InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
289 berichten
Pagina 11½ van 20
Je leest nu alle berichten van "Isapaardje"
Volg datum > Datum: vrijdag 11 maart 2005, 10:3311-3-05 10:33 Nr:23787
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23768
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefproblemen Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Piet schreef op donderdag, 10 maart 2005, 16:56:

> Hoeven die goed groeien van een paard voor wie de
> levensomstandigheden optimaal zijn, zoals hier op hoef of
> paardnatuurlijk wordt aanbevolen, zullen geen scheuren en
> daarin schimmel krijgen.
> Dus waarom
> zullen we dan problemen bespreken die er niet zijn?
> Of...... opgelost worden zo gauw je je paard beter
> behandelt?

Niet helemaal mee eens Piet. Wel dat een paard onder goede leefomstandigheden en al langere tijd natuurlijk bekapt geen slechte hoeven of zieke hoeven kan krijgen. Maar mensen die al goed natuurlijk bekappen, kijken niet meer zo vaak op deze site lijkt me zo.

Ik zit al een tijdje op andere forums en merk dat daar juist heel veel hoefproblemen zijn, hetzij ontstaan door ijzers, hetzij ontstaan door verkeerd gebruik cq leefomstandigheden. Maar als deze mensen ten einde raad zijn gaan ze "alternatieven" zoeken, oplossingen en raadt ik ze deze site aan. Maar inderdaad dan komen ze hier goede hoeven tegen van gezonde wilde paarden en maar een paar voorbeelden van een hoefprobleem naar een gezonde hoef. Daarmee overtuig je mensen niet erg. Ik had in het begin ook wel wat twijfels hoor. Isabella had erge brokkelhoeven (zie mijn site voor degene die het nog niet kennen) en toen had ik er ook een hard hoofd in of die ooit zonder bescherming kon lopen. Want een scheurtje, een flare, ja daar kon ik inkomen, maar zoals zij het had ... is ook niet echt een hoefziekte, maar wel een ernstig gebrek wat ze had toen en waarvoor ik haar niet meer als menpony kon gebruiken.

Dat zou hier best wel meer aangehaald mogen worden. En dan uiteraard mag erbij dat als je paard eenmaal goed op zijn blote hoeven staat, in een "natuurlijke" omgeving dat je probleem waarschijnlijk nooit meer terugkomt.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: vrijdag 11 maart 2005, 14:1011-3-05 14:10 Nr:23806
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23792
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Scheve hoeven Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Eveline schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 12:14:

> Wie heeft ervaring met scheve hoeven?
>
> En dan scheef in de zin van: buitenkant van de hoef groeit wat
> schuiner en binnenkant dus wat steiler. Kroonrand en onderkant
> van de zool zijn wel 'level' (of paralel dus) maar toch ziet de
> hoef er van onder scheef uit, buitenste helft van de zool heeft
> gewoon een groter oppervlak dan de binnenkant. Ook de steunsels
> lopen aan beide kanten verschillend qua steilheid.
>
> Iemand die ditzelfde probleem heeft (gehad) en bij wie het
> uiteindelijk is verdwenen?

Isabella heeft 1 scheve achterhoef, maar dan omgekeerd als jij schrijft. Bij haar groeit de binnenkant scheeft. Ook in de steunsels zit een verschil. De buitenkant maakt een rare knik naar buiten en de binnenkant maakt juist een hele verre boog naar de straal (moeilijk uitleggen hihi). En o ja de straal zit zelfs wat scheef.

Ze heeft dit al zolang ik haar heb en heeft achter nooit ijzers gehad, wel traditioneel bekapt. Ik dacht toen ik het zelf ging bijhouden dat ik die scheefheid er wel uit kreeg, maar dat gaat niet. Ik moet tenslotte toch de zool blijven volgen en die wand blijft achter naar buiten een steilere wand maken. Je ziet ook dat ze haar hele been een beetje "scheef" neerzet, maar ze loopt prima. Ook vroeger toen ze voor beslagen was, heb ik onbeslagen achter nooit problemen gehad voor de kar dat de hoef aan de buitenkant te snel afsleet.

Het hoort er dus bij zeg ik nu dan maar inmiddels :-).

Voor staat ze ook een beetje Frans en ook die hoeven zijn voor het oog niet helemaal recht.

Eigenlijk heeft ze maar 1 goede rechte hoef (en daar heb ik dus te veel vanaf geraspt gehad en is nu ook scheef, maar dat trekt wel weer bij).

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: vrijdag 11 maart 2005, 14:2911-3-05 14:29 Nr:23811
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Voor en achter gelijk Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Een antwoord van mij net op die scheve hoeven-vraag bracht mij bij een nieuwe vraag waar ik al een tijdje mee zit en eigenlijk al wel het antwoord weet inmiddels.

Isabella loopt dus al vanaf 1998 voor de kar. Eerst onbeslagen, in 1999 moest ze voor hoefijzers hebben volgens onze hoefsmid omdat ze te kort werden. Nou rest van de ellende is inmiddels wel bekend.

Toch heb ik me altijd afgevraagd .. hoe is het toch mogelijk dat ze achter altijd onbeslagen heeft kunnen lopen, terwijl ze dat voor kennelijk niet kon. Ik zie meer paarden die overigens alleen voor beslagen zijn op maneges staan. Ik kan me niet indenken dat voorhoeven minder sterk zouden zijn dan achterhoeven.
Daarbij is Isabella ooit aan 4 hoeven bevangen geweest, dus dat kan het "zwakte" punt ook niet zijn.

Met een kar dacht ik eerst zetten ze voor af, maar inmiddels weet ik dat zelfs dit niet klopt, en dat ze achter afzetten.

Als het bovenstaande echt zo is, dan moet ik dus eigenlijk niet twijfelen over blootsvoets voor de kar, want dan moet het kunnen omdat het achter al 6 jaar goed gaat zonder ijzers.
Overigens wat ik ook al eens zei, ik heb wel gezien dat de kwaliteit van de achterhoef naar beneden ging toen ik hoefschoenen aan deed bij iedere rit (ik had ze toch liggen). Terwijl haar voorhoeven uiteindelijk beter werden door die dingen, werden de achterhoeven er dus slechter door. Kennelijk had ze nog geen balans in haar 4 hoeven.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: vrijdag 11 maart 2005, 15:5811-3-05 15:58 Nr:23818
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23803
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefproblemen Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Piet schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 13:52:

> Ik snap het niet goed hoor Ingrid,.
> Je zegt: "er wordt hier niet over zieke hoeven gesproken?"
>

>
> Een rotte kies wordt ook niet beter van een
> aspirientje.
>
Hoi Piet,

Aangezien ik jouw reactie niet zo goed begrijp op de mijne, denk ik dat we elkaar niet begrijpen :-).

Hier op de site staan wel een paar voorbeelden ; hoefbevangenheid en hko.htm">hoefkatrol. In principe ook 2 ziekten die met goede verzorging, beweging, voeding en onderhoud hoeven, niet bij een paard voorkomen.

Maar ze staan er wel op omdat ze vaak voorkomen bij paarden en om te laten zien dat zoiets dergelijks wel met natuurlijk bekappen te genezen is (mits voldaan wordt aan juiste leefomstandigheden e.d.).

Vandaar dat ik eigen erop doelde, dat er wel meer van dat soort "ziekten" op de site zouden kunnen met als voorbeeld erna dat het met natuurlijk bekappen en zo te genezen is. Nu zijn er te veel mensen die niet eens door hebben dat slechte hoeven juist zoveel baat zouden hebben met het natuurlijk bekappen, vooral omdat men hoefziekten en -problemen via eigen dierenarts of sites als hoofcare gaat opzoeken (en dan waarschijnlijk ijzers krijgen aangeraden).

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: vrijdag 11 maart 2005, 18:1111-3-05 18:11 Nr:23830
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23822
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefproblemen Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Piet schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 16:40:

> Ja Ingrid,dat is waar, die worden genoemd als voorbeelden.
> Maar ik bedoelde meer :" Is er iemand die hoefziekten kan
> noemen die niet met leefomstandigheden en ijzers te maken
> hebben" ?

Geen idee of die er zijn, maar dat paard waar ik het eerder over had met zijn hoefkraakbeenfractuur, was dus een onbeslagen paard. Oke hij is van een dijk af gegaan, ongelukkige afdaling gemaakt en kreupel geraakt. Of dit nu ook zonder ruiter had kunnen gebeuren (minder gewicht) geen idee. Maar ik kan me indenken dat zoiets "ongelukkigs" kan gebeuren. Net als die paarden in Noorwegen die we zag met een heel stuk hoefwand weg (dat beest liep nog wel gewoon overigens). Ik weet niet waarom die hoefwand zover kapot was.
Maar inderdaad, misschien komen problemen minder snel voor. Toch denk ik dat het ook een beetje gerelateerd is aan het ras, of het fokbeleid beter gezegd. Hoeven werd niet meer zo op gelet de laatste jaren heb ik zo het idee.
>
> Nog een vorm van symptoombestrijding:
> Laatst was ik bij iemand op bezoek wier paard niet goed
> liep.
> Ze had er ijzers onder laten slaan en WEG !! was het
> probleem.
> Hardstikke goed! Ze kon er nu zelfs harder mee trainen.
> Mijn argumenten dat dit paard het beenprobleem nog
> steeds had en dat het door de ijzers zou verergeren
> werd weggewuifd.
> Haar paard was beter. De smid had het zelf gezegd!

Ja dat ken ik uit eigen ervaring. Isabella was erg kreupel destijds (zonder ijzers toen overigens). Ze werd toen beslagen met zolen en probleem was weg (zei men). Ik geloofde het heel even tot ik goed na ging denken; het echte probleem kon niet weg zijn, want de oorzaak was niet echt gevonden. Alleen het leek opgelost. En inderdaad toen na maanden de ijzers eraf gingen was ze binnen een paar uur weer net zo kreupel als voor ze op die ijzers ging. Symptoombestrijding inderdaad.

Gelukkig was ik eigenwijs genoeg om die stap te maken, want had van geen enkele kant medewerking hoor op dat moment. Vandaar ook dat ik ooit mijn site erop heb aangepast; mensen laten zien dat het bekappen echt wel effect heeft, dat je met ijzers niets oplost maar alleen maar aan symptoombestrijding doet en op den duur zelfs nog andere problemen erbij krijgt (zoals ik die brokkelhoeven).

En de leefomstandigheden van mijn pony waren continu hetzelfde dus daar lag het niet aan overigens (van slechte cq goede hoeven); het lag bij haar aan de manier van bekappen, ook toen ze zonder ijzers stond.

Maar eh voordat ik hier nu alleen weer over mijn pony ga hebben; de vraag was van iemand anders en ik weet niet of zij inmiddels met onze reacties wel een antwoord op haar eigenlijke vraag heeft gehad :-)

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: vrijdag 11 maart 2005, 18:3411-3-05 18:34 Nr:23833
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23832
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voor en achter gelijk Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Sabrina Wuyts schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 18:31:

> Nee, dat is waar. Volgens mij komt het omdat de meeste paarden
> "slecht" gereden worden, ze lopen op de voorhand ipv het extra
> gewicht met de achterhand op te vangen. Daardoor zal de voorhand
> ook wel meer te verduren krijgen. Denk ik zo
>
> Dat de voorhoeven ook sneller groeien heb ik ook wel gemerkt,
> enfin, misschien groeien ze voor en achter evenhard maar slijt
> achter sneller af.
> Dat kan misschien ook wel de reden zijn dat vele paarden alleen
> voor beslagen zijn, de voorhoeven worden snel te lang, brokkelen
> en scheuren daardoor en hé, het paard heeft ijzers nodig!

Eh nee, in Isabella's geval waren haar voorhoeven echt te kort. En daardoor moest ze destijds ijzers van de hoefsmid (maar ze liep toen overigens niet gevoelig, maar dat even terzijde).
Ik nam ook altijd aan dat een tuigpaard met de voorhand aanzette omdat dit logisch lijkt omdat hij met de borst moet trekken. Maar als ze echt achter aanzetten toch, dan is het raar dat juist haar achterhoeven niet te kort werden.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: vrijdag 11 maart 2005, 23:5211-3-05 23:52 Nr:23852
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voor en achter gelijk Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
antheman schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 23:12:

>
> Het is al eerder gezegd, maar de meeste paarden dragen 2/3e van
> hun gewicht op de voorhand. Die wordt dus meer belast! Logisch
> dat die kant harder slijt.

Een wild paard heeft hier geen last van kennelijk, ook niet in bergachtig terrein waarbij hij ook nog eens met de voorhand klimt.

Kennelijk groeien de hoeven van nature dus voor harder als achter.

Mag ik dus concluderen uiteindelijk dat voor en achterhoeven inderdaad niet gelijk zijn, maar dat het paard dat zelf corrigeert in groei van de hoef zeg maar.

Nou ja ... ik zal het dit jaar goed in de gaten houden met het gaan mennen zonder schoenen. Kijken welke hoeven ik meer moet bijwerken; nu is het nl. nog steeds zo dat ik de voorhoeven iedere week even een kleine beurt moet geven (vooral hielen worden te lang nog steeds) en achter eens per maand even snel wat raspen.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 18:5212-3-05 18:52 Nr:23868
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Specifieke vragen over Smit schoenen Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Hoi,

Maandag ga ik naar de firma Smit in Rijssen. Als iemand nog specifieke vragen heeft over Smit-schoenen (of over wensen/ontwikkelingen, enz. van de schoenen) kan ik die dan daar stellen (eventueel). Als je een vraag hebt, stuur die mij dan even via privemail aub.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: maandag 14 maart 2005, 21:4114-3-05 21:41 Nr:23949
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Interessante hoefschoenendag Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Vandaag ben ik met mijn kennis en 2 huifbedpony's naar Gerrit Smit gegaan in Rijssen. Hele interessante ochtend (na uren in de file staan).

Het nieuwste model hoefschoen weer gezien. Hierbij wordt veel meer rekening gehouden met het hoefmechanisme dan bij alle vorige modellen. Ook de sluiting is compleet veranderd, helemaal niet meer vergelijkbaar met wat ik bij Isabella's schoenen heb, maar ook compleet andere schoenen als hier op de site staan.

Deze schoenen gaat een van de pony's straks weer krijgen. Verder werd de doos met schoenen even omgekeerd en werden er door Smit wat kleine herstelwerkzaamheden verricht als nieuwe sluiting en verzetten van een sluiting.

Toen was de pony aan de beurt met de hoge hielen en het vergroeide hoefbeen. Inderdaad was die punt zeer waarschijnlijk ontstaan door het lopen op de tenen. Daardoor was het hoefbeen gaan "vergroeien" en is die punt ontstaan. De steunsels waren totaal vergroeid met de zool en de pony is weer goed op de hoeven gezet. Uiteraard heb ik met veel interesse staan te kijken, want van deze hoeven begreep ik ook nooit een fluit. De andere pony was wel goed bekapt en daarvan konden straks zo mallen worden gemaakt (mogen we bij hoge uitzondering zelf doen, omdat mijn kennis dit, zoals ik ooit al eerder meldde al eens geleerd heeft van Smit; normaal mag je dit niet zelf doen uiteraard).

Verder nog met Smit over oa het lopen op blote voeten voor de kar gehad (dat ik dit wilde gaan proberen dit jaar). Hij was er toch geen voorstander van overigens. Niet vanwege de hoeven overigens; dat moest wel kunnen, maar vanwege de benen/pezen en gewrichten die tijdens het draven op harde bodem (over meerdere km's) toch wel wat "klappen" te verduren kregen. Tja daar had ik even niet meer aan gedacht; voor het behoud van mijn paardje qua beenwerk is het misschien dus toch wel aan te raden bij langer wegwerk zeg maar, wel de schoenen aan te doen. Ik ga hier nog even over denken overigens :-)

Maar alles bij elkaar weer enorm veel geleerd en gezien vanochtend.

Groeten
Ingrid

"Sinds 2003 rij ik met
hoefschoenen en hou ik de
hoeven zelf bij"
Volg datum > Datum: dinsdag 15 maart 2005, 8:2015-3-05 08:20 Nr:23959
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23958
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: straal verdwijnt eerst, en komt nu weer terug? Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Angela88 schreef op dinsdag, 15 maart 2005, 8:02:

> Hoi hoi, (deze vraag stel ik in herhaling, omdat ik nog geen
> antwoord heb gekregen)
>
> heeft iemand van jullie dit vaker gezien? dat de straal eerst
> zo
> goed als verdwijnt en later (verbeterd) terugkomt? Ik ben
> benieuwd hoe dit kan en waarom dit gebeurd.

Ik had de vraag wel gezien, maar inderdaad niet op geantwoord. Ik heb het ook in het begin toen ik begon met bekappen bij Isabella gezien. Heb toen destijds ook die vraag hier op het forum gesteld en niet veel reacties op gehad.

Maar bij mijn pony is de straal weer helemaal goed teruggekomen. Toen ik de straal eraf haalde (hij zat zo los dat me dat verstandiger leek bij nader inzien ivm vuil en steentjes die onder die losse stukken kwamen), zat je al weer een nieuwe bobbel zitten wat wat leek op een straal :-P
Inderdaad is dit haar nieuwe straal geworden.

Het is wel al een jaar geleden denk ik en heb het daarna nooit meer teruggezien overigens.

Ik zou dus zeggen; geen zorgen, komt goed.

Groeten
Ingrid
Volg datum > Datum: dinsdag 15 maart 2005, 10:0115-3-05 10:01 Nr:23965
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23963
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Interessante hoefschoenendag Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Idunn schreef op dinsdag, 15 maart 2005, 9:52:
> Weet je wat ik gewoon zou doen als ik jou was Ingrid? Je rijdt
> toch niet dagelijks of misschien zelfs wekelijks echt lange
> ritten? Ik zou op de korte ritten (de wandelingen doe je al

> Groetjes Saskia (die steeds langere stukken op de weg tölt en
> gisteren zelfs een klein stukje heeft gegallopeerd over een
> fietspad......en heel blij is dus dat het zo goed gaat :-D en
> dit even kwijt wilde)

Zo zat ik er ook over te denken eigenlijk. Ik moet ook niet zoveel denken, maar gewoon doen :-)
Gisteren Isabella weer even mee naar buiten genomen en laten draven op het fietspad. Amai, wat ging ze hard, kon haar nauwelijks bijhouden. Ze liep enorm mooi te strekken. Dus met die hoefjes zit het wel oke. Ze kan dat zo waarschijnlijk dus ook best voor de kar.
Ander voordeel van een kar: de schoenen zijn makkelijk mee te nemen. En als straks de picknickmand achterop gaat, gaan de schoenen wel aan als is het maar om over die wildroosters met stroom te kunnen lopen :-S
Maar eerst gaan trainen voor die langere picknickritten :-)

Groeten
Ingrid
Volg datum > Datum: dinsdag 15 maart 2005, 10:3115-3-05 10:31 Nr:23967
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23938
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefscheur Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Catherine Matthys schreef op maandag, 14 maart 2005, 12:52:

> Mij paard loopt al een tijdje met een vertikale hoefscheur (van
> onderen naar boven). De smid heeft er een horizontale inkeping
> in gesneden en toen was het wachten tot het eruit gegroeid zou
> zijn Een hele tijd is alles status quo gebleven maar sinds
> vorige week loopt de scheur verder door voorbij de inkeping.
> Mijn smid raadde bij het vorige bezoek reeds aan om er een
> hoefijzer op te zetten maar toen ik hem herinnerde aan de
> problemen die mijn paard met hoefijzers had, zei hij dat ik dan
> best nog wat kon afwachten.
> Ik weet nu niet meer wat ik moet doen. Kan iemand mij raad
> geven?

Mijn ervaring met hoefscheuren is dat de scheur niet te stoppen is als je de draagrand niet goed kort hebt.
Ook is het belangrijk waar de hoefscheur zit; bij mijn pony had ik er ooit eentje in de verzenwand en dat is niet te stoppen, daar werkt de hoef het meest (hoefmechanisme) zonder de scheur vrij van dracht te leggen.

Mijn advies (maar ik ben maar een leek) is de scheur niet van boven proberen te stoppen, maar van onderen, door deze vrij van dracht te leggen. Dus draagrand op die plek weghalen, eventueel tot iets verder dan de zool, goede agronding maken.

Groeten
Ingrid
Volg datum > Datum: dinsdag 15 maart 2005, 10:3415-3-05 10:34 Nr:23968
Volg auteur > Van: Isapaardje Opwaarderen Re:23938
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefscheur Structuur

Isapaardje
Homepage
Nederland


289 berichten
sinds 10-1-2005
Catherine Matthys schreef op maandag, 14 maart 2005, 12:52:

> Mij paard loopt al een tijdje met een vertikale hoefscheur (van
> onderen naar boven). De smid heeft er een horizontale inkeping
> in gesneden en toen was het wachten tot het eruit gegroeid zou
> zijn Een hele tijd is alles status quo gebleven maar sinds
> vorige week loopt de scheur verder door voorbij de inkeping.
> Mijn smid raadde bij het vorige bezoek reeds aan om er een
> hoefijzer op te zetten maar toen ik hem herinnerde aan de
> problemen die mijn paard met hoefijzers had, zei hij dat ik dan
> best nog wat kon afwachten.
> Ik weet nu niet meer wat ik moet doen. Kan iemand mij raad
> geven?

Mijn ervaring met hoefscheuren is dat de scheur niet te stoppen is als je de draagrand niet goed kort hebt.
Ook is het belangrijk waar de hoefscheur zit; bij mijn pony had ik er ooit eentje in de verzenwand en dat is niet te stoppen, daar werkt de hoef het meest (hoefmechanisme), zonder de scheur vrij van dracht te leggen.

Mijn advies (maar ik ben maar een leek) is de scheur niet van boven proberen te stoppen, maar van onderen, door deze dus vrij van dracht te leggen dwz de draagrand op die plek weghalen, eventueel tot iets verder dan de zool, en daar goede afronding maken.

Groeten
Ingrid

"sinds 1993 rij ik
met hoefschoenen en hou
de hoeven wekelijks bij"
Je leest nu alle berichten van "Isapaardje"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
289 berichten
Pagina 11½ van 20
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.