Trudy schreef op zaterdag, 9 juli 2005, 22:36:
> Wil schreef op zaterdag, 9 juli 2005, 21:46:
>
>> Chaser blijft maar supergevoelig lopen op het harde. Het

> Weet je de oorzaak ,specifiek van de
hoefbevangenheid van je
> paard??
> Bij die van mij was t NIET t gras!!
> trudy
Hi Trudy, bedankt voor je reactie! Over je vorige reactie: net als jij heb ik gelukkig veel geduld. Het paard is me zeer dierbaar en zijn gezondheid gaat voor alles.
De ijzers zijn er vorig jaar september onderuit gehaald. Heb een goede natuurlijk bekapper gevonden. Toen heeft het paard ook pijn gehad. Indertijd veel gewandeld met hem over de verharde wegen, totdat het ietsje beter ging. In het begin ook met de Easyboots gereden. Hij ging beter en beter. Ongeveer 7 weken geleden ging hij zelfs over asfalt goed lopen en ook snellere gang, omdat hij een gangenpaard is, geen draf maar een Walk.... Al die tijd toch nog voorzichtig met hem geweest, vooral niet overbelasten. Na een korte periode konden de schoenen uit. Hij liep heel goed op het zachte, voorzichtig over het harde. Ik hem hem altijd zijn eigen tempo laten bepalen. Hij mag ook kiezen of hij hard of zacht wil lopen. Het leuke is dat vaak het paard zelf het asfalt kiest! En dan natuurlijk ook midden op de weg.....

)
Nu, de reden waarom hij weer
hoefbevangen is geraakt.... Geen fastfood!
Hij staat buiten, in z'n eigen weiland waar het gras eerst afgevreten is door 'visite-paarden'.... Ik vond trouwens dat het gras bar slecht groeide de laatste weken. Het begint NU pas goed door te groeien. Maar goed, wij denken dat het door het fructaangehalte komt, stress-gras dus! De traumaringen zijn ongeveer 5 maand oud, dus ik denk dat dit al in februari/maart gebeurd is....
Weet je nog, Ilona zei dit ook al, dat we mooie dagen hadden en toen ineens die metershoge sneeuw? Toen heeft hij ook buiten gelopen.
Het vermoeden is dat dit toen al fout gegaan is.
In de toekomst zal ik daar dus ook zeker op letten. Fred, de natuurlijk bekapper gaf ook als tip om toch weer eens de weilanden te bemesten met varkens- of rundermest.
Dan zou het fructaangehalte van het gras ook naar beneden gaan....
Maar ik denk dat al we weer zo'n periode krijgen, van 's nachts vorst en overdag al lekkere temperaturen, in hem heel fijn in de rijbak laat bivakkeren.
Dan maar niet in z'n weiland....
Verder heeft hij show gelopen in de USA. Bij Tennessee Walking Horses trainen ze met kettingen om de benen en ook blokken ijzer onder de hoeftijzers. Dit om meer front te krijgen en de achterhand eronder te schuiven. Ik heb het idee, gezien ook de littekens op z'n benen etc. en z'n vreselijke angst voor mannen, zeker hoefsmeden, dierenartsen etc.etc. dat er flink wat uitgehaald is met dit paard. Je kunt er vanuit gaan dat hij vanaf z'n 2e jaar op ijzers heeft gestaan + nog wat meer ellende.
Toen ik hem kocht was hij negen jaar. Nu is hij zojuist 15 geworden.
Het zal bij een paard van die leeftijd ook langer duren voordat hij geleerd heeft om z'n blote voeten te gebruiken zoals ze door de natuur bedoeld zijn, denk je ook niet?
Vriendelijke groet,
Wil.