joop schreef op zondag 12 juni 2011, 19:37:
> e m kraak schreef op zondag 12 juni 2011, 19:02:
>
>>> Het chlorofyl blijft in zijn geheel als eiwit aanwezig.
>>
>> Hmm, als "een" eiwit OK. Is dat niet enorm gevoelig voor oxidatie dan,
>> met al die waterstofatomen?
>
> C55H72O5N4Mg oftewel chlorofyl a. Koolstof 55, waterstof 72, zuurstof 5,
> ring stikstof 4 met 1 magnesium atoom erin. Eiwitten zijn vrij stabiel,
> wel afhankelijk van de pH.
pH daalt naarmate het kuileriger wordt, toch?
>> Er hoeft maar een waterstofje naar een andere
>> plaats te springen in dat molecuul om mogelijk een totaal andere stof te
>> krijgen.
>> Ik roep nu maar wat hoor, heb hier echt geen verstand van
>
> denaturatie door verhoging van temperatuur. Misschien bij grote broei in
> hooi zal er chlorofyl denatureren. Denatureren betekent dat de structuur
> van het eiwit uiteenvalt waardoor het zijn functie verliest.
Ik weet wat denatureren is

Kan trouwens ook heel goed via een verdringingsreeks. Zo, of iets dergelijks, werkt dat colloïdaal zilver
denk ik; zou heel goed op de zwavelbruggen kunnen plakken.
Maar terug op chlorofyl, als dat zo stabiel is (verkuiling even daar gelaten) hoe komt het dan dat hooi al dan niet (soms wel, soms niet, hangt behoorlijk van de droogomstandigheden af) de groene kleur verliest?
Misschien voor verder niemand interessant maar voor mij nu eens wel, als je er meer over kunt vertellen.