Frans Veldman schreef op woensdag, 10 maart 2004, 21:53:
> henny wittenaar schreef op woensdag, 10 maart 2004, 12:54:
>
>> Ten eerste is natuurlijk de kwaliteit van het basisvoer van onze

> restproduct over dat zuur is (melkzuur als ik me goed herinner).
>
> Groeten,
> Frans
Hoi Frans,
Het spijt me dat ik je even moet terugfluiten, maar van iemand die er zo naar streeft om op een natuurlijke basis te willen werken, mag je toch verwachten dat hij anders reageert dan dit " natte vingerwerk " waar je nu mee bezig bent.
1. Ik heb het hier niet over een gemiddelde verzuring die geleidelijk aan erger wordt, maar een verzuring die drastische vormen aanneemt en op ALLE bodems in Nederland. Zo normaal is dat niet. Er is jaren lang maar aangerommeld in de landbouw met kunstmesten en landbouwgiften, daar betalen we nu de tol van om nog maar niet te spreken van vermeerdere uitstoot van autogassen en fabriekstroep. Ik ben het niet met je stelling eens dat de dieren een ruime tolerantie bezitten. Om maar 1 voorbeeld te noemen.Zomereczeem neemt met het jaar toe, en het mugje is echt niet de enige oorzaak.
2.Hoezo appels met peren vergelijken? Ik heb het over bodemverzuring gehad, en niet gezegd dat het gras zuur is. Wel is het de oorzaak ervan dat het gras daardoor anders van struktuur is en goeie stoffen kan missen en juist wel minder goeie stoffen kan bevatten. Met name in natuurbodems is een zeer verontrustende hoeveelheid zware metalen aangetroffen, zoals nitraten cadmium en lood. Dit komt ook gedeeltelijk in het hooi terecht. De darmflora kan daardoor verstoord raken, met als gevolg verstoorde darmstofwisseling en verzuring in het paardenlijf.
Citroenen, sinaasappelen en tomaten maken dat je spieren zuurder worden. Normaal gesproken hebben we daar nog niet zo veel last van maar voor bijv. reumapatienten zijn deze vruchten funest, en dat is al JAREN bekend. Ik ben zelf reumapatient en heb het ook meerdere malen in mijn spieren ondervonden.
3.Het is algemeen bekend dat de darmen voor het grootste deel het immuunsysteem verzorgen. Zodra de darmen door een minder goeie werking dit niet voldoende doen, krijgen lever en nieren het extra te verduren, Veel paarden hebben hier een probleem mee. Heel wat paarden hebben bij een lab. onderzoek vooral verhoogde leverwaardes. Ra ra, of zou het komen dat paardenminnend Nederland zo slecht
ontwormd, dat geeft nl. ook verhoogde leverwaardes. Ik denk eerder dat het schort aan jouw hierboven genoemde "ruime tolerantievermogen" van onze viervoeters.
4. Kalk en zuur heffen elkaar op, helemaal mee eens. Maar wat wil het geval. Onze bodem is ernstig verzuurd door te strooien met landbouwkalk, geeft dat ineenen een groot verschil. Te groot voor de levende micro-organismen die in de bodem zitten. Deze kunnen het omzettingswerk niet aan, sterven af met als gevolg een nog grotere verzuring. Zeeschelpenkalk daarentegen geeft maar heel langzaam veel kleinere hoeveelheden kalk af aan de bodem. De micro-organismen kunnen dit prima aan en zetten een positieve werking ten opzichte van het gras in. IK zeg het maar even heel simpel, maar dit is al op div. proefboerderijen onderzocht. Het gras behandelt met zeeschelpenkalk bevat meer goeie mineralen en hogere grasopbrengst. Bij koeienboeren is dit al veel langer bekend. Zij die deze methode volgen hebben een betere bodem en grasopbrengst gekregen en hun koeien zijn er veel gezonder op geworden. Het is bekend dat hoge stikstofgehaltes(en niet alleen door kunstmest) in hooi en gras de darmen a.h.w. naar zijn grootje helpen, bij alle dieren.
Landbouwkalk bijv. Dolokal en zeeschelpenkalk liggen nagenoeg gelijk in prijs. Ik weet daarom niet waar jouw "gedachte" vandaan komt dat natuurorganisaties vanwege de goedkoopte zeeschelpenkalk gebruiken. Zij weten door grondig bodemonderzoek nu ook dat gewoon kalk juist een tegengesteld effect bereikt, en dat de natuur zijn eigen gang laten gaan ook niet meer werkt.
5. Spieren die verzuren komen o.a. zuurstof tekort maar dat is niet de enige redenen. Ook bij een slechtere darmwerking gaat er wat fout bij vertering van eiwitten suikers en zetmelen. Paarden die aan het werk worden gezet krijgen daardoor een veel snellere verzuring in hun lijf door" restafval" van verschillende stoffen. Als je op Fyto Horse zoekt in Google kom je interessante verhalen tegen over voeding vertering en werking van darmen, hoe het wel moet en wat er gebeurt als het niet gaat zoals het hoort. Je kunt ook een boekje downloaden wat best interessant is.(niet dat ik dit merk voer hoor) maar ze hebben wel goeie theorieen die ik ook elders geregeld tegenkom.
Ik had bij dit verhaal graag een lijst met sites toegevoegd waar menig onderbouwend artikel te vinden is, echter wij zijn sinds twee weken in het bezit van een Golden Retriever pup en die vind alles wat er maar te apporteren valt leuk. In dit geval ook mijn vel met notities. Het papier was zodanig "bewerkt" dat van enig lezen geen sprake meer was. Het is me nou teveel moeite om het allemaal weer op te gaan zoeken. Het is al laat en ik heb nog van alles te doen.
Groet Henny