e m kraak schreef op maandag 13 juni 2011, 0:13:
>
> Maar terug op chlorofyl, als dat zo stabiel is (verkuiling even daar
> gelaten) hoe komt het dan dat hooi al dan niet (soms wel, soms niet, hangt
> behoorlijk van de droogomstandigheden af) de groene kleur verliest?
Info die ik er tot nu toe over verzameld heb:
CHLOROFYLLASE
Chlorofyllase, een enzym dat gewoonlijk wel aanwezig is in alle planteweef-sels, katalyseert de reactie waarbij chlorofyl (bladgroen) wordt wordt omgezet in chlorofyllide. Het enzym heeft een hoge optimumtemperatuur (77°C). Het wordt gebruikt om beter de kleur van groene groenten te behouden. Chlorofyl wordt namelijk door geringe hoeveelheden zuur gemakkelijk omgezet in een grauw-bruine kleurstof, terwijl chlorofyllide veel beter bestand is tegen deze bruine verkleuring.
Bron: ODF over enzymen in planten.
Green grass leaves contain enzymes such as chlorophyllase, peroxidase, and polyphenol oxidase that cause degeneration such as the fading of the vivid green color of green leaves.
Bron:
http://www.surechem.org/index.php?Action=document&docId=572576&db=EPB&tab=desc&lang=&db_query=0%3A%3A0%3A%3A0%3A&markupType=all Dried lucerne leaves contain several green pigments in addition to chlorophyll. One of these, pheophorbide-alpha, causes photosensitization, causing skin lesions in albino rats. Exposure to light in the visible range is sufficient to cause lesions in these rats and other whit animals, given a lucernt-leaf-protein concentrat. The P-alpha is formed bij breakdown of chlorophyll under the influence of chlorophyllase, during processing. There is a higher activit of this enzyme in legume forages than in grass, which might account for an absence of dermatitis associated with green grass products.
Bron: Boek: Equine Nutrition and Feeding Door David Frape
Afbraak chlorofyl uit rye-grass
p3835885324/" target=_blank>http://www.springerlink.com/content/w886gp3835885324/ Ben er dus nog lang niet uit en moet nu weer even over tot de orde van de dag, studie roept!
Els.
***Medicus curat, natura sanat***