InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
324 berichten
Pagina 11½ van 22
Je leest nu onderwerp "Verschil tussen hooi en gras."
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 17:3615-6-11 17:36 Nr:231628
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231617
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Els Kleverlaan schreef op woensdag 15 juni 2011, 16:48:

> Hier heb ik een tabel gevonden over energie en mineralen in gras en stro:
>
> http://www.buitenpraktijk.ugent.be/pages/archief/helft%20koeien%20lijdt%20a
> an%20calciumgebrek%20rond%20het%20moment%20van%20het%20kalven.pdf

Da's voor koeien. Per diersoort zijn de energiewaarden anders. Voor mensen heeft datzelfde spul een energiewaarde van nul.

> Gras en hooi zijn in energie/mineralen per kg/ds vergelijkbaar. Dus zou in
> stro toch aanmerkelijk minder energie zitten.

Dat kan best. Maar wie geeft er nog onbeperkt hooi? Ze kunnen best wat meer eten... als ze stro krijgen.

> Ik heb dat voorbeeld al eens eerder genoemd; koolhydraten uit oud brood
> zijn moeilijker opneembaar dan die uit vers brood

Wie zegt dat? En waar blijven die koolhydraten dan? Volgens mij zijn alle koolhydraten uit brood prima opneembaar, vers of niet. Misschien dat de snelheid wat varieert, maar de totale opname lijkt mij gelijk te blijven. Ik hoor graag de redenatie of bewijs waarom dat anders zou zijn.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 19:0915-6-11 19:09 Nr:231637
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:231612
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Martina schreef op woensdag 15 juni 2011, 16:14:

> Dus de dikmaker in stro is de cellulose.

=-) =-) =-)

> Maar door het gebrek aan
> vitaminen (eigenlijk alleen E want de rest maken ze zelf of levert de zon)
> en mineralen (bij slecht stro dus?) vallen de paarden toch af als een gek
> (onder de omstandigheden hier of ze zijn ziek op een bepaalde manier). Of
> wat moet ik me daarbij voorstellen? Of is slecht stro stro zonder
> cellulose....

ehm owh

> en wat is dat dan in hemelsnaam :-)
> Wat zijn dan de voedingswaarden van belang om niet af te vallen???? Of
> juist wel...

Het is van belang evenwichtige voeding tot je te nemen. Er moeten van allerlei stoffen in zitten die het tesamen mogelijk maken je lichaam draaiende te houden. Omdat er van alles wel wat reserve is kan je gerust een poosje met minderwaardig voedsel rondkomen maar op den duur draaien een paar tekorten je geheid de nek om.
Vit E is een interessant voorbeeld omdat dat in combi met selenium wordt gebruikt, heb je te weinig selenium, heb je niks aan je overdaad vit E.
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 19:5815-6-11 19:58 Nr:231647
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:231637
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
joop schreef op woensdag 15 juni 2011, 19:09:

> Martina schreef op woensdag 15 juni 2011, 16:14:
>
>> Dus de dikmaker in stro is de cellulose.

>> wat moet ik me daarbij voorstellen? Of is slecht stro stro zonder
>> cellulose....
>
> ehm owh
Ja precies, ik volg het ook niet meer. Er ontbreken wat vraagtekens hierboven. Eigenlijk alle :-M

> allerlei stoffen in zitten die het tesamen mogelijk maken je lichaam
> draaiende te houden. Omdat er van alles wel wat reserve is kan je gerust
> een poosje met minderwaardig voedsel rondkomen maar op den duur draaien
> een paar tekorten je geheid de nek om.
Jep, dat snap ik. Maar waarom vallen paarden af van stro? Ik heb het zien gebeuren en Piet ook. En als dat dan slechte kwaliteit stro was, dan ontbreken er waarschijnlijk allerlei stoffen. Maar cellulose toch niet? En de cellulose is de dikmaker, toch?
Als vitaminen en mineralen ontbreken, betekent toch niet automatisch gewichtsverlies?
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 21:4315-6-11 21:43 Nr:231659
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:231647
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Martina schreef op woensdag 15 juni 2011, 19:58:

> Jep, dat snap ik. Maar waarom vallen paarden af van stro?

Correctie: Sommige paarden.

> Ik heb het zien
> gebeuren en Piet ook.

Ja, en sommigen hebben gezien dat het prima kan.
Zo zijn er ook mensen die paarden zien afvallen als ze geen biksjes meer krijgen.... en anderen die zien dat ze nog te dik worden op hooi.

Wat wil je nou eigenlijk weten? Waarom sommige paarden afvallen van stro? Hier een paar ideetjes:
- Gebrekkig gebit. Kan op alle leeftijden, hoeft niet perse tot uiting te komen op andersoortig voedsel.
- Slechte kwaliteit stro. Beschimmeld, verouderd, stevige mineralenonbalans.
- Niet aangepaste darmflora. Net als naar een omschakeling naar hooi zal een omschakeling naar stro enige tijd kunnen duren. Sommigen melden meer dan een jaar om aan te passen op hooi, op stro geldt wellicht iets dergelijks.
- Te weinig stro. Van stro is een groter volume nodig dan hooi. Voor veel mensen zal de hoeveelheid stro die nodig is onrealistisch veel lijken en ze voeren waarschijnlijk dan ook te weinig.

> En als dat dan slechte kwaliteit stro was, dan
> ontbreken er waarschijnlijk allerlei stoffen. Maar cellulose toch niet? En
> de cellulose is de dikmaker, toch?

Als je de hele winter alleen maar patat eet dan ga je waarschijnlijk ook mager het voorjaar in. Er zijn meer dingen nodig dan alleen maar calorieen.

Het is niet zo dat als je calorieen eet dat je daar ook perse dik van moet worden. Als er met de mineralen of vitaminen iets mis is dan krijg je daar uiteraard last van, en dat heeft uiteindelijk ook invloed op het al dan niet efficient kunnen opnemen van voedingsstoffen.

> Als vitaminen en mineralen ontbreken, betekent toch niet automatisch
> gewichtsverlies?

Niet automatisch, maar wel waarschijnlijk na verloop van tijd.

Veel verschil tussen hooi en stro is er niet, het is voornamelijk de naam die anders is. Beiden zijn gedroogde stengels van gras-achtigen. Stro is per definitie een "latere snede" en dus niet vergelijkbaar met voorjaarsgras maar wel met late snede hooi, waar de zaadjes ook al uit zijn gevallen (en wat je dus evengoed stro zou kunnen noemen. What's in a name?)

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 23:4015-6-11 23:40 Nr:231676
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:231609
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Christel Provaas schreef op woensdag 15 juni 2011, 16:00:

> Marjolein, jij schreef in
> Nr:174083 en
> Nr:171486
> dat stro minder geschikt is voor hb-paarden (iets van die strekking).
> Waarom is dat volgens jou zo?

Oei dat is al weer een tijd geleden dat ik daarmee bezig was.
De GI van stro is geloof ik hoger dan van hooi en dat lijkt mij voor paarden met insulineresistentie dan minder.
Maar het zal ook wel weer afhankelijk zijn van wat voor soort stro je hebt. Ik had daar destijds een tabel van gevonden maar zou nu niet meer weten waar.
Volg datum > Datum: donderdag 16 juni 2011, 8:0116-6-11 08:01 Nr:231683
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:231628
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Frans Veldman schreef op woensdag 15 juni 2011, 17:36:

> Els Kleverlaan schreef op woensdag 15 juni 2011, 16:48:
>
>> Ik heb dat voorbeeld al eens eerder genoemd; koolhydraten uit oud brood
>> zijn moeilijker opneembaar dan die uit vers brood
>
> Wie zegt dat? En waar blijven die koolhydraten dan? Volgens mij zijn alle
> koolhydraten uit brood prima opneembaar, vers of niet. Misschien dat de
> snelheid wat varieert, maar de totale opname lijkt mij gelijk te blijven.
> Ik hoor graag de redenatie of bewijs waarom dat anders zou zijn.
>
> Frans

Google eens op resistant starch, kan je er heel veel over vinden.

Citaat (van: http://www.food-info.net/nl/national/ww-voedingsvezel.htm ):
RS3: zogenaamd geretrogradeerd zetmeel; komt voor in verwerkte producten omdat het ontstaat door verhitten of afkoelen, bijvoorbeeld in afgekoelde, gekookte aardappelen of pasta, oudbakken brood of cornflakes.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Je leest nu onderwerp "Verschil tussen hooi en gras."
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
324 berichten
Pagina 11½ van 22
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact