn de voedingswaarden die gehouden paarden voor de neus gezet worden. Als die veel te groot zijn per voedingsgewichteenheid leidt dat tot obesitas, net als bij mensen, maar minder voeren is dan toch de oplossing niet want dan krijgt die inwendige spijsverteringskachel te weinig brandstof. Kwalitatief beter voeren dus! En beter betekent in dit verband dus een evenredige hoeveelheid hooi met minder dikmakende voedingswaarden. Brokjes, krachtvoeren en supplementen dus al helemaal mijlen buiten beeld... maar in dit geval, waarin aangegeven wordt dat het paard "mager" is, al helemaal geen probleem.
Volg datum > Datum: woensdag 16 september 2015, 16:0616-9-15 16:06 Nr:271406
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:271405
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
e m kraak schreef op woensdag 16 september 2015, 15:00:

> Meten=weten; ik zou wel willen weten hoeveel gewicht hooi jullie paarden
> dagelijks willen eten én op kunnen. Ik kan met zekerheid stellen dat mijn
> ijscoos veel meer op kunnen dan de PN voedingscalculator aangeeft,
> ongeveer tweemaal zo veel zelfs en dat zonder dat ze in "voetballen op
> pootjes" veranderd zijn.

Mijn highlandpony's houden zich ook niet aan de richtlijnen uit de voedingscalculator, hoor :-M . Ik kan me overigens ook bijna niet voorstellen dat die van mij in de winter maar 14 uur per dag bij hun hooibak staan te eten...

Echt onbeperkt (los) hooi voeren heb ik nooit gedaan, wel heb ik in de winter een periode ervoor gezorgd dat de slowfeeders (met mazen van 3x3 cm) nooit allemaal leeg waren. In die periode aten mijn pony's ruim 15 kg hooi per etmaal per dier, terwijl ze volgens de voedingscalculator rond de 9 kg aan product nodig zouden hebben...

Ze kwamen toen overigens wel te zwaar de winter uit.
Volg datum > Datum: woensdag 16 september 2015, 19:1616-9-15 19:16 Nr:271407
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:271406
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Hooi moet je wel weg krijgen natuurlijk, dus het gebit moet in orde zijn.
Volg datum > Datum: woensdag 16 september 2015, 20:5416-9-15 20:54 Nr:271408
Volg auteur > Van: ILAT Opwaarderen Re:271407
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur
ILAT
Nederland

Jarig op 23-1

28 berichten
sinds 2-4-2013
Hoeveel ze effectief binnen krijgt is voor mij ook de vraag. Te weinig dat lijkt me duidelijk. Er is onbeperkt voer, 3 pallet bakken 1 vierkante ruif met baal en wat grasjes (kaal land). Over 1 ong. 450 kilo baal doen ze gemiddeld een halve week, een baal gaat er in de 3 losse bakken verdeeld over 8 paarden ook in een halve week doorheen. Dus 2x 450 kg per week gedeeld door 8, kom ik op 16 kg per paard per dag.. maar er gaat ook nog wel een deel verknoeid. Dus t zal iets minder zijn.
De gehele kudde is "rond" te noemen. Een enkele zelfs "dik". Mijn merrie is de enige met moeilijkheden. Wel een bekend probleem hoor, het maagzweer gevoelige binnevetterige zorgt bij haar al snel voor gewichts verlies.
Het is nu dan ook een combinatie van dit door de verhuizing en het langzame kieskeurige eten (ongetwijfeld spelen maagzweren nu ook op..) en het niet haar plaats in nemen buiten haar subkudde om.
Ze is groot fan van de merrie en wordt zo nu en dan pissig op de ruin (die weer fan van haar is) die dan ook vaak een pasje wijkt.
Overal zit een net overheen met mazen van 4,5 cm dacht ik.
Ook de overgang van altijd savonds op stal en overdag op de wei naar dag en nacht buiten speelt denk ik mee. Lichamelijk is ze niet de sterkste heeft problemen met si en hals (onder behandeling van ostepaat)

Ik denk nu over kuur omeprazol , nu ondersteunen met regen deken bij regen en wind en misschien nog meer voerplaatsen?.. Er komt waarschijnlijk nog een tweede zelfde vierkante ruif. (van nedlandic met zo'n dakje)
Naschrift (woensdag 16 september 2015, 20:56):
sorry weinig samenhang zo.. iets met losse eindjes en knopen..
Naschrift (woensdag 16 september 2015, 20:59):
Ze eet ook bij de ruif met gasten uit de grote kudde, maar zodra er gewiebeld wordt kiest ze toch liever het hazenpad. Met haar subkudde kan ze zelfs uit 1 bak eten. Mits er niet gewiebeld wordt dan wacht ze er liever naast tot t weer rustig is..
Volg datum > Datum: donderdag 17 september 2015, 8:0917-9-15 08:09 Nr:271409
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:271398
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Ik zou er zeker een voerplek bij maken, je moet er zeker van kunnen zijn dat ze nonstop toegang tot ruwvoer heeft anders blijf je aanmodderen. Bekend van maagzweerpatiënten is dat ze met lange tanden eten, dus ze zal nu gewoon onvoldoende binnenkrijgen omdat ze te weinig trek heeft. Daarom zou ik dat proces doorbreken met een Omeprazole kuur (of iets gelijkwaardigs, vraag eens aan Astrid Noordhoek www.purepaardenvoeding.nl/producten/betaalbare-omeprazole-maagzweren-wormkuren-en-probiotica-zonder-recept-verkrijgbaar Zij kan je ook helpen bij informatie over hoe lang een kuur moet duren, dat varieert van 5 dagen tot 2 weken meen ik.

Deken erop in de "acute fase" en bijvoeren. Als de O zijn werk gaat doen zal ook de eetlust terugkomen en de sipheid verminderen. Tegelijk met de O zou ik kurkuma gaan geven en dat langere tijd blijven doen om de maag-darmen te ondersteunen. Geef het in luzerne, als ze dat eet. Dat is calciumrijk en daar houdt een maag van. Bovendien zet het aan want het is eiwitrijk. En Seniores Priores erin; paarden vinden het lekker en je kunt er kurkuma in mengen, de pectine is weldadig voor de darmen en belangrijkste: ze gaat weer eten en komt aan. Mocht je om principiële redenen geen SP willen geven omdat er enkele graantjes in zitten, dan kun je ook in de weer gaan met gewone bietenpulp aangevuld met zemelen om de ph-ca recht te trekken. Maar dan staat weer een voerton extra. :-P
Volg datum > Datum: donderdag 17 september 2015, 11:5717-9-15 11:57 Nr:271410
Volg auteur > Van: Jean Mclean Opwaarderen Re:271409
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur

Jean Mclean
egmond-binnen
Nederland

Jarig op 29-12

517 berichten
sinds 25-3-2004

Toch zou ik een beetje voorzichtiger zijn met het advies van Seniores Priores . Er zitten toch ingrediënten in die nmm niet goed zijn en al helemaal niet voor een paard met maagzweer.
Gewoon hooi( in fijnmazig net) en je advies om te zorgen dat ze apart kan eten lijkt mij het beste advies.
Volg datum > Datum: donderdag 17 september 2015, 12:3317-9-15 12:33 Nr:271411
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:271410
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Jean Mclean schreef op donderdag 17 september 2015, 11:57:

>
> Toch zou ik een beetje voorzichtiger zijn met het advies van Seniores
> Priores . Er zitten toch ingrediënten in die nmm niet goed zijn en al
> helemaal niet voor een paard met maagzweer.

Welke ingrediënten bedoel je precies?
Volg datum > Datum: donderdag 17 september 2015, 18:3717-9-15 18:37 Nr:271412
Volg auteur > Van: Jean Mclean Opwaarderen Re:271411
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Graag jullie mening. Deken wel of niet. Structuur

Jean Mclean
egmond-binnen
Nederland

Jarig op 29-12

517 berichten
sinds 25-3-2004
heb dit lijstje van internet gekopieerd en zoals je ziet lijkt mij dit toch niet allemaal gewenst.

bietenpulp, sojaschillen, luzernemeel, tarwegries, gerst, speltdoppen, rietmelasse, mais, zonnebloemzaadschroot, tarwe, vitamines/mineralen, organische zuren (conserveermiddel), monocalciumfosfaat
Volg datum > Datum: donderdag 1 oktober 2015, 10:151-10-15 10:15 Nr:271442
Volg auteur > Van: mariel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Zorro HKO 3 en 4, wat te doen? Structuur
mariel
Nederland


15 berichten
sinds 21-9-2015
Goedemorgen,

Ik heb in het verleden onder DC (was mijn wachtwoord vergeten) al eerder geschreven over mijn ruin Zorro (inmiddels 11 jaar oud). Ik ben sinds 2011 al aan het tobben met hem en heb alles inmiddels geprobeerd. Hij is sinds zijn derde bij mij en is tot vorig jaar altijd natuurlijk bekapt door Simon Lingbeek. Zijn klachten begonnen met stramheid na liggen en werden steeds erger. Vorig jaar is door mijn DA geconstateerd dat hij dunne zolen en platvoeten had waardoor hij constant pijn aan zijn voeten had. Simon kon er echter niets aan doen en ik heb toen tijd met hoefschoenen gereden. Hij bleef echter klachten houden soms links soms rechts onregelmatig. Ik ben toen toch overstag gegaan en heb ijzers laten aanbrengen (met pijn in mijn hart). Hij liep daarna echter goed dus ik dacht dan moet het maar. Helaas bleken klachten toch terug te komen en daarop heb ik ijzers weer laten verwijderen. om second opinion te krijgen heb ik andere da laten komen en deze gaf het advies speciaal beslag en in spuiten met een of ander middel in benen, met stalrust. Ook dit heb ik tegen mijn gevoel in gevolgd maar dat hielp paar weken en daarna was het weer als daarvoor.
Hans A, laten komen voor thermografische opname en deze gaf aan, geef problemen in hoeven maar slechte balans en enkele blokkades die door ostheopaat er wel uitgehaald konden worden. Wat was ik blij, Marjorie westerhof laten komen en deze heeft blokkades opgelost en oefeningen gegeven om Zorro meer in balans te laten komen. Dit werkte goed en hij ging vooruit tot eind juli, na buitenrit liep hij volgende dag in bak kreupel en toen heb ik besloten om hem als laatste in Utrecht te laten checken.
Daar kreeg ik op 2 september het slechte bericht HKO 3 linksvoor en HKO 4 rechtsvoor met beginnende artrose. Dus speciaal beslag en weer inspuiten, rust en na 6 tot 8 weken terug.
Op de weg terug is hij echter in paniek geraakt en is door de voordeur van de trailer gebroken op afrit van snelweg (wel tijdens stilstand) met als gevolg 2 benen gehecht en veel schaafwonden. Nu is hij thuis en ik heb besloten om hem nooit meer in trailer te laten en hij staat lekker in de wei, ik heb van de week al het beslag er af laten halen maar hij heeft pijn. Ik geef hem nu pijnstillers (metacam of buut) maar weet niet hoelang ik dat kan blijven doen. Hij staat 24/7 buiten met maat en loopt op gras, zand en klinkers en in de stallen waar hij zelf in en uit kan liggen rubber matten. ik geef hem ook nog wilgentakken als natuurlijke pijnstiller,
Graag advies van jullie hoe lang ik hem paar waardig de tijd moet/mag geven om te herstellen tot pijnvrij. PS hij staat gewoon aan huis
Volg datum > Datum: donderdag 1 oktober 2015, 13:521-10-15 13:52 Nr:271443
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:271442
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zorro HKO 3 en 4, wat te doen? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Thermografisch geen problemen in de hoeven zeg jij. Dat zou dus betekenen: geen ontstekingsreactie op het moment van de thermo dus geen hko. Stond hij toen op ijzers?

De vraag is nl waardoor zijn pijn veroorzaakt wordt. Enkele gegevens wijzen juist NIET op hoefproblemen zoals
-Je hebt Simon als bekapper
-Met ijzers (dus alle gevoel uitgeschakeld) liep hij ook niet goed
-Met hoefschoenen ook wisselend kreupel
-Osteopathie deed hem opknappen
-Na het trailerongeval kan hij wel weer zijn rug hebben verwrongen

Om 'iets' te doorbreken zou je een keer een andere bekapper kunnen laten komen die met een frisse blik kijkt en bekapt. Niets ten nadele van Simon, het gaat gewoon om de andere hand.

Ook zit ik te denken aan kreupelheid door scheefheid. Ben je bekend met rechtrichtende dressuur, of in elk geval herken je asymmetrie in je paard tijdens het rijden?
Hoe is Zorro gebouwd, heb je een foto?
Is hij gevoelig voor bevangenheid, hoe is zijn witte lijn?

Vraag: was er op de röntgenfoto's steunselmateriaal te zien?

Niet te snel opgeven hoor! De tijd is genadig en volgend jaar kan er wel een heel ander paard staan.

Cheer up...!
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1162 onderwerpen
18957 berichten
Pagina 1193½ van 1264
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact