clarissa ruijgrok schreef op dinsdag 17 oktober 2006, 22:11:
> In de amazone staat een artikel wat hier helemaal over gaat,
> ligt nu in de winkel
nr 10 okt/nov. Stemt tot nadenken.
> Er staat bijv. dat castreren vanuit de cavelerie is ontstaan,

> zonder ooit een merrie te dekken. En een verhaal over PZP en
> GnRH, heel interessant.
> Wordt het beruchte hengstengedrag niet in de hand gewerkt door
> isolatie? Zo krijg je een merrie ook knetter
In de zuidelijke landen zou dat gedeeltelijk ook wel eens door de hitte en de vliegen kunnen komen dat castreren een groter risico is?
Daarnaast is "men" in die landen simpeler in de omgang met paarden, een dier dat niet aan de verwachtingen voldoet qua gedrag gaat de worst in. De dieren die qua bouw en gangen niet voldoen die verkoop je. Wat overblijft zijn betrouwbare paarden die je voor het werk of de fok gebruikt afhankelijk of het hengsten of merries zijn.
In grote delen van het westen is het nog steeds gebruikelijk om dieren voor de fok in te zetten die qua gedrag niet 100% zijn om wat voor reden dan ook, omdat ze hard kunnen lopen of bv goed kunnen springen. Het kakrakter is dan ondergeschikt. Als er een merrie is met een gebrek dat haar ongeschikt maakt voor het werk is ook vaak de 1e reactie : "Ga er maar mee fokken". Combineer dat met een niet natuurlijke opvoeding van o.a. hengsten in een groep, zodat ze dus niet leren om met andere paarden om te gaan en hengsten die geen flauw idee hebben hoe ze netjes met een merrie om moeten gaan en je zit vast aan het uitsluiten van hengsten, omdat ze door de manier van houden en fokken een gevaar zijn voor alles en iedereen.
Daarmee wordt ook het imago dat hengsten gevaarlijk zijn in stand gehouden, mede ook omdat het door de omstandigheden vaak waar is. Het halen van hengsten uit andere delen van de wereld waar opvoeding en karakter wel op 1 staan is maar een deel van de oplossing. Een goed basiskarakter is geen garantie voor een brave hengst.