Bij een chelaat wordt het metaalion als het ware verpakt in een papiertje
http://nl.wikipedia.org/wiki/ChelatieMagnesiumcitraat is gewoon een zout net als magnesiumchloride of Mgoxide, alleen is citraat een afgeleide van citroenzuur, het zout van citroenzuur zeg maar. Je zou ook magnesiuacetaat kunnen gebruiken, acetaat is het zout van azijnzuur.
CH3COOH = azijnzuur
als ik nou een H'tje wegneem dan hou ik over
CH3COO-
een negatief geladen deeltje, net als de Cl- uit keukenzout. Dus moet er een positief ion aan toegevoegd worden, anders heb je een potje zout met lading en dat bestaat niet
Magnesiumionen zijn 2+ geladen, dus heb ik in dit geval twee acetaationen nodig om het zout te maken: Mg(CH3COO)2
Keukezout is Na+ met Cl- oftewel NaCl
Magnesiumcitraat, is Mg2+ met het negatieve ion van citroenzuur
http://nl.wikipedia.org/wiki/CitroenzuurZo ook dus voor citraat.
Chelaat werkt dus net iets anders, waarbij je een grote verbinding hebt die als het ware het magnesiumion inpakt.
In maagzuur splitsen zouten vrijwel volledig in losse ionen en is het magnesium dus vrij beschikbaar. Ook bij chelaten komen de magnesiumionen los in een zuur milieu, maar misschien wat minder snel. Dat zou ik moeten narekenen. In elk geval vanaf pH4 complexeren de meeste metaalionen wel met een chelaat. Maar maagzuur is pH2 dus ik verwacht dat vrijwel alles dan vrij in de oplossing zit.