Patricia van Baarlen schreef op woensdag 10 november 2010, 22:55:
> de 7 jarige ruin van mijn man (kruising trekpaard/Lipizaner) wordt altijd
> erg onrustig na het galoperen. Hij vindt het zó leuk, dat ie niet wil
> stoppen en is daarna vaak erg dribbelig. Soms ook na het draven.
> Van nature is het een erg rustig paard, de onrust begint pas na een
> versnelling.
> Heeft iemand tips om hem te leren dat ie na de galop weer rustig moet
> doorlopen?
>
> NB voor de goede orde: hij krijgt alleen hooi/gras en staat 24/7 in een
> enorme wei. Hij kan dus voldoende zijn energie kwijt, hoewel je hem zelden
> ziet galoperen. Maar op een buitenrit vindt ie het gewoon helemaal
> geweldig om te doen...
Heerlijk, zo'n blij dier! Fijn om mee te werken!
Allereerst zul je het paard duidelijk moeten maken dat 'stap' ook echt STAP is, dus daar consequent in zijn dat wanneer je stap vraagt, hij dat gewoon ook moet doen.
Maar hoe doe je dat:
Als hij (je man) zelf diep in het zadel zakt (zichzelf zwaar maakt ahw zonder achterover te gaan leunen), goed uitademt en zichzelf een beetje 'traag' in zijn bewegingen maakt geeft hij door zelf een tandje lager te gaan al een heel duidelijk signaal aan het paard.
Daarbij vooral níét gaan lopen trekken, maar zonodig de teugels opnemen in een meegaande vloeiende beweging met het paard, even aanhalen (net als pompend remmen in een auto), één, twee, drie, net zoveel totdat hij het dier teruggenomen heeft naar de door hem gewenste snelheid (langzaamheid) en weer rustig laten zakken. Gooit-ie de teugels naar voren dan zal hij zich ervan bewust moeten zijn dat hij het paard daarmee een vrijbrief geeft om weer sneller te gaan. Sommige paarden lopen daar echt op te wachten.
Bij een voorwaarts paard is de verleiding groot om telkens te gaan trekken aan de teugels en ze strak te houden om hem te verhinderen ervantussen te gaan, maar je maakt het paard er alleen maar feller door dus dat werkt maar even.
Zodra het paard gehoorzaamt en dus langzamer gaat, zachtjes belonen dmv stem of een kriebel en hem ook iets ruimte geven zodat hij leert dat wanneer hij rustig loopt hij ruimte krijgt.
Het moeilijkste is consequent te zijn, het paard te leren wachten op de signalen die je man geeft. Dus als het paard vanzelf in draf gaat stelselmatig terugpakken en belonen voor het langzamer gaan. In het begin zit je de hele tijd te corrigeren maar dat wordt vanzelf minder.
De fout die veel mensen maken is het paard zijn zin te geven "oké, ga dan maar even lekker rennen" en je bent weer terug bij af want het paard leert dat hij door druk te doen hard mag en dat is nou net niet de bedoeling.
Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
groet, Pien