Mycotoxinen
Bekend is dat van het wereldwijde geproduceerde graan meer dan 25 % besmet is met een te hoog gehalte aan mycotoxinen voor menselijke consumptie. Dit zijn verliezen van miljoenen tonnen graan per jaar, welke vervolgens grotendeels worden verwerkt in dier voeding en biobrandstof.
Schimmels kunnen tijdens de groei van de plant op het gewas terecht komen en naar gelang de omstandigheden voor de schimmel verslechterd (zgn. overlevingsstrategieën) gaan ze schimmelgifstoffen (mycotoxinen) produceren. Dit gebeurt ook tijdens de opslag van de geoogste producten.
Tegen deze mycotoxinen kan het paard zich gedeeltelijk weren, bij te hoge doseringen zijn zij schadelijk. Ook zijn drachtige paarden of paarden die blootstaan aan stress, gevoeliger voor deze schadelijke stoffen. Er zijn maximum toegestane waarden bepaald voor bepaalde soorten mycotoxinen in veevoer, dat deze waarden niet altijd waterdicht zijn is in dit artikel te lezen
hier een uitgebreide uitleg over mycotoxine
http://www.equilin.nl/images/stories/artikelen/mycotoxine-adviesnormenveevoernietwaterdichtvarkensbedrijfjuni2009p24-25.pdf