Sent: Friday, February 06, 2004 1:57 PM
To:
marianne@herzberger-artists.comSubject: [PN]Re: Re:
Parelli en rijden
>>>>> Ja hoor, als Baladeika aangeeft dat ze liever lui dan moe is dan heeft ze ook gewoon pech.. Maar daar heb ik het ook niet over. Ik heb het erover dat een paard zijn BEST doet en dan aangeeft graag naar je toe te willen gaan... Ik vind het niet eerlijk om het paard dan toch door te laten gaan. In de natuur staat de leider de ander OOK toe om te komen op het moment dat het paard alle tekenen vertoont die nodig zijn...Waar ik problemen mee heb is dat ik er geen paardenlogica in zie... Hoe kan het paard nou snappen dat hij nog even door moet gaan ook al doet ie vreselijk zijn BEST en laat hij aan alle kanten zien dat hij terug wil.. DAAR gaat het om....
Dit snap ik even niet - hoe kan een paard nu aan één kant z'n best doen, en dan tegelijkertijd laten zien dat-ie naar je toe wil komen? Misschien moet je me dat uitleggen! Maar, om je gerust te stellen: als ik longeer, dan laat ik het paard regelmatig stappen en halthouden. Als ze op dat moment besluit om even naar mij toe te komen, dan sta ik dat altijd toe. Ze komt dan vaak heel dicht tegen me aan staan, ik krijg wat vriendschappelijke knabbeltjes aan m'n mouw, laat d'r hoofd 's lekker zakken en zucht van tevredenheid-- zij krijgt van mij op dat moment ook een beloning in de vorm van een vriendelijk praatje en een knuffeltje terug! En daarna gaan we gewoon verder als dat zo uitkomt!
Waar je misschien op doelde was 'een paard ergens doorhéén' zetten?
>>>>>Ja maar wat je nu zegt rijmt niet met wat je verder zegt... dat je doorgaat met longeren omdat jij dat wilt...
Zoals gezegd, ik let heel goed op de signalen en ga nooit door als er een reden is om te stoppen! Daarmee is mijn longeren dan ook wel anders dan dat je meestal ziet want eigenlijk - volgens de traditionele ruiterij - mag het paard NIET zelf bepalen wat hij/zij wil. En dat ik het op mijn beurt daar niet mee eens ben, zal je inmiddels duidelijk zijn.
Toch zit er wel een gedachte achter die traditie en die is niet eens zo onnatuurlijk! Een kuddedier is nl. altijd bezig met het vaststellen van de rangorde en ik heb genoeg paarden onder handen gehad die toch mijn 'leiderschap' aan de kaak wilden stellen. Die jonge hengst die de ouwe hengst van z'n plek af wil duwen, krijgt ook op z'n sodemieter als de ouwe nog aan zijn plaats wil vasthouden. En dat gaat echt niet zachtjes!
Er zijn dus momenten waarop je 'met beleid en inzicht' wél de baas moet zijn!
>>>>>>Als afwisseling voor... Jezelf omdat het regent en je geen zin hebt om te rijden, of je weinig tijd hebt of spierpijn...... of omdat je denkt dat je paard het leuk vindt om rondjes te lopen? Nou kan ik natuurlijk niet beoordelen of jouw paard dat leuk vindt (en ik snap dat het meer is dan simpel een rondje, vanuit een mens bekeken althans) maar ik heb daar eigenlijk een hard hoofd in hoor...
Sorry hoor maar dat vind ik nou echt complete onzin!
>>>>>>Begrijp me niet verkeerd, ik heb baladeika vroeger ook gelongeerd omdat dat een goede gymnastiserende oefening is/kan zijn. Maar toen ik achter NH kwam en ging begrijpen hoe EEN PAARD denkt, toen ben ik er resoluut mee gestopt. Voor mij is het belangrijker dat ik me op stel als leider (en dan ook ECHT naar HAAR kijk) dan dat ik bepaal dat ze afwisseling nodig heeft en dat het goed is voor later oefeningen om nu bijvoorbeeld 10 minuten aan de longe te lopen... (ook al begrijpt een paard daar niets van..)
Laten we reëel zijn: als je je paard echt een genoegen wilt doen en natuurlijk wilt laten zijn, dan moet je 'm nu de Drentse hei ( of de Veluwe waar ik woon) opsturen en nooit meer je gezicht laten zien! Hij zal je geen seconde missen!Maar, het is nu eenmaal zo dat wij een paard aanschaffen om er wat mee te doen en, hoe aardig je je zelf ook wilt doen lijken, hij vraagt ook niet om een ruiter op z'n rug. Dus, als je zo wil redeneren, dan geen paard erop nahouden. Op het moment dat je een paard koopt, ben jij als mens door je grotere hoeveelheid hersencellen, de bepalende factor in zijn/haar leven. Toch? En daar is niks mis mee, als je het inderdaad maar doet op een manier die 'des paards' is.
Groet, Marianne