InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
629 berichten
Pagina 11½ van 42
Je leest nu onderwerp "Hooi en gras als voeding en training van je paard "
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 16:455-2-10 16:45 Nr:190983
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:190971
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Ik begrijp een aantal dingen die door verschillende mensen worden geschreven niet. (Maar ik moet nog veel leren, dus....)

Voor zover ik weet worden zowel koolhydraten als vetten in het lichaam omgezet tot glucose. Koolhydraten zijn sneller te gebruiken dan vetten, omdat ze al in de darmen worden omgezet en dan direct het bloed ingaan. Vetten maken een omweg via de lever en soms het lymfestelsel.
Koolhydraten zorgen dus over het algemeen voor een snelle stijging van de bloedglucose. Bij veel glucose in het bloed, wordt veel insuline aangemaakt. Insuline zorgt er voor dat glucose wat niet wordt gebruikt wordt omgezet in vet. (Dit maakt dus dik).
Van vet eten wordt de glucosespiegel in je bloed niet snel verhoogd en daardoor gebruik je dus ook weinig insuline, gevolg: minder vetopslag.
Ook wordt er altijd wat reserve brandstof in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en de spieren. Glycogeen bestaat uit een lange glucose-keten.

Normaal gesproken wordt bij arbeid eerst de glucose in het bloed aangesproken, schiet dat te kort, wordt glycogeen omgezet, is dat op, wordt het opgeslagen vet gebruikt. Soms worden ook eiwitten omgezet in glucose en als energie gebruikt, maar dat is een noodgreep van het lichaam. Eiwitten kunnen niet of nauwelijks opgeslagen worden en zijn er niet voor bedoeld.

Als ik dit in mijn achterhoofd houd, kom ik tot het volgende:
Bij duursporten verbruik je andere energie dan bij korte snelle actie. Koolhydraten hebben denk ik alleen zin vlak voor je gaat sporten of tijdens de actie zelf. Na het sporten kan je beter langzamer opneembare voeding gebruiken om tekorten weer aan te vullen.

Overigens kan e.e.a. ook per persoon verschillen. Daarom ben ik er geen voorstander van één eenzijdig dieet de hemel in te prijzen. Er zijn mensen die heel gemakkelijk met voedingseiwitten omgaan in hun lichaam, maar ook die ze maar nauwelijks kunnen verwerken en ze bij een teveel gaan stapelen. Dit kan heel nadelig zijn voor de gezondheid. Voedingseiwitten worden in de lever helemaal afgebroken tot aminozuren, waarvan vervolgens dan weer lichaamseigen eiwitten gemaakt worden, deze zijn per mens anders van opbouw.

Maar onze huidige voeding is in alle gevallen veel te rijk aan (snelle) koolhydraten, dus dat mag wel een beetje minder.

Els.
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 16:525-2-10 16:52 Nr:190984
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190971
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 5 februari 2010, 15:09:

> Karen Koomans schreef op vrijdag 5 februari 2010, 13:57:

>> Heeft een paard dat zwaar werk verricht méér nodig dan alleen gras en hooi?
>>
>> Het antwoord is waarschijnlijk JA, ALS je een paard hebt dat er fysiek op

>
> Neen ,helemaal niet .Mijn spanjolen hadden nog nooit een zak voer gezien
> en zijn in de bergen opgegroeid Maar ook "the big white" trekt het niet
> op topmomenten ZONDER bijvoer !!

Oké, dan is de vraag wat hij tekort komt. Puur en alleen energie?
Of misschien bepaalde stoffen die wel in Spaanse kruiden voorkomen en daar door paarden worden gegeten, maar die in het NL'se/Belgische gras/hooi rantsoen ontbreken? Het zou ook beide kunnen zijn, een gemis aan bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat de omzetting van grassen in energie heel effectief verloopt?


> hoor ! Wat jij zware arbeid noemt is eigenlijk "a walk in the park " kan
> me best voorstellen dat ,indien de gemiddelden opgedreven worden ' je op
> serieuze problemen stuit als je vasthoud aan het hooi/gras principe alleen
> !!

Prima, de enige reden waarom ik praatte over "zware arbeid" is omdat dat de discussie helderder maakt (althans, dat dacht ik). Dan hoeven we namelijk niet te gaan discussiëren over wat zware arbeid precies is, maar kunnen we discussiëren over de vraag of hooi en gras voldoende is om een paard "zwaar" te laten werken. Zwaar, op z'n minst in vergelijking met de meeste particulier gehouden recreatiepaarden, zoals de meeste PN forummers ze hebben.

> 'K denk dat de manier van paarden houden : postzegelweitjes/Geen tot
> weinig beweging, en volop vreten tot ze ontploffen, een vertekend beeld
> geeft van de manier waarop een paard zijn energie kan omzetten .

Postzegelweitjes en geen/weinig beweging is niet zo gezond, daar zijn we het wel over eens! En het is zelfs ronduit ongezond, als de paarden zoveel kunnen vreten dat ze er veel te dik van worden.

> Een paard
> zou een lange afstandsloper moeten zijn en bovendien in zijn
> levensbehoeften kunnen voldoen op een schrale grasmat !! Bij paarden die
> presteren gaat die ballon echter niet op,merk ik ! En ik niet alleen Karen
> !

Als dit jouw ervaring is (en kennelijk is dat zo), wat denk jij dan dat de verklaring is? Misschien weet je het niet en dat lijkt me geen schande, want het zou me niets verbazen als er nog geen eenduidige verklaring voor te vinden is, in alle literatuur en onderzoeksrapporten die we kunnen vinden... Maar het punt is, dat je het probleem pas zo goed mogelijk kunt verhelpen, als je uitgaat van een bepaalde reden/oorzaak van het probleem.

Zit er sowieso te weinig energiewaarde in hooi/gras? Dat lijkt mij heel onwaarschijnlijk, want zoals je zelf al schrijft zijn paarden van nature lange afstandslopers en zij halen hun energie uit grassen.

Is je Spanjaard in het eerste jaar dat hij bij jou was misschien overgestapt van zijn natuurlijke vetverbranding naar koolhydraatverbranding? Mogelijk omdat "onze" grassen meer en/of andere koolhydraten bevatten dan de Spaanse natuurgrassen?
Hmm, dat lijkt mij niet absoluut onmogelijk maar ook niet erg waarschijnlijk. De kans dat zoiets kan, lijkt mij wel toenemen naarmate het paard in verhouding meer gras heeft gegeten, en minder hooi. Geen idee hoe groot die kans daadwerkelijk is, misschien zo goed als nul!

Op een pagina over het Atkins dieet las ik iets over Keto-sticks die je kunt bestellen. Hou die sticks in je urine (of die van je paard?!) en je kunt zien of je lichaam op de koolhydraat verbrandingsstand staat ingesteld, of de vetverbrandings stand. Zouden die sticks werken om dat op dezelfde manier voor je paard te bepalen? Zou een interessant hulpmiddel kunnen zijn, als het werkt!

Een derde theoretische mogelijkheid gaf ik hierboven al aan: misschien eet een paard in de Spaanse bergen regelmatig wat kruiden, die een bepaalde essentiele stof bevat (een stof die ontbreekt in gras/hooi)?
Ik geloof wel in het belang van biodiversiteit, ook als het gaat om een gezond menu voor een paard! Dat geloof ik op basis van mijn boerenverstand -- 't is niet zo dat ik ergens een sluitend bewijs hiervoor heb gevonden.
Als dát de verklaring is, dan zou je alleen kruiden die dat stofje bevatten hoeven bijvoeren en dan zou het goed moeten gaan. Maar ja, welk stofje... en (dus) welk kruid?

Weet iemand nog andere (theoretische) verklaringen?

Wat precies voer je nu bij Eddy (liefst inclusief merknaam, zodat we wellicht de precieze samenstelling/ingredienten kunnen terugvinden)?

grt,
karen
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 16:535-2-10 16:53 Nr:190985
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:190957
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Karen Koomans schreef op vrijdag 5 februari 2010, 13:30:

> onmiddellijk gedroogd in een moderne hete lucht droog systeem.

Alleen daarom al zou ik het nooit willen, maken ze er ook nog chips van. :-( Dat wij een kook cultuur hebben, daarom gaan er geen alarm bellen meer rinkelen bij het aanbod van verhit diervoeding, ter onrechte lijkt me. Daar komen ze met honden net van terug en gaan weer over op raw food.
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 16:575-2-10 16:57 Nr:190986
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:190980
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Ilma Meijer schreef op vrijdag 5 februari 2010, 16:24:

>
> Dat papje ken ik, en vind het prima te eten. Ik heb ook
> lijnzaadpannenkoekjes gemaakt van gemalen lijnzaad en sojaeiwit geloof ik.
> Ik zou dat wel weer een periode kunnen uitproberen. Welke
> magnesiumcapsules gebruik jij dan?

Ik gebruikte magnesium-orotaat van AOV.

Wat belangrijk is bij de omega-vetzuren is de verhouding tussen omega-3 en -6. Die zou in de voeding het best 1:1 zijn met een maximum van 1:4, dus 1 deel omega-3 op vier delen omega-6. In lijnzaadolie is de verhouding 4:1. In olijfolie bijv. 1:10 en in zonnebloemolie 1:90!
Het ¨budwig-papje¨ schijnt dus zo goed te zijn, omdat het de omega´s in balans trekt. Maar dan moet je er nog steeds om denken niet te veel omega-6 binnen te krijgen. Voor het omzetten van omega-3 en -6 worden in het lichaam dezelfde enzymen gebruikt, bij een overschot van omega-6, wordt de -3 dan niet meer verwerkt. (En overigens hebben we ook omega-6 nodig, hoor, dus die moet niet helemaal geschrapt).

Els.
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 17:245-2-10 17:24 Nr:190990
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:190958
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 5 februari 2010, 13:30:

> Sorry had moeten schrijven "bijgevoegde suikers" Elk sporter weet dat
> een banaan of twee je een enorme "power boost" geven !Meloen is een
> prachtig fruit om te eten als sporter bv .Zo bevat mais van nature uit
> behoorlijk wat suiker . T'is dus zaak om voer te vinden waar en geen tot
> zéér weinig bijgevoegde suikers in zitten en wees gerust die zijn
> der MAAR zoals aangetoond hebbeen 99% v/d paarden hier geen
> noodzaak aan OMDAT ze
> weinig tot geen inspanning moeten leveren ! O:)

Wat is weinig tot geen en wat is gezonde beweging en wat is topsport?
Kunnen we daarover overeenstemming vinden?
Ik zal een poging wagen:

Weinig tot geen is een paard op de weide laten, en 1 maal per week een rustig ritje maken van 1 tot 3 uur. Dit is doorgaans te weinig beweging voor een paard of ze moeten de ruimte hebben en actief zijn in de weide.

Gezonde beweging is weidegang plus 2 tot 3 maal in de week een rustig ritje maken van 3 uren, of 2 tot 3 maal in de week 1 uur pittige dressuur of een 1 uur een snelle buitenrit.

Topsport is weidegang plus 3 maal in de week 2 uren pittige dressuur of 3 uren een snelle buitenrit. Doe je dit zelfde élke dag dan overschrijd je de gezonde grens en heb je oa. bijvoeding nodig.

Zoals ik je ken, geef jij een paard ook regelmatig stap, op een buitenrit en is de inspanning niet te vergelijken met 3 uren op hoge snelheid door een bos crossen en dat dagelijks. Wel heb je bijvoeding nodig, als dit voor alle paarden zo is wordt er dus ergens een gezonde grens overschreden, of je paarden gaan niet economisch met voedsel om (door een geschiedenis van bijvoeding).
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 18:265-2-10 18:26 Nr:190992
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:190990
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Hoeveel paarden heb je eigenlijk Eddy, en rijd je met ze allemaal 3 uur dagelijks en wat was het, 5 uur in het weekend? Ik bedoel, heb je meerdere topsporters staan, waarvan je ervaren hebt dat bijvoeren nodig is, of spreek je over slechts één paard?
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 19:285-2-10 19:28 Nr:190993
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:190971
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Spier training zorgt voor betere stofwisseling, spieren vreten vet, lees ik hier. Meer spiermassa en je lichaam verbrand dagelijks al zonder inspanning meer calorieen. Ook Na krachttraining verbrand je calorieen. Lichaam gaat door met vet verbranden. De oorzaak: lichaam heeft extra energie nodig voor spierherstel. gewichtverliezen.nl
Lage hartslag training, (langer vol kunnen houden) zorgt voor gewichtsverlies/vetverbranding. Duurtraining stimuleert stofwisseling hoge calorieen/energie verbruik.

Glycogeen voorraad in de spieren en organen zijn beperkt. Als ze opraken zal vet en eiwit verbranding toenemen.

Het vermogen neemt af bij vetverbranding.

Koolhydraten kan spier 100 % vermogen leveren. Bij vetverbranding/glycogeen voorraad op. nog maar 50 %. Bij verhoging/toevoeging glycogeen, het vermogen langer de 100 % aanhouden.
Koolhydraten leveren meer energie dan vetten.
Voor vetverbranding is Meer zuurstof nodig, (dus moeizamere training daardoor)
Koolhydraten hebben bij intensieve inspanning de voorkeur, omdat het sneller en effectiever is dan vet verbranding. Bij lagere arbeids intensiteit zal meer vet verbruikt worden zodat spierglycogeen niet verbruikt wordt.
mediciinfo.nl

Anita
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 19:315-2-10 19:31 Nr:190994
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:190990
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Michiel schreef op vrijdag 5 februari 2010, 17:24:

> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 5 februari 2010, 13:30:
>
>> Sorry had moeten schrijven "bijgevoegde suikers" Elk sporter weet dat

> een bos crossen en dat dagelijks. Wel heb je bijvoeding nodig, als dit
> voor alle paarden zo is wordt er dus ergens een gezonde grens
> overschreden, of je paarden gaan niet economisch met voedsel om (door een
> geschiedenis van bijvoeding).

Weet je wat ik denk dat gezonde beweging is?
Meerdere paarden bij elkaar in een redelijk ruime wei en je er vooral niet te veel mee bemoeien.
Het is maar wat je wilt, wil je meer, dan zal je er hem meer voor moeten trainen, maar wie zegt dat dat meer dan natuurlijke beweging ook gezonder is voor een paard?
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 19:465-2-10 19:46 Nr:190996
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:190992
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Christel Provaas schreef op vrijdag 5 februari 2010, 18:26:

> Hoeveel paarden heb je eigenlijk Eddy, en rijd je met ze allemaal 3 uur
> dagelijks en wat was het, 5 uur in het weekend? Ik bedoel, heb je meerdere
> topsporters staan, waarvan je ervaren hebt dat bijvoeren nodig is, of
> spreek je over slechts één paard?

Over gemiddeld een 40tal rij/huurpaarden + nog een dozijn eigenaarspaarden die allemaal op een onzichtbare grens ophikken !Tuurlijk rijd ik ze niet allemaal zelf maar ook de eigenaars die dan met de lessen meerijden ervaren dit . En wees gerust !Deze dieren worden noch uitgebuit noch kapotgereden .IK rijd per week op zo'n paard of tien .Men werkdag beslaat gemiddeld TIEN uur dus moet ik drie a vier keer /dag van paard veranderen .Zondagnamiddag en maandag niet . En neen, geen enkele topsporter hoor gewoon recreatiepaarden(maar de zogenaamde sportpaarden schrikken zich wel een hoedje als ze mee gaan op een tocht !!) . En dat is nu wat er bij jullie niet in WIL blijkbaar !WAT is nu drie uur rijden per etmaal voor een paard of zelfs 6u ??? Is dit een zéér zware inspanning ? Dacht het echt niet hoor ? Ligt het aan het hooi ?Moest elk paard hier het hooi krijgen dat deze kerels krijgen hadden jullie allemaal Lamborgini's onder je kont. =-) Maar het is moeilijk om een vergelijk te maken als er zo weinig vergelijkingsmateriaal is O:)
Volg datum > Datum: vrijdag 5 februari 2010, 19:515-2-10 19:51 Nr:190997
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:190994
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi en gras als voeding en training van je paard Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Piet schreef op vrijdag 5 februari 2010, 19:31:

> Michiel schreef op vrijdag 5 februari 2010, 17:24:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 5 februari 2010, 13:30:

> te veel mee bemoeien.
> Het is maar wat je wilt, wil je meer, dan zal je er hem meer voor moeten
> trainen, maar wie zegt dat dat meer dan natuurlijke beweging ook gezonder
> is voor een paard?

Okay Pietje, gewoon grasmachines op een weitje is dus hetgeen wat een paard aankan en waar hij natuurgewijs voor ontworpen is ?? en zo blijft hij/zij gezond ? Daarom dat er zo gigantisch veel gezondheidsproblemen bij die grasmachientjes ontstaan terwijl de werkers door de band zéér gezond zijn !! Owkay, je moet dan wel bijvoeren ! Maar hoefbevangen ? Koliek ? spierbevangen ? Exzeem =-) ?
Je leest nu onderwerp "Hooi en gras als voeding en training van je paard "
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
629 berichten
Pagina 11½ van 42
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.