InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Voeding
Alles over voeding en supplementen
Onderwerp starten611 onderwerpen
9692 berichten
Pagina 141½ van 647
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: zondag 16 mei 2010, 0:3716-5-10 00:37 Nr:203007
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:203006
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mineralen/vit. verstrekking (was verontrustend) Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
(vervolgbericht mineralen/vitamines, relevant voor Juul)

“[..] Vitamine D kan daarbij een belangrijke rol spelen. Een tekort daarvan geeft een moeilijke opname door de darmwand én een moeilijke acceptatie van calcium in het bloed. Dat geldt overigens ook voor de opname van magnesium. [..] Ook de vitaminen B3, B6, C, F, het mineraal Zink en het aminozuur Taurine blijken voor een maximale benutting van magnesium onmisbaar (= co-factoren).”

“Voedingsvezel en fosfor verminderen de opname van magnesium, net als bij zink. [..]. Ook is het absorptiepercentage van magnesium afhankelijk van de hoeveelheid eiwit, oxaalzuur of fytinezuur, dat in de darm aanwezig is.“

“Gelijktijdig gebruik van niet-verteerbare oligosaccharides (FOS) remt de colon-absorptie van magnesium.
Gelijktijdige inname van magnesium en ijzer geeft een absorptievermindering van ijzer. Gelijktijdige inname van magnesium en mangaan veroorzaakt een mangaan-absorptievermindering.
Gelijktijdige inname van fosfaat geeft een verlaagde opname van zowel magnesium als fosfaat. Een tekort aan vitamine D geeft eveneens een verlaging van de magnesiumabsorptie.”

“Verder kan een te hoge inname aan fosfor de absorptie van ijzer, koper en zink belemmeren. “

“Indien de nieren minder werken dan normaal (=nierfalen) heeft het lichaam problemen om de afvalstoffen en het teveel aan vocht te verwijderen. Ook teveel aan mineralen zoals kalium, natrium, fosfaat kunnen onvoldoende verwijderd worden. [..] Fosfor-en kaliumbeperking blijven belangrijk.”

“Fosfor hoopt zich op in het bloed als het niet of onvoldoende uitgescheiden wordt door de nieren. Teveel fosfor in het bloed kan leiden tot botontkalking, gewrichtspijnen en jeuk. [..] Tijdens de dialyse wordt een deel van het fosfor uit het bloed verwijderd. Ook via fosfaatbindende medicatie, voorgeschreven door de arts, zal een deel verwijderd worden. Deze maatregelen volstaan vaak echter niet, zodat ook de opname van fosfor via de voeding moet beperkt worden.”

“Een teveel aan Fosfor remt de Calciumopname.”

“Calcium werkt samen met fosfor voor de opbouw van gezonde botten en tanden. De verhouding van calcium t.o.v. dient 2 tot 1 te zijn voor een goede samenwerking van beide mineralen. Calcium werkt met magnesium samen voor een goed bloedvaten stelsel. Ook helpt Calcium het zenuwstelsel vooral wanneer impulsen doorgegeven moeten worden.”

“Bij het binnenkrijgen van teveel fosfor is de kans op botontkalking (vooral bij ouderen) verhoogd. Dit komt dat een teveel aan fosfor een verhoogde botstofwisseling veroorzaakt. Tevens kan een teveel aan fosfor de opname van ijzer, koper en zink in het lichaam belemmeren.”

“Calcium speelt ook een belangrijke rol in talrijke metabole functies: bloedstolling, neuromusculaire prikkelbaarheid, overdracht van zenuwprikkels, spiercontracties, membraandoorlaatbaarheid, vrijstelling van hormonen.”

“Een te hoge fosforopname daarentegen komt frequent voor en kan de opname van Calcium beletten en zorgt voor een extra belasting op de nieren.”

“Een teveel aan Magnesium kan alleen optreden bij het gebruik van magnesiumpillen als de nieren slecht functioneren.”

“De tegenhanger van natrium is kalium, dat juist in de cellen zit. Natrium en kalium reguleren samen de hoeveelheid vocht in het lichaam.
In combinatie met kalium is natrium ook belangrijk voor het samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels door de zenuwen.”

“Tekorten aan natrium veroorzaken spierkramp, lusteloosheid en verlies van eetlust. “

“De uitscheiding van kalium via de nieren wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid natrium in het lichaam. Als er veel kalium wordt uitgescheiden, vermindert de uitscheiding van natrium, en andersom. [..]
Een teveel aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren. Te veel kalium opnemen via de voeding is echter vrijwel onmogelijk. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan in het ergste geval leiden tot een hartstilstand.”

__
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Voeding
Alles over voeding en supplementen
Onderwerp starten611 onderwerpen
9692 berichten
Pagina 141½ van 647
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact