InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
58 berichten
Pagina 1½ van 4
Je leest nu onderwerp "Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers?"
Volg datum > Datum: donderdag 29 mei 2008, 13:3529-5-08 13:35 Nr:127513
Volg auteur > Van: Sylvia JJ Opwaarderen Re:127455
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers? Structuur
Sylvia JJ
Nederland

Jarig op 12-9

11 berichten
sinds 20-5-2008
Piet schreef op donderdag 29 mei 2008, 9:45:

> Sylvia JJ schreef op donderdag 29 mei 2008, 9:24:
>
>> Sylvia JJ schreef op donderdag 29 mei 2008, 9:19:

>
> Piet
>
> My Best Whisper is a Click

Mijn paard is 20 jaar en ik berij hem inderdaad (helaas) ook al een behoorlijke periode niet. De vraag is altijd: wat ga je bij een paard van die leeftijd nog ondernemen en wat is de kans dat het op deze leeftijd nog veel beter wordt. Ik hem van zijn 15e (toen heb ik hem gekocht) t/m zijn 18e alles gedaan om het beter te krijgen en op het gegeven moment ingezien dat hij daar alleen maar onder leed en niet beter van werd dus ben ik daarmee gestopt. Ik ben toen ook gestopt met hem te belasten (hij gaf dit zelf ook aan). We wandelen en hij gaat mee naast de fiets en hij leeft op een zo'n natuurlijk mogelijke manier (zo ver ik hem dat kan bieden), hij heeft dus voldoende beweging, maar weinig belasting. Ik doe alles om een zo aangenaam mogelijke, pijnvrije oude dag te bezorgen en op de dag dat dat niet meer gaat zal ik de hele moeilijke beslissing moeten nemen er mee te stoppen en hem zijn rust te geven.
Wat ik bedoel te zeggen is dat je wel achter een methode kan staan, en het ook kan proberen, maar wel naar je paard moet blijven kijken en ook moet durven stoppen als iets voor een paard toch niet werkt.
Piet, Jij kan er niet in geloven, deed ik eerst ook niet, maar helaas heb ik met het levende bewijs te maken. Ik denk dat het op deze leeftijd gerechtvaardigd wordt om symptoombestrijding te doen. Een oud paard met kromme benen ga je toch ook niet met geweld weer recht op zijn hoeven zetten...
Volg datum > Datum: donderdag 29 mei 2008, 13:3529-5-08 13:35 Nr:127514
Volg auteur > Van: Elzaliene Proost Opwaarderen Re:127455
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers? Structuur

Elzaliene Proost
De Parel van Westerwolde
Nederland

Jarig op 16-4

1182 berichten
sinds 25-3-2004
Piet schreef op donderdag 29 mei 2008, 9:45:

> Sylvia JJ schreef op donderdag 29 mei 2008, 9:24:

>>
>> Trouwens nog even ter info: ik had een goede natuurlijk
>> bekapper, mijn paard kreeg voldoende beweging (hij liep in een

>
> Piet
>
> My Best Whisper is a Click

Ben ik met Piet eens. mijn merrie Peppermint kocht ik een half jaar geleden ook met niet goed bij gehouden voeten, tonen veel te lang, hielen wat ondergeschoven, juist bij de hielen flairs... En heel veel ribbels overdwars over de wanden (geen hoefbevangenheid veel mensen zeggen dat dit door veranderingen in voedsel komt, al lijkt mij het ook gezondheid te weerspiegelen...). En dit allemaal vooral aan de voorvoeten.

Na eerste keer natuurlijk bekapt vernieuwden alle 4 de zolen zich spontaan. Die van de voorvoeten waren heel plat en vooral aan de toon heel dik. Er kwam aan de voorvoeten een iets meer holle zool te voorschijn. Wel hadden de stralen aan de voorvoeten nog steeds geen contact met de grond(!). Dat is inmiddels bijna goed gekomen. Nog een paar millimetertjes...

Begon haar EquiLife F4F te voeren een supplement zonder suikers en andere onnodige toevoegingen. Is ontwikkeld door The Laminitis Clinic a.d.h.v. wetenschappelijk onderzoek (wat nog steeds gaande is) en hier op de site als enige uitzondering te koop.

Ik heb er bijna 2 emmers van 7 kilo doorheen geedraaid, nou ja eigenlijk Pep zelf natuurlijk, naast voldoende kwaliteit hooi en (bijna)geen krachtvoer.
Helaas lustte ze het niet zonder iets van biks er doorheen omdat er juist geen suikers in zitten en dát is nou juist datgene wat krachtvoer lekker maakt voor paarden. Vaak in de vorm van Melasse.

Afijn zal een lang verhaal even wat kort proberen te maken: Pep is al enorm opgeknapt. Heb nu een bekapper gevonden die goed in mijn lijn (de bekappingsmethode van Frans en Ilona) ligt en die ook nog eens hoefschoenen kan aanmeten/leveren. Standaard maten Delta's en op maat gemaakte Smits.

Ook Pep loopt na een bekapping erg gevoelig, zelfs de laatste tijd op beton! Dan duurt het zo'n anderhalve week voordat ze weer 'normaal' loopt. Vind ik te ver gaan, en aangezien ik niet de mogelijkheid heb haar weiland zo in te richten dat de voeten ook daar getrained kunnen worden (pensionstal) zal ze hoogst waarschijnlijk in het beste geval enigzins gevoelig blijven lopen op in ieder geval puin en steentjes, zoals bij ons op enkele van de paden.

Volgende week komt de bekapper weer en koop ik de standaard Delta's voor haar voorvoeten om de moeilijkste periodes draaglijker voor haar te maken anders vind ik het ronduit diermishandeling worden.

Ook ik heb bij aankoop al besloten dat ze zeker tot volgend voorjaar niet bereden zal worden, wegens vooral die voorvoeten. Als haar voorvoeten helemaal vernieuwd zijn en ze nog steeds na bekappen zo gevoelig loopt en ik haar ga rijden koop ik waarschijnlijk de betere Smits.

IJzers werden mij ook al door twee dierenartsen aanbevolen: die van de aankoopskeuring en mijn eigen DA. Mooi niet dus!

En even ter vergelijking: de Fjord van een vriendin van mij die ze al als veulen heeft en die altijd blootvoets loopt is ook iets gevoelig op steentjes. En ook vooral vóór, wat misschien niet zo vreemd is omdat er op de voorvoeten meer gewicht rust, ook zonder ruiter. Ook zij heeft de mogelijkheid niet zijn voeten zich voldoende te laten 'harden'. Hetzelfde verhaal met mijn vorige paard Mike...

Maar in hun geval is het gevoelig zijn minimaal. Hoop dat het uiteindelijk ook zo bij Pep zal zijn. Haar hoeven zijn goed aan het groeien in ieder geval en aan de onderzijden van vooral de voorvoeten worden er door haar eigen lichaam nog steeds veranderingen door gevoerd. Zo heb ik afgelopen week weer wat losse flapjes rond de stralen weg gehaald voor de hygiëne. Dus ook de stralen zijn aan het veranderen en ik heb alle vertrouwen dat het ten goede is...

Maar IJzers? Nee dus... Dan maar hoefschoenen.

"The second we decide we know it all, we'll stop growing; stop
getting smarter." - Pete Ramey.
Volg datum > Datum: donderdag 29 mei 2008, 13:4529-5-08 13:45 Nr:127520
Volg auteur > Van: Sylvia JJ Opwaarderen Re:127514
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers? Structuur
Sylvia JJ
Nederland

Jarig op 12-9

11 berichten
sinds 20-5-2008

>
> Ook Pep loopt na een bekapping erg gevoelig, zelfs de laatste
> tijd op beton! Dan duurt het zo'n anderhalve week voordat ze
> weer 'normaal' loopt. Vind ik te ver gaan, en aangezien ik niet
> de mogelijkheid heb haar weiland zo in te richten dat de voeten
> ook daar getrained kunnen worden (pensionstal) zal ze hoogst
> waarschijnlijk in het beste geval enigzins gevoelig blijven
> lopen op in ieder geval puin en steentjes, zoals bij ons op
> enkele van de paden.
> >
> Maar IJzers? Nee dus... Dan maar hoefschoenen.
>

Mijn paard liep na een bekapping nog langer slecht dan jij nu beschrijft... , elke oneffenheidje deed hem pijn. Meestal liep hij pas een week voor de volgende bekapbeurt weer normaal. En ook ja, bij hem gingen de hoeven aan de binnen en buitenkant veranderen en zag je wel steeds iets vooruitgang. De achterhoeven hebben zich ook helemaal goed ontwikkeld en daar hebben we geen problemen meer mee. Ik heb het niet voor niks 2 jaar de tijd gegeven... Maar het was na twee jaar nog steeds niet voldoende verbeterd om het voor hem prettig te maken. Op zijn schoenen liep hij na een gewenningsperiode goed, maar ook die kan je niet 24 uur per dag aanlaten...

Ik hoop dat jullie nu een duidelijker beeld hebben. Ik ben het met jullie eens, liever GEEN ijzer, maar probeer wel ook aan te geven dat zoals met alles ook dit niet ALTIJD geldt... KIJK naar je paard!
Volg datum > Datum: donderdag 29 mei 2008, 13:5529-5-08 13:55 Nr:127526
Volg auteur > Van: Elzaliene Proost Opwaarderen Re:127520
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers? Structuur

Elzaliene Proost
De Parel van Westerwolde
Nederland

Jarig op 16-4

1182 berichten
sinds 25-3-2004
Sylvia JJ schreef op donderdag 29 mei 2008, 13:45:
>
> Mijn paard liep na een bekapping nog langer slecht dan jij nu
> beschrijft... , elke oneffenheidje deed hem pijn. Meestal liep

> Ik hoop dat jullie nu een duidelijker beeld hebben. Ik ben het
> met jullie eens, liever GEEN ijzer, maar probeer wel ook aan
> te geven dat zoals met alles ook dit niet ALTIJD geldt... KIJK
> naar je paard!

Maar loopt je paard dan niet het grootste deel van die 24 uur op de wei? Heeft hij op de wei zelfs last dan? Pep kon na de laatste bekapping niet eens op het beton lopen, maar gras en zand ging wel...

De link naar The Laminitis Clinic:

http://www.laminitisclinic.org/
Volg datum > Datum: donderdag 29 mei 2008, 14:0429-5-08 14:04 Nr:127529
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:127513
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers? Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Sylvia JJ schreef op donderdag 29 mei 2008, 13:35:

> Piet schreef op donderdag 29 mei 2008, 9:45:
>
>> Sylvia JJ schreef op donderdag 29 mei 2008, 9:24:

> helaas heb ik met het levende bewijs te maken. Ik denk dat het
> op deze leeftijd gerechtvaardigd wordt om symptoombestrijding
> te doen. Een oud paard met kromme benen ga je toch ook niet met
> geweld weer recht op zijn hoeven zetten...

Ook ik ben helemaal anti-ijzer hoor, maar toch vind ik ook dat jij hier een goed punt aankaart. Ik ben het dus met Piet eens... het is symptoombestrijding.
Wat ik nu graag wil weten, heeft Piet gelijk? Zouden de zolen nog wel dikker kunnen worden of is het gewoon genetisch bepaald bij jouw paard dat ie nooit dikke zolen krijgt en dus altijd zo gevoelig loopt?
Als het mijn paard zou zijn zou ik er dus ook niet meer op rijden.
Toch is mijn eigen Chaser waarschijnlijk chronisch bevangen..... en ik peins er niet over om hem op ijzers te gaan zetten. Zou hier op de keien, en stenige ondergrond ook niet werken hoor.... Ik moet dan ook erbij vertellen dat hij met hoefschoenen wel goed loopt.
En hele dikke zolen heeft gekregen in al die jaren....

Maar jouw paard loopt dus nu buiten.... met hoefijzers?

Groet,

Wil.
Volg datum > Datum: donderdag 29 mei 2008, 14:0929-5-08 14:09 Nr:127532
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:127520
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers? Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Sylvia JJ schreef op donderdag 29 mei 2008, 13:45:

>
>>
>> Ook Pep loopt na een bekapping erg gevoelig, zelfs de laatste

> Ik hoop dat jullie nu een duidelijker beeld hebben. Ik ben het
> met jullie eens, liever GEEN ijzer, maar probeer wel ook aan
> te geven dat zoals met alles ook dit niet ALTIJD geldt... KIJK
> naar je paard!

Dit snap ik ook. Mijn Chaser wordt trouwens nu 18. Ook hij zal, door zijn ijzerverleden en klemvoeten, ALTIJD gevoelig blijven voor steentjes.
Laat staan dat ik hem buiten zou kunnen rijden, dat zou dierenmishandeling zijn.
Daarom heeft ie hoefschoenen aan. En dat gaat heel goed.
Uiteraard lopen ze hier op bijna 4 hectare gewoon zonder schoenen rond.
Ik heb geaccepteerd dat het voor Chaser ook nooit meer helemaal goed zal komen, hij zal nooit prettig over stenen lopen. Daarom altijd hoefschoenen.

Groet,
Wil.
Je leest nu onderwerp "Kan mijn hoefbevangen pony zonder hoefijzers?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
58 berichten
Pagina 1½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact