InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
68 berichten
Pagina 2½ van 5
Je leest nu onderwerp "Jeanneman"
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 21:5418-3-10 21:54 Nr:196429
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:196271
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeanneman Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Wanneer gebruik je een clicker?.....
Probleem gevallen?....Kunstjes aanleren?......
Die heb je toch heel niet nodig bij druk oefeningen, die snapt het paard allang. Het is de effectiviteit van de ruiter/amazone wat de mate daarin is.
Druk, juiste reaktie, release.
Anita
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 22:1418-3-10 22:14 Nr:196436
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196429
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeanneman Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Anita Cats schreef op donderdag 18 maart 2010, 21:54:

> Wanneer gebruik je een clicker?.....
> Probleem gevallen?....Kunstjes aanleren?......
> Die heb je toch heel niet nodig bij druk oefeningen, die snapt het paard
> allang. Het is de effectiviteit van de ruiter/amazone wat de mate daarin
> is.
> Druk, juiste reaktie, release.
> Anita

Opmerkelijk, "druk oefeningen, die snapt het paard allang".

In het artikel Wijken voor Druk hier op PN, staat juist:

"Paarden gaan van nature tegen druk in en begrijpen niet goed wat ze moeten doen om druk te vermijden! We kennen allemaal het beeld van een paard dat ergens vastgebonden staat en in het halster gaat hangen. Hoe meer druk het halster uitoefent hoe harder het paard gaat trekken! Het paard raakt in paniek omdat het niet begrijpt dat het enige wat het moet doen om dat knellende gevoel te laten ophouden "meegeven" is. In plaats daarvan gaat het paard steeds harder trekken in de hoop dat het dan ophoudt."

Verder staat ook hier op PN en in tal van andere bronnen, dat positief belonen (R+) de meest effectieve manier van leren is. Op PN staat het zo:

"Uit allerlei psychologische experimenten is gebleken dat "belonen" over het algemeen beter werkt dan "straffen". Bij prooidieren zoals paarden is dit zelfs nog veel sterker dan bij roofdieren. Dit soort dieren associeren "straf" doorgaans eerder met de "uitdeler van de straf" dan met "de overtreding". Met andere woorden: Als je een paard een klap geeft omdat hij jou een duw geeft dan is de kans groter dat het paard de conclusie trekt dat jij iemand bent die hij beter kan vermijden, dan dat hij de conclusie trekt dat duwen niet mag. Straffen heeft praktisch altijd het gevolg dat het paard er niets van leert, behalve dan dat mensen "straf kunnen uitdelen" en dus onplezierige en onbetrouwbare wezens zijn. Belonen werkt veel beter, mits dat op de juiste manier wordt toegepast. Een beloning is iets dat door het paard als een "positief resultaat" wordt beoordeeld waardoor het paard wordt uitgenodigd het gewenste gedrag te gaan herhalen."

Groot probleem (voor mij, maar vooral voor paarden) is, dat heel veel mensen nog steeds niet begrijpen dat "release" (het laten vallen van druk) géén R+ is, per definitie niet.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 22:1618-3-10 22:16 Nr:196437
Volg auteur > Van: Dani62 Opwaarderen Re:196429
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeanneman Structuur

Dani62
Nederland


708 berichten
sinds 29-7-2009
Clickertraining en druk gaan sowieso niet samen, Anita.

Ik begrijp je post verder niet zo goed. Probeer je te zeggen dat clickertraining alleen gebruikt wordt/kan worden bij probleemgevallen en kunstjes, of...?
Volg datum > Datum: donderdag 18 maart 2010, 22:1818-3-10 22:18 Nr:196439
Volg auteur > Van: Dani62 Opwaarderen Re:196437
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeanneman Structuur

Dani62
Nederland


708 berichten
sinds 29-7-2009
Hmm, bij nader inzien denk ik dat je verkeerd had begrepen. Never mind :-D !
Volg datum > Datum: vrijdag 19 maart 2010, 10:0019-3-10 10:00 Nr:196479
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:196436
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeanneman Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

Ik bedoel een paard wat al voor druk wijkt, met dressuur is het een kwestie van een flijtigere reaktie. Om zo steeds verder te komen. Dat bouw je langzaam steeds verder uit. Naar gelang de soepelheid.
Een paard wat bereden wordt (is mijn ervaring), snapt heel snel de link naar de release.
Of ze dat als beloning zien ?, wel duidelijk de weg waar minder druk is en geven daar gehoor aan.
Ik vind het moeilijk uitleggen...... Het is een gevoels kwestie. Ik rij met druk en release en bereik daar mee dat het paard steeds beter en flijtiger gaat lopen. Dan krijg je steeds meer soepelheid en gedragenheid vloeit daar uit voort.

Ik zie clickeren als handig middel bij iets aanleren, wat nog niet begrepen wordt of een probleem in goede banen leiden.
Het rijden op zich is een kwestie van verder uitbouwen, snap je wat ik bedoel?
Dat iemand dat met clicker erbij wil doen, moet diegene zelf weten ieder zijn ding, maar mijn ervaring is dat consequent rijden er heel snel een link is naar "wat wij willen".
Ik ga het paard als alles normaal verloopt dan zeker geen voer beloning geven, is nergens voor nodig. Een efficiente manier van rijden, is erg duidelijk voor een paard.
Dan heb ik het over een paard op druk kunnen rijden, en duidelijk weer losjes bij het gevraagde..
Anita
Volg datum > Datum: vrijdag 19 maart 2010, 21:4619-3-10 21:46 Nr:196588
Volg auteur > Van: Britt Claeys Opwaarderen Re:196479
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeanneman Structuur

Britt Claeys
Wommelgem
België

Jarig op 13-11

1415 berichten
sinds 8-1-2008

We zijn een weekje verder nu, van de week heb ik ni veel kunnen doen maar vandaag was het sessie nr. 5 voor Jeanneke en sessie nr. 3 voor Soraya.

Hoewel ik van de week ni veel met de paarden heb kunnen doen, heb ik wel nagedacht over wat hier op het forum is verschenen.
Het woordje 'jaaaaah' gebruik ik dus nu als bridge, de paarden mogen stoppen en hun beloning ontvangen. Hoe het verder moet gaan qua rijden, komt later wel. Nu effe dit eerst.

Kmoet zeggen dat mijn paarden me verbazen :-)
Jeanneke blijft heel netjes bij de voedselbeloningen (ze kan nogal een brute tante zijn en ik vreesde dat voedsel haar bruter kon maken), Soraya daarentegen is diegenen die schoeit (en zij is eentje die altijd netjes dingen komt vragen). Het loopt de spuigaten ni uit zenne, ik negeer het wanneer ze mijn zakje te interessant vindt.

Schouderbinnen aan de hand met Jean begint al wat beter te gaan, ze snapt nu ook dat ze moet stappen wanneer ik het zeg en dat is al een groot iets :-P Toch wringt het wat bij me dat ik wat 'hard' moet zijn, dat softiegevoel moeten we maar even opzij zetten, het is in haar eigen belang.
Ook is ze al wat vlotter bij de lange teugel, kwas er vandaag begot zelf moe van geworden :-D
Soraya had bij de tweede sessie spontaan al een drafje aangeboden, uiteraard beloond en het woord 'e-en draf' erop gezet (kent ze eigenlijk al). Vandaag eens geprobeerd om haar te laten draven en jawel zenne!! Ok, effe zoeken omdat ze te snel wou en daarna had ze het al gevonden om naar binnen te vallen omdat ze dan meer ruimte kreeg maar na 3 keer deed ze het flink. Na een paar seconden 'jaaaah' en belonen, sessie gestopt.
Omdat Jean ook vlotter begint te worden en het een beetje begint te snappen wanneer ik wil dat ze sneller gaat, dacht ik: 'waarom ni?' Als ik overgangen erbij kan betrekken, kan ik haar hiermee ook wakker maken.
Ok, een poging dus. 'E-en draf' kent ze ook wel maar als het wat luier kan bij haar, dan vindt ze het ook goed zenne, als ze niet meteen luistert, buk ik me half naar haar achterhand toe, strek ik mijn arm uit en eventueel een stapje naar voor maar dat gaat ni aan de lange teugel hè!! Dus niks bij 'e-en draf', wel een vlottere stap maar ni wat ik wou, ik kan dan 'e-en draffen' tot ik een ons weeg dus iets anders bedenken... 1 keer 'e-en draf', een 2de keer en als ik dan nog geen reactie kreeg een 'hopla' terwijl ik zelf begon te huppelen. Werkte perfect, de eerste drafpasjes waren er. Wel naar binnen willen vallen en iets te snel maar alles kan ni perfect zijn van de eerste keer hè.
Tweede poging, opnieuw ging ze in draf bij 'hopla'. Mijn radartjes gingen werken, zou het??? Derde poging met enkel een 'hopla' en voila ze vertrok. Nu heb ik dus een paard dat aandraaft bij 'hopla' Grinn!
Voor mij geen probleem maar kvind het wel grappig. Ze heeft zo'n metertje of 3 gedraafd waarbij de laatste paar passen ik niets meer in mijn handen had, yeah!

Toegegeven, Jeanneke doet echt haar best wanneer ik werk met frequente voedselbeloning (daarvoor kregen ze ook wel eens iets zenne). Smakkelen dat ze doet, haar mondje staat vol kwijl, enkel voor een brokje per keer. Het binnensmonds hinniken is wel weg, vind ik een beetje zonde, had toch een grote aaibaarheidsfactor, de softie mag toch ook iets hebben hè ;-) .
Je leest nu onderwerp "Jeanneman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
68 berichten
Pagina 2½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact