InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 3565 van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 6:073-7-06 06:07 Nr:53461
Volg auteur > Van: jan seykens Opwaarderen Re:53460
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zouten Structuur

jan seykens
Geel
België

Jarig op 27-9

811 berichten
sinds 19-2-2004
Spirithorses schreef op maandag 3 juli 2006, 2:48:

> Normaalgesproken hebben we altijd electrolyten in huis om oa de
> minerale zouten bij de paarden aan te vullen op dagen dat het
> erg warm is en ze veel zweten als gevolg van het werken. Het

> een hele emmer water leeg wilde drinken , terwijl de Quarter en
> de Arabier totáál geen dorst leken te hebben.
>
> Groet, Pien

Hallo Pien,

Hieronder een kleine uitleg van iemand van 't enduranceforum.

Electrolyten is de verzamelnaam voor; natrium, kalium, magnesium, calcium en chloride.

"Paardenzweet bevat naast wat eiwit, lactaat, ureum en latherin (weet niet wat dat laatste is) per liter ongeveer 3.5 gram natrium, 6,0 gram chloride, 1,2 gram kalium en 0,1 gram calcium. Een paard dat hard werkt verliest ongeveer 10 liter zweet per uur dus ongeveer 100 gram electrolyten (intensiteit hoger dan endurance). Het idee om paarden ruim voor de start electrolyten te geven is niet gebaseerd op de gedachte dat je electrolyten kunt stapelen (dat kan namelijk niet) maar om er voor te zorgen dat je paard niet gedehydreerd (dus uitgedroogd) of met een tekort aan electrolyten aan de wedstrijd begint. Daarnaast kan je paard op deze manier wennen aan de smaak voor het moment dat die electrolyten echt noodzakelijk zijn.

Tijdens een wedstrijd over 160 km verliest een paard ongeveer 50 liter zweet ofwel 500 gram electrolyten. Het voer van sportpaarden bevat 50 tot 100 gram electrolyten per dag en het is dus onmogelijk om dit verlies tijdens de wedstrijd te compenseren. Zelfs als je een paard zo gek kan krijgen om tijdens de wedstrijd 100 liter isotone dorstlesser te laten drinken (0.9 gram electrolyten per liter) vul je slechts 90 gram electrolyten aan. Drinken is dus vooral een manier om het vochtverlies te compenseren en geeft niet de mogelijkheid om het electrolyten verlies te compenseren. Dat moet gebeuren via de voeding en eventueel zelfs met speciale electrolyten pasta's. Zelfs als een paard tijdens die 160 km 4 maaltijden eet krijgt hij slechts 200 gram electrolyten binnen terwijl hij er 500 kwijt raakt. Dit voorbeeld ter illustratie hoe belangrijk het is om endurance paarden adekwaat en uitgebalanceerd (electrolyten in de juiste samenstelling en hoeveelheid) te voeren. Een paard dat start in een wedstrijd met een uitgeputte of onvoldoende electrolyten voorraad heeft een grotere kans om in de problemen te komen dan een paard met een volle electrolyten tank".

Deze tekst is vrij vertaald uit Equine Exercise Physiology blz 139 - 141. Dit hoofdstuk is geschreven door de uit Engeland afkomstige Dr David Marlin die gespecialiseerd is in inspanningsfysiologie van paarden en dan met name de thermofysiologie.

Ik weet wel dat je geen wedstrijden rijdt, maar geeft toch een beetje een idee.
Wat je ook kan doen bij je koudbloeden is bij warm weer voor de wandeling de hals helemaal nat maken, ze moeten dan zelf iets minder zweet produceren en verliezen zo ook minder zouten.

Je kan ook zelf een mengsel maken van keukenzout (NaCl) en dieetzout (KCl), dan heb je de belangrijkste electrolyten Natrium, Kalium en Chloride in een goede verhouding bij elkaar. Dan moet je geen dure potjes kopen.
Mengen gelijk gewicht.

Hoeveel je moet geven is dus niet zo heel eenvoudig.
Ik geef ook naargelang ze gezweet hebben, altans dat probeer ik in te schatten. Ik geef Ulke (fjord) b.v. na een training van 3 u.met dit weer 30 gr.
electrolyten.Ik heb ze een tijdje zelf gemengd, maar ik koop ze nu terug kant en klaar,puur uit gemakzucht .Ik merk hierbij geen verschil.
Bij mij hebben ze ook altijd wel verschillende likstenen. Ik ga ervanuit dat als ze veel tekorten hebben ze er wel meer zullen aan likken.

Ik zal tegen vanavond proberen de tekst van Lew Hollander proberen te vinden hierover,'k moet nu weg.
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 7:343-7-06 07:34 Nr:53462
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:53461
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zouten Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
jan seykens schreef op maandag 3 juli 2006, 6:07:

> Spirithorses schreef op maandag 3 juli 2006, 2:48:
>
>> Normaalgesproken hebben we altijd electrolyten in huis om oa de

> aan likken.
>
> Ik zal tegen vanavond proberen de tekst van Lew Hollander
> proberen te vinden hierover,'k moet nu weg.

Ik moet altijd aan de paarden van mijn opa denken, als ik lees over langdurige inspanningen. Die mannen konden wel zo verschrikkelijk zweten voor de ploeg, terwijl ze dat werk dagenlang moesten doen.
Wat ze kregen was water, als ze terug op de boerderij kwamen eerst een klein beetje (om de lippen nat te maken, zei opa altijd), dan uitspannen, de stal in om wat uit te rusten en te eten. Als ze dan weer uit stal gehaald werden om hun middagwerk te gaan doen mochten ze zoveel drinken als ze wilden.
Die beesten moeten toch ook enorme hoeveelheden zouten zijn kwijtgeraakt, mogelijk dat hij nooit de gevolgen opgemerkt heeft, maar ik weet zeker dat ze niet anders als een liksteen kregen. Wist die man veel.
Heeft een paard dan zoveel voorraad waar hij uit kan putten dat een tijdelijk zout tekort geen zichtbare gevolgen heeft? Of veroorzaakte dat op den duur een nu bekende ziekte ?
Ja herstellen deden ze zoals ze deden, hij had geen vergelijkingsmateriaal.
Wat zijn de kenmerkende gevolgen bij jullie paarden van een zouten tekort? Is dat alleen minder snel herstellen?

piet
nah' tuurlijk Natuurlijk
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 9:253-7-06 09:25 Nr:53463
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:53436
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: spreken wij paardentaal? Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Michiel schreef op zondag 2 juli 2006, 13:24:

> Piet schreef op zondag 2 juli 2006, 12:10:
>
>> Ik denk dat we na het trailertrainen, wat hij dus zonder

> een trainer die op de juiste knoppen weet te drukken, dat alles
> kun je zelf als de beste.
>
> Michiel

Hoi Piet

Ik loop erg achter in de berichtgeving en las een stukje van dit lijntje.
Ik dacht , toen ik het las , zou de plaats waar je probeerd hem te laden , er ook nog mee te maken kunnen hebben? Ik bedoel , als jij het op je eigen erf probeerd , dan is er maar een weg , en das de weg WEG.
De laatste twee keer dat je merkte dat shiny het steeds minder makkelijk deed , was dat naar huis toe? of van huis weg?
Zomaar een gedachtegang....

Gr Esther
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 9:383-7-06 09:38 Nr:53464
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:53439
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bitloos en wedstrijden: is er animo om... Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Nick Altena schreef op zondag 2 juli 2006, 14:14:
> Ook JIJ hebt ooit kennis gemaakt met bitloos rijden.
> Waar en hoe als ik vragen mag ?

Gaan we weer wijzen.
Grappig toch dat keer op keer over zowat elk onderwerp kritisch naar mij gekeken wordt en als er dan een antwoord komt nooit iemand wat zegt.

Zie buikje. Heb ik niet maar dan zijn de fotos vast verkeerd. Een bEEtje fatsoenlijk mens geeft een verontschuldiging.
Idem over hoeveel paarden ik verknoeid moet hebben voor ik het snapte. Welnu ik snapte het al 20 jaar voor mijn eerste paard...

Kijk ook naar Frans bijvoorbeeld Nick. Die heeft ook ZELF een aantal keuzes gemaakt zonder last van traditionele opvattingen.
Ik vond een bit kwelling en heb dat er gewoon nooit in gedaan. Ik wilde NIETS met traditioneel paardrijden te maken hebben en ben hier gewoon mijn eigen weg gegaan. Gelijk met een bitlessbridle optoming aan de gang gegaan.
Daarna met dank aan Parelli een grote stap vooruit gemaakt al ben ik daarbij ook met R+ gaan werken omdat ik die klik (letterlijk) al VEEL eerder bij andere dieren gemaakt had. Niet met touwhalster gaan rijden omdat dit ook op basis van afdwingen werkt.
Gewoon, eenvoudig principieel vanaf nul.
Maar goed, dat heb je al vanuit verschillende hoeken belicht kunnen lezen. Zeker verdrongen omdat er geen verwijtbare dingen in zitten...

Het is verder irrelevant en terug on topic.
Een bitloos evenement is een invulling aan een trend die naar een artikel in de BIT is opgekomen.
De insteek was bitloos ringdressuur bij de KNHS gaan rijden. Van een handtekeningenactie werd het van een onderlinge wedstrijd tot demo-evenement.

Mijn vraag is heel simpel WAT IS NU HET DOEL???
Bitloos rijden kan je al. Zelfs op evenementen zoals NH maar ook thema-dagen. Bitloos wedstrijd kan bij Western, Endurance, Springen... Het ENIGE dat niet kan is bitloos klassiek omdat het dit niet IS.
Moet het een demo dat bitloos rijden kan, worden? Beetje mosterd na de maaltijd en alleen maar een groot risico voor al die mensen die al jaren bitloos rijden.

Wees in vredesnaam realistisch. Waarom zou een paard de modale ruiter als grote vriend, steun en toeverlaat zien? Vanwege de zelfuitgeroepen goede bedoelingen? De meeste ruiters zijn meer tijd bezig met vlees eten dan met hun paard...
Wees in vredesnaam realistisch. Bitloos als modetrend ploep op het brede publiek loslaten is een ongeleid projectiel.

Ja Nick, ik heb hier ruimschoots ervaring met de publieke opinie en hoofdstroom-denken. Ik heb verschillende clubs (mede) opgericht, heb verschillende activiteiten en thema-dagen (mede) georganiseerd. Als deze dag een incident kent is de ellende niet te overzien. Met een beetje pech kan Pien haar tent wel sluiten dan bijvoorbeeld.

Ik vraag in het belang van ALLE ruiters en de op het moment biloos rijdende ruiters in het bijzonder WAT IS HET DOEL van dit bitloze.... euh..ja , wat?
Kijk naar de topictitel! Het was een initiatief om bij de KNHS bitloos ringdressuur te kunnen rijden.

HC
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:053-7-06 10:05 Nr:53465
Volg auteur > Van: sandratien Opwaarderen Re:53464
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bitloos en wedstrijden: is er animo om... Structuur
sandratien
Nederland


1203 berichten
sinds 6-6-2006
Huertecilla schreef op maandag 3 juli 2006, 9:38:

> Nick Altena schreef op zondag 2 juli 2006, 14:14:
>> Ook JIJ hebt ooit kennis gemaakt met bitloos rijden.
>> Waar en hoe als ik vragen mag ?

> Een bEEtje fatsoenlijk mens geeft een verontschuldiging.
> Idem over hoeveel paarden ik verknoeid moet hebben voor ik het
> snapte. Welnu ik snapte het al 20 jaar voor mijn eerste paard...
>
Een verontschuldiging???!!!!
JIJ die een iedereen hier voor vetklep en weet ik veel meer uitmaakt. Waar haal je de gore lef vandaan om om een verontschuldiging te vragen? Ik heb de rest van je bericht niet eens gelezen. Ik laat ze voorlopig allemaal even liggen. De naam HC werkt op het moment in op mij als een rode lap op één van je geliefde spaanse stieren.
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:063-7-06 10:06 Nr:53466
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:53460
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zouten Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Spirithorses schreef op maandag 3 juli 2006, 2:48:

>
> HC, hoe doe jij dat daar in je warme klimaat?

Ik heb er hier op PN een topic over geschreven.

Voor geacclimatiseerde paarden is voor onderhoud en normale rijbelasting geen extra zout nodig. Het ophangen van een zoutlik is voldoende.

Om electrolietenverlies bij zware belasting te voorkomen is het enige wat je kan doen het paard zoveel mogelijk warmte kwijt te laten kunnen. Voorkomen dat het overmatig GAAT zweten. DIT IS CRUCIAAL!
Als een paard eenmaal warmer wordt en veel gaat zweten is afkoeling ZEER moeilijk en tijdens belasting onmogelijk zelfs.
Het water over de hals gieten wat je bij endurance ziet is vaak contra-productief omdat tot het sluiten van de bloedvaten aan het huisoppervlak kan leiden en dus tot STIJGING van lichaamstemperatuur....

Om te voorkomen dat door toch overmatig zweten het electrolietenverlies een probleem wordt, moet je zorgen dat
- het paard met een goede voorraad vetrekt en dat is een dikke buik vol stro en vocht
- en kun je het drinkwater aanvullen met gewoon zeezout in een oplossing van 1 gram per liter
Ikzelf haal hiervoor zout van een natuurlijke zoutlik een stukje verderop.

LET OP! Alleen zout toevoegen als er echt overmatig gezweet is!

Voorkomen is echter het leitmotif.
Gisteren heb ik een serie afgesloten van 10 dagen over 14 sessies met Capricho. 60 bergkilometers aan de lange lijn gedraafd en 80 onder het zadel gereden.
Daarbij zijn het voorkomen van stress, zowel lichamelijk als geestelijk en maximale warmte uitstraling sleutel. Het voorkomen van geestelijke stress is belangrijker dan normaal gedacht wordt. Kijk naar de druipende paarden na 10 minuutjes links-rechts-troelala bij ringdressuur.
Ondanks de gerichte leersessies en pittige lichamelijke belasting onder de zuid spaanse zon, alleen een niet overdreven natte plek onder het zadel hier bij Capricho. Wel fokking warm hier, wel flink belast, geen korrel extra zout nodig.

HC
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:083-7-06 10:08 Nr:53467
Volg auteur > Van: sandratien Opwaarderen Re:53465
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bitloos en wedstrijden: is er animo om... Structuur
sandratien
Nederland


1203 berichten
sinds 6-6-2006
sandratien schreef op maandag 3 juli 2006, 10:05:

> Huertecilla schreef op maandag 3 juli 2006, 9:38:
>
>> Nick Altena schreef op zondag 2 juli 2006, 14:14:

> verontschuldiging te vragen? Ik heb de rest van je bericht niet
> eens gelezen. Ik laat ze voorlopig allemaal even liggen. De
> naam HC werkt op het moment in op mij als een rode lap op één
> van je geliefde spaanse stieren.

Bied zelf je verontschuldigingen maar eens aan aan al die mensen die je ondertussen hier op het forum beledigt hebt!
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:233-7-06 10:23 Nr:53468
Volg auteur > Van: sandratien Opwaarderen Re:53107
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welkom in de slangenkuil! was Ramey clinic Structuur
sandratien
Nederland


1203 berichten
sinds 6-6-2006
e m kraak schreef op donderdag 29 juni 2006, 19:59:

> Liesbet schreef op donderdag 29 juni 2006, 19:19:
>
>> Christel Provaas schreef op donderdag 29 juni 2006, 17:35:

> Groeten, Egon
> We cannot solve problems with the same thinking that created
> them. -
> Einstein

Jij kan misschien bijvoorbeeld een hoefzweer herkennen en er goed uitsnijden, een heleboel andere mensen en daar ben ik er één van niet. Dan laten wij graag iemand komen die een gedegen opleiding heeft gehad. En die ik erop kan aanspreken als hij zijn werk niet goed doet. Dat kan via een vakvereniging.
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:293-7-06 10:29 Nr:53469
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:53460
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zouten Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Spirithorses schreef op maandag 3 juli 2006, 2:48:
> Heb je ook literatuur voor me
> waaruit blijkt dat het net zo effectief is als je het zelf
> mengt?

Daar heb je een tijd terug toe je daar mee zat een link naar een wetenschappelijk publicatie van ontvangen Pien.
Het resultaat was dat 1 gram zeezout per liter drinkwater oplossen het meeste en beste resultaat gaf.
Het herstellend vermogen bleek echter beperkt tot het aanvullen van normaal verlies. Voor het aanvullen van verlies door overmatig zweten was lange hersteltijd nodig en dan niet in uren maar in dagen...

Overmatig is lastig te kwantificeren in een vuistregel.
HEEL globaal kun je stellen dat wanneer een werkend paard evenwichtig nat is onder het zadel en op de schouders en flank, dit normaal is.
Een paard dat tot bovenop de kont nat is en zweet dat van de hoeven af stroomt zijn overmatig.
Daartussen ligt de oranje temperatuurzone.

Nogmaals.
1. Zorg voor een optimale koeling van met name de rugspieren. Niet te veel oppervlak bedekken, ventilatie van de ruggengraat, luchtcirculatie aan de huid- en afvoer van zweet van onder het zadel.
2. Voorkom geestelijke stress!

HC
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:323-7-06 10:32 Nr:53470
Volg auteur > Van: Trudy Opwaarderen Re:53428
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dilema Structuur

Trudy
Nederland

Jarig op 19-8

1857 berichten
sinds 11-10-2004
Nick Altena schreef op zondag 2 juli 2006, 11:44:

> Trudy schreef op zondag 2 juli 2006, 1:03:
>
>> ja zeker een dillema dillemma (voor de kritiese lezers)

> alleen toch ?
> Of gaat die mee de stal in ?
>
> Nick
heb t voorelkaar!!
Zij mag met nog wat buitenpaarden gewoon zomer en winter buiten blijven staan
En de mensen waar ik stond wilden geen paarden meer erbij en ik wilde notje meenemen maar dat wilden ze niet,,,helaas
Ik heb voordat ik wegging wel gezegd dat ze altyd mij nog konden bellen als ze hem af wilden staan..
Ja heel jammer maar vera ging voor ..
Hard maar keuzes maken is al moeilijk en voor vera is t nu beter.
trudy
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:353-7-06 10:35 Nr:53471
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:53466
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zouten Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Huertecilla schreef op maandag 3 juli 2006, 10:06:
> - en kun je het drinkwater aanvullen met gewoon zeezout in een
> oplossing van 1 gram per liter

WOW, slordige typo! per TIEN liter.... Sorry.

HC
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:373-7-06 10:37 Nr:53472
Volg auteur > Van: Trudy Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: droes Structuur

Trudy
Nederland

Jarig op 19-8

1857 berichten
sinds 11-10-2004
Sta dus nu op een ander land sinds vanochtend en de boer vertelde mij dat de kudde pas een paar mnd geleden droes had gehad en of vera t al had gehad.
Nu heb ik vera pas vanaf haar 4e jaar en ze had al 4 eigenaren gehad die ik niet meer kan achterhalen..
Nu wil hij dat ik haar laat enten.voordat ze in de kudde mag
Ja ja meteen alweer een gedoe.,dat hoor ik dus pas als ik met mijn paard aankom !
Ik houd helemaal niet van enten en met deze enting ben ik ook niet bekend.
Heeft een van jullie er ervaring mee??
bedankt vast trudy
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:403-7-06 10:40 Nr:53473
Volg auteur > Van: sandratien Opwaarderen Re:53122
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welkom in de slangenkuil! was Ramey clinic Structuur
sandratien
Nederland


1203 berichten
sinds 6-6-2006
Nick Altena schreef op donderdag 29 juni 2006, 22:11:

> Liesbet schreef op donderdag 29 juni 2006, 19:19:
>
>>> Gedeeltelijk eens. De hoefsmid die ik had en sinds de Grote

> argument gebruikt om hun kunnen en kennis aan te tonen.
> Wel....dat kan ik ook op Inet vinden zodat ik in mijn eigen
> waterbed kan slapen.
>
Ik weet ondertussen hoe moeilijk het is om een natuurlijk hoefbekapper te vinden. De hoeven van mijn paard zijn door omstandigheden zo lang dat ik het nu mede door mijn rug niet goed meer zelf kan doen. Ik had een berichtje hier geplaatst met de vraag of iemand mij kon helpen. Karin heeft gereageerd. Ik blijf dat nog steeds hartstikke lief vinden maar het kind moet helemaal uit Utrecht naar Friesland komen. Ik ben dus zelf weer gaan prberen elke dag iets te raspen. Nu zie ik een advertentie hier staan van Nils Holgerson. Werkt in Friesland. Ik heb hem al gebeld maar hoe weet ik of hij werkelijk de ervaring heeft die hij zegt te hebben. Hoe weet ik of hij goed bekapt en of hij bij problemen adequaat handelt?
Als hij aangesloten zou zijn bij een beroepsvereniging die de opleiding controleert en kwaliteitscontrolles uitvoert onder haar leden heb ik wat dat betreft enige zekerheid.
Er zijn genoeg mensen die een eendagscursus doen bij Frans en Ilona of Pien en vervolgens als zich profesioneel voordoend hoefbekapper aan het werk gaan. Ze zeggen trots: "Ik heb een cursus gedaan, ik heb zelfs een certificaat op zak!"
Ik denk heel eerlijk gezegt dat er een goede opleiding tot natuurlijk hoefbekapper moet komen in Nederland binnen de agrarische opleidingen die we kennen. De dagcursus van Frans en Ilona is leuk als je zelf je paard wilt bijhouden en daar ook voor bedoeld maar absoluut niet voldoende als je als profesioneel bekapper aan de slag wilt. Een erkende opleiding en dan een vakvereninging die zijn leden controleert of ze wel aan de eisen voldoet. Als ik dan iemand laat komen heb ik tenminste zekerheid dat hij een bepaald nieveau voldoet. Dat zou een doel van de vereniging die ze nu aan het oprichten zijn kunnen worden. Het tot stand komen van een degelijke opleiding binnen het al bestaande onderwijs zodat er vanuit die hoek ook controlle is.
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 10:483-7-06 10:48 Nr:53474
Volg auteur > Van: sandratien Opwaarderen Re:53276
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welkom in de slangenkuil! was Ramey clinic Structuur
sandratien
Nederland


1203 berichten
sinds 6-6-2006

>
> Begrijp ik goed dat als ik mezelf morgen tot professional
> uitroep ik direct bij jou in aanzien stijg?
>
> Groeten,
> Frans

Satirisch bedoeld, dat begrijp ik ook wel. Maar er zijn genoeg mensen die het doen. Dus daar zou enige controlle toch wel gewenst zijn.
Volg datum > Datum: maandag 3 juli 2006, 11:083-7-06 11:08 Nr:53475
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: muggen, en alleen buiten staan. Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Arme Maike , met die warmte... Boett aan en kap op. Kon hij maar lekker snachts naar buiten , maarja ,meneer kan niet tegen de muggen... dacht ik!!
Het lijkt erop dat hij daar nu ook veel minder last van heeft , nu hij alleen maar hooi krijgt. Dat is hartstikke mooi , want dat zou kunnen betekenen dat hij nu diegene is die 24 uur per dag buiten zou kunnen staan , want hij heeft geheel ingepakt geen last van de dazen[blinde vliegen , steekvliegen , hoe je ze ook maar noemt , het zijn van die grijze , en ze steken!]. Vorig jaar hebben we wel eens geprobeerd om Maike om 0.00 uur buiten te zetten , maar hij bleef maar rennen en rennen , en volgens mij was dat echt van de muggen...Wel goed voor zijn conditie , maar niet voor mijn gemoed. Dus toch maar weer naar binnen gehaald. Gisteravond , vanwege het hooien , pas laat thuis , en hij stond rustig in de bak , toch durfde ik het niet aan , maar ik ga het vanavond wel proberen. Lekker buiten laten... Wijntje erbij , vuurkorf aan en maar eens voorzichtig uit proberen!!!

Geheel ingepakt , zweet hij minder met dit weer dan Namkje , maar die moet nu overdag van 10.00 tot 20.00 op stal , vanwege die steekdingen. Ze heeft zich gisteren letterlijk kapot gerent , dik been voor , en het leek wel of ze oververhit was geraakt [ de inloop stal vorderd , maar nog niet snel genoeg!]

Zouden zwarte paarden meer last hebben van de warmte , dan lichtgekleurde paarden?

En , het heeft even geduurd , met veel geduld , maar het is gelukt!! Namkje kan inmiddels alleen buiten staan!! Tekla komt pas eind Augustus om haar gezelschap te houden , maar tot die tijd kan Maike haar dus misschien wel snachts vergezellen...
Word vervolgd!

Groetjes Esther
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 3565 van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.