InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 620 van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2004, 18:3725-7-04 18:37 Nr:9286
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9282
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: een potje stilstaan Structuur
Zelf heb ik hier twee clickers liggen en ik heb ook een boek
"Clickertraining voor paarden" van Barbara Schöning. Het lijkt mij heel erg
leuk als je wilt beschrijven hoe jij Shiny de clickertraining hebt
aangeleerd ...

Groetjes Marsha
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2004, 18:5825-7-04 18:58 Nr:9287
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9241
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voeding Structuur
MarjoleinBult schreef op vrijdag, 23 juli 2004, 12:53:

> Hallo allemaal,
>
> Mijn paard Theodorus is een enorme veelvraat (ach ja een fries

>
> Ben benieuwd naar jullie ervaringen.
>
> Groetjes, Marjolein en een dikke Theo

zou wel een beetje uitkijken. een hoefbevangen paard / eentje met koliek is't laatste wat je wil.
zet je weide af in stukjes. je kan hem dan op een kaal stukkie zetten in de voormiddag bvb en pas op een voller stuk in de namiddag.
sommige paarden weten idd echt van geen ophouden!
onbeperkt kuil / hooi zou ik ook niet doen. geef liever meerdere keren een kleine hoeveelheid!
hopelijk heb je hier iets aan.
groetjes
als de aanleuning niet deugt, is
het rijden geen vreugd.
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2004, 19:2625-7-04 19:26 Nr:9288
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9255
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: St. Jacobskruiskruid Structuur
st jacobskruid staat inderdaad bij ons ook in bloei :-( mijn paardje staat op een zorgboerderij en een van de clienten heeft het hele land "gifbloementjes" vrij gemaakt...en je kan er donder op zeggen dat ze dan allemaal weg zijn!! gelukkig!!

volgens mijn informatie zal een paard geen st jacobskruid eten als hij het in de wei tegen komt (misschien die van mij wel want die ziet neits meer als ze aan het eten is) maar als dit plantje in het hooi of de kuil terrecht komt zal een paard het niet herkennen als gifplant en eet het gewoon op... dan is het dus gevaarlijk!

Groetjes Dinka

Piet schreef op vrijdag, 23 juli 2004, 16:20:
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2004, 20:5925-7-04 20:59 Nr:9289
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9287
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voeding Structuur
karush schreef op zondag, 25 juli 2004, 18:58:

>Hoi

Mijn paarden kan ik ook echt niet onbeperkt laten eten.
Ze blijven gewoon dooreten,savonds haal ik ze altijd van de wei en net als bij jou beginnen ze dan gelijk aan hun portie hooi dat ik voor de nacht geef.Op=op maar als ik blijf geven blijven ze ook eten hoor!Vorig jaar geprobeert met zo'n megapak graszaadhooi van 500 kilo maar ze hadden hem in een recordtempo opgegeten.Ze stonden echt de hele dag rond die baal.
Er lag ook echt zeker 3x zoveel mest(??)
Ze zijn er niet ziek van geworden maar werden wel giga dik en dat is er niet zomaar af,onbeperkt kuil durf ik ook niet aan,veel te bang dat er toch beschimmelt tussen of onderin het pak zit.Nee dan maar meerdere keren voeren,maar dan weet je wel wat je paard binnen krijgt.
En onbeperkt op de wei is ook geen optie hier,ze groeien dan echt te dik.
Ze blijven vreten,dus echt iedere nacht gaan ze er tot smorgens af de paddock in,en dat gaat prima.Groetjes Els

MarjoleinBult schreef op vrijdag, 23 juli 2004, 12:53:
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2004, 22:3025-7-04 22:30 Nr:9290
Volg auteur > Van: eugene Opwaarderen Re:9289
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voeding Structuur
eugene
Hoeselt
België

Jarig op 21-9

5 berichten
sinds 21-7-2004
Hoi
Ik heh een d pony en een kwp 1.70m en die hoeveelheden in voeding is erg
verschillend vroeger had ik er ook moeite mee, weide verdelen en 's avonds
binnen zetten, maar nu zet ik ze ieder jaar op de gehele weide wel langzaam
op bouwen de eerste dagen, in het begin waren de buiken dik maar ik heb ze
wel 24/7 buiten lopen nu zijn ze dat gewend en ze eten maar wat ze nodig
hebben (worden niet meer bijgevoerd) alleen de weide, en dat is nu al 4 jaar
geen paardenvoer meer gekocht en het gaat goed. groetjes Eugene
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2004, 23:0525-7-04 23:05 Nr:9291
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:9286
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: een potje stilstaan Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Marsha de Blieck schreef op Sun, 25 Jul 2004 18:37:58:

> Zelf heb ik hier twee clickers liggen en ik heb ook een boek
> "Clickertraining voor paarden" van Barbara Schöning. Het lijkt
> mij heel erg
> leuk als je wilt beschrijven hoe jij Shiny de clickertraining
> hebt
> aangeleerd ...
>
> Groetjes Marsha

Allereerst wil ik Inge Terblick http://www.cremebrulee.be/inge/welkom.html
alle krediet geven voor wat ik op haar clinic over de clickertraining heb geleerd. Weliswaar had ik er veel over gelezen, maar de praktijk , het voor je ogen zien gebeuren, maakt dat de boel op z'n plaats valt.
Het blijkt dat je de basis gewoon in een kwartiertje aan kan leren. Ik heb het gezien bij geloof ik 4 paarden die nog nooit met zo'n training te maken hadden gehad. Ik ga dit vanuit mijn eigen herinnering en ervaring met alleen mijn paard vertellen, dus val me niet aan als dingen in boeken anders besproken worden.
Nog even in het kort hoe het werkt:
Er zijn voorzover ik weet twee manieren: de target en een zgn. Free shape methode. En er is de manier om aan te leren dat je geen opdringerig paard krijgt. Het bezwaar wat je vaak leest dat een paard niet zou willen werken voor voer lijkt me nogal in tegenspraak met het feit dat een ander vooroordeel is dat clikkerpaarden zulke opdringerige en schooiende paarden worden.
Ik werk niet met een clikker maar met mijn stem (YES ipv klik), makkelijk want die heb ik altijd bij me en ik houd mijn handen vrij. Het principe is het zelfde.
Allereerst de targetmethode. Je leert je paard iets aan te raken met zijn mond. Hiervoor sta je voor je paard. Het gemakkelijkste doe je dat als hij bv in een stal staat zodat hij niet bij je kan komen. Een weiafzetting ofziets werkt ook prima. Je maakt een vuist van je linkerhand en houdt de vuist met twee vingers naar beneden zover mogelijk van je af, schuin naar voren naast je lichaam richting paardenhoofd. Let nu goed op want timing is zeer belangrijk, ZODRA hij nog maar een beweging maakt richting je hand, zeg je YES. Op het zelfde moment, of in ieder geval zo kort mogelijk erna geef je met je rechterhand een klein stukje wortel, of bix , of muesli, iets wat hij lekker vindt. Dit doe je alsof je een voerautomaat bent. Dus hand uitsteken, aan laten raken, (het paard moet naar jouw hand toe, niet andersom) YES en belonen. Desnoods 30 keer achter elkaar. Dan begin je je hand wat te verplaatsen, bv 10 cm naar rechts, 10 cm naar links naar onder en naar boven. Je zal zien hoe snel z'n lampje gaat branden. Weet hij dat hij je hand aan moet raken begin dan de beloning zo te geven dat hij om erbij te kunnen een stap achteruit moet zetten, later uitbreiden naar 2 stappen achteruit. Geef dit op zo'n hoogte dat hij met z'n hoofd omlaag naar achter loopt. Goeie oefening!
Omdat je de target , in dit geval je hand, ver van je lichaam houdt en de beloning na een meter achteruit, weet hij op den duur dat er vlak bij je niets te halen valt en wordt hij nooit opdringerig.
Zo kan je dingen verzinnen , zoals in mijn geval de voetbal, waar je dan je hand in etappes naar toe brengt en dan ga je Yessen als hij dan ook per ongeluk de bal aanraakt.totdat hij alleen nog de bal raakt . De bal is dan de target en dan is het een kwestie van uitbouwen, later kan je hiervoor gesproken aanwijzijngen voor geven, zoals kalm voor hoofd laag enz.
De andere methode is het "Free Shaping" Dit is de methode zoals ze bv dolfijnen trainen. Nu je weet hoe het werkt zal je opvallen als je in Harderwijk of Brugge een dolfinarium bezoekt dat er alleen een fluitje volgt als er een door de hoepel springt. Of voor een byzonder hoge sprong.
Het betekent dat je zelf een doel in je hoofd moet hebben. Laten we nu hoofd laag nemen.
Het gemakkelijkste is dit op een plaats te doen waar het paard niet dicht bij je kan komen staan. Want hij begrijpt in het begin absoluut niet wat er gebeurd en zal lekker vlak bij je snoepjes komen staan. Je houdt in je hoofd een punthoogte bv. je navel. Elke keer als je paard zijn hoofd per ongeluk op de zelfde lijn of lager houdt als je navel zeg je Yes. Wees scherp! hoe beter jij oplet , hoe sneller hij het doorheeft. In het begin zal ie denken dat de hemel is opengegaan en het manna regent. Hij zal met zn hoofd op en neer gaan slaan, een Yes- beloning, doet ie dat drie keer is het drie keer Yes en een beloning, mogelijk zal ie een rondje draaien en weer terug komen. ook als ie wegdraait en zn hoofd gaat lager dan je navel YES. Langzaam maar zeker ga je hogere eisen stellen want je navel is niet de graseetstand waarin je paard ontspant dus niet eerder Yessen dan 5 cm lager. Net zo lang tot je hem hebt waar hij moet zijn.
Nu ga je even wachten met Yes, als zij hoofd laag genoeg is (nooit Yessen als het hoofd weer omhoog gaat want dan bevestig je dat) bv eerst na een halve seconde , dan na een seconde, na 2, na 5 . zo leer je hem daar zijn hoofd te houden en later kan je het aangeven met Kalm!
Ik ben nu ook bezig met de ors, iedere keer als zijn hoofd een stukje verder buigt:Yes en de beloning. gaat rap hoor!
Voor een goed begrip is dus het woordje Yes een vervanging van "dit, op dit moment heb je gedaan zoals ik het bedoel, hier krijg je straks een beloning voor "
Het is dus de brug naar een latere beloning, die als je hem wil belonen voor bv. een goed aangesprongen galopsprong wel eens niet eerder kan komen dan wanneer je weer stil staat. Vergeet niet dat je nu wanneer hij een rondje goed galoppeert en je beloont hem daarna, je je paard eigenlijk beloont voor goed stil staan.
Belangrijk is dat er op Yes ALTIJD een beloning volgt. Voor de simpele dingen beloon je dan niet meer maar het is dus niet zo dat Yes de beloning vervangt het moet de Bridge naar de beloning zijn.
Ik hoop dat dit een beetje begrijpelijk is, heb je iets op te merken of te vragen, doe maar.
Piet
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 9:1026-7-04 09:10 Nr:9292
Volg auteur > Van: cornelie Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Koolhydraten in gemaaid gras? Structuur

cornelie
Homepage
Nederland


422 berichten
sinds 22-12-2003
Pride is weer eens licht bevangen.
Via mijn zoektocht op internet kom ik erachter dat niet eiwitten ( wat ik al wist) maar juist koolhydraten kunnen zorgen voor bevangenheid. Sinds ong 1,5 week krijgt pride gemaaid gras van de stalhoudster. Eigenlijk wist ik niet zo goed of ik daar nu blij mee was of niet, gezien evt gevaren. Maar ja, dom gedacht: haar paarden krijgen er niks van ( kregen het al veel langer ) dus zal het met pride wel loslopen.
Maar gisteren was hij dus weer licht bevangen. Hij staat nu weer in de zandpaddock en krijgt gewoon weer onbeperkt hooi. Maar nu mijn vraag, onstaat in vers gemaaid gras een hogere koolhydraat concentratie? Voor mij zou dat een zeer logische conclusie zijn maar waarschijnlijk zal het wel niet zo simpel zijn. Weet iemand dit, of is er ergens een site over?

cornelie
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 10:2026-7-04 10:20 Nr:9293
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:9288
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: St. Jacobskruiskruid Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Dinka van der Kolk schreef op zondag, 25 juli 2004, 19:26:

> st jacobskruid staat inderdaad bij ons ook in bloei :-( mijn
> paardje staat op een zorgboerderij en een van de clienten heeft
> het hele land "gifbloementjes" vrij gemaakt...en je kan er
> donder op zeggen dat ze dan allemaal weg zijn!! gelukkig!!

Ja dat kunnen ze grondig :-).

> volgens mijn informatie zal een paard geen st jacobskruid eten
> als hij het in de wei tegen komt (misschien die van mij wel want
> die ziet neits meer als ze aan het eten is)

Het gaat niet over het zien. Ieder paard ziet het plantje dat hij eet niet meer omdat ze van zo dichtbij recht onder hun snufferd nu eenmaal niets zien (blinde vlek). Maar ze ruiken het en ze proeven het. Dus dat je paard niets ziet hoeft geen probleem te zijn voor het eten.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 10:2426-7-04 10:24 Nr:9294
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:9292
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Koolhydraten in gemaaid gras? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
cornelie schreef op maandag, 26 juli 2004, 9:10:

> Pride is weer eens licht bevangen.

Wat erg. Sterkte ermee.
Overigens mag ik vragen wat jij met lichte bevangenheid bedoeld, ik bedoel; hoe bepaal je dat (hoe loopt hij)?

> Via mijn zoektocht op internet kom ik erachter dat niet eiwitten
> ( wat ik al wist) maar juist koolhydraten kunnen zorgen voor
> bevangenheid.

Eh is dat niet hetzelfde als fructose in het gras? Suikers dus?
Weet ik niet, maar als dit zo is, ja dan heb ik dat hier al ooit eerder aangegeven op de site. Heb ik jou toen ook dat artikel gestuurd?

Zo niet, laat me dat dan weten. Daar staat veel info in.

Overigens denk ik dat gemaaid gras het kan bevatten ja. Maar als het inderdaad over die fructose gaat, dan zit dit tussen ongeveer 11 en 15.00 uur in grote hoeveelheden in het (niet goed groeiende) gras. Wordt het gras in deze periode gemaaid?

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 10:3126-7-04 10:31 Nr:9295
Volg auteur > Van: cornelie Opwaarderen Re:9294
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Koolhydraten in gemaaid gras? Structuur

cornelie
Homepage
Nederland


422 berichten
sinds 22-12-2003
Ingrid den Ouden schreef op maandag, 26 juli 2004, 10:24:
> Overigens mag ik vragen wat jij met lichte bevangenheid bedoeld,
> ik bedoel; hoe bepaal je dat (hoe loopt hij)?
Hij loopt niet zeg maar. En als hij een poging doet dan loopt hij heel voorzichtig en heel stijf. Maar........ het lijkt erop dat zijn achtervoeten nu ook mee gaan doen, en dat is nog niet eerder het geval geweest.
En zaterdag was tijdens het rijden zijn hartslag vrij hoog en was hij wat flegmatiek (buitenrit ). Ik dacht toen dat dat misschien wat door het weer kwam maar ik denk dat het toen ook al wat speelde.

> Eh is dat niet hetzelfde als fructose in het gras? Suikers dus?
Ja, klopt, het is nog vroeg zeg maar ;-) En het fructose verhaal is mij goed bekend. Overigens is het gras ook kort in zijn wei. Maar vorig jaar is het precies ook rond deze periode geweest dat het niet helemaal goed ging.

> Overigens denk ik dat gemaaid gras het kan bevatten ja. Maar als
> het inderdaad over die fructose gaat, dan zit dit tussen
> ongeveer 11 en 15.00 uur in grote hoeveelheden in het (niet goed
> groeiende) gras. Wordt het gras in deze periode gemaaid?

Inderdaad ja, meestal zo eind van de ochtend/begin van de middag. Maar het is wel zeer lang grofstengelig gras. Vandaar dat ik benieuwd was of bij gemaaid gras bepaalde concentraties ineens gaan toenemen.

cornelie
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 10:3626-7-04 10:36 Nr:9296
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:9295
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Koolhydraten in gemaaid gras? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
cornelie schreef op maandag, 26 juli 2004, 10:31:

> Ingrid den Ouden schreef op maandag, 26 juli 2004, 10:24:
>> Overigens mag ik vragen wat jij met lichte bevangenheid bedoeld,
>> ik bedoel; hoe bepaal je dat (hoe loopt hij)?

> dat ik benieuwd was of bij gemaaid gras bepaalde concentraties
> ineens gaan toenemen.
>
> cornelie

Je was al sneller met je reactie hier als ik je via mail kon sturen :-).
Maar ik heb dus een mail gestuurd, artikel er dus wel alvast bij gedaan, maar dat had je dus al. Grof stengelig gras, daar zou het niet in moeten zitten geloof ik. Ik voer dit Isabella ook (en best veel). Ik heb haar nu overigens wat langer op het gras staan (in de ochtend al) en dat is ook best spannend. Hoe houden haar hoeven het. Maar inderdaad die manier van lopen die herken ik helaas maar al te goed. Vooral bij het achterwaarts gaan zie je hoeveel pijn ze hebben (althans dat was mijn ervaring).

Groeten
Ingrid
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 10:4526-7-04 10:45 Nr:9297
Volg auteur > Van: cornelie Opwaarderen Re:9296
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Koolhydraten in gemaaid gras? Structuur

cornelie
Homepage
Nederland


422 berichten
sinds 22-12-2003
Ingrid den Ouden schreef op maandag, 26 juli 2004, 10:36:
>Grof stengelig gras, daar zou
> het niet in moeten zitten geloof ik. Ik voer dit Isabella ook
> (en best veel).

Is dat ook gemaaid gras? Ik ben dan heel benieuwd of isabella hier nog op gaat reageren.

cornelie
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 16:0726-7-04 16:07 Nr:9298
Volg auteur > Van: Esther van Zoen Opwaarderen Re:9285
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Spoed: afscheiding bij drachtige merrie Structuur
Esther van Zoen
Nederland

Jarig op 30-10

27 berichten
sinds 24-6-2004
E Hanse schreef op zondag, 25 juli 2004, 17:13:

> Esther van Zoen schreef op zondag, 25 juli 2004, 14:41:
>
>> Mijn 8 weken drachtige merrie heeft op dit moment koude oren en

> niet tegenhouden.
> Ik zal voor je duimen dat alles gewoon goed is,sterkte,Els
>
>

De DA adviseerde toch om nog even te checken en gelukkig er was niets aan de hand.
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 20:5926-7-04 20:59 Nr:9299
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Spoed: afscheiding bij drachtige me Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
> De DA adviseerde toch om nog even te checken en gelukkig er was niets aan
de hand.

Hoi Esther,
Gelukkig is alles goed....!
Heeft je DA trouwens nog iets over die gele afscheiding gezegd?
groetjes, Peet
Volg datum > Datum: maandag 26 juli 2004, 22:3326-7-04 22:33 Nr:9300
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9299
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Spoed: afscheiding bij drachtige me Structuur
Peet schreef op Mon, 26 Jul 2004 20:59:16:

>> De DA adviseerde toch om nog even te checken en gelukkig er was niets aan
> de hand.
>
> Hoi Esther,
> Gelukkig is alles goed....!
> Heeft je DA trouwens nog iets over die gele afscheiding gezegd?
> groetjes, Peet

Hoi Gelukkig dat alles goed is,heeft de DA haar gescaned of kon hij zo zeggen dat het goed was?
Mijn kleine paardje Viola is nu ook 7 weken drachtig spannend hoor!!Doei Els
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 620 van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.