Leonieke schreef op vrijdag 9 april 2010, 10:17:
> Piet, ik wilde nog even terugkomen op wat je zei over dat ze veel effect
> heeft met het dreigen... dat klopt natuurlijk. Vind ik ook lastig, want
> als ik nou vermoedde dat het daar gewoon bij bleef, dan blijf ik
> natuurlijk gewoon op mijn plek staan en kan ik haar ook wel wegjagen als
> dat nodig is. Maar dat is een gok en wie weet slaat ze wel echt.

> Lastig hoor. Ik vertrouw haar voor geen meter wat dat betreft.
Ik ben het ermee eens dat het rugverhaal niet over het hoofd gezien mag worden. Als dat in belangrijke mate bijdraagt aan haar gedrag, dan neem je met training niet de oorzaak weg maar - eventueel - slechts één van de gevolgen.
Als je besluit toch te blijven "werken" met dit paard, misschien heb je iets aan wat in bericht
#198599 staat, vertaald naar jou en dit paard?
Clicken en belonen voor aandacht voor jou zónder dreigende lichaamstaal. Met in dit geval het paard juist los, dus (nog) niet gehalsterd. Leerdoel voor dit paard is dan: "Leonieke is leuk en niet bedreigend, ook als ze mij in de wei benadert, al dan niet met de bedoeling om mij te halsteren".
Ik zou die training in het geval van dit paard in de omstandigheden waarin het verkeert, alléén op jouzelf toepassen. Dus dat het paard leert dat JIJ leuk en niet bedreigend bent.
Als je bij dit paard die training bijv. ook op de eigenaar zou betrekken.... dan bedonder je mogelijk het paard / schaad je haar vertrouwen. Want dan leer je het paard dat ook de eigenaar een prima kerel is, niet bedreigend. Maar als die eigenaar vervolgens het eenmaal gehalsterde paard op stal zet, .... dat vindt ze niet leuk! Of erger nog, als die eigenaar denkt "nu ze zich zo makkelijk laat pakken kan persoon X er ook wel op rijden", ....
Natuurlijk duurt het dan niet lang of het paard zal terugvallen in haar oude dreiggedrag. Maar dan heeft ze wel nóg een negatieve ervaring erbij ("zie je wel, mensen doen zich leuk voor, maar als het er op áánkomt, ...").
Als je overweegt om dit toe te passen:
Ben je al bekend met de basis van
clickertraining? Wat de click moet betekenen voor het paard en wat dat dus betekent voor je timing van de "click"? Dat je ook een kort woordje zoals "YES" kunt gebruiken op dezelfde manier als een clicker?
Als Engels geen probleem is voor je, dan kun je op Youtube een m.i. geweldige serie filmpjes vinden mbt het clickertrainen van een paard dat zich niet wil laten vangen (halsteren), omdat het verwacht dat het eenmaal gehalsterd allerlei ellende zal moeten verduren.
http://www.youtube.com/results?search_query=rekindling+ex-race+horse&aq=fVan dezelfde trainer staan nog meer erg interessante filpjes op youtube.
Karen