Piet schreef op donderdag 19 maart 2009, 6:26:
> Moniek schreef op donderdag 19 maart 2009, 0:57:
> 
>> In de fructaan-index wordt het risico van grazen weergegeven 

> fructaan aan te  geven. Van  nul naar  misschien  wel  honderd.
 > 10 is  minder  dan 20 en 40 is  meer  dan 20 en  40  is 
 > gevaarlijker  dan  bv.10.
 > Meer  moet  je  er  niet  achter  zoeken.
Tja, en dan zou ik graag willen weten welk percentage fructaan door 10 wordt weer gegeven en welk percentage door 40.
Of maw: welk percentage fructaan in gras wordt als ongevaarlijk gezien en welk percentage is gevaarlijk?
Waarom wil ik dit weten?
In alle voeding zitten suikers. Door enig idee te hebben van wat een ongevaarlijk percentage suikers in gras is, zijn voedingsmiddelen beter te beoordelen.
Neem bietenpulp. Bij verschillende leveranciers heb ik nagevraagd wat het percentage suiker nog is in bietenpulp. Antwoord van Cehave: ongeveer 5,5%; antwoord van de suikerunie: altijd onder 10%, maar per jaar verschillend; dit jaar rond de 7,5 % met enige variatie tussen fabrieken.
Nu klinkt 7,5 % suiker mij als tamelijk veel in de oren. Is het dan wel verstandig om pulp aan een insulineresistent paard te geven, denk ik dan.
Ik ben dus bijvoorbeeld benieuwd wat bietenpulp op de fructaanindex zou doen?
M 

 niek