InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 27½ van 52
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Volg datum > Datum: vrijdag 22 januari 2010, 23:3822-1-10 23:38 Nr:189029
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:188980
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi versus kuil Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Ik ben geen voorstander van kuil. Ik heb het idee dat er veel teveel rotzooi inzit. Ik heb mijn paard eens een tijdje in een pensionstalling gehad waar hij alleen kuil kreeg. Dat was een drama. Hij kreeg steeds ontzettend dikke benen, die ik zelfs met veel rijden niet meer dun kreeg. En ik zag rond me heen ook andere paarden die problemen vertoonden met de darmen.

Sinds mijn paard daar weg is gegaan en hij dus geen kuil meer kreeg was het dikke benen probleem ook grotendeels opgelost. Mijn paardjes krijgen alleen hooi (en gras van de wei) en daar doen ze het ontzettend goed op. Een van de 3 heeft hele gevoelige longen en raakt snel dampig, de andere is insulineresistent en raakt snel hoefbevangen, en mijn paard verdraagd geen kuil en heeft hele gevoelige darmen. Het is dus steeds zoeken naar een goede balans voor alle 3 en dat gaat momenteel erg goed. Ze zijn alle drie mooi op gewicht, zeker niet te dik. Zelfs de insulineresistente pony blijft netjes op gewicht, al zou hij nog een klein beetje minder mogen wegen. Dus goed hooi werkt voor mij het beste.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 januari 2010, 10:4425-1-10 10:44 Nr:189257
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:189109
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verlanglijstje Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
SimoneS schreef op zaterdag 23 januari 2010, 18:42:

>
> Weet ik (staalborsteltje DhZ winkel) maar die hebben vaak een
> voor de hoeven onmogelijk modelletje.
> Wat is de reden om de losse zool niet meer af te krabben? (voor
> mij nieuw, maar ik mis wel vaker wat ;-)

Je kunt ook een staalborstel kopen, en deze in het borstelgedeelte door midden zagen. Zo heb je het borstelgedeelte tot helemaal aan het einde waardoor je er beter bij kan. Bij gewone staalborstels zit er vaak nog een houten randje aan het einde waardoor het wat onhandiger te gebruiken is.

Ik gebruik altijd een staalborstel. Niet zozeer om de zool op te zoeken, al werkt hij daar ook prima voor, maar omdat je er supersnel al het zand/gras mee eruit kunt borstelen. Onze paardjes hebben alle 3 hele schone hoeven, zonder enige losse zool eronder. Ze lopen veel over het harde :-).

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: woensdag 27 januari 2010, 11:2527-1-10 11:25 Nr:189519
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:189452
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: diarree van gras / voordroog maar niet van hooi Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Mijn kwpn-er reageerd ook gevoelig als hij een paar dagen (komt gelukkig niet meer voor) niet op het gras kon, en ineens weer een hele dag de wei op kon. Als ik dit langzaam opbouw dan heeft hij geen problemen. Misschien heeft je paard een vergelijkbaar probleem?
Mijn paard kan overigens niet goed tegen alleen hooi. Dan raakt hij aan de dunne. Hij heeft dan ook het hele jaar door gras, volgens een vast aantal uren en dat gaat erg goed.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: vrijdag 29 januari 2010, 10:2229-1-10 10:22 Nr:189910
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:189855
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: insuline resistentie Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Mijn ervaring is dat een hoefbevangenheid wel maanden kan duren voordat een paard weer enigzins vooruit kan. En dit is ook weer afhankelijk van de ernst ervan.
Zo heb ik een IR pony die ik ontzettend goed in de gaten houdt. Zodra hij ineens "op eieren" loopt dan weet ik al hoe laat het is. Dan grijp ik meteen in door hem Ascal bloedverdunners te geven. Ik weet dat daar voor- en tegenstanders van zijn. Ikzelf zie dan steeds binnen enkele dagen resultaat. Daarnaast krijgt hij helemaal geen gras meer (normaal mag hij ook beperkt en mét graaskorf op de wei), en krijgt hij alleen hooi. Het is erg belangrijk dat de toon van de hoef zo kort mogelijk is, zodat er tijdens het afwikkelen van de hoef geen druk op de wand kan komen staan. En beweging....zoveel mogelijk beweging. Als het paard pijn heeft zal dit niet meevallen. Maar iedere stap is meegenomen. Afhankelijk van hoe het gaat laat ik onze pony op het zand (als het erg is) of op de klinkers staan. Hoe harder de ondergrond, hoe beter de doorbloeding kan worden gestimuleerd. Maar nogmaals....dat moet je even bekijken aan de hand van de pijn die je paard heeft. Als het echt erg is, dan maak je hem veel blijer met een zacht modderbadje. Dit koelt dan ook meteen de hoeven.
Ik las dat je al magnesium bijgeeft. Ik geef dat zelf nu ook al een hele tijd. In eerste instantie sloeg het na weken niet aan en was is gestopt. Nadat hij in april voor het laatst weer bevangen was ben ik weer begonnen. Pas na enkele maanden zag ik de typische vetophopingen op zijn kont verdwijnen. Ik weet niet 100% zeker of het aan de magnesium ligt, of aan de extra beweging. Ik geef hem nog steeds elke dag magnesium en hij is sinds april niet meer bevangen geweest.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Heel veel beterschap voor je paard. Het is echt een beroerde ziekte, zeker ook voor de eigenaar want je wordt er hopeloos van.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: vrijdag 29 januari 2010, 22:1229-1-10 22:12 Nr:190039
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:190035
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: insuline resistentie Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
els kaper schreef op vrijdag 29 januari 2010, 21:21:

>
> bedankt voor je medeleven, hoelang bleef die van jou zo ziek?

Meestal hebben we na 1 week het ergste achter de rug. Maar ik moet erbij zeggen dat ik het meestal meteen vanaf de eerste symptomen in de gaten heb. Dus dan kan onze pony nog wel lopen, maar is het stram. Enkele dagen nadat ik het heb opgemerkt wordt dat nog weleens erger. Maar na 1 week is meestal het ergste achter de rug en kan ik hem over het zachte laten stappen/draven. Vanaf het moment dat ik het merk ga ik meteen Ascal halen, die krijgt hij de eerste dagen een dubbele dosis, en die wordt dan afgebouwd. Het duurt dan vaak nog wel een tijd ( enkele maanden) voordat ik hem weer kan rijden. Tot die tijd longeer ik hem dan elke dag over het zachte. Ik longeer dan bewust niet in cirkels, maar loop in hele grote rondes en rechte stukken met hem mee zodat hij geen korte bochten hoeft te draaien. Zo gauw het beter gaat ga ik met hem wandelen over het harde, en zo bouw ik het dan weer langzaamaan op.

Een manier om ontzettend goed in de gaten te kunnen houden of onze pony weer bevangen raakt is ons verharde pad (dit loopt van weide/paddock, naar de inloopstal en hier moeten ze vaak overheen). In de wei/paddock kun je niet zien dat hij niet goed loopt, maar zo gauw hij van het zachte op het pad stapt, dan weet ik hoe laat het is. Ik let daar dan ook elke dag op, dat hij gewoon even soepel doorstapt op de verharding als op het zachte. Zo niet, dan is hij weer hoefbevangen aan het raken. Op die manier kun je geen bevangenheid voorkomen maar je bent er wel supersnel bij. Ik heb nog niet meegemaakt dat hij er achteroverleunend bij heeft gestaan, terwijl hij al 3 of 4 keer bevangen is geweest sinds 2007.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 10:052-2-10 10:05 Nr:190381
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:190364
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Karen Koomans schreef op maandag 1 februari 2010, 22:56:

>
> Als het klopt dat weidepaarden relatief HB krijgen t.o.v.
> stalpaarden, dan denk ik dat dat komt omdat een gemiddeld

> grt,
> Karen
>
> Ik lees met belangstelling mee over dit onderwerp. Maar ik denk zelf toch dat bovenstaande niet helemaal kan kloppen. Een weidepaard zal inderdaad tegen pieken aanlopen vanwege hogere fructaangehaltes, maar kan daartegenover ook veel meer bewegen, wat een stalpaard niet kan. De hapjes gras (die langer duren om te verteren) zijn misschien ook niet te vergelijken met het krachtvoer wat een stalpaard vaak krijgt, wat meestal binnen enkele seconden naar binnen is geschrokt, om vervolgens razendsnel te worden verteerd. Stalpaarden staan vaak uren zonder eten als hun hooibergje op is. Op dat moment zakt hun suikersipegel, en als het weer zover is krijgen ze een bult krachtvoer, wat weer voor een piek zorgt. Dus ik weet niet in hoeverre het klopt dat een weidepaard met meer pieken te maken krijgt dan een stalpaard. Wel heel interessant dit!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: donderdag 4 februari 2010, 9:534-2-10 09:53 Nr:190777
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:190683
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even jullie aandacht , omdat ik het zo zielig vind... Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Wat vreselijk zeg! Ik hoop dat ze hem met al deze inspanningen weer terugvinden! Ze zijn hem inmiddels al wel een tijdje kwijt. Is deze hond echt weggelopen? Lijkt me toch wel vreemd dat een hond zomaar zijn maatje en baasjes verlaat. Katten doen zoiets wel maar honden ook?

Groetjes Jolanda
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 27½ van 52
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.