InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
169 berichten
Pagina 7½ van 12
Je leest nu onderwerp "Kiyasa rijden Wat gaat er fout???"
Volg datum > Datum: dinsdag 23 februari 2010, 15:1023-2-10 15:10 Nr:193707
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193703
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Spirithorses schreef op dinsdag 23 februari 2010, 14:42:

> Eddy, je spant geen spieren aan, hooguit een zeer lichte aanspanning
> van je GM spier om je zit stabiel en diep in het zadel te houden. Het is
> nou juist de bedoeling dat mensen zonder spierspanning leren rijden. Die
> oefeningetjes (mentale beelden) zijn alleen maar om mensen te laten inzien
> hoe het werkt in hun lijf en wat ze zelf kunnen doen om lichtheid, balans,
> ritme en gevoel voor het paard ontwikkelen.

Yup. Ik herken het, heb ook Centered Riding lessen gehad en die boeken bestudeerd. Ik vind het een heerlijke ontspannen en effectieve manier (voor jezelf én voor het paard) om te rijden.
Sommige dingen laten zich misschien lastig beredeneren, en leiden dan gemakkelijk tot welles - nietes. Die CR tips, die moet je, als je er belangstelling voor hebt, vooral ondervinden (en daarna oordelen).
Dat ondervinden kan vaak al op een stoel, ipv in het zadel. Kun je in het boek blijven lezen/kijken, wat er ook al weer precies stond... (ja ja - op sommige paarden kan dat ook - maar ik zou dat "boekje lezen" aan Arina op Kiyasa's rug nu nog niet aanraden).

Karen
Volg datum > Datum: dinsdag 23 februari 2010, 16:2623-2-10 16:26 Nr:193723
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:193706
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
e m kraak schreef op dinsdag 23 februari 2010, 15:07:

> eddy DRUPPEL schreef op dinsdag 23 februari 2010, 14:32:
>
>> Waarom spieren aanspannen vanuit je tenen nr je billen als de hele

> Dan je pink op en neer trommelen op tafel... heb geprobeerd, kan me
> voorstellen dat je je scheiding van spiergroepen slecht beheerst en dat er
> van alles mee doet tot ongeveer aan je elleboog. Maar dan houdt het toch
> op zeg!

Welleuh ,neen zelfs je Tricpes doet dan mee ;-) .Héél zachtjes .Doe maar is : Knijp in je bovenarm wanneer je je pink opheft =-) .Triceps spant zachtjes mee aan . In regel is : alles wat moet heffen Teentjes vingertjes ,voet naar boven hand naar boven vanuit lighouding . Een gecombineerde spierinspanning tot aan het einde v/h ledemaat .Als je je erg concentreerd kan je deze inspanning minimaliseren maar je kan ze niet volledig uitschakelen
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 14:5824-2-10 14:58 Nr:193865
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:193723
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Ik hoop dat je tijd hebt, want dit wordt een lange post.

De adrenaline van een paard schiet érg makkelijk omhoog, en een paard stopt dan zo'n beetje met nadenken, en wordt reactief, en defensief. Adrenaline zakt véél trager dan dat het omhoog schiet, en dus is het eerste wat je eigenlijk ten allen tijde zou moeten doen, voorkómen dat de adrenaline van een paard omhoog gaat.
Als je een goede ruiter zou zijn, dan zou je er wel kunnen "doorheen rijden"; je presenteert dan -als het goed is- aan je paard een "rustige vastigheid" (om de gevleugelde woorden van onze ex-eerste minister te gebruiken) waardoor je paard gaat denken "oh, eigenlijk is alles goed, laat ik maar op meneer/mevrouw op m'n rug vertrouwen" en ontspant. Maar dat ben je (nog) niet, dus moet je eerst en vooral leren voorkomen. Door simpelweg bij het begin te beginnen.

Kiyasa heeft gewoon geen idee heeft wat de basishulpen zijn. Ik weet niet hoe oud ze is, hoe ze hiervoor gereden werd en door wie - wat ik zie is een paard dat geen idee heeft wat ze moet doen. Je paard "staat niet aan de hulpen". Ik zie haar voortdurend roepen "o nee, o nee, o gùt wat is dit, oh wat nu".
Ze heeft geen idee wat ze met jou op haar rug aanmoet, het ziet er allemaal erg rommelig uit, en zo ís het ook - in jouw én in haar hoofd.

En dan zeg je dat je clickertraint met Kiyasa. Dat zie ik dus helemaal niet - ofwel gebruik je het niet onder het rijden, ofwel denk je dat het bij het rijden anders gaat dan op de grond? In elk geval, als ik clickertraining zou zien, dan zou ik duidelijk kunnen zien wat je vraagt van je paard, en een paard dat antwoord probeert te geven, en dat beloond wordt voor elke kleine poging. Ik zou een paard zien dat vaak mag stilstaan, en daar blij mee is. En vooruitgang.
Clickertraining is namelijk geen "methode" - het is een manier van leren. Het dwingt je om op voorhand na te denken over wat je nu eigenlijk wil, hoe je daar naartoe gaat werken, wat en wanneer je gaat belonen, hóe je dat dan gaat belonen, en wat je gaat doen als het juiste antwoord toch niet komt. De rommel vooráf uit je hoofd halen, zodat je ook duidelijk wordt voor je paard. Ook in het zadel.
Clickertraining is er immers even veel voor het paard als voor z'n mens: je wordt er potverdorie gewoon een betere trainer van. En je hoeft niet eens al een goede ruiter te zijn om toch een trainer te kunnen zijn in het zadel - je gaat immers gewoon gelijk op in een tempo dat jullie beiden aankunnen.
Laten we dus eens kijken naar wat "aan de hulpen staan" zou kunnen worden à la clickertraining.

"Aan de hulpen staan" gebeurt in de eerste plaats in het hoofd van je paard en betekent dat je paard, zodra ze een vraag van jou voelt door de teugel of van jouw benen, zegt "ok, ik volg je onmiddellijk naar links/rechts/vooruit/achteruit". Er is ook naar boven (zoals nageeflijk aan de teugel) en naar onder (voorwaarts-neerwaarts), maar daar zijn we nu nog niet. Het aanleren van basishulpen begint voor mij overigens op de grond, zoals het meeste werk.

1. Eénzijdige teugelhulpen = voorhand naar links/rechts
Je neemt de linkerteugel op en doet hem open, als een deur. Het hoofd van het paard volgt naar links.
Als je paard in beweging is, volgt z'n lijf achter z'n hoofd aan, en je gaat dus naar links.
Bridge exact op het moment dat je paard naar links begint te volgen. Niet te vroeg, maar zéker ook niet te laat. Laat de druk op je teugel vallen, sta stil - wácht tot je paard stilstaat, en beloon. Wacht even, en begin opnieuw.
Hetzelfde aan de rechterkant.

2. Eénzijdige beenhulpen = achterhand naar links/rechts
Je legt je linkerbeen aan (alléén je linkerbeen), doe NIETS met je handen en je zit, zit ontspannen, trek je been niet op, leg het gewoon aan alsof je been een stuk van een singel is - je geeft een duidelijk afgelijnde, maar vriendelijke rijhulp.
Zodra Kiyasa daarop reageert door haar achterhand naar rechts te bewegen, bridge, wacht tot je paard stilstaat, haal je been eraf (dwz: je laat het gewoon hangen nu, NIET afsteken), beloon.
Wacht even, en begin opnieuw.
Als Kiyasa iets anders doet, hou je gewoon je been eraan. verander niets in je houding. Wacht tot ze "iets" doet dat lijkt om met de achterhand naar rechts gaan, ook al lijkt het er maar een heel klein beetje op. Bridge en beloon daar voor.
Hetzelfde aan de rechterkant.

3. Tweezijdige teugelhulp = minder doen
(galop -> trager -> draf -> trager -> stap -> trager -> stilstaan -> achteruit)
Moest het zo zijn dat Kiyasa in stilstand geen verschil maakt tussen je been dat gewoon afhangt, en je been dat je aanlegt, dan doe je eerst dat: laat, al stilstaand je benen gewoon afhangen. Neem geen teugels aan. Zit gewoon niks te doen, maar niet als een bloemzak - wel netjes rechtop, met je ellebogen naast je lijf, in een zelfverzekerde rijhouding. Als Kiyasa stilstaat, bridge en beloon.
Het kan best dat dit moeilijk is voor haar, maar het is makkelijker als je aan stilstaan denkt als een volwaardige oefening. Stilstaan is niet niets doen - het is met 4 voeten op dezelfde plaats blijven staan, niet met je hoofd zwiepen, niet naar je mens' benen bijten, niet met de staart slaan (het helpt héél erg als je dit op de grond voorbereidt!).

Als Kiyasa vindt dat ze moet bewegen als je dat doet, neem dan rustig beide teugels aan. Trek niet, je hebt alle tijd van de wereld en een omheining omheen je bak/piste, vraag gewoon om te vertragen, en wacht net zolang tot ze al vertragend helemaal stilstaat. Bridge prompt, laat beide teugels los, en beloon. Herhaal net zolang tot je gewoon rechtop kan zitten in rijhouding zonder dat ze ergens naartoe wil gaan. Beloon haar uiteraard ook voor het BLIJVEN stilstaan.

4. Tweezijdige beenhulp = meer doen
(achteruit -> stilstaan -> stap -> sneller -> draf -> sneller -> galop -> sneller)
Leg nu beide benen tegelijk aan. Doe NIETS met de teugels (je houdt ze wel losjes vast, omdat als Kiyasa in beweging komt, je haar uiteraard ook op een rustige manier weer wil laten stilstaan, zoals hierboven beschreven).
Kiyasa zal misschien naar links of rechts of naar achter willen uitwijken, omdat ze nog niet goed kan voelen dat je twéé benen aanlegt, en niet maar één. Dat is een verschil waar ze nog op moet leren letten, dat het betekenis heeft, en niet zomaar iets is om op te reageren in het wilde weg. Haal je benen er niet af tot ze aanstalten maakt om vooruit te bewegen. Ook al lijkt het nergens op, ook al is het scheef, vooruit is vooruit, en goed genoeg voor nu. Bijschaven komt wel. Bridge en haal prompt je benen eraf, beloon.
Wacht tot ze helemaal rustig is, en begin opnieuw.

Jawel, ik wéét het, het hoort allemaal veel gecompliceerder te zijn. Zitbeenknobbels en gewicht verleggen en niet met je handen rijden en hidden dragons, crouching tigers en zo. Je kan het achteraf zo moeilijk of makkelijk maken als je wil, en er vanalles bijhalen wat voor jou werkt, maar dit gaat nog gewoon over de essentie van de allereenvoudigste maar o zo belangrijke basis-rijhulpen.

Als Kiyasa dit rustig kan in stilstand, en dan in stap, kan je naar draf. Probeer niet te blijven draven - 4 passen draf is gewoon genoeg. Blijven draven is weer een heel andere oefening. Werk gewoon aan je 6 basics in draf - maar pas als het in stap allemaal héél rustig en duidelijk blijft.

Wordt Kiyasa toch onrustig als je met dit alles bezig bent, blijf dan in de eerste plaats zélf helder denken. Concentreer je op haar eerst rustig naar stilstand (of stap als ze in draf is) te krijgen, door beide teugels te gebruiken en niets met je benen te doen (niet niet NIET trekken! vràgen en wàchten tot ze het doet!).
Als ze nerveus is in draf en (nog) niet in staat is om in stap te gaan, bridge dan voor het vertragen.

Hoe beter ze die bridge kent, hoe minder problemen je daar mee zou mogen hebben. De bridge betekent namelijk niet alleen "wat je nu doet is goed, nu krijg je een beloning" maar ook "einde oefening". Elk paard dat de bridge goed kent zal prompt tot stilstand komen omdat het dat weet. Elk paard dat exact weet waar hij voor beloond wordt en dàt hij beloond wordt, zal z'n uiterste best doen om zo snel en goed mogelijk dat te doen, wat je van hem wil.

Succes!
Volg datum > Datum: donderdag 25 februari 2010, 10:5025-2-10 10:50 Nr:193971
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:193865
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Dank je wel Inge!
Zo wil ik mijn paard ook rijden!!!

Heb nog wel een vraag.
Je schrijft dat het paard eerst de 6 basics in stap moet kennen , en daarna pas naar de draf gaan.
Ik lees maar 4 basics; 1 teugel , 2 teugels , 1 been , 2 benen.
Welke mis ik nu?

De manier die Inge beschrijft , daarmee zou je precies het doel van de Libra gebruiken.
Gisteren de site van Egon nog eens helemaal door gelezen , maar daar staat geregeld op dat het niet voor beginners is.
Maar als je op de manier traint zoals Inge het nu op het forum hebt gezet , dan is het toch juist voor beginners prima te gebruiken?
Of zie ik nu iets over het hoofd?
Egon??

Gr Esther
Volg datum > Datum: donderdag 25 februari 2010, 23:2325-2-10 23:23 Nr:194084
Volg auteur > Van: Arina Bezemer Opwaarderen Re:193865
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur

Arina Bezemer
Homepage
Lexmond
Nederland

Jarig op 31-10

320 berichten
sinds 22-6-2007
Inge Teblick schreef op woensdag 24 februari 2010, 14:58:

> Ik hoop dat je tijd hebt, want dit wordt een lange post.
>
> De adrenaline van een paard schiet érg makkelijk omhoog, en een paard
>
>
> 1. Eénzijdige teugelhulpen = voorhand naar links/rechts

>
> 2. Eénzijdige beenhulpen = achterhand naar links/rechts

>
> 3. Tweezijdige teugelhulp = minder doen

>
> Als Kiyasa vindt dat ze moet bewegen als je dat doet, neem dan rustig beide teugels aan. Trek niet, je hebt alle tijd van de wereld en een omheining omheen je bak/piste, vraag gewoon om te vertragen, en wacht net zolang tot ze al vertragend helemaal stilstaat. Bridge prompt, laat beide teugels los, en beloon. Herhaal net zolang tot je gewoon rechtop kan zitten in rijhouding zonder dat ze ergens naartoe wil gaan. Beloon haar uiteraard ook voor het BLIJVEN stilstaan.
>
> 4. Tweezijdige beenhulp = meer doen

>
> Jawel, ik wéét het, het hoort allemaal veel gecompliceerder te zijn. Zitbeenknobbels en gewicht verleggen en niet met je handen rijden en hidden dragons, crouching tigers en zo. Je kan het achteraf zo moeilijk of makkelijk maken als je wil, en er vanalles bijhalen wat voor jou werkt, maar dit gaat nog gewoon over de essentie van de allereenvoudigste maar o zo belangrijke basis-rijhulpen.
>
Bedankt Inge!! Ik ga weer Clickeren tijdens het rijden. Ik was ermee gestopt omdat Kiyasa er heel boos van kon worden. Namelijk als ik yeste voor het aandraven en naar een tijdje haar steeds een stukje verder wilde laten draven ze boos werd stopte achterom ging kijken van nu wil ik iets hebben. Ik zal me wel weer laten filmen. Grinn!
Volg datum > Datum: donderdag 25 februari 2010, 23:3225-2-10 23:32 Nr:194085
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:193971
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
van lennep schreef op donderdag 25 februari 2010, 10:50:

> De manier die Inge beschrijft , daarmee zou je precies het doel van de
> Libra gebruiken.
> Gisteren de site van Egon nog eens helemaal door gelezen , maar daar staat
> geregeld op dat het niet voor beginners is.
> Maar als je op de manier traint zoals Inge het nu op het forum hebt gezet
> , dan is het toch juist voor beginners prima te gebruiken?
> Of zie ik nu iets over het hoofd?
> Egon??

Voor beginnen en beginners is er denk ik niets beters dan een gewoon touwhalster. Sinds mijn doorgewinterd ervaren Draupnir overleden is heb ik geen libra meer gebruikt. Gewoon niet nodig gehad en onnodige rommel moet je nmm vooral laten liggen waar het ligt.

Met dat gewone touwhalster heb je 3 instructieve bewegingen:
-naar links
-naar rechts
-inhouden
dat simplisme komt ongeveer overeen met hoe de meeste mensen aan bitten trekken dus ook met de meeste rijstijlen/doeleinden.
Meer van hetzelfde zie je in "sidepull" e.a. apparaten. Kopsleuren blijft kopsleuren ongeacht het apparaat. O.a. vanwege de laag geplaatste teugelsbevestiging werkt dit simpele touwhalster nog het minst mee met de kopsleurders.
Zie ook de bitloze-dingen-test van F&I http://www.paardnatuurlijk.nl/onderzoek/rijhalster.htm

Mijn Libra idee onderscheidde zich van de rest doordat kopsleuren ermee onmogelijk is én niet de bedoeling. Het hoort ook niet in het rijtje van de F&I test thuis maar Frans heeft dat tot op heden ondanks herhaalde poging tot uitleg nooit gesnapt.
De bedoeling is dat libra het hoofd zacht omsluit (die flexibele omsluiting is de enige reden van het gebruik van de onderlangs-kruisende-teugel constructie). Er kunnen r+ geconditioneerde codes verfijnd mee overgebracht worden. That's all....
Sommige anders op "signaal" gereden (western) paarden bleken dat trouwens ook prima te snappen.
Volg datum > Datum: donderdag 25 februari 2010, 23:5925-2-10 23:59 Nr:194090
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:194085
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003

> Voor beginnen en beginners is er denk ik niets beters dan een gewoon
> touwhalster. Sinds mijn doorgewinterd ervaren Draupnir overleden is heb
> ik geen libra meer gebruikt. Gewoon niet nodig gehad en onnodige rommel

> onderlangs-kruisende-teugel constructie). Er kunnen r+ geconditioneerde
> codes verfijnd mee overgebracht worden. That's all....
> Sommige anders op "signaal" gereden (western) paarden bleken dat
> trouwens ook prima te snappen.

Het enige waar Don in het begin even van in de war was, was van de teugel langs zijn hals leggen, want dan geeft de kruising onder de kaak eigenlijk een andere richting aan. De eerste en enige die ik gemaakt heb werkt nog steeds. Mijn broer rijdt nu en dan op hem en moet de libra gebruiken, want ik heb niet anders :-)Het is dat of een stalhalster...
Hij vindt het stoer, vooral als ie aan leuke meisjes kan laten zien hoe hij luistert naar twee touwtjes ;-)
Volg datum > Datum: vrijdag 26 februari 2010, 12:1626-2-10 12:16 Nr:194111
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:194085
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
e m kraak schreef op donderdag 25 februari 2010, 23:32:
>
> Mijn Libra idee onderscheidde zich van de rest doordat kopsleuren ermee
> onmogelijk is én niet de bedoeling. Het hoort ook niet in het rijtje van
> de F&I test thuis maar Frans heeft dat tot op heden ondanks herhaalde
> poging tot uitleg nooit gesnapt.
> De bedoeling is dat libra het hoofd zacht omsluit (die flexibele
> omsluiting is de enige reden van het gebruik van de
> onderlangs-kruisende-teugel constructie). Er kunnen r+ geconditioneerde
> codes verfijnd mee overgebracht worden. That's all....
> Sommige anders op "signaal" gereden (western) paarden bleken dat
> trouwens ook prima te snappen.

Ik snap je reactie niet helemaal ehm
Het kopsleuren Kan toch niet bij de Libra?!
Dan is het toch een uitstekende tool voor beginners , oke in het begin in een veilige omgeving om je paard de boel aan te leren.

Als ik voor mezelf op die manier het kopsleuren wel uit mijn hoofd laat , dan is het toch een super idee om er juist nu mee te gaan starten?

Touwhalster zie ik niet zitten , zit tussen mijn oren , maar vind de signalen dan niet duidelijk genoeg voor een groen paard .
Omdat die signalen niet direct ook zichtbaar zijn voor het paard met die knoop en teugels onder de kin van je paard.
En omdat het verschil tussen links en rechts bij mij al duidelijker overkomt als de teugels aan de zijkant van een paardenhoofd zit.
Moet het in mijn ogen niet moeilijker maken dan het al is....

Gr Esther
Volg datum > Datum: vrijdag 26 februari 2010, 13:2926-2-10 13:29 Nr:194118
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:194085
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
e m kraak schreef op donderdag 25 februari 2010, 23:32:

>
> Voor beginnen en beginners is er denk ik niets beters dan een gewoon
> touwhalster. Sinds mijn doorgewinterd ervaren Draupnir overleden is heb
> ik geen libra meer gebruikt. Gewoon niet nodig gehad en onnodige rommel
> moet je nmm vooral laten liggen waar het ligt.
>
> Met dat gewone touwhalster heb je 3 instructieve bewegingen:
> -naar links
> -naar rechts
> -inhouden
> dat simplisme komt ongeveer overeen met hoe de meeste mensen aan bitten
> trekken dus ook met de meeste rijstijlen/doeleinden.

Wel ,Egon : NIet meer eens , een jong paard aan een touwhalster is het eigenlijk voor hem/ haar ONNODIG moeilijk maken .Zelfs een goed passend touwhalster verschuift en de twee lusjes onderaan zijn niet echt geschikt om op een eenvoudige manier je intentie zoals links, rechts duidelijk te maken . Buiten eht feit om dat jij blijkbaar vind dat iemand die met een side pull rijd zowiezo trekt en sleurt .Ligt het side pull redelijk stabiel rond het hoofd en kan je dus makkelijker indicaties geven aan het jonge paard .Het zal er ook sneller mee weg zijn als met een touwhalster wat dan wéér inhoudt dat je minder druk gaat gebruiken omdat het resultaat sneller en simpeler komt dan met een loshangende touwhalster .Dus Egon, ik draai héél de zaak om .Als je paard alle commando's goed opvolgd en duidelijk snapt is het geen probleem om op een touwhalstertje over te stappen aangezin het paard de primaire commando's vanuit zit en been al kent en de secundaire hulpen aan het hoofd van weinig belang meer zijn !
Volg datum > Datum: zondag 28 februari 2010, 12:2128-2-10 12:21 Nr:194277
Volg auteur > Van: sierd Opwaarderen Re:192074
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur
sierd
nederland


77 berichten
sinds 8-2-2010
Lastige luie teveel impuls naar voren enz. hier is maar een remedie voor en dat heet
voorwaarts rijden. Maak je paardje goed voor de benen gebruik je zit meer en je stem.
Gewoon je benen gebruiken ondanks het verzet hiertegen een paard dat geen wind
in de zeilen heeft word nooit geen rijpaard.Een betere zit goede been aanligging
zachte handen enz. heeft iedereen moeten leren.Alles kost tijd. Zoals je schrijft ze
is een lastige miep maar wel een mooie miep met veel uitstraling.Dat je het niet ziet
zitten in een manage is niet terecht bij veel maneges komen zeer goede ruiters
vandaan heb zelf een voledige dressuur opleiding gehad en kan deze nu goed gebruiken
voor mijn klijnkind rijd pony D springen.
sierd
Je leest nu onderwerp "Kiyasa rijden Wat gaat er fout???"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
169 berichten
Pagina 7½ van 12
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.