Frans Veldman schreef op zaterdag 1 mei 2010, 21:49:
> Nogmaals, ik blijf erbij dat muggen geen knoflook kunnen ruiken.
Tja. Dan nóg zou knoflook (enigszins) effectief kunnen zijn, als knoflook het reukvermogen van de mug ontregelt. Zoals DEET dat doet en wellicht werken Eucalyptusolie en Citronella ook op die manier?
Ik voer deze links nog aan ter verdediging van mijn ideeën

:
"Het is alvast geen kwestie van zoet bloed, want muggen gaan op de reuk af, niet op de smaak. Het ene bloed kan zoeter zijn dan het andere, maar dat is geen persoonsgebonden eigenschap: het hangt gewoon af van wat u zopas gegeten heeft. De smaak van uw bloed is trouwens niet erg nuttig voor een mug die tussen u en uw bedgenoot moet kiezen: de smaak komt ze pas te weten nadát ze gestoken heeft.
Maar uw geur kan ze al vanop afstand ruiken. Muggen zoeken om te beginnen kooldioxide: dat wijst op een ademend wezen. Biologen die muggen willen vangen, gebruiken wel eens een blok droog ijs (bevroren kooldioxide) om hun val aantrekkelijker te maken. Lichaamstemperatuur en vocht spelen ook mee bij het vinden van de prooi. Om te weten of ze een mens of een ander dier voor zich heeft, gaat mevrouw mug verder af op de geur van onze huid: melkzuur uit ons zweet, vetzuren uit onze talgklieren, ammoniakverbindingen spelen daarbij allemaal een rol. Samen zorgen ze voor de typische mensengeur. Individuele verschillen in die geurstoffen maken dat iedereen net iets anders ruikt. De ene is voor muggen ‘lekkerder’ dan de andere, al is nog niet in detail duidelijk wat mevrouw mug nu precies allemaal lekker vindt."
verder op
http://www.technopolis.be/nl/index.php?n=4&e=360&s=368&exp=171en deze:
http://scholierenlab.tudelft.nl/nl/forum/get_attachment/att11/.De experimenten van de TU Wageningen die hier (bovenstaande link) worden beschreven gaan o.a. over het effect van de geur van roken, citronella, alcohol en knoflook op steekmuggen. Leuke experimenten, helaas staan de resultaten er niet bij (het is de bedoeling dat scholieren deze experimenten zelf nog uitvoeren).
en deze:
http://www.kennislink.nl/publicaties/unieke-geurherkenning-bij-insectenEr is ongetwijfeld nog veel meer te vinden op het i-net over het reukvermogen van steekmuggen, maar voor 't moment laat ik 't hier maar even bij

.
Karen