InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
46 berichten
Pagina 3½ van 4
Je leest nu onderwerp "Grote ronde balen hooi"
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 10:4121-4-08 10:41 Nr:122965
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:122962
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 10:32:

> Hoe zie je trouwens of zo'n grote baal slecht is? Is dan gewoon
> de hele baal beschimmeld of aan het rotten of wat moet ik me er
> bij voorstellen?
> Ik vind het sowieso altijd stinken en weet verder niet echt hoe
> het uit moeten zien namelijk :).

Het hooi mag ni stinken !! Voordroog vinden sommig mensen stinken andere niet !Goe voordroog moet zoet ruiken en naar vers afgemaaid gras !Mag niet te nat zijn of je moet het mondjesmaat voeren en afwisselen met droog hooi om spijsverteringsproblemen te voorkomen :)*
Probleem met hooi in plastic is dat je pas weet dat het slecht is als je het pak opend !! Heb je een goede leverancier neemt hij het pak terug ! Maar in praktijk (vooral voor kleine afnemers!! loopt dit niet zo makkelijk blijkbaar!)
Als je toevallig een baal voordroog hebt gekocht ipv hooi (vele boeren smijten de pakken gewoon naast elkaar op het veld en weten het verschil uiteindelijk ni meer ;-) ) Leg je elke dag een forse plak open in de schuur en laat je die zo opdrogen , geeft minder risico voor de paarden dier er niet aan gewoon zijn .
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:0421-4-08 11:04 Nr:122974
Volg auteur > Van: Geertje Opwaarderen Re:122965
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Geertje
Den Haag
Nederland

Jarig op 17-3

1315 berichten
sinds 17-12-2005
eddy DRUPPEL schreef op maandag 21 april 2008, 10:41:

> Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 10:32:
>
>> Hoe zie je trouwens of zo'n grote baal slecht is? Is dan gewoon

> weten het verschil uiteindelijk ni meer ;-) ) Leg je elke dag
> een forse plak open in de schuur en laat je die zo opdrogen ,
> geeft minder risico voor de paarden dier er niet aan gewoon
> zijn .

Dus jij maakt een verschil tussen gewikkeld hooi en voordroog? Volgens wikipedia is dat hetzelfde namelijk en is er een verschil met kuil :-P.
Het zou hooi moeten zijn wat erin zit :). En hij neemt ze inderdaad terug als ze slecht zijn, maar ik weet gewoon niet wanneer dat is. In de grote pakken gewoon hooi wat we hadden, zat ook wel eens een slechte plek tussen, maar dan was niet meteen de hele baal slecht. Is dat ook zo bij die gewikkelde balen? Of zijn die in hun totaliteit slecht dan?
Want de baal die ik gisteren heb open gemaakt om te kijken, zat aan de zijkant een schimmelplek. Maar dat was heel beperkt, heel lokaal. Dus ik vroeg me af of dat normaal was (aangezien dat bij gewoon hooi ook wel eens is). Volgens een vriendin van mij rook het lekker, ik vind het toch vies ruiken :).
Maar goed, als die baal dus helemaal slecht is aangezien er een plekje op zit, kan ik nog contact opnemen met de leverancier he. Vandaar dat ik het maar eens wilde vragen.
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:1621-4-08 11:16 Nr:122976
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:122974
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 11:04:

> Dus jij maakt een verschil tussen gewikkeld hooi en voordroog?
> Volgens wikipedia is dat hetzelfde namelijk en is er een
> verschil met kuil :-P.

kuil : jong eiwitrijk monocultuur gras, dat 1-3 dagen "droogt"
voor het wordt ingekuild = echt zuur en sterk ruikend

voordroog = langer gras (ouder) dat geperst en gewikkeld wordt,
ook dit verzuurt
maar : naar gelang de soortensamenstelling, groeistadium (veel of weinig vezel)
bemesting, bodem, UV-licht en droogtijd krijg je grote verschillen
gaande van kuil-alike tot hooi-alike
die laatste moet je hebben

Lokaal kan er een slechte schimmelplek inzitten,
dit stuk kan je eruithalen, heb er zelf nog geen probleem mee gehad
als't teveel is baal weggooien,jammer, en hoe ? en waar ?
(mooie ondergrond voor zwammen )
De aantasting ontstaat door zuurstof, dan krijg je rotting ipv fermentatie,
doorgaans door gaatjes (afplakken!), dit kan door vogelklauwtjes,
bv steenuiltjes
oplossing : alle steenuiltjes doodmeppen
of je pakken afdekken met een zeil.........
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:1621-4-08 11:16 Nr:122977
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:122974
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 11:04:

> eddy DRUPPEL schreef op maandag 21 april 2008, 10:41:
>
>> Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 10:32:

> mij rook het lekker, ik vind het toch vies ruiken :).
> Maar goed, als die baal dus helemaal slecht is aangezien er een
> plekje op zit, kan ik nog contact opnemen met de leverancier
> he. Vandaar dat ik het maar eens wilde vragen.

Voor één plekje neemt hij de baal niet terug !Als de baal in de modder heeft gelegen en de onderkant bvb volledig rot is wel ! En ja hoor er is wel degelijk verschil tussen gewikkeld voordroog en hooi ondanks wat wiki'tje zegt ;-).
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:2421-4-08 11:24 Nr:122979
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:122154
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Ilona Kooistra schreef op maandag 14 april 2008, 10:38:

> Spirithorses schreef op maandag 14 april 2008, 10:35:
>
>> Wij hooguit twee dagen, er gaat hier bijna een baal per dag

> Nee, iets wat fermenteert is juist ZONDER zuurstof. Daarom kun
> je ook veel beter géén zeil leggen over het hooi maar het
> gewoon open en bloot leggen, op zijn zijde zodat er geen enkel
> stuk is wat erg lang nat is zodat het ook niet kan rotten.

@ Ilona: Hoe kan dat nou dat Peter ook zegt dat het door de zuurstof fermenteert (en uiteindelijk gaat rotten) en jij zegt van niet?
Lees ik nou verkeerd? Of hebben we het over twee verschillende processen?

Greetz, Pien
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:2821-4-08 11:28 Nr:122981
Volg auteur > Van: Geertje Opwaarderen Re:122977
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Geertje
Den Haag
Nederland

Jarig op 17-3

1315 berichten
sinds 17-12-2005
eddy DRUPPEL schreef op maandag 21 april 2008, 11:16:

> Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 11:04:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op maandag 21 april 2008, 10:41:

> Voor één plekje neemt hij de baal niet terug !Als de baal in de
> modder heeft gelegen en de onderkant bvb volledig rot is wel !
> En ja hoor er is wel degelijk verschil tussen gewikkeld
> voordroog en hooi ondanks wat wiki'tje zegt ;-).

Nee het is echt een lokaal plekje in de buitenste laag. Daaronder ziet alles er weer prima uit, maar wist niet of dan niet stiekem de hele baal is aangetast. Maar goed, dan valt het allemaal mee he.
Dank voor alle uitleg :).
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:2921-4-08 11:29 Nr:122982
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:122979
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Spirithorses schreef op maandag 21 april 2008, 11:24:

> Ilona Kooistra schreef op maandag 14 april 2008, 10:38:
>
>> Spirithorses schreef op maandag 14 april 2008, 10:35:

> Lees ik nou verkeerd? Of hebben we het over twee verschillende
> processen?
>
> Greetz, Pien

nee pien : fermenteren of gisten is altijd zonder zuurstof (of bijna zonder zuurstof)
hoe meer zuurstof wordt toegevoerd hoe sneller de reaktie kan omslaan van gisten
naar rotten
het ziijn allebei vormen van 'vertering' of omzetting van de ene substantie in een ander
that's life ! Quoi !

(het is me trouwens gelukt om in één klap en ondanks ons viesmilieu
zuurdesem voor brood te produceren, haha, gewoon hier op mijn bureau !
gewoon bloem en water en wachten : ofwel wordt het zuur, ofwel gaat het schimmelen
ofwel gaat 't rotten, bingo )
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:3021-4-08 11:30 Nr:122983
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:122962
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 10:32:

> Hoe zie je trouwens of zo'n grote baal slecht is? Is dan gewoon
> de hele baal beschimmeld of aan het rotten of wat moet ik me er
> bij voorstellen?
> Ik vind het sowieso altijd stinken en weet verder niet echt hoe
> het uit moeten zien namelijk :).

Als een baal zeer vastgeperst is blijft de schimmel vaak aan de buitenkant, is een baal losser dan verspreid het zich meer door de hele baal.
Als het aangenaam zoet en kruidig ruikt is het nog goed, als er een bier achtig luchtje afkomt is het aan het gisten (zo ongeveer).
Jack heeft afgelopen week twee verschillende soorten voordroog uitgeprobeerd; een van de oude balen die we nog hadden, dat is droger en wij vinden het persoonlijk frisser en de andere van de nieuwe levering, da's ook nog voordroog maar sommige balen neigen naar het kuilgras. Daar gaan je handen en kleren enorm van stinken, dát spul.
De paarden vinden het stinkie-erige lekkerder, terwijl dat een stuk ongezonder is eigenlijk....
rare beesten....:-P
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:3221-4-08 11:32 Nr:122984
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:122983
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Spirithorses schreef op maandag 21 april 2008, 11:30:

> Geertje schreef op maandag 21 april 2008, 10:32:
>
>> Hoe zie je trouwens of zo'n grote baal slecht is? Is dan gewoon

> van stinken, dát spul.
> De paarden vinden het stinkie-erige lekkerder, terwijl dat een
> stuk ongezonder is eigenlijk....
> rare beesten....:-P

ja je hebt ze zoals je ze kweekt hé
(waarbij kweken in de overdrachtelijke zin gebruikt wordt
gezien het woord fokken niet meer mag 'gebezigd' worden,
en dus staat voor grootbrengen/verzorgen/voederen/bijbrengen..)
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:3721-4-08 11:37 Nr:122987
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:122982
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Peter Donck schreef :
>
> nee pien : fermenteren of gisten is altijd zonder zuurstof (of
> bijna zonder zuurstof)
> hoe meer zuurstof wordt toegevoerd hoe sneller de reaktie kan
> omslaan van gisten
> naar rotten
> het ziijn allebei vormen van 'vertering' of omzetting van de
> ene substantie in een ander
> that's life ! Quoi !

Ow oké, dan bedoel ik het anders.
Reeds gefermenteerd hooi gaat snel dóórfermenteren en rotten als er zuurstof bij komt.:-)
Waarmee ik eigenlijk bedoelde dat zo'n baal alleen maar sneller slecht wordt als je hem opent en niet uitspreidt om te drogen (dan houdt dat proces op).

de groeten maar weer ;-)
(Jack en ik hebben besloten dat het vandaag de ideale dag voor Puck is om te gaan bevallen, ze is nu 371 dagen drachtig, maar maakt zelf nog geen aanstalten hoewel er wel vordering in de processen zit.)
Volg datum > Datum: maandag 21 april 2008, 11:4221-4-08 11:42 Nr:122989
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:122987
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grote ronde balen hooi Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Spirithorses schreef op maandag 21 april 2008, 11:37:

> Peter Donck schreef :
>>
>> nee pien : fermenteren of gisten is altijd zonder zuurstof (of

>
> Ow oké, dan bedoel ik het anders.
> Reeds gefermenteerd hooi gaat snel dóórfermenteren en rotten
> als er zuurstof bij komt.:-)

nee het fermenteren stopt maar het rotten begint,
dat zijn allebei endotherme reakties,
dwz dat ze bij hun proces géén warmte van buitenaf krijgen
maar zelf warmte produceren
vandaar die verhitting hé

> Waarmee ik eigenlijk bedoelde dat zo'n baal alleen maar sneller
> slecht wordt als je hem opent en niet uitspreidt om te drogen
> (dan houdt dat proces op).

ja door het drogen is er teweinig vocht aanwezig om de reaktie snel verder te zetten

>
> de groeten maar weer ;-)
> (Jack en ik hebben besloten dat het vandaag de ideale dag voor
> Puck is om te gaan bevallen, ze is nu 371 dagen drachtig, maar
> maakt zelf nog geen aanstalten hoewel er wel vordering in de
> processen zit.)

kurkentrekker !!!!!
ach 't is gewoon nog wat nagisting op de fles bij die veulens van jullie....
Je leest nu onderwerp "Grote ronde balen hooi"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
46 berichten
Pagina 3½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact