InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
380 berichten
Pagina 8 van 26
Je leest nu onderwerp "weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info"
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 12:556-12-06 12:55 Nr:68513
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:68506
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
marjolijn schreef op woensdag 6 december 2006, 12:42:

> Maar wat als je nu dagelijks trek in iets specifieks hebt en
> blijft houden? Dan zou het toch kunnen dat je lichaam toch iets
> nodg heeft?
>
> Het is natuurlijk wel zo dat onze paarden niet kunnen zeggen
> dat ze nou al de hele zomer enorme trek hebben in weegbree (ik
> noem maar een zijstraat).

Kan. Waar ik naar toewil is dat het gewoon geen nut heeft om dan maar een hele coctail aan supplementen aan het paard te geven.

Vraag tien paardeneigenaren welk supplement het paard nodig heeft, en de een komt met mineralen aan, de ander met knoflook, etc. En dat terwijl het paard weegbree wil? En niemand een clue heeft wat er dan precies in weegbree zit? Het is gewoon maar lukraak iets in het paard proppen, zonder te weten hoe of wat. En dat is waar ik me druk over maak.

Als jij een ijzertekort hebt krijg je misschien wel trek in appelstroop, daar schijnt veel ijzer in te zitten. Maar dan komt jouw baasje aan en geeft je geen appelstroop, maar een knoflookkuur, en een doos met vitamine D. Heb je veel aan he?

Vandaar mijn idee: Doe niets. Geef gewoon hooi. Kijk hoe het gaat. Niemand hier is helderziende dus je kan vooraf niet weten of en zo ja, wat, je zou moeten toevoegen. Lijkt het niet goed te gaan, kijk dan waar een gebek aan is, en voeg dat toe. Prop gewoon niet lukraak maar van alles in het paard onder het mom van "baadt het niet dan schaadt het niet". Het schaadt wel!

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 12:576-12-06 12:57 Nr:68514
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:68513
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Frans Veldman schreef op woensdag 6 december 2006, 12:55:

> mom van "baadt het niet dan schaadt het niet". Het schaadt wel!

8-S ach gossie, had je nou maar een goede spellingscontrole gemaakt he??? lol!
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:176-12-06 13:17 Nr:68516
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:68507
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
jose schreef op woensdag 6 december 2006, 12:43:

> Volgens mij zijn mensen hun instinct voor wat goed voor hun is
> al veel meer verloren dan paarden.

Volgens mij niet. Ga eens kijken bij volkeren die nog vrij natuurlijk leven. Ze doen het heel goed op wat de natuur te bieden heeft, terwijl het wat voedingsstoffen betreft bij mensen veel precieser komt dan bij paarden, want wij mensen kunnen maar weinig vitaminen zelf maken, zijn slecht in het goochelen met eiwitten, etc. Toch lukt het perfect! Niet te dik, niet te dun (hoewel wij ze naar onze maatstaven wat dun vinden), ziekten als diabetes komt niet of nauwelijks voor.

Wanneer gaat het fout? Wij mensen leren als kind al snel een zoete smaak aan, de fles Roos-vicee staat gelijk al klaar (jaja, want daar zitten vitamientjes in!). We proppen onszelf vol met krachtvoer (inderdaad, de beruchte Mac waar alles in zit wat je nodig hebt), strooien kwistig met het hele arsenaal van het kruitvat, en sindsdien vechten we tegen overgewicht, lijdt de bevolking aan diabetes, etc. Maar nooit eerder hadden we zoveel supplementjes ter beschikking.

Leerden we er nou maar iets van, maar ook dat duurt lang. Het is nog niet zo lang geleden dat goedbedoelende afgezanten van onze welvarende westers wereld naar de "primitieve" landen gingen, en de mensen daar gingen vertellen "gatver, van geroosterde sprinkhanen kun je niet leven! Jullie zijn ook veel te dun. Moet je die mannen zien, net gratenpakhuizen! Hier, probeer deze chocoladerepen eens. Behalve het mooie zilverpapier voor in je oren kun je de inhoud ook goed eten. En probeer eens de aardappelen te verbouwen, daar kun je frieten van bakken! En als jullie braaf zijn en hard werken willen we jullie specerijen wel ruilen voor een pot met mineraaltjes en vitamientjes".

Ik zie wel wat analogieen zoals we nu met onze paarden bezit zijn. Hun eten, hooi, is iets dat voor mensen zo onverteerbaar is dat we weigeren te geloven dat paarden er van kunnen leven. Dus wennen we ze, liefst als veulen al, aan de brokjes. En als dan hun smaak,voorkeur en darmflora is verpest, zeggen we: zie je wel, van hooi kunnen ze niet leven! We voeren ze zo vet dat we schrikken als we een normaal paard zien, want dat zijn we niet eens meer gewend, zo "dun" als die zijn. En als dan de beruchte welvaarsziekten opsteken, zoals diabetesachtige problemen, staan we gelijk weer klaar om nog meer voedingsstofjes aan het paard te geven, in plaats van te onderkennen dat we die ziekte zelf hebben veroorzaakt met onze overdaad aan voedingsstofjes.

> Jij kan zonder peren en appels ook best wel leven, je gaat niet
> dood.

Een paard kan ook prima zonder weegbree leven, dan gaat hij ook niet dood.

> Maar toch zijn er wel grappige onderzoeken bij mensen die laten
> zien dat hoge doses anti-oxidanten of bepaalde vitamines zorgen
> voor een bepaalde extra gunstige werking van het lichaam of een
> ziekte die bij deze mensen nooit voorkomt etc.

Tuurlijk. Maar dan moet je wel bedenken dat onze huidige eetgewoonten ertoe leiden dat we vreselijk veel antioxydanten nodig hebben. IJzersupplementen? Vertienvoudig je behoefte aan anti-oxydanten maar, om maar eens iets te noemen.

> Bij mensen is al veel meer onderzoek gedaan naar voeding en
> ziekte, bij paarden is dat nog veel minder.

Het is er wel, maar er is gewoon weinig belangstelling voor. Ook hier op het forum merk ik weinig behoefte om nu eens echt te kijken naar een tabel met de ingredienten van gras, en dan eens precies aan te wijzen wat er dan te weinig in zou zitten voor paarden. Het is gemakkelijker om te zeggen "nee hoor, van gras kan hij niet leven, dat bestaat niet!". En dan wordt je nooit iets wijzer, alle onderzoeken ten spijt.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:206-12-06 13:20 Nr:68517
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:68495
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Spirit schreef op woensdag 6 december 2006, 12:20:

> Piet schreef op woensdag 6 december 2006, 12:16:
>
>> sandratien schreef op woensdag 6 december 2006, 11:59:

> EN het niet zo diep ploegen. Het diepte ploegen (is een woord
> voor- weet niet meer welk) vernielt het bodemleven.
> Piet, jij kunt er vast meer over vertellen, zag het laatst op
> de TV.

Sowieso vernielt elke vorm van grondomkering het bodemleven. Onder het gras van de wei is een zeer complexe machine bezig om van afgestorven materiaal humus te maken. Op elke diepte zitten "onderkruipsels"die bij min of meer zuurstof zullen afsterven.
Er is een woord voor 'meer opbrengst willen hebben dan zonder bijmesting de grond kan leveren' . Dat woord is 'landbouw.' Een bos groeit vaak op een arme grond met een heel dunne teellaag en toch hoeft niemand daar elk jaar dierlijke of kunstmest op te gooien en wordt nooit geploegd. Het is in evenwicht. Alles wat uit de bodem gaat komt er uiteindelijk ook weer in, met tot gevolg reuzen van bomen.
Maar gezien we niet in een ideale wereld leven moeten we proberen de humuslaag in stand te houden door er zoveel bij te gooien als er uit gaat. Duidelijk is dat kunstmest geen humus levert en het toedienen daarvan zoals ik in een eerder bericht zei heefdt het uiteindelijke gevolg een onvruchtbare bodem, ook al is het de best mogelijke grondsoort. Je zal dus ook je wei moeten bijmesten omdat de paarden er gras, wat normaal tot humus zou terugkeren, vanaf vreten.
Als dank geeft het paard er hele geconcentreerde meststof voor terug. Helaas voor ons is dat niet mooi gelijk over de wei verspreid maar valt het op hoopjes. Vandaar mijn liefde voor een verzamelpunt waarin het zelfde bodemleven , aangevuld met een massa compostwormen, het werk doet wat normaal in de wei zou moeten gebeuren.
Ons voordeel is dan dat we de kant en klare humus keurig in een millimeter voor millimeterlaagje over de wei kunnen verspreiden. "Dust to dust, ashes to ashes" :)
Om op je vraag antwoord te geven Pien.
Een boer zal wel uitkijken dat hij niet dieper als de dikte van zijn teellaag ploegt. Bij een goede grond is de bovenste laag vruchtbare bouwgrond met daaronder zand
Diepploegen wordt hier gedaan om de afwatering te bevorderen. Door het constant ploegen op een zelfde diepte komt er een "zool" in de grond. Een verdichte laag, ontstaan door het gewicht van de ploeg. Om te voorkomen dat hier water op blijft staan breekt een boer deze laag. Het is dus niet echt ploegen, maar meer het breken van die laag.
Of het moet zijn dat een boer op zulke zware klei zit dat hij liever een iets "lichtere" grond teelt, in dat geval wordt er wel eens wat grond van onder de bouwlaag naar boven gehaald.

Piet
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:276-12-06 13:27 Nr:68518
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:68488
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
sandratien schreef op woensdag 6 december 2006, 11:59:

> Frans Veldman schreef op woensdag 6 december 2006, 11:53:
>
>> van lennep schreef op woensdag 6 december 2006, 11:26:

>> Frans
>
> Dan maakt het gebruik van kunstmest of gewone mest dus ook niet
> zo heel veel uit.

Kijk naar het verschil , wat ik hier gezien heb. Met geinjecteerde drijfmest[waar laatst een artikel over verscheen dat dat nou juist zo slecht is voor de bodem] krijgt het koeiengras een groeispurt , waardoor andere soorten verdreven worden. Met de gedroogde kippenmest die je op het land strooit niet , dus andere soorten gras hebben veel meer kans. Je krijgt een veel gelijkmatiger grasgroei , en met de mest die ik er nu opgooi heb ik spontaan ook geen last meer van plassen water op het land?!!! Ik neem aan dat de toplaag op een een of andere manier toch doorlatender is geworden zonder om te ploegen oid.
De mest die ik er nu opgooi schaad het bodemleven nou juist niet , of zou dat een verkooppraatje zijn?
Ik zie wel dat als ik de wei leegschep , er veel bodemactiviteit onder de drollen is , van allerlei gedierte.
En ik weet wat ik erop gooi! Geen beenderenmeel wat in vele kunstmestsoorten als mineraal toevoeging gebruikt word, nee , maar wel de hoeveelheid mineralen die de grond hier nodig had volgens het bodem onderzoek.
Ik heb ook nog steeds veel onkruid in de wei staan , ook brandnetels en weegbree , varkensgras , zuring boterbloemen , klaver en veel hondsdraf aan de randen langs de houtwal, en nog veel meer waar ik de naam niet van weet .

Wat ik verwacht van het 'zeewater' is dat er nog meer verschillende soorten gras de kop gaan opsteken , omdat er een grotere en gevarieerder aanbod van mineralen op het stukje land komt.Daardoor zouden de paarden ook een gevarieerder aanbod van verschillende grassoorten ,dus mineralen,hebben inplaats van alleen maar het sterkste gras met die bepaalde hoeveelheid en variateit van mineralen. Of zie ik het verkeerd?
Het was inderdaad kort door de bocht om te zeggen dat het gras mineraalhoudender zou worden van het zeewater , daar heb je zeker gelijk in Frans!

Gr Esther
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:326-12-06 13:32 Nr:68519
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:68516
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Frans Veldman schreef op woensdag 6 december 2006, 13:17:

> jose schreef op woensdag 6 december 2006, 12:43:
>
>> Volgens mij zijn mensen hun instinct voor wat goed voor hun is

> nooit iets wijzer, alle onderzoeken ten spijt.
>
> Groeten,
> Frans

Nou, tijd dus voor het weegbreeverhaal over supplementen, Frans.... :)* Want ik ben het wel met je eens, al blijf ik dat Konikpaardenweegbreeverhaal in mijn achterhoofd houden, vergeleken met het omheindegecultiveerdegrasland verhaal.

:-M Pien
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:366-12-06 13:36 Nr:68520
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:68493
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Piet schreef :

> Natuurlijke mest is veel beter omdat het je bodemleven
> spaart.
> Uiteindelijk bepaalt de hoeveelheid humus van je grond de
> vruchtbaarheid.
> Hier in Zeeland dreigde alle grond (ondanks (dankzij)
> steeds grotere kunstmestgiften een steeds lagere
> opbrengst).onvruchtbaar te worden omdat er prakrisch geen
> wormen meer voorkwamen.
> Darwin, die een groot deel van zijn leven wormen bestudeerd
> heeft, zei al "Alle vruchtbare grond is minimaal een keer
> door de maag van een worm gegaan."

Doet me denken aan de drijfmest.
De inhoud van onze wc en dús de Mc Donaldinhoud van ons en onze cursisten ligt hier weer op het land....
Wij zijn niet aangesloten op de riolering.

>
> Kunstmest is een chemische storm, die uiteindelijk dus
> je grond uitput omdat hij het bodemleven vermoordt.
> Boeren zijn op tijd tot het inzicht gekomen dat
> groenbemester in het najaar toch wel handig is.

Ja, dát hier weer wel : Alles staat op het moment vol met groenbemesters. Is dat bij jullie ook zo?

Pien
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:386-12-06 13:38 Nr:68521
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:68520
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Spirit schreef op woensdag 6 december 2006, 13:36:

> Piet schreef :
>
>> Natuurlijke mest is veel beter omdat het je bodemleven

> Ja, dát hier weer wel : Alles staat op het moment vol met
> groenbemesters. Is dat bij jullie ook zo?
>
> Pien

Ja , met gras en mosterdzaad , en nog iets waar ik de naam niet van ken!

Gr Esther
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:446-12-06 13:44 Nr:68522
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:68519
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Spirit schreef op woensdag 6 december 2006, 13:32:

> Nou, tijd dus voor het weegbreeverhaal over supplementen,
> Frans.... :)* Want ik ben het wel met je eens, al blijf ik
> dat Konikpaardenweegbreeverhaal in mijn achterhoofd houden,
> vergeleken met het omheindegecultiveerdegrasland verhaal.

Ik vind dat krachtvoer icoontje steeds toepasselijker worden. Ik heb net eens gekeken op de site van MacDonalds, en het is werkelijk indrukwekkend als je het daar allemaal leest.
"Onafhankelijke deskundigen, verbonden aan het Europese instituut voor..." blabla! "Het is niet gemakkelijk een evenwichtig menu samen te stellen, maar wij..." blabla!
Geweldig, vol met wetenschappelijke uitleg waarom hun hamburgers zo gevarieerd zijn en alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt.

Ik voel me bijna schuldig dat ik niet wat vaker de familie trakteer op een evenwichtige MacDonalds maaltijd. Hoe weet ik zeker dat we niets tekort komen? Het is moeilijk om een evenwichtig menu samen te stellen zeggen ze, dus waarschijnlijk doe ik het wel fout want ik denk er niet eens over na. Misschien moeten we toch echt maar voor de zekerheid af en toe een hamburger gaan eten, dan weten we zeker dat we niets tekort komen.

Zoek-en-vervang "MacDonalds" door een willekeurige paardenvoederfabrikant, en je kan zo de hele website ervoor gebruiken.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:546-12-06 13:54 Nr:68524
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:68516
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Frans Veldman schreef op woensdag 6 december 2006, 13:17:

> jose schreef op woensdag 6 december 2006, 12:43:
>
>> Volgens mij zijn mensen hun instinct voor wat goed voor hun is

> nooit iets wijzer, alle onderzoeken ten spijt.
>
> Groeten,
> Frans

Hallo, Frans,
Ik volg de hele discussie met veel interesse, maar ik zit met een ding: Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten paarden, die kunnen naar mijn gevoel niet allemaal over een kam worden geschoren.
Neem nou bijvoorbeeld de sobere haflinger van mijn collega. Bij de aanblik van een appel alleen al knapt die bijna uit zijn vel. Mijn paard ziet er in de zomer goed uit (niet dik!) als er voldoende gras is en ik haar daarnaast ook hooi aanbied. Tegen de herfst begint ze steeds meer hooi te eten, momenteel kan ze een half pak hooi per dag wegknabbelen, ookal mag ze de hele dag het weiland in en er staat nog voldoende gras. Maar ze valt duidelijk af. En het hooi is goed, we kopen het bij kennissen.
Rijden moet ik haar dan niet in herfst en winter, er zit geen energie in, het blijft bij gesjok met hangende oren en slepende hoeven. De haflinger barst van de energie en staat eigenlijk altijd op dieet. Rijd ik Indy regelmatig, bijvoorbeeld 3-4 keer per week, dan is ze binnen een paar weken echt mager, zonder energie, ongeinteresseerd.
Ik heb er daarom bewust voor gekozen haar in de herfst en de winter haver bij te voeren. Niet enorm veel, per dag twee mokken. Daarmee ziet ze er goed uit (ik kan nog steeds haar ribben voelen), en ze heeft energie, niet overdreven veel, maar ze gaat graag mee.
Ik ben nog steeds van mening (dit is al een keer eerder aan bod geweest) dat een bewust overfokt paard zoals mijn quarter (kruising reining / halter) met te veel spieren die onderhouden moeten worden niet voldoende heeft aan alleen hooi en gras, in vergelijking met jullie arabieren, sobere rassen, e.d.. Ze krijgt altijd onbeperkt hooi en als het er nog is in de winter, gras.
Ik wil hiermee zeggen dat je paarden die dicht bij de natuur staan ook voedsel kan geven wat dicht bij de natuur staat. Mijn paard is echter aangepast aan de smaak van mensen en heeft eenvoudig gezegd teveel onderdelen. Ze kan niet zoveel hooi/gras eten om dat allemaal te onderhouden. Ik zie het dan ook aan haar hoeven, die groeien niet meer, terwijl ze met iets haven bijvoeren wel doorgroeien in de winter. Wellicht dat ook haar jeugd invloed heeft (met 3 maanden afgespeend, geleefd op slecht hooi, kaal weiland) maar dit zie ik gewoon bij mijn paard.
Monique
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 13:596-12-06 13:59 Nr:68525
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:68521
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Heb denk ik een interessant artikel gevonden over selenium en andere elementen die van nature in het water en via dat in de grond terechtkomen.
http://www.medicalgeology.org/wordfiler/Geolog%EDa%20M%E9dica-Olov%20Selinus.htm

Hoop dat Íe werkt, ga ik zo controleren, heb ik nog nooit gedaan zo'n link zetten....

Vooral het stukje erin over de paarden van Marco Polo vind ik interessant. De paarden die hij mee naar China had genomen, werden daar allemaal ziek en gingen dood (door een teveel aan selenium) terwijl de Chinese paarden er geen last van hadden.

Uit dit artikel blijkt m.i. dat het ook nog uitmaakt waar de dieren zijn opgegroeid c.q. geboren v.w.b. wat voor mineralen/voedingstoffen ze nodig hebben.

Eigenlijk ben ik op dit artikel terechtgekomen, omdat ik probeer uit te vlooien waarom de Ijslandse paarden op IJsland ook last van Seme lijken te krijgen. Ruim twintig jaar terug ben ik op IJsland geweest en herinner mij dat de paarden toen veelal los rond liepen en leefden van wat de natuur daar te bieden had (en da's niet veel...) IJsland is bijzonder zwavelrijk en dat vind je ook terug in het water. (De afvoerputjes van douche en wastafel stonken naar rotte eieren) Na drie weken IJsland was ik volledig van alle exceem en acné af, die ik toen had. Begon me nu af te vragen of dat door de zwavel kwam. Naar wat ik begrepen heb van een kennis, die anderhalf jaar lang op IJsland met paarden heeft gewerkt, worden de paarden daar nu steeds meer bij de mens gehouden, dus ook met stallen en (wellicht?) leidingwater. Krijgen de paarden daardoor minder zwavel binnen en ontwikkelen ze daardoor Seme? Ik heb het antwoord nog niet gevonden, maar vond het wel een aardige theorie. 't Zou mij tenminste niet verwonderen dat het leidingwater ook daar inmiddels gezuiverd wordt. Het is dus maar een theorie, maar ik blijf zoeken...

Els.
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 14:066-12-06 14:06 Nr:68527
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:68525
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Els Kleverlaan schreef op woensdag 6 december 2006, 13:59:

> Heb denk ik een interessant artikel gevonden over selenium en
> andere elementen die van nature in het water en via dat in de
> grond terechtkomen.

> leidingwater ook daar inmiddels gezuiverd wordt. Het is dus
> maar een theorie, maar ik blijf zoeken...
>
> Els.

Gewoon lucifers eten, Els. Wel alleen het kopje :-D
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 14:096-12-06 14:09 Nr:68529
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:68524
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Monique Meijer schreef op woensdag 6 december 2006, 13:54:

> Frans Veldman schreef op woensdag 6 december 2006, 13:17:
>
>> jose schreef op woensdag 6 december 2006, 12:43:

> haar jeugd invloed heeft (met 3 maanden afgespeend, geleefd op
> slecht hooi, kaal weiland) maar dit zie ik gewoon bij mijn
> paard.
> Monique

Is ook mijn mening wel.
Als ik mijn friezen onbeperkt hooi voer , ze staan niet in de wei, dan ontploffen ze. Die beesten hebben geen rem lijkt het wel...
Ik had hooi uit een uitloop van een kippenren , en dat was erg grof en stengelig. Dat versmeerden ze liever dan dat ze het opaten ,maar nu ik weer wat minder voer beginnen ze ook een beetje aan het stro te vreten wat eronder ligt.
Helaas is dat grove hooi nu bijna op , maar dat was mijn moment om ze een beetje te laten afvallen.
En nog hebben ze een dikke manenkam .
Ze krijgen met hun drieen gemiddeld 2 pakken hooi per dag , en als de inloopstal open is, onbeperkt stro. En ik zou ze nog minder moeten voeren eigenlijk...
Maar er staan er wel twee bij die nog flink in de groei zijn... Ik vind dat wel moeilijk.

Gr Esther
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 14:106-12-06 14:10 Nr:68530
Volg auteur > Van: sandratien Opwaarderen Re:68516
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur
sandratien
Nederland


1203 berichten
sinds 6-6-2006
Frans Veldman schreef op woensdag 6 december 2006, 13:17:

> jose schreef op woensdag 6 december 2006, 12:43:
>
>> Volgens mij zijn mensen hun instinct voor wat goed voor hun is

> nooit iets wijzer, alle onderzoeken ten spijt.
>
> Groeten,
> Frans

Maar er is niemand hier die zegt dat ze van gras niet kunnen leven hoor! Heb ik tenminste niet gelezen.
En ik had al ergens geschreven. "Laten we eens kijken wat er in die andere planten zit wat in gras niet zit."
Want mijn waarneming blijft. Ze eet het op bepaalde momenten en kijkt er ook soms weer tijden niet naar om. Trek? Waardoor gestuurd dan.
Maar niemand zegt dat we er maar gewoon van alles aan brokjes in moeten proppen.
Ik vond eigenlijk dat Pien wel een heel goed argument had.
We geven ze een mineralenblok maar daarmee dwingen we ze allerlei mineralen tot zich te nemen terwijl ze op dat moment misschien maar eentje behoeft hebben.
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 14:116-12-06 14:11 Nr:68531
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:68525
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005
Els Kleverlaan schreef op woensdag 6 december 2006, 13:59:

> Heb denk ik een interessant artikel gevonden over selenium en
> andere elementen die van nature in het water en via dat in de
> grond terechtkomen.

> leidingwater ook daar inmiddels gezuiverd wordt. Het is dus
> maar een theorie, maar ik blijf zoeken...
>
> Els.

Interessant gedachtespinsel Els. Is je eczeem en acne ook weggebleven?

Tineke
Je leest nu onderwerp "weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
380 berichten
Pagina 8 van 26
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.