e m kraak schreef op woensdag 13 december 2006, 1:51:
> Frans Veldman schreef op dinsdag 12 december 2006, 9:32:
>
>> e m kraak schreef op maandag 11 december 2006, 23:49:

> ze. Ik denk dat je op basis van biomassawaarde per species aan
> veel betere berekeningen komt.
>
> Blabla! , Egon
Ik ben hard aan het zoeken en navragen over verschillende grassen omdat ik ook toevallig een artikel aan het schrijven ben over gras.
In ieder geval is er hier wel wat over te lezen weliswaar geen voedingswaarden, maar wel duidelijk een andere vegetatie als Engels raaigrasland.
http://www.louisbolk.org/downloads/1676.pdfIn Historia Agriculturae de actualiteit van de geschiedenis van de landbouw wordt ook het veranderde beheer beschreven , Na de tweede wereldoorlog begint het 'veredelen' van gewassen waaronder ook gras. Landbouw werd een industrie dus de opbrengst moest hoger. Een melkkoe gaf bijv in in de jaren 50 zo'n productie van 4000 kg per jaar. In de jaren 90 was dat al 6.600 kg per jaar. Er zijn langzaam groeiender grassen die minder productie geven en steviger wortelstelsel dan productiegras. Ik denk dus ook van belang van welke grassoort en vegetatie je een tabel zou willen maken. Er zijn behoorlijke verschillen tussen grassen, maar ook bemesting en uitspoeling hebben invloed op de groei van gras. Als er bijv geen natrium in de grond zit is het gras ook veel minder smakelijk.
Es