e m kraak schreef op zondag 30 december 2012, 23:20:
> De enige manier om dat te weten is basiselementen van foerage inkopen:
> hooi, grasbrok, luzernebrok, bietpulp, haver, en vooruit een zak penen en
> salamipizza bakken kan ik ook vrij goed
> Die brokkies komen overigens rechtstreeks van de grasdrogerij, haal ik
> daar zelf op, dus daar zitten geen rarigheidjes in. Beetje stoffige
> brokkies, dat wel uiteraard, maar dat geeft niet want ik plons ze toch
> voor het voeren in een emmer water net als de eventuele pulppellets. De
> bigbag ruwe haver komt gewoon van een boer, of de groothandel in granen.
> Bietpulp moet je als koeienvoer kopen.
> Maar de pointe is hoop ik duidelijk. Gewoon eerlijke producten, zoveel
> mogelijk direct bij de bron vandaan. Is nog véél goedkoper ook.
>
Ik koop wel gewoon grote balen in. Maakt me niets uit.
En wat is groot... bietenpulp is 40 kilo, dus dat valt wel mee. Lucerne is 30 kilo, alfaroba (johannesbrood) is ik meen 40 kilo de baal... en granen allemaal 30 kilo de baal.
Het kant en klaar voer zoals dat in NL in grote verscheidenheid te koop is... is hier dus gewoon niet. Niet in het armste gedeelte van Portugal, de Alentejo. (Grasbrok kennen ze hier ook niet.)
Er wordt er hier maar 1 bijgevoerd, de 22,5 jarige Chaser.
Ik plons de bietenpulp in water, smijt pas de volgende morgen de lucerne erbij in, dan nog wat granen en als toetje en paar volle handen fijngesneden Alraroba.
En idd.... ik hoop weleens winterwortelen bij de boer of de supermarkt.. dat zijn consumentenzakjes van 1 kilo per stuk. Koop ik steeds vers erbij. Maar de wortelen zijn puur als beloning/snack tussendoor. Dan is er altijd hooi voorradig waarvan ze kunnen eten wanneer ze maar willen, een PN liksteen en fris water.
En nu, in de goede tijd, door de regenval is er zelf gras.
Wil.
Wie met z'n gezicht naar het verleden staat,
staat met z'n rug naar de toekomst....