InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "twijfels"
Volg datum > Datum: donderdag 16 maart 2006, 23:5016-3-06 23:50 Nr:45724
Volg auteur > Van: Liesbet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: twijfels Structuur

Liesbet
Nederland


319 berichten
sinds 16-3-2006
Hallo allemaal,

Ik overweeg om mijn paardje, een vijftienjarige Arabische ruin, van zijn ijzers af te halen, omdat ik er eindelijk achter begin te komen dat ijzers waarschijnlijk niet echt nodig zijn. Op mijn zoektocht naar info kwam ik op deze site terecht. Natuurlijk bekappen klinkt allemaal wel leuk, maar eerlijk gezegd lijkt het me doodeng om zelf aan zijn hoeven te gaan frutselen (ik heb ook dat verhaal van die Esther gelezen, en daar werd ik erg treurig van). Bovendien ben ik bang dat mijn paard helemaal geen geduld heeft om mij mijn gang te laten gaan met rasp en mes. Het lijkt me niet prettig om de ijzers te laten weghalen en vervolgens niet verder te kunnen op de ingeslagen weg. Wie kan me overtuigen dat ik het ook kan? Verder: is (tijdelijk) traditioneel laten bekappen een optie als overgangsfase, zodat ik eerst kan bekijken of ijzerloos goed bevalt? En hoe lang zal mijn paard gevoelig blijven, en moet hij dan in de wei blijven of kan ik wel voorzichtig met hem op pad? Ik kijk uit naar jullie adviezen.

Groeten,

Liesbet.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 maart 2006, 0:0717-3-06 00:07 Nr:45727
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:45724
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: twijfels Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Liesbet schreef op donderdag 16 maart 2006, 23:50:

> Natuurlijk bekappen klinkt allemaal wel leuk, maar eerlijk
> gezegd lijkt het me doodeng om zelf aan zijn hoeven te gaan
> frutselen (ik heb ook dat verhaal van die Esther gelezen, en
> daar werd ik erg treurig van). Bovendien ben ik bang dat mijn
> paard helemaal geen geduld heeft om mij mijn gang te laten gaan
> met rasp en mes.

Kan zomaar dat je paard daar geen geduld voor heeft, maar ik zeg altijd op de cursus: maak er iets leuks van. Geef je paard een berg hooi voor zijn neus, en bedenk dat je alle tijd hebt, het hoeft niet vandaag direct af. Ga bijvoorbeeld op dag 1 de oude laag van de zool krabben met de botte achterkant van het mes of hoevenkrabber. Dag twee snijd je wat van de steunsels. Dag drie vijl je wat van de hoefwand. Dag vier maak je de afronding. Als je ondertussen niet echt over de verharde weg rijdt kan dat zo prima.

Daarbij: als de hoeven in een goed model zijn is het echt helemaal niet veel werk hoor, kwestie van wekelijks kijken of je iets kunt doen. De eerste bekapping moet je tóch het beste door iemand met ervaring laten doen, daarna is het een kwestie van bijhouden, en dat stelt niet zoveel voor.

> Het lijkt me niet prettig om de ijzers te
> laten weghalen en vervolgens niet verder te kunnen op de
> ingeslagen weg. Wie kan me overtuigen dat ik het ook kan?

Ik kan je zeggen dat er heel veel mensen zijn die vreseljik zenuwachtig zijn om het zelf te proberen. Uiteindelijk blijkt praktisch iedereen het wel te durven en het zelfs leuk te vinden. Het oefenen op de cursus op de dode hoeven is ook iets wat men enorm behulpzaam vindt. Je ziet dan namelijk dat je echt niet zomaar iets verkeerd doet, zolang je maar steeds blijft kijken. En bij twijfel nooit doorgaan maar juist stoppen en er iemand bijhalen.

> Verder: is (tijdelijk) traditioneel laten bekappen een optie
> als overgangsfase, zodat ik eerst kan bekijken of ijzerloos
> goed bevalt?

Nou nee, juist niet. Het probleem is dat de meeste hoefsmeden bekappen alsof er een ijzer onder moet maar dat ijzer dan niet plaatsen.

Paard moet dan op de hoefwand lopen (de buitenste rand dus), in plaats van op zijn gehele voet. Gevolg is vaak brokkelen, scheuren en gevoeligheid.

> En hoe lang zal mijn paard gevoelig blijven, en

Soms zelfs helemaal niet hoor! Mijn arabische merrie had afschuwelijke voeten, en toch is zij niet overgevoelig geweest (behalve op grindpaden, steentjes enzo), alleen maar door het feit dat ik haar hoeven goed bekapte. Ik weet met zekerheid dat het komt door goed bekappen omdat zij geen stap kon verzetten als ze een ijzer kwijtraakte toen ze nog traditioneel werd bekapt. Ik noem deze merrie omdat zij van mij is, maar ik ken talloze paarden waarbij het op dezelfde manier is gegaan.

> moet hij dan in de wei blijven of kan ik wel voorzichtig met
> hem op pad? Ik kijk uit naar jullie adviezen.

Het beste kun je dan zoveel mogelijk met hem wandelen. Zelfs rijden hoor.

Kijk gewoon of hij gevoelig is, is dat niet zo dan is er sowieso niets aan de hand. Als hij wel gevoelig is laat je hem lopen in de berm enzo, in zijn eigen tempo. Verder is het goed om de hoef voor de rit te bestuderen van de onderzijde en dan na de rit weer goed te kijken naar het verschil (slijtage). In het begin zal het waarschijnlijk snel slijten maar na verloop van tijd stabiliseert dit zich vanzelf. Het wel/niet gevoelig lopen is een goede graadmeter om te weten of je teveel doet of niet.

Ilona
--
let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: vrijdag 17 maart 2006, 7:4317-3-06 07:43 Nr:45739
Volg auteur > Van: Tine Opwaarderen Re:45727
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: twijfels Structuur
Tine
België

Jarig op 15-4

9 berichten
sinds 9-6-2005
Laat je niet tegenhouden door een ongeduldig paard. Ik ben (mede) juist zelf gaan kappen omdat men paard niet goed voeten gaf en ongeduldig was. Als de hoefsmid kwam bouwde hij heel wat spanning op en stond hij helemaal in het zweet en meste een paar keer. Een kapbeurt door de smid vond hij alles behalve aangenaam, hij had gewoon schrik voor de smid.

Mij lijkt het beter dat je het dan zelf doet, voor het paard komt het dan over als even de voetjes uitkuisen en gedaan (al was dat voor ons al een hele klus). Ik deed het kappen in het begin bijna dagelijks bij dat paardje. Als oefening voor men paardje en dan kon ik het ook in stukjes doen (voelde ik me beter bij omdat ik nog wat onzeker was).

Mijn paardje is nu heel geduldig en achteraan waar hij altijd sloeg is hij nu het gemakkelijkste.

Gewoon doen!
Volg datum > Datum: vrijdag 17 maart 2006, 10:0517-3-06 10:05 Nr:45749
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:45724
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: twijfels Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005
Liesbet schreef op donderdag 16 maart 2006, 23:50:

> Hallo allemaal,
>
> Ik overweeg om mijn paardje, een vijftienjarige Arabische ruin,

>
> Groeten,
>
> Liesbet.

Hoi Liesbet,

Ik snap je twijfels en onzekerheid helemaal. Ik vond het ook heel eng om het zelf te gaan doen. Daar komt ook nog eens bij dat ik niet zo handig ben met rasp en mes. Maar gelukkig heb ik wel een paard dat geduldig op 3 benen kan staan. De cursus heb ik gedaan in november 2004, dus dat is al een poosje geleden. Toen waren er nog niet zo veel natuurlijk bekappers om je te begeleiden, nu gelukkig wel.

Vorig jaar juni is er een jaarling bijgekomen. Die was toen 2 keer in zijn leven "gewoon" bekapt. Even een voetje geven was al moeilijk en eng voor hem, laat staan dat ik er aan kon werken. Misschien komt dat overeen met jouw paard. Maar ik kan je verzekeren dat hij nu prima alle 4 zijn voeten geeft en ik kan nu ook rustig werken aan zijn voeten. Het is gewoon ook ontzettend leuk om het zelf te doen.

Ik denk dat een heleboel mensen op dit forum die nu hun paard/pony zelf natuurlijk bekappen zich herkennen in jouw verhaal.

Ik adviseer je om de cursus te volgen, een goede natuurlijk bekapper in ieder geval de eerste keer je paard te laten bekappen en je vervolgens te laten coachen door die natuurlijk bekapper.

Enne.......vergeet ook niet dat het bekappen een onderdeel is van een groter geheel he?

Groet,
Tineke
Volg datum > Datum: zaterdag 18 maart 2006, 16:5818-3-06 16:58 Nr:45868
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:45724
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: twijfels Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Liesbet schreef op donderdag 16 maart 2006, 23:50:

> Hallo allemaal,
>
> Ik overweeg om mijn paardje, een vijftienjarige Arabische ruin,

> hem op pad? Ik kijk uit naar jullie adviezen.
>
> Groeten,
> Hai Liesbet,
Ik ben écht geen held en paarden- noch hoefspecialist.
Ik wist wél heel sterk dat ik Fluga van de ijzers af wilde. Het eerste jaar is er steeds een bekapper gekomen - heb cursus gevolgd bij Pien en Jack (Spirithorses) en nog een keer een bezoek van hen doe ik het nu écht zelf- ook al is er zo ongeveer niks te doen doe ik toch wát om te wennen...
Jij kunt al oefenen met voetjes geven... al neem je de rasp en voet samen maar effe in je handen... écht beginnen is hét belangrijkste. En wandelen met je paard- met touwhalster - verstevigt jullie band- Je kunt er een bijzonder mooie periode van maken. Ook al die opmerkingen van mensen "of je aan het wandelen bent met je grote hond "en zo HAHAHAH
Succes!
Je leest nu onderwerp "twijfels"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact