Aafke schreef op vrijdag 18 juni 2010, 13:12:
> Ik denk dat het dieet wat ik nu toepas gaat werken, niet alleen door het
> vervangen van een deel van het hooi door stro.. maar meer omdat er veel
> meer is weggelaten dan dat alleen + dat de hoeveelheid nogal is
> aangepast.
Wellicht ten overvloedde, maar wat voor mensen geldt, geldt in dit geval voor paarden ook:
1) Voorkom crash-dieeten. Probeer niet je paard te snel te laten afvallen. Hoe sneller hij afvalt, hoe sneller het er weer aan komt.
2) Bij paarden is het belangrijk dat ze voldoende tijd bezig zijn met eten. Uit onderzoek is gebleken dat paarden een redelijk vaste "eet-tijdsduur" hebben: zelfs als ze te weinig voedsel krijgen stoppen ze toch met eten zodra ze hun uurtjes erop hebben zitten. Omgekeerd geldt hetzelfde.
Je kunt dus het paard laten afvallen, zonder honger, door hem voldoende tijd bezig te laten zijn met eten. Dus zorg dat hij 17 uur of zo nodig heeft om dat stro/hooi sprietje voor sprietje op te peuzelen. Dan is hij lekker bezig met eten, precies zoals zijn instinct hem aangeeft, helemaal tevreden, en valt hij ondertussen toch af.
Van nature moeten paarden
zoeken naar eten, de reden dat ze bij ons vaak te dik worden is dat het voedsel te hapklaar voorhanden is. Het paard besteedt zijn voorgeprogrammeerde uurtjes aan eten, en krijgt in die periode dan veel te veel binnen.
> Daarnaast verwacht ik dat de beweging die ik straks voor haar kan gaan
> opbouwen ook van essentieel belang is en meewerkt ten goede voor haar
> gewicht.
Straks?

Beweging is NU een noodzakelijk onderdeel van het afvallen. Anders gaat je paard in de "spaarstand" en wordt NOG efficienter met minder eten.
Beweging kun je op allerlei manieren doen, ook passief. Wij hebben nu de weide spiraalvormig afgezet, dus ze moeten nu helemaal de wei rond voor ze kunnen grazen, en weer helemaal terug als ze moeten drinken, etc. Het is ook smal, ze passen op sommige plekken maar net met hun buik tussen de draden. En dan is er altijd wel eentje die wil rennen (juist omdat het zo smal is, en smal is eng), en de rest moet dan tussen wil en dank ook maar want er is geen plek om iemand te laten passeren. Op sommige plekken hebben we een hindernis gebouwd, dus ze moeten ook nog springen. En we verzetten draadjes soms op onverwachte plekken, waar dan weer een vierkante meter gras beschikbaar komt. Dus de paarden rennen ook nog eens heen en weer om te kijken of er niet ergens weer zo'n geheime voorraad beschikbaar is gekomen.
Op dit moment wordt er heel wat afgerend en gesprongen bij ons in de weide.

We horen de hele dag door paarden in galop voorbij komen denderen.
Misschien moeten we even wat foto's maken.
Frans