InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
324 berichten
Pagina 6 van 22
Je leest nu onderwerp "Verschil tussen hooi en gras."
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 8:3312-6-11 08:33 Nr:231295
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen Re:231292
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Tsjonge tsjonge tsjonge Frans ehm

Het wordt steeds interessanter, maar helaas moet ik afhaken, ik ga 250km rijden en naar mijn meissie toe.

Ik probeer uit te leggen wat ik observeer, jij wilt perse bewijzen dat ik het fout zie en dat ik me niet aan de discussie houdt. Nou ook goed.

We proberen er tenslotte achter te komen waarom een paard in een ander gebied wel goed gezond is en als je het verhuist ineens niet. Als een paard hooi eet of gras eet dat er dan verschil is. Mijn paard wat zelf kiest wat het eet heeft geen problemen. That's my point en dat is mijn discussie.

Ik vindt het nogmaals ontzettend moeilijk om te begrijpen ( noem mij maar grijsblond, dom of wat voor woord ook van toepassing is) dat een paard in een wei waar van alles staat met opzet zou uitzoeken wat dan niet de hoogste nutritiele waarde heeft. Dat is een menselijk phenomeen toeschrijven aan een paard. Alleen mensen zijn zo stom om dat te doen.

Maar totdat we dit met de Oh zo aangevallen communicator zelf aan de paarden vragen zullen we alleen maar in het donker blijven tasten. De waarheid weten we gewoon niet.

En ja zoals in andere posts over water gesproken wordt, ik denk dat dat er ook wel het een en ander mee te maken heeft. Als wij onze ongeveer 2 liter goeie kwaliteit water per dag niet drinken krijgen we ook van alles dat fout gaat. Als we zelfs slecht water gaan drinken ... ! Misschien ook maar een stelling, maar in mijn persoonlijke geval toch wel duidelijk bewezen.

Uit observatie heb ik alleen geleerd dat als ik echt heel druk was en niet vaak genoeg met mijn emmers naar de bron ging en die naar Maya bracht dat ze dan toch wel ernstig boos werd en duidelijk liet merken dat er iets fout was. Nu heeft ze haar eigen rivier, ze is niet meer afhankelijk van mijn soms stomme drukke leventje voor haar water toevoer.

Puur observatie en geen stelling, maar voor mij wel :-*

Dat de mensen met de natuurlijke gang van zaken willen bemoeien en duidelijk denken dat ze beter weten wat goed is voor beest is hier op het forum ook wel weer bewezen.

Dazen ; We gaan ze vangen, dus het natuurlijke voedsel voor de vogels in de tijd dat ze het nodig hebben weghalen. OK voor de paarden is het prettiger, maar voor de vogels dus niet. En voor de dazen - shock.. =-)

Dan gaan we ze invriezen en dan als voedsel aanbieden in de winter, wanneer de vogeltjes als je ze observeert, de sneeuw van plantjes af schudden om zaadjes te vinden. Nu gaan wij ze dazen voeren, aan vogeltjes die gewoon overwinteren, niet de zwaluwen die ze bij uitstek uit de lucht pikken, die weten wel beter, die zijn al lang weg.

Die vogeltjes gaan waarschijnlijk wel die vetbollen opzoeken want daar zitten normaal tenslotte die zaadjes in, dat hebben ze ook al lang wel door, nu gaan ze dan ook maar die dazen eten. Hoe weten wij of het spijsverteringsysteem van die vogeltjes zich ook niet aan past aan winterschaarste, dazen zijn geen normaal wintervoedsel en zeker dooie dazen niet. Er wordt vanuitgegaan dat die vogeltjes Oh zo blij zullen zijn met die dooie dazen in hun vetbolletje.
Het kan zijn dat vogeltjes zich in Bulgarije in de winter anders gedragen dan in Nederland, wij hebben tenslotte nog die ouderwetse winters, met sneeuw en koud, waarin je erwtensoep wilt en boerekool.

Dat wij als mens nu het hele jaar door alle soorten groentes kunnen kopen betekend nog niet dat dat ook goed is voor ons systeem, bv sla eten in de winter gaat ons niet warm houden. Hutspot wel.

Hele fijne discussie toegewenst. Ik ga kudde gedrag bekijken en puur alleen voor mijn eigen info. De foto's van het gras zijn ook gemaakt, maar ook alleen voor mezelf nu, ik weet nu dat er een verschil in gras is op haar favoriete plek en op de plek waar ze nooit wilde staan. Grappig dat de gypsy paarden en de boereknollies precies hetzelfde doen.

Ik wil ook wel zien of het verschil tussen 1050 meter en 650 meter een verschil gemaakt heeft voor mijn meissie. Dat ik dat verschil voel dat weet ik zeker. Chao Marianne
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 9:0212-6-11 09:02 Nr:231296
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:231287
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
Peter Donck schreef op zaterdag 11 juni 2011, 23:52:

> Frans Veldman schreef op zaterdag 11 juni 2011, 20:17:
>
>> e m kraak schreef op zaterdag 11 juni 2011, 19:07:
>>> Als er hooi (>80%ds) gegeten wordt, wordt er namelijk ook navenant meer
>>> gedronken dan wanneer er vers gras (15-20%ds) gegeten wordt.
>>
>> Ok, dat is een aanname. Toch?
>>
>
> nee, observatie

Inderdaad. Sluit me trouwens in deze draad ook aan bij wat e m kraak schreef op zaterdag 11 juni 2011, 19:07 ;-)
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 9:1512-6-11 09:15 Nr:231297
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:231296
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008

Per kg vers product (DS% + Vochtgehalte) verschilt de samenstelling ook wat betreft energie- en eiwit, mineralen en vitaminengehalte tussen hooi en gras.
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 9:2012-6-11 09:20 Nr:231298
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:231295
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Marianne Gomes schreef op zondag 12 juni 2011, 8:33:

>
> Tsjonge tsjonge tsjonge Frans ehm
>
> Het wordt steeds interessanter, maar helaas moet ik afhaken, ik ga 250km
> rijden en naar mijn meissie toe.
>
> Ik probeer uit te leggen wat ik observeer, jij wilt perse bewijzen dat ik
> het fout zie en dat ik me niet aan de discussie houdt. Nou ook goed.

Nee joh, dit hele gedoe is gewoon 1 grote miscommunicatie. Het kwam voor Frans niet over als observatiegedrag omdat je er ook een conclusie uit trok/leek te trekken. Dáár reageerde hij op en daar kwam dit hele gedoe door want jullie snapten elkaars insteek gewoon niet. :-)

Ga jezelf nou maar niet opgenaaid voelen en ineens out of the blue ook nog eens de dazenval aanvallen :-D Ik snap jouw argumenten die je noemt over het onnatuurlijk zijn van de val overigens heel goed.Het gaat alleen wel ergens de mist in want op sommige plekken in NL is er echt dazenOVERLAST, maar dan écht overlast, een teveel aan dazen. Hier bv, en wij hebben nota bene heel veel boerenzwaluwen die jaarlijks terugkomen. Toch dat grote overschot aan dazen. Als er een groot overschot aan dazen is dan betekent dit dat de zwaluwen het blijkbaar niet op kunnen. Het aantal zwaluwen lijkt dus afhankelijk te zijn van iets anders dan van het aantal dazen.

Ben het met je eens dat vetbollen niet natuurlijk zijn, maar er worden veel insectenvetbollen verkocht in de winkels en als mensen dat dan toch kopen, kunnen ze die beter zelf maken.

Maar ik stel voor om weer ontopic te gaan, het is tenslotte een interessante vraag, dat verschil tussen hooi en gras.

Overcompenseren door in verhouding teveel water te drinken als ze hooi eten, en darmen te hebben die blijkbaar niet zo heel goed werken en die dan blijkbaar niet alle water terug kunnen winnen aan het eind van de vertering, is een mogelijke verklaring.

Verveling kan een rol spelen dan, dat ze maar vaker gaan drinken omdat de hooibak leeg is of omdat ze geen zin meer hebben in dat hooi. Grazen blijft vaak interessanter voor ze dan hooi eten.

Of dit de reden is kun je natuurlijk vrij goed testen door een paar dagen een precies afgemeten hoeveelheid water aan te bieden, verspreid over de dag en kijken wat er gebeurt met die mest.
--
Ilona
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 9:3412-6-11 09:34 Nr:231300
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231296
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Cindy Helms schreef op zondag 12 juni 2011, 9:02:

>>>> Als er hooi (>80%ds) gegeten wordt, wordt er namelijk ook navenant meer
>>>> gedronken dan wanneer er vers gras (15-20%ds) gegeten wordt.
>>>
>>> Ok, dat is een aanname. Toch?
>>
>> nee, observatie
>
> Inderdaad. Sluit me trouwens in deze draad ook aan bij wat e m kraak
> schreef op zaterdag 11 juni 2011, 19:07 ;-)

Ja, duh, dat ze dan meer drinken is ook mijn observatie.

Mijn vraag was wat onhandig geformuleerd, maar ik bedoelde natuurlijk, kunnen we aannemen dat alle paarden precies genoeg drinken om het vochtgehalte van hooi weer op het gras-niveau te brengen?
Zo niet, misschien ligt daar de sleutel van het probleem? Sommige paarden die over- of ondercompenseren? E dus veel te veel water drinken, of juist veel te weinig? Dat lijkt me toch enig effect te moeten hebben op de spijsvertering en dus ook de mest.

Frans
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 9:5012-6-11 09:50 Nr:231301
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:231300
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Frans Veldman schreef op zondag 12 juni 2011, 9:34:

> Cindy Helms schreef op zondag 12 juni 2011, 9:02:
>
>>>>> Als er hooi (>80%ds) gegeten wordt, wordt er namelijk ook navenant meer

> veel te weinig? Dat lijkt me toch enig effect te moeten hebben op de
> spijsvertering en dus ook de mest.
>
> Frans

Ik heb gemerkt, dus helemaal niets wetenschappelijks onderbouwt, dat als ik mijn paarden op hooi zet ze meer water drinken dan wanneer ze op het gras staan. Ongeacht de temperatuur. Ook heb ik gemerkt dat als het gras lang is (en dan bedoel ik echt lang) ze nagenoeg in het geheel niet drinken. Is het gras relatief kort, dan drinken ze nagenoeg hetzelfde als wanneer ze op hooi staan. Ik heb waterbakken waar zo'n 120 liter water in kan. In de winter drinken ze meer als in de zomer. 's Winters moet ik de bak 3 x per dag vullen. In de zomer op lang gras gaat de volle drinkbak 9 van de 10 keer in zijn totaal leeg over het gras, wordt dus nagenoeg niet gebruikt. Op kort gras 2 x per dag vullen. Op hooi meestal 2 x, soms 3 x ... Zeg het maar!
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 9:5512-6-11 09:55 Nr:231302
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:231300
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
Frans Veldman schreef op zondag 12 juni 2011, 9:34:

> Cindy Helms schreef op zondag 12 juni 2011, 9:02:
>
>>>>> Als er hooi (>80%ds) gegeten wordt, wordt er namelijk ook navenant meer

> veel te weinig? Dat lijkt me toch enig effect te moeten hebben op de
> spijsvertering en dus ook de mest.
>
> Frans

"Duuuh" ;-)
Meten is weten, maar dan moet wel een represenatieve "proef" gaan doen. Volgens mij kan die 'onhandige' vraag ook ondergebracht worden onder individuele verschillen. Maar hoe zit het dan ook met het plassen? Als je 10l water drink moet ik meer plassen dan dat je 1L drink. Maar "diarree" krijg je daar hopelijk niet van. Wel moet je meer gaan drinken als ik aan de diarree bent Grinn! .
Ik vind het allesinds niet normaal dat een paard platte mest doet van hooi, maar niet van gras. Want gras werkt eerder laxerend dan hooi door idd het vochtgehalte. En de transitietijd van hooi is langer in het spijsverteringskanaal en het hoger gehalte aan droge stof houdt ook beter een overmaat aan vocht vast bij diarree patiënten (indikken mest). Ik denk dat de meeste waarvan de paarden in de winter op de paddock met hooi staan en nu op het gras, kunnen zeggen dat nu de mest "vochtiger" is. Daarom niet plat, maar wel vochtiger.
Ik denk dus aan mogelijke: darmstoornissen (opnameproblemen, allergie, ...), kwaliteitsproblemen hooi, watervoorziening (ze drinken meer. Ha ja, maar wat? Is de samenstelling en de kwaliteit van dat water dan wel ok?), zandopname, enz enz.
Normaal is het niet, ondanks dat de verschillen in saemnstelling.
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 9:5912-6-11 09:59 Nr:231303
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:231301
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
Anja Seijn schreef op zondag 12 juni 2011, 9:50:


> Ik heb gemerkt, dus helemaal niets wetenschappelijks onderbouwt, dat als
> ik mijn paarden op hooi zet ze meer water drinken dan wanneer ze op het
> gras staan. Ongeacht de temperatuur. Ook heb ik gemerkt dat als het gras
> lang is (en dan bedoel ik echt lang) ze nagenoeg in het geheel niet
> drinken. Is het gras relatief kort, dan drinken ze nagenoeg hetzelfde als
> wanneer ze op hooi staan. Ik heb waterbakken waar zo'n 120 liter water in
> kan. In de winter drinken ze meer als in de zomer. 's Winters moet ik de
> bak 3 x per dag vullen. In de zomer op lang gras gaat de volle drinkbak 9
> van de 10 keer in zijn totaal leeg over het gras, wordt dus nagenoeg niet
> gebruikt. Op kort gras 2 x per dag vullen. Op hooi meestal 2 x, soms 3 x
> ... Zeg het maar!

Is dus ook allemaal heel erg logisch. En doen jouw paarden dan diarree als ze meer gaan drinken omdat ze hooi krijgen? Ik mag hopen van niet Grinn! .
Mijn allesinds niet. De meeste paarden niet ...
Dus het zit niet zomaar in het verschil hooi vs gras en meer drinken bij hooi opname :-D
Maar ergens anders zoals ik reeds aangehaald had.
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 10:0212-6-11 10:02 Nr:231304
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:231302
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
Cindy Helms schreef op zondag 12 juni 2011, 9:55:

> Als je
> 10l water drink moet ik meer plassen dan dat je 1L drink.

tja, dan wijzig je het ik verhaaltje door je om het minder persoonlijk te maken ...

Ik mag inderdaad hopen dat als jij veel drinkt, ik niet meer moet gaan plassen! Grinn!
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 10:2112-6-11 10:21 Nr:231305
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:231280
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
Marianne Gomes schreef op zaterdag 11 juni 2011, 18:47:

> Ik zie het niet hoor. Ik WIL geen paard of paarden als ik weet dat ze
> voedselschaarste gaan hebben. Ik zie dat punt echt niet. Zonder de voor
> mij ideale omstandigheden die ik nu heb hoef ik GEEN paarden. Waarom zou
> ik een paard dit aan willen doen dat het simpelweg honger gaat hebben
> ...??? als je van te voren al weet dat 10 x 10 niet genoeg is waarom
> begint iemand er dan aan???

Echt, even lezen wat we zeggen.

Jij zegt: Maya eet alleen bepaalde dingen, en laat ook specifiek dingen staan en dit is zoals het op de natuurlijke manier gaat.

Frans zegt: dan is er overvloed, in tijden van nood zou ook Maya alles eten wat er staat

Jij zegt: nee hoor, want ook als er sneeuw ligt eet Maya nog steeds lang niet alle soorten plantjes.

Waarop ik zeg: dan heb jij geen tijden van nood, omdat jou wei een groter aanbod aan voedsel heeft dan jou Maya op kan en er dus ook in de winter geen tijden van nood komen.

Dat dit een heerlijke, fijne en goede situatie is PRIMA!
Dat jij op geen andere manier paarden wil houden PRIMA!

Maar het enige punt dat Frans en ik aan jou proberen duidelijk te maken is dat jou weide met jou Maya gewoon GEEN goed beeld geeft van natuurlijke voeding. Want in de échte natuur is er niet jaarrond overvloed.

Dat is alles. Hou Maya lekker op deze manier, hartstikke goed en menig postzegelland eigenaar zal er jaloers op zijn. Denk alleen niet dat je door jou manier van paarden houden een natuurlijk voerbeeld krijgt, want jou situatie is net zo min natuurlijk als 1 paard op 10*10.

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 10:3212-6-11 10:32 Nr:231308
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:231303
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Cindy Helms schreef op zondag 12 juni 2011, 9:59:

> Anja Seijn schreef op zondag 12 juni 2011, 9:50:
>
>

> Mijn allesinds niet. De meeste paarden niet ...
> Dus het zit niet zomaar in het verschil hooi vs gras en meer drinken bij
> hooi opname :-D
> Maar ergens anders zoals ik reeds aangehaald had.

Nee, ze krijgen geen diarree als ze meer gaan drinken en al helemaal niet van hooi. Er is één paard die van uitsluitend gras wat "platte" mest krijgt, Goke. Maar ik laat ze, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen 24 uur op het gras. Wel een waanzinnig verschil in de hoeveelheid mest ... 24 uur op hooi staat voor één grote krui aan mest ... dezelfde hoeveelheid wordt "geproduceerd" als ze 12 uur op het gras staan. Ik breng ze veelal 's avonds naar de wei en haal ze er 's ochtends weer af. De hooinetten liggen dan vaak tot laat in de middag onaangeroerd. Onthoud ik ze een dag van gras, dan is het eetgedrag weer als in de winter ... staan én vreten tot het op is ... bij de combinatie gras én hooi, wordt er echt aan het hooi geknabbeld en zie je rustpauzes.
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 10:5312-6-11 10:53 Nr:231309
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:231298
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Ilona Kooistra schreef op zondag 12 juni 2011, 9:20:

> Marianne Gomes schreef op zondag 12 juni 2011, 8:33:
>
>>
>> Tsjonge tsjonge tsjonge Frans ehm
>> >
> Nee joh, dit hele gedoe is gewoon 1 grote miscommunicatie. Het kwam voor
> Frans niet over als observatiegedrag omdat je er ook een conclusie uit
> trok/leek te trekken. Dáár reageerde hij op en daar kwam dit hele gedoe
> door want jullie snapten elkaars insteek gewoon niet. :-)
>
> DANK JE ILONA! Jij bent ook vast de énige die hierop zó "mocht" reageren... :-P

En zo gaat het "natuurlijk" wel vaker. Taal = een belangrijk ding!
Goede reis Marianne.. met een vredig tuffende auto :)
Liefs..
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 11:2312-6-11 11:23 Nr:231310
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:231305
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
Karin schreef op zondag 12 juni 2011, 10:21:

> Marianne Gomes schreef op zaterdag 11 juni 2011, 18:47:
>
>> Ik zie het niet hoor. Ik WIL geen paard of paarden als ik weet dat ze
>> voedselschaarste gaan hebben. Ik zie dat punt echt niet. Zonder de voor
>> mij ideale omstandigheden die ik nu heb hoef ik GEEN paarden. Waarom zou
>> ik een paard dit aan willen doen dat het simpelweg honger gaat hebben
>> ...??? als je van te voren al weet dat 10 x 10 niet genoeg is waarom
>> begint iemand er dan aan???
>
> Echt, even lezen wat we zeggen.
>

Excuus, excuus, het was allemaal al uitgesproken en ik klink in deze post wel wat flauw. Mijn strekking was positief bedoelt, dus als dat niet goed overkwam, bij deze nog even nadrukkelijk gezegd!

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 11:4512-6-11 11:45 Nr:231311
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:231281
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
e m kraak schreef op zaterdag 11 juni 2011, 19:07:

> voorbeeld) heb je het meteen voor mekaar, bij de koeien ook trouwens :-(
> Maar waar het precies door komt? Teveel stikstof? Teveel eiwitten? In
> ieder geval lijkt het mij sterk op een teveel en dat teveel zou heel goed
> kunnen overlappen met het teveel dat tot bevangenheid leidt maar wat niet
> noodzakelijk gecorreleerd is.
> Paarden zijn gewoon erg gevoelig voor tevelen.

Niet alleen paarden. Veel organismen zijn eerder afgestemd op overleven van tekorten dan overleven van tevelen. Mensen ook. Dikke mensen worden vaak ziek. Bij mensen zijn er zeer veel pilletjes om tevelen te overleven, en ook allerlei operaties worden verricht om de problemen van tevelen op te lossen. Bij paarden is men hierin veel minder ver. Er is zelfs geen pilletje tegen HB. Paarden gaan nog steeds dood (vanzelf of geholpen door een DA) aan de meest voorkomende ziektes als koliek, HB en "naviculair syndroom" Diergeneeskunde staat nog in de kinderschoenen en tevens in dienst van industrieel boeren.
Zelfs in de dure paardenwereld is er nog te weinig bekend over hoe paarden het beste gevoed kunnen worden zodat er in de zeer dure stallen nog altijd paarden overlijden aan koliek.
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 12:1912-6-11 12:19 Nr:231316
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231302
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Cindy Helms schreef op zondag 12 juni 2011, 9:55:

> Volgens mij kan die 'onhandige' vraag ook ondergebracht worden onder
> individuele verschillen.

Het zijn ook individuen die platte mest krijgen van hooi.

> Maar hoe zit het dan ook met het plassen? Als je
> 10l water drink moet ik meer plassen dan dat je 1L drink. Maar "diarree"
> krijg je daar hopelijk niet van.

Nee, dat hoort niet zo te zijn.

Het is ook mijn ervaring dat gras eerder zorgt voor plattere mest dan hooi. Maar blijkbaar zijn er toch wat mensen waarbij hooi laxerend werkt. Het is intrigerend om te achterhalen waarom dat zo is.

Het meest in het oog springende verschil tussen gras en hooi is het vochtgehalte.
Het meest in het oog springende verschil tussen goede mest en platte mest is het vochtgehalte.
Vandaar dat ik in eerste instantie me afvraag of dat vochtgehalte hier de rode draad is.

> Ik denk dus aan mogelijke: darmstoornissen (opnameproblemen, allergie,
> ...), kwaliteitsproblemen hooi, watervoorziening (ze drinken meer. Ha ja,
> maar wat? Is de samenstelling en de kwaliteit van dat water dan wel ok?),

Dat is ook een goede. Ze drinken meer bij het eten van hooi, dus als het water niet helemaal ok is dan zullen ze eerder last krijgen als ze hooi eten.

Misschien dat de mensen met "laxerend hooi" eens kunnen aangeven wat hun paarden drinken?

Frans
Je leest nu onderwerp "Verschil tussen hooi en gras."
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
324 berichten
Pagina 6 van 22
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact