InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
324 berichten
Pagina 8½ van 22
Je leest nu onderwerp "Verschil tussen hooi en gras."
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 16:2513-6-11 16:25 Nr:231392
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:231390
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
e m kraak schreef op maandag 13 juni 2011, 15:59:

> joop schreef op maandag 13 juni 2011, 11:22:
>
>> e m kraak schreef op maandag 13 juni 2011, 0:13:

>> geen zwavelbruggen in chlorofyl.
>
> $1 Nee, mijn gedachten zaten bij enzymen en bacteriën zonder
> celkernmembraan.

alle bacterien zijn zonder celkern

> Ik probeer van goede wil te zijn maar snap nog steeds
> niet hoe het mogelijk zou kunnen zijn dat colloïdaal zilver in vivo
> "slechte" bacteriën zou bestrijden maar "gewenste" bacteriën met rust
> laat.... zolang niemand me dat kan uitleggen vrees ik dat ik dat op de
> stapel nonsens moet leggen.

weet ik niks van


>>Eiwitten zijn bij hun ideale pH het minst makkelijk oplosbaar.
>
> wateroplosbaar bedoel je? Zover ik weet is chlorofyl zo goed als helemaal
> niet wateroplosbaar

juist


> Weet je dat echt heel zeker?
> Ik bedenk me net (wist dat al wel maarja, die alzheimer he? ;-) ) dat ook
> temperatuur een belangrijke oorzaak van denaturatie kan zijn; denk maar
> aan een eitje koken.

verhitting leidt tot denaturatie inderdaad, vandaar dat men bij 42 graden + het risico loopt het loodje te leggen.

> Ik wil best met je ongetwijfeld als kweker

niks met kweken te maken, komt uit biologieverleden

> goede fysiologische
> plantenkennis meegaan dat chlorofyl in de levende plant stabiel is, want
> de hele fotosynthese draait om een redoxreactie, maar bij dood
> plantenmateriaal of wanneer je de chlorofyl eruit haalt heb ik mijn grote
> vraagtekens.
>
>> Chlorofyl gehalte van planten kan je meten.

Nee, ik meet niks, maar veevoedermensen meten wel

> Dat zul je als kweker zeker weten. Dit soort dingen tbv stikstofmanagement
> bedoel je?

wij werken als kweker met elektricsche conductiviteitmeting voor bemesting.


> maar de mestkleur lijkt wel sterk gecorreleerd aan de voedselkleur - als
> je een pony van laten we zeggen geel/bruinige hooi/kuil fourage wat bruine
> keutels veroorzaakte af haalt en groene planten laat eten resulteert dan
> steevast in het veroorzaken van groene mest.

net als rode bieten mensen soms doet schrikken en naar de dokter rennen ;-)

> Dat er in die groene mest een deel chlorofyl onveranderd mee komt geloof
> ik wel, maar dat zegt niets over die bruine keutels van eerst.
> Het lijkt me inderdaad zinnig de chlorofyl zelf te meten als je dat kunt.
> De kleurtemperatuur van mest meten zegt me niet zoveel, behalve als ik er
> een kodak-gecalibreerde reclamefoto van wil maken t.b.v. de enige echte
> mest-cola die iedereen vooral moet gaan drinken :-P

$1

> Het doet me sterk terugdenken aan proefjes die ik heel vroeger gedaan heb.
> Als je chlorofyl in bijv. spinazie haalt lijkt het me toch echt niet
> stabiel...

hoebedoelU
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 17:1313-6-11 17:13 Nr:231394
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:231392
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
http://pubs.rsc.org/en/content/articlepdf/2008/pp/b807210h
Met schema hoe chlorofyl chemisch is opgebouwd.

Uit wat ik tot nog toe heb gevonden durf ik op te maken dat chlorofyl in gras wordt afgebroken door het enzym chlorophyllase. Dit enzym is in gras wel minder aanwezig dan in diverse andere planten. Het speelt een rol bij zowel de opbouw als de afbraak van chlorofyl. Het enzym is zowel zuurgraad als warmte-gevoelig.
Verder zijn er naast de Mg-vorm ook andere vormen van chlorofyl, die zijn opgebouwd rond een ander element.

Bij afbraak van chlorofyl verdwijnt het Mg uit het midden.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 18:2013-6-11 18:20 Nr:231401
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231394
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Els Kleverlaan schreef op maandag 13 juni 2011, 17:13:

> Uit wat ik tot nog toe heb gevonden durf ik op te maken dat chlorofyl in
> gras wordt afgebroken door het enzym chlorophyllase. Dit enzym is in gras
> wel minder aanwezig dan in diverse andere planten.

Ja, maar wat is nou het verschil tussen gras en hooi? Zowel de chlorofyl als het afbraak-enzym blijven toch gewoon aanwezig?
Kleurverschillen zeggen niet zoveel. Talloze stofjes ondergaan kleurveranderingen bij verandering van milieu. Zo kun je met rodekool-sap eindeloos spelen: doe er afwisselend een zuur bij (azijn?) en daarna weer een base (gootsteenonstopper of zo), en steeds blijft de kleur wisselen tussen rood en blauwpaars.
Een beter voorbeeld is misschien kopersulfaat dat blauw is zolang er water bij zit, droog het goedje en het wordt wit, doe er weer wat water bij en het is weer blauw, en zo kun je eeuwig doorgaan. Maar al die tijd blijft het gewoon kopersulfaat.

Ik denk dat dit met hooi ook zoiets is. De kleur verandert door een kleine verandering in intracellulair vochtgehalte of pH, maar in wezen is het alleen maar de kleur die verandert.

> Bij afbraak van chlorofyl verdwijnt het Mg uit het midden.

Ik denk niet dat je in de richting van Mg moet zoeken. Mg zit er in zowel hooi als in gras voldoende. De werking van Mg als supplement is dat bij insulineresistentie een overdosis een gunstig effect lijkt te hebben om de gevoeligheid van cellen voor insuline te verhogen. Bij niet-insulineresistente paarden heeft extra magnesium (ondanks alle fabels) geen effect. Je kan dus niet zeggen dat bij voedsel met minder magnesium de kans op hoefbevangenheid omgekeerd evenredig toeneemt.

Voor paarden is een "gebrek" aan chlorofyl niet interessant. Paarden kunnen ook prima leven van boomschors, wortelen (gewone planten- en boomwortelen, niet die gekweekte kunstmatig oranje dingen), en daar zit bij mijn weten weinig tot geen chlorofyl in.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 19:3113-6-11 19:31 Nr:231404
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:231394
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Els Kleverlaan schreef op maandag 13 juni 2011, 17:13:

> http://pubs.rsc.org/en/content/articlepdf/2008/pp/b807210h
> Met schema hoe chlorofyl chemisch is opgebouwd.
>
> Uit wat ik tot nog toe heb gevonden durf ik op te maken dat chlorofyl in
> gras wordt afgebroken door het enzym chlorophyllase.

niks met durf te maken, zo is het simpelweg. Nu nog even erbij vertellen in welke omstandigheden chlorophyllase chlorofyl afbreekt.

> Dit enzym is in gras
> wel minder aanwezig dan in diverse andere planten. Het speelt een rol bij
> zowel de opbouw als de afbraak van chlorofyl. Het enzym is zowel zuurgraad
> als warmte-gevoelig.

alle enzymen zijn zuurgraad en temp gevoelig

> Verder zijn er naast de Mg-vorm ook andere vormen van chlorofyl, die zijn
> opgebouwd rond een ander element.

chlorofyl heeft altijd een magnesium atoom met een ring eromheen, anders is het geen chlorofyl, net als bloed altijd ijzer met een ring heeft, zg porphyrin structuur

>
> Bij afbraak van chlorofyl verdwijnt het Mg uit het midden.

het eiwit valt uit elkaar en een magnesium atoom zal meteen een reactie aangaan met een ander atoom vanwege zijn + lading.
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 19:4013-6-11 19:40 Nr:231405
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:231401
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Frans Veldman schreef op maandag 13 juni 2011, 18:20:

>
> Ik denk dat dit met hooi ook zoiets is. De kleur verandert door een kleine
> verandering in intracellulair vochtgehalte of pH, maar in wezen is het
> alleen maar de kleur die verandert.

juist

>> Bij afbraak van chlorofyl verdwijnt het Mg uit het midden.
>
> Ik denk niet dat je in de richting van Mg moet zoeken.

precies

> Mg zit er in zowel
> hooi als in gras voldoende. De werking van Mg als supplement is dat bij
> insulineresistentie een overdosis een gunstig effect lijkt te hebben om de
> gevoeligheid van cellen voor insuline te verhogen. Bij
> niet-insulineresistente paarden heeft extra magnesium (ondanks alle
> fabels) geen effect. Je kan dus niet zeggen dat bij voedsel met minder
> magnesium de kans op hoefbevangenheid omgekeerd evenredig toeneemt.
>
> Voor paarden is een "gebrek" aan chlorofyl niet interessant. Paarden
> kunnen ook prima leven van boomschors, wortelen (gewone planten- en
> boomwortelen, niet die gekweekte kunstmatig oranje dingen), en daar zit
> bij mijn weten weinig tot geen chlorofyl in.

dit zou net zo goed niet waar kunnen zijn. Ik weet niet hoe lang een paard het zonder planten met chlorofyl gaat uithouden maar ik wel chlorofyl gehalte in veehouderij een criterium is voor goede voeding. Maar niet vanwege dat ene magnesium atoom per eitwit.
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 19:5513-6-11 19:55 Nr:231407
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:231401
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op maandag 13 juni 2011, 18:20:

> Els Kleverlaan schreef op maandag 13 juni 2011, 17:13:
>
>> Uit wat ik tot nog toe heb gevonden durf ik op te maken dat chlorofyl in
>> gras wordt afgebroken door het enzym chlorophyllase. Dit enzym is in gras
>> wel minder aanwezig dan in diverse andere planten.
>
> Ja, maar wat is nou het verschil tussen gras en hooi? Zowel de chlorofyl
> als het afbraak-enzym blijven toch gewoon aanwezig?

O? Waar concludeer je dat uit?

> Kleurverschillen zeggen niet zoveel. Talloze stofjes ondergaan
> kleurveranderingen bij verandering van milieu. Zo kun je met rodekool-sap
> eindeloos spelen: doe er afwisselend een zuur bij (azijn?) en daarna weer
> een base (gootsteenonstopper of zo), en steeds blijft de kleur wisselen
> tussen rood en blauwpaars.
> Een beter voorbeeld is misschien kopersulfaat dat blauw is zolang er water
> bij zit, droog het goedje en het wordt wit, doe er weer wat water bij en
> het is weer blauw, en zo kun je eeuwig doorgaan. Maar al die tijd blijft
> het gewoon kopersulfaat.

Ja, maar als we het over kleurveranderingen van gras naar hooi of kuil hebben niet terzake, omdat de door jou aangehaalde reacties omkeerbaar zijn - ik heb echter nog nooit kuil in gras zien veranderen, noch de kleur zien terugkomen.

> Ik denk dat dit met hooi ook zoiets is. De kleur verandert door een kleine
> verandering in intracellulair vochtgehalte of pH, maar in wezen is het
> alleen maar de kleur die verandert.

Ik heb het euvele genoegen het weer eens met je oneens te zijn evil

>> Bij afbraak van chlorofyl verdwijnt het Mg uit het midden.

En dan is het geen chlorofyl meer. Mg++ zal dan wel MgO of weetikwat worden.

> Paarden kunnen ook prima leven van boomschors

Misschien wel, maar ik heb er echt nog nooit van gehoord....
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 20:0013-6-11 20:00 Nr:231408
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231405
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
joop schreef op maandag 13 juni 2011, 19:40:

> dit zou net zo goed niet waar kunnen zijn. Ik weet niet hoe lang een paard
> het zonder planten met chlorofyl gaat uithouden maar ik wel chlorofyl
> gehalte in veehouderij een criterium is voor goede voeding. Maar niet
> vanwege dat ene magnesium atoom per eitwit.

Misschien geldt dat criterium ook wel niet voor dat chlorofyl op zichzelf. Misschien dat dat chlorofyl alleen maar bewijst dat er op zijn minst wat bovengronds plantaardigs is gebruikt voor de aanmaak van het veevoer. Zoals al werd genoemd is chlorofyl "gewoon maar" een eiwit, dat in het spijsverteringssysteem wordt gesloopt en tot losse onderdelen wordt herleidt. Ik ben nergens tegengekomen dat paarden nog iets speciaals doen met dat chlorofyl of dat specifiek ergens voor nodig zouden hebben.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 20:0913-6-11 20:09 Nr:231409
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231407
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op maandag 13 juni 2011, 19:55:

>> Ja, maar wat is nou het verschil tussen gras en hooi? Zowel de chlorofyl
>> als het afbraak-enzym blijven toch gewoon aanwezig?
>
> O? Waar concludeer je dat uit?

Geen conclusie maar een vraag. Er staat een vraagteken achter. Als iemand mij kan aantonen dat een van de twee als sneeuw voor de zon verdwijnt bij de transitie van gras naar hooi dan hoor ik dat graag.

> Ja, maar als we het over kleurveranderingen van gras naar hooi of kuil
> hebben niet terzake, omdat de door jou aangehaalde reacties omkeerbaar
> zijn

En waar concludeer jij dat dan uit?

> - ik heb echter nog nooit kuil in gras zien veranderen, noch de kleur
> zien terugkomen.

Ik heb zo'n vermoeden dat met de juiste behandeling die kleur wel weer terug te halen moet zijn.

>>> Bij afbraak van chlorofyl verdwijnt het Mg uit het midden.
>
> En dan is het geen chlorofyl meer. Mg++ zal dan wel MgO of weetikwat
> worden.

Voor de goede orde, dit schreef iemand anders dan ik. Verder bestaat Mg++ nooit op zichzelf, maar is altijd MgO of iets anders.

>> Paarden kunnen ook prima leven van boomschors
>
> Misschien wel, maar ik heb er echt nog nooit van gehoord....

Serieus?
Er zijn veel diersoorten (waaronder inderdaad konijnen, die kwa spijsverteringssysteem veel op paarden lijken) die speciaal uitgerust zijn om op boomschors te overleven. In landen waar VEEL sneeuw valt zijn bomen vaak het enige dat boven de sneeuw uitsteekt, en dus het enige dat er aan eten is te vinden. Laten paarden nou inderdaad ook nog best een redelijke voorkeur te hebben om bomen te schillen. :-* Zomaar toeval??? evil

Frans
Volg datum > Datum: maandag 13 juni 2011, 22:0113-6-11 22:01 Nr:231412
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:231409
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op maandag 13 juni 2011, 20:09:

> e m kraak schreef op maandag 13 juni 2011, 19:55:
>> - ik heb echter nog nooit kuil in gras zien veranderen, noch de kleur
>> zien terugkomen.
>
> Ik heb zo'n vermoeden dat met de juiste behandeling die kleur wel weer
> terug te halen moet zijn.

Misschien wel, maar dat maakt de reactie nog niet omkeerbaar in de zin van je andere voorbeelden.
Probeer maar... als je je gedroogde gele hooi weer nat maakt wordt het er echt niet weer groen van.

>>> Paarden kunnen ook prima leven van boomschors
>>
>> Misschien wel, maar ik heb er echt nog nooit van gehoord....
>
> Serieus?
> Er zijn veel diersoorten (waaronder inderdaad konijnen, die kwa
> spijsverteringssysteem veel op paarden lijken) die speciaal uitgerust zijn
> om op boomschors te overleven. In landen waar VEEL sneeuw valt zijn bomen
> vaak het enige dat boven de sneeuw uitsteekt, en dus het enige dat er aan
> eten is te vinden. Laten paarden nou inderdaad ook nog best een redelijke
> voorkeur te hebben om bomen te schillen. :-* Zomaar toeval??? evil

Dat er nogal wat dieren zijn die bomen schillen (herten en koeien doen het ook; in een goed sporenboek staan talloze) wil nog niet zeggen dat ze er van kunnen bestaan.
Als er echt niks meer te vreten is zullen ze meer bomen schillen, maar er van overleven vind ik een dubieus makkelijke uitspraak in een situatie dat een populatie juist dreigt massaal het loodje te leggen.

Overigens, in de OVP zijn het vooral de herten geweest die massaal hebben geschild.
De ponies eten ook riet en voor dat op is... lopen er in de OVP allang geen herten en koeien meer.
Ponies schillen ook, dat heb ik al eens via een omweg
http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=33129&sid=4c0658e0565604ab95539ca60999955f
laten zien, maar dat kun je geen "leven van" noemen.
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2011, 1:5714-6-11 01:57 Nr:231425
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:231198
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
Ilona Kooistra schreef op donderdag 9 juni 2011, 23:31:

> Els Kleverlaan schreef op donderdag 9 juni 2011, 10:13:
>
>> Schijnbaar doet gras dus iets met de spijsvertering wat hooi niet doet. Of

> het zou kunnen komen door schimmels die in het hooi gedijen en waar die
> paarden gevoelig voor zijn en platte mest krijgen terwijl andere paarden
> daar geen last van hebben.
> --
Zoals Woody, die zeer gevoelig is voor verandering van hooi. Het ene pak is het andere niet. Heb ik toevallig een partij die redelijk constant is, dan word de mest ook weer "normaal", anders blijft het wisselen tussen plat en net niet plat.
Op vers gras vertoond ze dit nooit, dan is de mest vochtig gebald.

Er werd een opmerking gemaakt in de draad over de kwaliteit van het water?
Dat zou idd ook nog van invloed kunnen zijn. Ga ik komende hooi-voer seizoen uit proberen. Grond-water of leiding water. (ik weet de analyse van het grond-water)

Nils en Olly :-)
Creatief met IJzer,
maar niet aan mijn paard
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2011, 9:4414-6-11 09:44 Nr:231428
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231425
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nils Vellinga schreef op dinsdag 14 juni 2011, 1:57:

> Er werd een opmerking gemaakt in de draad over de kwaliteit van het water?
> Dat zou idd ook nog van invloed kunnen zijn. Ga ik komende hooi-voer
> seizoen uit proberen. Grond-water of leiding water. (ik weet de analyse
> van het grond-water)

Analyse van het grondwater betreft doorgaans het mineralen-gehalte, de pH, zuurstofgehalte, en enkele bacterieen zoals de e-coli.
Ik denk dat deze zaken niet zoveel invloed zullen hebben op de mest. Maar wellicht wel een aantal zaken waarop niet getest wordt. Zoals misschien bepaalde microben, amoeben, algen, eiwitten, fosfaatachtigen, etc. Een lichte indicatie is het analyseresultaat onder de noemer "organische stof". Staat die op je analyse?

Water voor menselijke consumptie wordt niet voor niets op zeer grote diepte (300 meter of dieper) gewonnen.
De leidingwaterkwaliteit in Nederland is trouwens op veel plaatsen hoger dan van het gebottelde bronwater van de gerenommeerde merken.

Hoe dan ook, zo'n test met afwisselend grondwater en leidingwater kan erg waardevol blijken.

Wij verstrekken overigens uitsluitend oppervlaktewater en hebben nooit problemen. Maar dat is natuurlijke zeer locatie-afhankelijk. Ons water zal aan de zure kant zijn (veengrond) en wellicht is dat een voordeel. Voor drinkwater ligt de eis dat water absoluut niet zuur mag zijn maar een tikkeltje aan de basische kant moet blijven. Dit is niet voor de gezondheid maar ter voorkoming van oxidatie van de koperen leidingen.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2011, 9:5114-6-11 09:51 Nr:231429
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:231428
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag 14 juni 2011, 9:44:
> Wij verstrekken overigens uitsluitend oppervlaktewater en hebben nooit
> problemen. Maar dat is natuurlijke zeer locatie-afhankelijk. Ons water zal
> aan de zure kant zijn (veengrond) en wellicht is dat een voordeel. Voor
> drinkwater ligt de eis dat water absoluut niet zuur mag zijn maar een
> tikkeltje aan de basische kant moet blijven. Dit is niet voor de
> gezondheid maar ter voorkoming van oxidatie van de koperen leidingen.

Ik verstrek met perioden verzuurd water aan de papegaaien. Dit nadat er in de mest slechte bacterien zijn gemeten. Vooral wanneer het kleine aantallen van verschillende soorten zijn, is verzuurd water een goed medicijn. Bij grote aantallen van 1 of enkele soorten, dan wordt het meer zaak het wat specifieker te onderzoeken. Nou hebben papegaaien natuurlijk weer een heel ander verteringsstelsel, maar ik vond het het vermelden waard na bovenstaand stukje van Frans.

Geen idee of zuur of basisch bij paarden ook effect zou hebben. Als ik het logisch beredeneer, moet je dan wel de "mazzel" hebben dat de bacterien die de paarden nodig hebben in hun dikke darm, tegen dat zure kunnen. Tenslotte wil je niet dat die bestreden worden. En dan zou de slappe mest ook nog eens te maken moeten hebben met slechte bacterien, die dan wel bestreden worden door het zuurdere water.

Zou best een idee zijn, eens te testen wat de PH als effect op de mest heeft.

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2011, 11:4614-6-11 11:46 Nr:231433
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:231412
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
e m kraak schreef op maandag 13 juni 2011, 22:01:

> Frans Veldman schreef op maandag 13 juni 2011, 20:09:
>
>> e m kraak schreef op maandag 13 juni 2011, 19:55:

> Misschien wel, maar dat maakt de reactie nog niet omkeerbaar in de zin van
> je andere voorbeelden.
> Probeer maar... als je je gedroogde gele hooi weer nat maakt wordt het er
> echt niet weer groen van.

uiteraard niet, de planten in hooi zijn afgesneden en dus dood. Trek je planten uit met wortel en al, laat je ze drogen en maak je ze daarna weer nat, zullen er zeker een paar exemplaren weer doorleven, (afhankelijk van de duur van de droogte en de soort, want de ene plant kan daar beter tegen dan de andere. In de woestijn leven planten die onzichtbaar zijn tot er regen valt, de volgende dag staan ze ineens groots in bloei)

>>>> Paarden kunnen ook prima leven van boomschors
>>>
>>> Misschien wel, maar ik heb er echt nog nooit van gehoord....
>>
>> Serieus?
>> Er zijn veel

?? veel??


>
> Dat er nogal wat dieren zijn die bomen schillen (herten en koeien doen het
> ook; in een goed sporenboek staan talloze) wil nog niet zeggen dat ze er
> van kunnen bestaan.

precies


> geen herten en koeien meer.
> Ponies schillen ook, dat heb ik al eens via een omweg
> http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=33129&sid=4c0658e0565604ab9553
> 9ca60999955f

hier vreten de paarden ook de schorse, vooral van de haagbeuken die daar, tegen mijn verwachting in, niet aan doodgaan, (ponies en bomen overleven)
Volg datum > Datum: dinsdag 14 juni 2011, 11:5014-6-11 11:50 Nr:231434
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:231408
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Frans Veldman schreef op maandag 13 juni 2011, 20:00:

> joop schreef op maandag 13 juni 2011, 19:40:
>
>> dit zou net zo goed niet waar kunnen zijn. Ik weet niet hoe lang een paard

> Zoals al werd genoemd is chlorofyl "gewoon maar" een eiwit, dat in het
> spijsverteringssysteem wordt gesloopt en tot losse onderdelen wordt
> herleidt. Ik ben nergens tegengekomen dat paarden nog iets speciaals doen
> met dat chlorofyl of dat specifiek ergens voor nodig zouden hebben.

ik ook niet, en chlorofyl is een der wonderen der natuur maar daarnaast gewoon een eiwit dat je op kan vreten.
Je leest nu onderwerp "Verschil tussen hooi en gras."
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
324 berichten
Pagina 8½ van 22
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact