joop schreef op vrijdag 8 januari 2010, 10:44:
> Unartica schreef op vrijdag 8 januari 2010, 3:03:
>
>> Hij staat trouwens nooit op bodembedekking. We hebben klinkers

> belangrijke risico's bij paarden als je cortison (prednison)
> geeft. Overigens is het middel soms beter dan de kwaal, en moet
> de angst voor cortison niet overdreven worden. Het kan de
> symptomen enorm verlichten zodat je sneller beter wordt.
De werking van cortison berust er vooral op dat het weerstandsverlagend is. De symptomen van een luchtweginfectie worden veroorzaakt door de reactie van het afweersysteem op de bacterieen. Verminder de weerstand, zorg dat het afweersysteem minder hard werkt, en de symptomen verdwijnen. De bacterieen verdwijnen niet overigens.
Ik ben niet zo'n voorstander van cortisonen. Afgezien van dit alles is het een stress-hormoon (wordt door je eigen lichaam gemaakt, door de bijnieren, in grotere hoeveelheden bij stress). Verhoogt de bloeddruk, vermindert de weerstand, etc. Allemaal symptomen die we kennen van stress.
En om nu kunstmatig dit stress-hormoon cortison te gaan toedienen, alleen maar om de weerstand te onderdrukken.... Ik weet niet hoor, maar heb daar gevoelsmatig toch wat weerstand tegen...
De enige legitieme toepassing van cortisonen (vind ik) is wanneer je er tekort aan hebt. Lage bloeddruk, lusteloosheid, flauwvallen, etc. Een eventueel tekort kan worden aangetoond door het lichaam in een stress situatie te brengen (door insuline in te spuiten waardoor je een kunstmatige hypo krijgt), en dan te meten of er een reactie volgt door een verhoogde afgifte van cortisonen. Maar op die manier wordt het bij paarden dacht ik nooit toegepast. En het opheffen van een tekort is sowieso de meest zeldzame toepassing van cortisonen.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."