InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
10 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "Eiwit-Suikers-Vet"
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2004, 9:0911-3-04 09:09 Nr:2473
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:2469
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwit-Suikers-Vet Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op woensdag, 10 maart 2004, 21:53:
> Ook dit vind ik een vreemd verhaal. Kalk en zuur heffen elkaar
> op (net als dat je met azijn je koffiezetter kan ontkalken),
> daarom strooi je kalk. Wat je nu beweerd is hetzelfde als "je
> moet niet teveel azijn in de koffiezetter doen want dan komt er
> nog meer kalk in de koffiezetter. Het klinkt erg onlogisch, kalk
> en zuur heffen elkaar op, de hoeveelheden balanceren tegen
> elkaar uit, de snelheid waarmee je de stoffen bij elkaar brengt
> doet daar niets aan af.

Wat ik hier over vernomen heb is dat "gewone" landbouw kalk de grond verstopt. De boven laag slipt daardoor dicht en gaat vervilten, dus de grond verzuurt nog meer. Daarom is het beter een ander soort kalk te strooien. Echter dat zeeschelpen spul is vreselijk duur juist (althans wel bij de boerenbond). En ik merkte vorig jaar nauwelijks verschil, behalve die kleine stukjes schelp die op de wei lagen.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2004, 9:4211-3-04 09:42 Nr:2476
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:2473
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwit-Suikers-Vet Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
henny wittenaar schreef op donderdag, 11 maart 2004, 1:05:

> 1. Ik heb het hier niet over een gemiddelde verzuring die
> geleidelijk aan erger wordt, maar een verzuring die drastische
> vormen aanneemt en op ALLE bodems in Nederland.

Dat snap ik. Maar netto betekent dat dat alleen de allerzuurste bodems een nieuw record vestigen. Alle andere bodems worden iets zuurder maar niet zuurder dan al van nature voorkomt.

> Zomereczeem neemt met het jaar toe, en het mugje is echt
> niet de enige oorzaak.

Er kunnen tal van oorzaken zijn, waaronder erfelijke.

> 2.Hoezo appels met peren vergelijken? Ik heb het over
> bodemverzuring gehad, en niet gezegd dat het gras zuur is.

Die suggestie werd gewekt, maar als dat onterecht is dan was mijn conclusie niet terecht.

> Met name in natuurbodems is een zeer
> verontrustende hoeveelheid zware metalen aangetroffen, zoals
> nitraten cadmium en lood. Dit komt ook gedeeltelijk in het hooi
> terecht.

Ja, dat ben ik met je eens maar dat heeft niets met het verzuren van de grond enzo te maken.

> Citroenen, sinaasappelen en tomaten maken dat je spieren zuurder
> worden. Normaal gesproken hebben we daar nog niet zo veel last
> van maar voor bijv. reumapatienten zijn deze vruchten funest, en
> dat is al JAREN bekend. Ik ben zelf reumapatient en heb het ook
> meerdere malen in mijn spieren ondervonden.

Ok, ik geloof je. Ik wist niet beter dan dat de pH van bloed constant is en dat je aan de pH niet kan zien of iemand zure vruchten heeft gegeten e.d. Misschien werkt het anders.

> 3.Het is algemeen bekend dat de darmen voor het grootste deel
> het immuunsysteem verzorgen. Zodra de darmen door een minder
> goeie werking dit niet voldoende doen, krijgen lever en nieren
> het extra te verduren, Veel paarden hebben hier een probleem
> mee. Heel wat paarden hebben bij een lab. onderzoek vooral
> verhoogde leverwaardes. Ra ra, of zou het komen dat
> paardenminnend Nederland zo slecht ontwormd, dat geeft nl. ook
> verhoogde leverwaardes. Ik denk eerder dat het schort aan jouw
> hierboven genoemde "ruime tolerantievermogen" van onze
> viervoeters.

Dat paarden slechte voeding krijgen dat ben ik met je eens. Maar dat heeft niet per definitie met het zure te maken.

> 4. Kalk en zuur heffen elkaar op, helemaal mee eens. Maar wat
> wil het geval. Onze bodem is ernstig verzuurd door te strooien
> met landbouwkalk, geeft dat ineenen een groot verschil. Te groot
> voor de levende micro-organismen die in de bodem zitten. Deze
> kunnen het omzettingswerk niet aan, sterven af met als gevolg
> een nog grotere verzuring.

De boeren hier nemen regelmatig grondmonsters. De pH kan hier wel tot 4 dalen. Als er kalk wordt gestrooid dan wordt er een tijd later weer gemeten, en dan blijkt dat de pH is gestegen. Het strooien van kalk blijkt wel degelijk te werken, dat de bodem zuurder zou worden daar is in de metingen hier niets terug te vinden. Als ik geen kalk strooi dan heb ik een minimale grasgroei, strooi ik wel kalk dan doet het gras het weer.
Ik vind die theorie over die micro-organismen wel logisch klinken, maar misschien is die theorie slechts in bepaalde gevallen van toepassing. Hier op mijn eigen terrein in ieder geval niet...
(letterlijk bedoel ik het terrein van mijn buurman, maar ik mag aannemen dat hij dezelfde grond heeft als ik en dat ik de metingen niet nog eens over hoef te doen).

> Landbouwkalk bijv. Dolokal en zeeschelpenkalk liggen nagenoeg gelijk in prijs. Ik weet daarom niet waar jouw "gedachte" vandaan komt dat natuurorganisaties vanwege de goedkoopte zeeschelpenkalk gebruiken.

Als dat zo is weet ik dat ook niet. Naar mijn weten gebruiken natuurorganisaties wereldwijd al decennia schelpenkalk, ik dacht dat ze dat doen omdat er makkelijk (=goedkoop) aan te komen is.

Mijn reactie was wat kort door de bocht en voorbarig. Sorry.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 11 maart 2004, 9:4911-3-04 09:49 Nr:2477
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:2476
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwit-Suikers-Vet Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Karen Koomans schreef op Thu, 11 Mar 2004 01:15:31:
> Dankjewel voor je uitgebreide verhaal. Ik kan het goed volgen en
> voor mij
> levert het weer een paar nieuwe puzzelstukjes op, die op hun

> milieu van onze paarden, wordt in een snel tempo steeds meer
> verstoord en
> verziekt. Ik word er niet vrolijk van, maar wel telkens een
> stukje wijzer!

Hoi,
Ja zo ben ik ook aan het puzzelen geweest. Steeds past er een stukje op zijn plek, maar valt er een andere weer uit. Gek wordt je ervan.
Ik weet wel dat je een paard niet meer echt "natuurlijk" kunt voeren want aan alles zit tegenwoordig wel een nadeel.

Ik hoorde pas dat er aan bepaalde soorten konijnenvoer zelfs al standaard anti-biotica wordt toegevoegd. Dat is toch ook niet normaal (oa aan merk Kenner van de Boerenbond). Wie weet wat ze in ander beestenvoer doen.

Overigens een slecht functionerende lever kan ook leiden tot bevangenheid (slechte afvoer afvalstoffen). En die verminderde functie van de lever kan dus als ik het goed begrijp door heel veel factoren komen.

Groeten
Ingrid
Je leest nu onderwerp "Eiwit-Suikers-Vet"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
10 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact