InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 275½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: zondag 21 februari 2010, 10:1121-2-10 10:11 Nr:193218
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193176
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard bekappen onder verdoving? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Ilona Kooistra schreef op zaterdag 20 februari 2010, 21:29:

> Peet schreef op zaterdag 20 februari 2010, 21:06:
>
>> Ilona Kooistra schreef op zaterdag 20 februari 2010, 20:52:

> zelf absoluut zou hebben gekozen voor een praam in plaats van een
> verdovingsprik. Echt hoor...
> --
> Ilona

Vanuit mijn ervaringen met bekappen vind ik zowel gebruik van praam als sedatie een ellende. Beide leiden NIET tot medewerking en al zeer zeker niet tot het vrijwillig optillen van benen! Alleen goede opvoeding/opleiding doet dat.
Nmm is iedere bekapper stapelgek die patienten accepteert van klanten die niet de opvoedings moeite genomen hebben. Ik zou 10-dubbel rekenen (ik heb het nooit als beroep gedaan dus kon gewoon weglopen zonder gevaar voor het beleg op mijn boterham - zoek het maar uit).

Áls het mijn beroep was in de huidige omstandigheden zou ik waar nodig en ter bescherming van lijf en leden een mobiele bekapstand gebruiken. Dan krijg je natuurlijk weer het probleem dat dezelfde dieren wegens structureel gebrek aan opvoedingsinvestering die bekapstal weer niet in te sláán zijn maar dat hoeft ook niet - daar is een takel voor :-P
Volg datum > Datum: zondag 21 februari 2010, 10:1621-2-10 10:16 Nr:193219
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193180
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op zaterdag 20 februari 2010, 21:42:

> Al slentergrazend kom je ook niet aan die 50Km per dag die onderzoekers
> redelijk conservatief inschatten aan dagelijkse beweging.

Heheeeee.....
Nee inderdaad niet, je komt op max. een km of 10 in NL, of Engelse (Blake) omstandigheden (en dan heb ik het over een uitzonderlijk actieve dag).
Het ligt er ook aan hoe en wat je mee telt; niet iedere onderzoeker is daar naar mijn smaak even duidelijk in. Als je, zonder stappenteller, alleen de verplaatsing van je proefpaarden neemt kom je op minder uit dan ze werkelijk gelopen hebben, mét stappenteller ben je nog steeds nergens zonder continue waarneming (vanwege verschillende gangen). Dit is minder simpel dan het lijkt.

Als ze kunnen, maken paarden zélf hun eigen "standwei" met significante gevolgen voor de plaatselijke vegetatie; dat heb ik nu in diverse terreinen zien gebeuren. Pas wanneer die standwei op is gaan ze zich anders verspreiden.
Ik kan met de OVP dispersie patronen komen opdraven maar een veel mooier voorbeeld is, vind ik, de langdurige (was het eerste konikproject én de eerste import van die koniks!) begrazing van het Midwolderbos (gedurende mijn waarnemingsjaren ong. 40 á 45 dieren in 600 ha). De paarden daar kon je meestal in de noordhoek van de "Westwei" vinden, terwijl ze wel degelijk óók van het gehele terrein gebruik maakten.

Die 50km van australische/amerikaanse onderzoekers komt uit halfwoestijngebieden, voor mensen onbruikbaar restgebied waar de "wilde" paarden naar verdreven zijn. Niet vergelijkbaar en net zo min "natuurlijk". Wel goed uiteraard dat die waarnemingen er ook zijn, zo geeft dat een indruk van het extreme aanpassingsvermogen van zelfvoorzienende paarden.
Volg datum > Datum: maandag 22 februari 2010, 1:4622-2-10 01:46 Nr:193356
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193342
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard bekappen onder verdoving? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Koen Theys schreef op maandag 22 februari 2010, 0:00:

> Volledig akkoord, vandaar dat ik de mening opper dat (speed)clickeren
> hierin wel eens een oplossing zou betekenen. Het bespaart menig bekapper
> nog eens een hoop blauwe plekken, gekneusde knieen, pijnlijke rug en
> ellebogen...ribbetjes zijnhierin ook niet te versmaden.

Kijk, dat bedoelde ik dus precies. Die menig bekapper is nmm stapelzot dat te laten welgevallen.

Er wordt nu tenminste PN-inhoudelijk gereageerd i.p.v. het geleuter over Sedalin en pramen voor iets zo basis als bekappen. Alleen was mijn belangrijkste zin weggeknipt:
>> Alleen goede opvoeding/opleiding doet dat.
Vervolgens logica, Piet... WIE huur je voor WAT in? Als die training tijdig gebeurt is zou er geen probleem zijn he? Ik heb echter nog nooit iemand meegemaakt die me ad hoc trainings uren wilde betalen om het mogelijk te maken even te bekappen.
Volg datum > Datum: maandag 22 februari 2010, 1:4622-2-10 01:46 Nr:193357
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193346
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard bekappen onder verdoving? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Anja Seijn schreef op maandag 22 februari 2010, 0:44:

> Misschien een tip voor iedereen die een paard gaat aanschaffen / overnemen
> of whatever ... als je gaat kijken naar je nieuwe pony/paard laat hem dan
> de voetjes geven?

Mijn hemel nog an toe, is dat nieuw? Hoeven is het eerste waar ik uitgebreid naar kijk... jaar of 30 terug geleerd. No hoof no horse!
Volg datum > Datum: dinsdag 23 februari 2010, 12:0723-2-10 12:07 Nr:193684
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193680
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Spirithorses schreef op dinsdag 23 februari 2010, 11:52:

> Bovendien, door je kleine teen omhoog te brengen, is er een rechstreekse
> verbinding naar je gluteus maximus spier die zich onderin je billen

O ja? =-) Hebben mannen dat ook? ehm

LOL
Volg datum > Datum: dinsdag 23 februari 2010, 13:2223-2-10 13:22 Nr:193692
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193620
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Michiel schreef op maandag 22 februari 2010, 22:18:

> Karen Koomans schreef op maandag 22 februari 2010, 11:20:
>
>> Michiel schreef op maandag 22 februari 2010, 11:06:

> kunnen zien. Misschien is een levenslange hechte band met een mens wel van
> doorslag gevend belang? En vanuit dit totaal plaatje komt dan vanzelf de
> gewenste hoeveelheid lichaams beweging boven drijven. Wat meer zal zijn
> dan 10 km Duel

Vooruit dan maar Duel
Deze boze ouwe brombeer hapt niet zo gretig naar peperkoek :-P

Allereerst is de survey van Dan zover ik begrepen heb niet een wetenschappelijke maar een journalistieke (National Geographic). Hoeft er niets aan af te doen, NG is vaak serieus genoeg en journalistiek kan tot prima research leiden, heeft meer mogelijkheden tot creativiteit dan de huidige institutioneel verankerde wetenschappers. Maar ik vraag me toch af via welke methoden een uitzonderingsgebied (winnen van de loterij) in
dierenpopulaties significant afgezet is.
Tweedens ben ik benieuwd naar het Deense onderzoek, om reden dat de populatiegenetische impact op multi-allele functies zoals bedoeld zover ik weet rond de 20% ligt, niet slechts 10%. Waarom zou dat hierbij de helft (!) minder zijn?
Derdens moet je volgens de praatjesmaker de loterij winnen om 100 te worden en ook dat beeld is vertekend omdat in een (deel)populatie die ouder wordt de geschikte genetische aanleg om significant ouder te worden wijder verbreid zal zijn. Kortom, de loterij is nog flink oneerlijk ook LOL
Vierdens: Met name de paardenslager gooit roet in het eten evil

Waar ik het wel helemaal mee eens ben is dat het extreem oud worden onzin lijkt vanuit voortplantingsoogpunt en daarmee evolutionair net zo onzinnig en daarom wrsch. algemeen genomen nooit selectiedruk op geweest (anders zouden we allemaal wel 100 worden, minimaal toch?)...
Maar!!! Dat is allesbehalve zeker omdat er geen natuurwet is die voorschrijft dat selectiedruk aan zinnige, "nuttige" eigenschappen voorbehouden is (en er anders, nagelang de religieus-culturele achtergrond, rechters met zuinige mondjes, opgeheven vingertjes of kromzwaarden klaar staan). SelectieDRUK vindt alleen plaats wanneer er concurrentie is tussen eigenschappen die minder of meer bijdragen aan het succesvol copiëren (voortplanten) van de DNA-robot (levensvorm).
Het is wel zeker dat áls een deelpopulatie significant afwijkt er naar een selectionele druk gezocht kan worden die dat heeft veroorzaakt. Want die genetisch geschikte 10%, of nmm dus eerder 20%, vertaald naar 1 op 10 dan wel 5 wat BEIDE erg veel is en moeiteloos significant te noemen (in tegenstelling tot de denkmodus die de lezing op roept - dat dit aandeel dus klein is) moet er zijn om het mogelijk te maken; als je genetisch geprogrammeerd bent dat je met een jaar of 50 rijp bent voor sloop dan kun je (niet eten) wat je wil maar verandert daar weinig aan.

Zo kom je, misschien, tot een procreatief nonsignificant efficiënte selectie op "heel oud worden", wanneer je vooral fokt met die dieren waarvan de over-over-grootouders nog in leven zijn. In een (deel)cultuur waarin ouderdom bijzonder in aanzien staat (dat is iets anders dan gewild zijn) en gekoesterd wordt (dus niet gedumpt wordt in een gesticht waar de afzichtelijke ouderdom buiten zicht geplaatst wordt, zo min mogelijk economische overlast veroorzaakt en wat eerder sterfhuis dan verzorgingshuis geheten mag worden) lijkt me dat mogelijk. Kan onbewust zijn.
Wat mij vooral opvalt rond de gepresenteerde leeftijdskampioenen is een vreedzame, stabiele, zorgzame sociale omgeving waarin de ouderdom tevens een psychologisch nuttige drive heeft. Dit contrasteert maximaal met een cultuur waarin je gepensioneerd en afgeschreven wordt op je 65ste en nog even mag doorsudderen in toenemende vergetelheid en vereenzaming.

Je moet eerst de sleutelselector kennen en die maximaal toepassen. In dit geval zijn nmm "eten" of "sporten" slechts willekeurige omgevingsfactoren zoals er zoveel te verzinnen zijn. Geen reden om er met de pet naar te gooien uiteraard maar net zomin reden om daar buitengewoon aandacht aan te besteden. Als de sleutelselector een speciaal gezond wijntje drinken is en veel olijven eten, of het doen aan tai chi of karate, of verzin zelf maar een omgevingsfactor, zou je als resultaat veel meer extreem ouden verwachten dan er in werkelijkheid zijn verbonden aan die omgevingsfactoren.
Die sleutelselector moet biologisch een nogal speciale zijn omdat je anders verwacht, zoals gezegd, dat "voldoende leeftijd om het voortbestaan van de soort maximaal mogelijk te maken" genoeg is.

Eén sleutelfactor IS bekend. Daar leven we ook massaal naar. Die is "domesticatie".
Gedomesticeerde dieren incluis mensen leven veel langer.
Volg datum > Datum: dinsdag 23 februari 2010, 13:4523-2-10 13:45 Nr:193694
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193686
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Spirithorses schreef op dinsdag 23 februari 2010, 12:12:

> http://images.google.nl/images?hl=nl&source=hp&q=gluteus+maximus&um=1&ie=UT
> F-8&ei=TbeDS-XpK4Wv4QalydDvAQ&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&
> ved=0CCQQsAQwAw
> Deze is nog veel beter. Kun je konten zien, Egon, ook al zijn het geen
> paardenkonten. :-D
>
> Greetz! Blabla!

Ik heb zojuist Elska's gluteus maximus nog eens nauwgezet bestudeerd en kan zeggen dat de praktijk mijn volgende theorie 100% bevestigt: bij paarden is jouw stelling totaal onzinnig want die hebben geen kleine teen! :-M

Maar je moet echt het causaal verband tussen kleine teen en grote bilspier beter uitleggen hoor, anders dan "zeggen dat de E40 vanuit Belgie in zeeuws vlaanderen uitkomt".
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 275½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact