InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 188½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: donderdag 20 november 2008, 13:5720-11-08 13:57 Nr:148944
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:148940
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Likstenen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Michiel schreef op donderdag 20 november 2008, 13:28:

> Het gold
> wel voor het Jodium dat vroeger in Nl toegevoegd werd aan
> keukenzout.

Ik weet niet hoe ze vroeger jodium toevoegden aan het keukenzout, en in welke hoeveelheden dat gebeurde. Wellicht was dit ook weer een kwestie van "meer is beter", met overdreven hoeveelheden tot gevolg.
Het meeste zout krijg je overigens nog steeds binnen via je brood, en dat is dacht ik wettelijk nog steeds verplicht gejodeerd zout. Bij mensen die nooit brood eten (Atkins) schijnt een enkele keer nog wel eens een jodiumtekort te kunnen voorkomen.

Eet je gewoon brood van de bakker dan zit de reactie op het zeezout of keukenzout toch helaas vooral tussen de oortjes vrees ik, want voornamelijk krijg je dan ongemerkt toch JoZo zout binnen.

> En wat is er bekend over of keukenzout chemisch gereinigt is en
> chemisch is witgemaakt

Als je keukenzout oplost, en alle zand en vezels eruit filtert (met een koffiefilter of zo) dan wordt het mooi wit. Het keukenzout wordt niet voor niets diep uit de grond gehaald; dit doen ze omdat het in tegenstelling tot zeezout niet chemisch gereinigd hoeft te worden. Als ze nou toch aan het reinigen slaan dan zouden ze liever zeezout nemen, daar is goedkoper aan te komen.

> en strooizout chemische middelen

Strooizout kan van alles zijn, maar doorgaans is het geen keukenzout. Het wordt steeds populairder om met magnesiumchloride te strooien. Het schijnt ook beter te zijn voor het milieu. Alleen smaakt het niet zo zout, eerder bitter, dus het heeft geen zin om het in brood te stoppen. Zeezout bestaat voor 7% uit magnesiumchloride. Misschien dat ze het daaruit halen, en de rest kan dan misschien naar de supermarkt om te worden verkocht als zeezout?

Tijdens de voorbereidingen voor het artikel over likstenen kwam ik nog ergens tegen dat de wilde mustangs in Amerika regelmatig aan het asfalt staan te likken in gebieden waar ze magnesiumchloride strooien.
Tsja, dat is natuurlijk ook een manier om wat extra magnesium binnen te krijgen. ;-)

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: donderdag 20 november 2008, 14:4420-11-08 14:44 Nr:148957
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:148948
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Likstenen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Wil schreef op donderdag 20 november 2008, 14:05:

> Heb even een pot Baleine zeezout gepakt... er staat nergens op
> de bus dat het bewerkt is. Natuurlijk wit zeezout...
> Ingrediƫnten: Zeezout, Natriumjodide 3,0 mg/100 g (uitgedrukt
> in jodium)

Volgens deze tabel
http://saltaquarium.about.com/library/weekly/aa012003d.htm
bevat zeewater 0.05ml Iodine/Iodide per liter.
Dat is 5 keer zoveel als ijzer, 5 keer zoveel als zink, 15 keer zoveel als koper, etc.

De omrekening naar uiteindelijk massa is wat complex, je moet uitzoeken wat het gewicht is van het zout uit 1 liter water, dan de hele tabel omrekenen naar 1 kg zoutmassa, uitzoeken uit wat voor verbindingen het zout bestaat en daar de aandelen van de diverse elementen met behulp van het periodieke systeem der elementen weer uit berekenen. Je kan je daar een leuke tijd mee bezig houden. We zijn er gisteravond nog mee bezig geweest maar het was al laat en we werden er tureluurs van. We kunnen ook nergens een kant-en-klare tabel vinden.

Maar als je uit de tabel leest dat er 5 keer meer jodium zit in zeezout dan zink, en je tegelijkertijd in de voedingstabel voor paarden ziet dat paarden 360 keer meer zink nodig hebben dan jodium, dan weet je dat dit niet goed gaat werken. De overige verhoudingen lijken best goed te zijn, het is voornamelijk jodium wat zwaar oververtegenwoordigd is.

Het kan zijn dat we ergens een fout in de berekening hadden, maar als jodium in een normale hoeveelheid in zeezout zit, dan volgt hieruit dat er van de andere sporenelementen veel te weinig in het zout zit. Hoe je ook rekent, je blijft uiteindelijk zitten met de verhoudingen uit de tabel.

O ja, voor de likstenen hebben we natuurlijk niet zulke complexe berekeningen hoeven uit te voeren, de inhoud staat gewoon op de verpakking.

> Ik weet dat er mensen zijn die het zout hier gewoon uit de
> uitgeholde rotsen halen en gebruiken. Ik weet ook mensen die
> stukken Himalaya vermalen in het zoutstrooier....

Alles kan, als het maar met mate is. ;-)

> Zou alle zeezout wat je koopt dan bewerkt moeten zijn?

Volgens mij is zeezout voor mensen in ieder geval zo voor consumptie geschikt. (Eventuele verontreinigingen met zware metalen enzo buiten beschouwing gelaten).

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 188½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact